Stretnutie V4: Čaputová s prezidentom Poľska útočne, Zeman s prezidentkou Maďarska racionálne
11 | 10 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Témou prezidentov V4 počas utorkového stretnutia bola aj energetická kríza. Ocenili vzájomný otvorený a úprimný dialóg. Ich stretnutie sa konalo v rámci predsedníctva SR vo V4.

Čaputová označila útoky na civilistov za slabosť a cynizmus. Spoločne s Novákovou zdôraznila potrebu spravodlivého mieru. "Na to stačí, aby ruskí vojaci odišli z Ukrajiny a aby Rusko rešpektovalo medzinárodne uznané hranice suverénneho štátu," skonštatovala slovenská prezidentka. Zeman varoval pred jadrovou hrozbou.

Za všetkých prezidentov Čaputová vyjadrila tiež podporu sankciám voči Rusku. V súvislosti s rastom cien energií apelovala na potrebu európskych riešení. Pre Slovensko je podľa nej cieľom celoeurópsky strop pre ceny plynu.

Poľský prezident

Duda považuje za povinnosť potrestať vojnových zločincov. Je presvedčený, že Ukrajina dokáže vyhnať okupantov, získať kontrolu nad celým svojím územím, vrátane tých, o ktoré prišla v roku 2014. V rámci energetickej bezpečnosti zdôraznil význam prepojení plynovodov. "Vieme si navzájom pomáhať," vyzdvihol. Treba podľa neho zabezpečiť interkonektivitu nielen medzi krajinami V4, ale aj v širšom regióne.

Heger sa zobudil?
Je čas na rokovanie demokratických síl o tom, ako zabrániť predčasným voľbám a previesť spoločne Slovensko cez najväčšiu energetickú krízu od druhej svetovej vojny. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti v súvislosti s... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Český prezident

Zeman hovorí v súvislosti s témou energií o priateľskej diskusii o rôznych názoroch na energetickú krízu. Poukázal na vplyv tzv. Green Dealu, teda Zelenej dohody pre Európu na ceny energií. Obnoviteľné zdroje by podľa neho mali byť pre ich nestabilitu zálohované konvenčnými zdrojmi, vrátane jadrových. Podotkol, že pri všetkej úcte k životnému prostrediu sa treba starať predovšetkým o ľudstvo žijúce na zemeguli.

Maďarsko si ide svoje

Prezidenti nevidia problém v tom, že Maďarsko na rozdiel od Slovenska, Česka a Poľska neposkytuje Ukrajine vojenskú pomoc. Odlišný postoj podľa Čaputovej rešpektujú. Duda poznamenal, že každý pomáha, ako vie. "To, čo nás najviac spája, je, že všetky naše krajiny poskytli okamžitú a nezištnú pomoc ukrajinským utečencom," poukázal Zeman. Nováková skonštatovala, že zásadné postoje sú rovnaké a rozdielny názor v niektorých otázkach je prirodzený.

Maďarská prezidentka upozornila tiež na pretrvávajúcu hrozbu nelegálnej migrácie z juhu. Vyzdvihla význam spoločného stanoviska.
     
Čaputová ocenila vzájomný dialóg v rámci V4, priestor vidí v hodnotových zhodách. (tasr)

Belousovová: Jednoducho nás vypnú
Odpoveď Ruska bola určená mocnostiam Západu, všetkým, ktorí vedú vojnu na Ukrajine, teda nám všetkým a nepochybujem, že jej správne porozumeli. Zhodnotila súčasné dianie na Ukrajine v príspevku na sociálnej sieti Anna Belousovová. Vo svojom... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik