3.10. Aktuálne! Z minúty na minútu
03 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Aktuálne! Z minúty na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:55 Elon Musk predstavil mierový plán pre Ukrajinu                                                                                                                  Americko-kanadsko-juhoafrický miliardár Elon Musk v pondelok na sociálnej sieti Twitter predstavil svoj mierový plán pre Ukrajinu. Ako však komentovala britská stanica Sky News, novinári aj akademici mu vzápätí odporučili, aby radšej ostal pri technológiách a investíciách.
"Treba opätovne usporiadať voľby (sic!) v anektovaných oblastiach pod dohľadom OSN. Ak to bude vôľa ľudí, Rusko sa odtiaľ stiahne. Krym nech sa oficiálne stane súčasťou Ruska, ako to bolo od roku 1783 (až do chyby Nikitu Chruščova). Je potrebné zabezpečiť zásobovanie Krymu vodou. Ukrajina zostane neutrálna," napísal Musk v pondelok.
Ukrajinský prezidentský poradca Mychajlo Podoľak mu odpovedal, že má lepší návrh: "1. Ukrajina oslobodí svoje územia. Vrátane anektovaného Krymu. 2. Rusko bude demilitarizované a zbavené jadrových zbraní, aby už nemohlo ohrozovať iných. 3. Vojnoví zločinci budú predvedení pred medzinárodný tribunál."

20:36 Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR v pondelok oslobodil sestru Moniky Jankovskej Andreu Haitovú, sudkyňu Krajského súdu v Bratislave spod disciplinárneho návrhu.

Akcia Búrka má ďalšiu oslobodenú: Sestru Moniky Jankovskej
O oslobodení sestry Moniky Jankovskej, sudkyne Andrey Haitovej, rozhodol v pondelok disciplinárny senát na Krajskom súde v Bratislave. Zadržaná bola 11. marca 2021 s ďalšími sudcami v akcii Búrka. Vyzlečú ju z talára? Práve v tomto konaní bývalej... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Eka Balašková

20:22 V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) podalo výpoveď 500 z 1490 lekárov. Výpovede sa týkajú najmä oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM), kde ich môže odísť 66 zo 135. Vyplýva to zo stanoviska hovorkyne nemocnice Evy Kliskej pre TASR. Bojnická nemocnica podľa jej riaditeľa Petra Glatza nebude schopná pre výpovede lekárov OAIM zabezpečiť plánované a akútne operačné programy.

Katastrofická situácia v UNB aj Bojniciach: Výpovede podali lekári, ktorých treba k operáciám
V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) podalo výpoveď 500 z 1490 lekárov. Výpovede sa týkajú najmä oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM), kde ich môže odísť 66 zo 135. Vyplýva to zo stanoviska hovorkyne nemocnice Evy Kliskej pre... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

20:10 Vo viacerých okresoch Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja platí naďalej výstraha prvého stupňa pred vetrom nad horách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.
V týchto lokalitách sa v horách v polohách nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, teda ide o víchricu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uviedli meteorológovia.

19:49 Nedosiahnutie dohody s lekárskymi odborármi je krajná možnosť. Po stretnutí s riaditeľmi štátnych nemocníc to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Výpovede podľa neho podalo okolo 2000 lekárov.

Lengvarský pripúšťa aj krajnú možnosť
Nedosiahnutie dohody s lekárskymi odborármi je krajná možnosť. Po stretnutí s riaditeľmi štátnych nemocníc to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Výpovede podľa neho podalo okolo 2000 lekárov. "Myslím si, že je... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

19:39 Česi sa v priebehu niekoľkých týždňov zložili na modernizovaný tank T-72 Avenger, ktorý pomôže Ukrajincom v obrane voči Rusku. Kampaň Darček pre Putina, v rámci ktorej sa peniaze vyzbierali, naďalej pokračuje. V pondelok to uviedli jej organizátori, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Česi sa vyzbierali Ukrajine na tank
Česi sa v priebehu niekoľkých týždňov zložili na modernizovaný tank T-72 Avenger, ktorý pomôže Ukrajincom v obrane voči Rusku. Kampaň Darček pre Putina, v rámci ktorej sa peniaze vyzbierali, naďalej pokračuje. V pondelok to uviedli jej... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR
      

19:25 Robotnícky dom v Banskej Bystrici v pondelok zaplnili skôr narodení obyvatelia, ktorým už tradične patrí október – Mesiac úcty k starším. Mesto za ich účasti slávnostne otvorilo Akadémiu európskeho seniora, ktorú pre nich organizuje už 21 rokov. Počas celého mesiaca čaká seniorov bohatý kultúrny a športový program. Zábavnou a kreatívnou formou budú objavovať poklady mesta pod Urpínom.

19:05 Švédsko do oblasti úniku plynu z plynovodov Nord Stream v Baltskom mori vyslalo záchranársku ponorku, ktorá je schopná vykonávať náročnejšie úlohy pod vodou. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP, ktorá sa odvoláva na pondelkové vyhlásenie švédskeho námorníctva.
Švédska pobrežná stráž však uviedla, že v oblasti sa najbližšie očakáva nepriaznivé počasie. Nie je teda jasné, či bude možné skontrolovať stav potrubí plynovodu.
Podľa pobrežnej stráže sa medzičasom zvýšil únik plynu z oblasti menšieho poškodenia plynovodu Nord Stream 2. Pobrežná stráž nespresnila možné príčiny zvýšeného úniku plynu. Z Nord Streamu 1 však už plyn prestal unikať.

18:51 Generálneho riaditeľa ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) Ihora Murašova prepustili po tom, ako ho v piatok zadržala ruská vojenská hliadka. Uviedol to v pondelok šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi. 
"Vítam prepustenie generálneho riaditeľa ukrajinskej jadrovej elektrárne v Záporoží Ihora Murašova. Bolo mi potvrdené, že Murašov sa bezpečne vrátil k svojej rodine," uviedol Grossi na sociálnej sieti Twitter.

18:41 Vo veku 75 rokov zomrela Sacheen Littlefeatherová, indiánska aktivistka a herečka, ktorú v roku 1973 vypískali, keď odmietla prevziať Oscara v mene Marlona Branda. Oznámila to v nedeľu Akadémia filmových umení a vied (AMPAS).

18:30 Univerzita tretieho veku (U3V) Ústavu celoživotného vzdelávania (ÚCV) Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) otvorila v Žiline, Čadci a Považskej Bystrici 27. akademický rok pre študentov vo veku 45 a viac rokov. Podľa Adriany Valentovičovej z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA má U3V v ponuke stále niekoľko vzdelávacích programov.

Univerzita tretieho veku UNIZA má voľné kapacity
Univerzita tretieho veku (U3V) Ústavu celoživotného vzdelávania (ÚCV) Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) otvorila v Žiline, Čadci a Považskej Bystrici 27. akademický rok pre študentov vo veku 45 a viac rokov. Podľa Adriany Valentovičovej z... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

18:20 Polícia objasnila prípad nahlásenej bomby na strednej škole v Senici. Mladíkovi z okresu Senica môže hroziť až dvojročné väzenie. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Zlatica Antalová.
Muž mal poslať jednej zo študentiek viacero SMS správ, v ktorých napísal, že na škole je bomba. "Krátko nato jej zavolal s tým, že to myslí naozaj vážne. Žiačka ihneď upozornila riaditeľku školy, ktorá sa obrátila na políciu," uviedla Antalová.

18:07 Slovenská rektorská konferencia (SRK) i Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) vítajú uvoľnenie takmer 17 miliónov eur pre verejné vysoké školy, ktoré majú slúžiť na kompenzáciu výpadkov spôsobených energetickou krízou.
"Táto suma by mala postačovať na pokrytie výdavkov na energie v roku 2022, pretože sa vychádzalo z 'nápočtov' vysokých škôl," uviedol pre TASR prezident SRK Rudolf Kropil. Doplnil, že SRK žiadala splnenie troch podmienok, nateraz je splnená jedna z nich.

17:54 Poslanci maďarského parlamentu v pondelok schválili prvý zo série návrhov zákonov, ktoré sú potrebné k dosiahnutiu dohody Maďarska s Európskou komisiou ohľadne podmienok pre vyplácanie eurofondov. Podľa servera Index.hu príslušnú úpravu trestného zákona podporilo 136 poslancov, siedmi boli proti a 14 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania, informuje spravodajca TASR.  
Maďarský trestný zákon bol tak rozšírený o nový procesný mechanizmus pre prípad závažného trestného činu súvisiaceho s výkonom verejnej moci alebo nakladaním s verejným majetkom, píše server.

17:43 Spievajúca fontána na Hlavnej ulici v Košiciach prejde po viac ako 25 rokoch veľkou rekonštrukciou, zahŕňať bude aj moderné technológie. Obnova by mala stáť 1,7 milióna eur s DPH. Z toho jeden milión eur poskytne Nadácia U. S. Steel Košice, zvyšok bude hradiť mesto z vlastných zdrojov.

Spievajúca fontána prejde veľkou rekonštrukciou
Spievajúca fontána na Hlavnej ulici v Košiciach prejde po viac ako 25 rokoch veľkou rekonštrukciou, zahŕňať bude aj moderné technológie. Obnova by mala stáť 1,7 milióna eur s DPH. Z toho jeden milión eur poskytne Nadácia U. S. Steel Košice, zvyšok... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

17:34 Ukrajinské úrady požiadali v pondelok obyvateľov hlavného mesta Kyjev, aby sa opätovne vrátili k noseniu ochranných rúšok na tvár. Dôvodom je nárast prípadov nákazy novým koronavírusom a tiež skutočnosť, že zdravotníctvo v krajine je značne zdevastované ruskou inváziou, informuje agentúra AFP.
Len za minulý týždeň pribudlo v Kyjeve 2515 prípadov nákazy koronavírusom, pričom hospitalizovaných bolo s covidom 242 ľudí a ďalších 22 osôb tomuto ochoreniu podľahlo. Uvádza to tamojšie mestské zastupiteľstvo. Kyjevčanov zároveň vyzvalo, aby nosili rúška v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy, vo vzdelávacích inštitúciách a tiež v prevádzkach služieb.

17:20 Giorgia Meloniová, líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), ktorá zvíťazila v septembrových talianskych parlamentných voľbách, chce zloženie novej vlády predstaviť do 20. októbra.
Informovala o tom v pondelok agentúra APA s tým, že Meloniová vedie v súčasnosti rokovania o novej koaličnej vláde so spriaznenými stranami pravicového bloku: Ligou Mattea Salviniho a stranou Vpred Taliansko (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho.
Vládny kabinet má podľa informácií z kruhov FdI pozostávať z profesionálnych politikov a nestraníckych odborníkov, ktorí vláde zaistia medzinárodný rešpekt.

17:10 Prezidenti Vyšehradskej štvorky sa stretnú v Bratislave v utorok 11. októbra. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová privíta v Primaciálnom paláci v Bratislave českého prezidenta Miloša Zemana, poľského prezidenta Andrzeja Dudu a maďarskú prezidentku Katalin Novákovú.
Stretnutie prezidentov sa začne o 11.00 h oficiálnym privítacím ceremoniálom na Primaciálnom námestí. Nasledovať budú dve plenárne rokovania prezidentov a približne o 16.20 h sa uskutoční spoločná tlačová konferencia.

16:53 Premiér Eduard Heger (OĽANO) si v priestoroch auly Univerzity Komenského (UK) v Bratislave uctil pamiatku obetí nedeľňajšej (2. 10.) tragickej dopravnej nehody, ktorá si doteraz vyžiadala päť obetí a viacero zranených mladých ľudí.
"Ako otec štyroch detí si o to viac neviem predstaviť bolesť, ktorú teraz prežívajú rodičia a príbuzní," vyhlásil Heger ako dočasný minister školstva, po tom, ako sa zapísal do troch kondolenčných kníh na pamiatku zosnulých študentov UK.

16:36 Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili k piatku (30. 9.) v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu 11.123 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1740 ako závažných. ŠÚKL o tom informuje na svojom webe.
Ústav eviduje spolu sedem úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri štyroch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a pri troch ako pravdepodobný. "Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený," ozrejmil ústav.

16:20 Policajti bratislavskej železničnej polície vyšetrujú okolnosti zrážky 74-ročnej ženy s vlakom. Tá sa stala v pondelok krátko pred poludním v blízkosti železničnej zastávky Železná studienka v Bratislave. Informuje o tom bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti.
Podľa doterajších informácií mala žena vstúpiť a následne zostať stáť na koľajisku. "Rušňovodič vzhľadom k rýchlosti vlaku a krátkej vzdialenosť nedokázal zrážke zabrániť. Na mieste obhliadajúci lekár skonštatoval smrť," uviedla polícia. Ďalšie okolnosti prípadu sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania.

15:53 Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, ratifikovala v pondelok jednohlasne zmluvy o vstupe ukrajinskej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a Chersonskej a Záporožskej oblasti do Ruskej federácie.

Štátna duma ratifikovala zmluvy o pričlenení
Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, ratifikovala v pondelok jednohlasne zmluvy o vstupe ukrajinskej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a Chersonskej a Záporožskej oblasti do Ruskej federácie. TASR o tom informuje na základe správ... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

15:44 Vo veku 89 rokov zomrel v pondelok hovorca poľskej komunistickej vlády Jerzy Urban, ktorý bol v 80. rokoch minulého storočia strojcom štátnej propagandy a cenzúry. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.
Urbanovu smrť oznámil satirický týždenník Nie, ktorý tento bývalý hovorca založil a viedol v období po roku 1989, teda po páde komunizmu v Poľsko.

15:30 České ministerstvo zahraničných vecí (MZV ČR) vyzvalo občanov Českej republiky, ktorí sa nachádzajú v Rusku, aby krajinu opustili. Dôvodom je zhoršenie bezpečnostnej situácie. Rezort zároveň varoval ľudí pred cestou do Ruskej federácie. MZV ČR to uviedlo v pondelok na svojom webe, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.
"S ohľadom na prebiehajúcu vojenskú inváziu Ruskej federácie na Ukrajinu a možnú hrozbu zhoršenia bezpečnosti v krajine, najmä pre občanov štátov EÚ a NATO, MZV ČR dôrazne varuje pred cestami na územie Ruskej federácie," napísal rezort.

15:19 Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau podpísal diplomatickú nótu určenú Nemecku, v ktorej oficiálne požiadal o reparácie za druhú svetovú vojnu. Šéf poľskej diplomacie to oznámil v pondelok, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.
"(Diplomatická nóta) vyjadruje stanovisko poľského ministra zahraničných vecí, že strany by mali podniknúť okamžité kroky na trvalé a efektívne... urovnanie otázky dôsledkov agresie a nemeckej okupácie," povedal Rau na tlačovej konferencii.

15:09 Drvivá väčšina protestujúcich lekárov nechce odísť od pacienta a zo slovenských nemocníc natrvalo. Pre TASR to uviedol riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar. Zároveň upozornil na akciu hromadných výpovedí v roku 2011, keď viacero lekárov vo svojich výpovediach pre neakceptovanie ich požiadaviek vytrvalo.
"Máme tu neblahý precedens z roku 2011, keď niektorí lekári skutočne vytrvali vo výpovediach, niektorí si v rozpore minimálne s etickými normami nechali od kolegov vypísať PN-ky a štát bol nútený vyhlásiť v nemocniciach núdzový stav a poprosil susedné štáty o lekársku pomoc," skonštatoval.

14:54 Univerzita Komenského (UK) v Bratislave si v utorok (4. 10.) o 9.00 h uctí minútou ticha svojich troch študentov, ktorí zahynuli pri nedeľnej (2. 10.) tragickej nehode na autobusovej zastávke Zochova v hlavnom meste. Pre TASR to potvrdil prorektor pre vonkajšie vzťahy UK Radomír Masaryk.
"Pred univerzitou bude visieť čierna vlajka, kondolenčná kniha bude všetkým obetiam vystavená v utorok od 15.15 h," uvádza sa na webe najstaršej slovenskej univerzity. Zároveň rektor UK Marek Števček poslal sústrastné listy rodinám obetí.
Univerzita informuje, že pozostalí, kamaráti, ale aj ich blízki môžu využiť služby psychologickej poradne UK.  

14:38 V prípade, že vyšetrovateľ vinníkovi tragickej nehody v Bratislave prekvalifikuje trestný čin usmrtenia na trestný čin všeobecného ohrozenia, hrozí mu až 20-ročný trest odňatia slobody. Pre TASR to uviedol bývalý dlhoročný vyšetrovateľ a v súčasnosti trestný advokát Peter Vačok.
"Ešte nevieme, ako to bude so psychotropnými látkami, ale to je jedno. Mal viac ako jedno promile a išiel nehoráznou rýchlosťou. Tam je aj umenie vyletieť z cesty. Jedine, kto sa napije a ešte letí takou nehoráznou rýchlosťou, vyletí z takejto cesty," domnieva sa Vačok.
Vyšetrovateľ by podľa jeho názoru mohol skutok kvalifikovať jednoznačne ako úmyselné všeobecné ohrozenie, lebo spôsobil smrť. "Ja byť vyšetrovateľom, tak by som ani na inú platformu nešiel," vysvetlil s tým, že za všeobecné ohrozenie je trestná sadzba 15 až 20 rokov odňatia slobody.

14:29 Slovensko, Česko, Maďarsko a Rakúsko chcú spoločne hľadať riešenia v súvislosti s nelegálnou migráciou. Opatrenia chcú prijímať tak, aby sa udržal voľný pohyb v rámci schengenu. Spolupracovať chcú s Európskou komisiou (EK), s ktorou sa majú viesť rokovania tam, kde nelegálna migrácia vzniká. Volajú po lepšej ochrane vonkajšej hranice schengenu a apelujú na aktívnejšie zapojenie Frontexu. Zosúladiť sa má aj riešenie prevádzačstva. Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) o tom informoval po pondelkovom rokovaní so svojimi rezortnými partnermi z Česka, Maďarska a Rakúska v Bratislave.

Spoločné riešenie
SR, ČR, Maďarsko a Rakúsko chcú riešiť nelegálnu migráciu spoločne. Slovensko, Česko, Maďarsko a Rakúsko chcú hľadať riešenia v súvislosti s nelegálnou migráciou spoločne. Opatrenia chcú prijímať tak, aby sa udržal voľný pohyb v rámci Schengenu.... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

14:18 Od zavedenia kontrol na česko-slovenských hraniciach zaistila česká polícia 1142 nelegálnych migrantov. V pondelok to uviedla Polícia ČR na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.
Od 29. septembra skontrolovali českí policajti na hraniciach so Slovenskom viac ako 92.000 osôb. Z nich 422 nesplnilo podmienky na vstup do Česka. Odhalili tiež 33 prevádzačov a 371 osôb vrátili v rámci readmisnej dohody na Slovensko.

14:01 Učiteľ na základnej škole v obci Plavé Vozokany v okrese Levice sa postavil opitý za katedru. Na opitého pedagóga upozornil policajtov starosta. Učiteľ už mal za sebou odučené tri vyučovacie hodiny, keď ho policajti podrobili dychovej skúške. Tá potvrdila v jeho dychu 3,10 promile alkoholu, informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre.
Po vytriezvení muža obvinili z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Okresný súd v Leviciach ho v superrýchlom konaní odsúdil na štyri mesiace odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu probačného dohľadu v trvaní 20 mesiacov. Zároveň mu uložil trest zákazu vykonávať pedagogickú činnosť na 30 mesiacov.

13:51 Kremeľ v pondelok odmietol výzvu čečenského lídra Ramzana Kadyrova, aby Rusko zvážilo použitie jadrových zbraní s nízkou účinnosťou na Ukrajine po tom, ako ukrajinské sily vytlačili ruské jednotky z kľúčového mesta Lyman v Doneckej oblasti.

Kremeľ odmietol výzvu Kadyrova
Kremeľ v pondelok odmietol výzvu čečenského lídra Ramzana Kadyrova, aby Rusko zvážilo použitie jadrových zbraní s nízkou účinnosťou na Ukrajine po tom, ako ukrajinské sily vytlačili ruské jednotky z kľúčového mesta Lyman v Doneckej oblasti. TASR o... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:38 Český prezident Miloš Zeman zaslal slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej kondolenčný list v súvislosti s tragickou nedeľňajšou (2. 10.) nehodou v centre Bratislavy. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.
"Dovoľte mi, aby som v mene svojom aj v mene českej verejnosti vyjadril hlbokú sústrasť vám, ako aj rodinám pozostalých po obetiach tejto tragickej udalosti. V tejto pohnutej chvíli sme myšlienkami s vami," napísal v liste Zeman.

13:28 Od vzniku Slovenskej republiky polícia takú tragickú dopravnú nehodu, aká sa odohrala na zastávke v centre Bratislavy, doteraz neevidovala. Pre TASR to skonštatoval riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru (PZ) Tomáš Vrábel.

Najtragickejšia dopravná nehoda v histórii SR: Mikulec zvolá pracovnú skupinu (VIDEO)
Uplynulú noc som bol informovaný o tragickej udalosti, ktorá sa odohrala v Bratislave na autobusovej zastávke. O situáciu som sa počas celej noci zaujímal a som informovaný kontinuálne, uviedol na sociálnej sieti minister vnútra Roman... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:14 Tragická nehoda na bratislavskej zástavke Zochova si vyžiadala piatu obeť. Zraneniam podľahlo 21-ročné dievča. Na sociálnej sieti o tom informovali bratislavskí policajti.
"Prijali sme informáciu o úmrtí ďalšej zranenej osoby, ktorá v nemocnici podľahla zraneniam," uviedla polícia.

Tragédia v Bratislave: K študentom z UK aj STU pribudla piata obeť
Medzi obeťami tragickej nehody na bratislavskej zastávke Zochova boli študentka a študent Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Univerzita o tom informovala na sociálnej sieti. "Dnes smútime. Je hrozné, koľko bolesti dokáže spôsobiť arogancia a... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:07 Kardiovaskulárne ochorenia sú hlavnou príčinou úmrtí ľudí starších ako 65 rokov a sú zodpovedné aj za 82 percent všetkých úmrtí ľudí nad 65 rokov. Predísť sa im dá správnou životosprávou i pohybom, vynechaním fajčenia a alkoholu. Uviedla to lekárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Miriam Šatalová.

Prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami je i správna životospráva
Kardiovaskulárne ochorenia sú hlavnou príčinou úmrtí ľudí starších ako 65 rokov a sú zodpovedné aj za 82 percent všetkých úmrtí ľudí nad 65 rokov. Predísť sa im dá správnou životosprávou i pohybom, vynechaním fajčenia a alkoholu. Uviedla to lekárka... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:58 Prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje v utorok (4. 10.) na uvoľnený post ministra školstva, vedy, výskumu a športu Jána Horeckého. V pondelok doobeda sa s ním stretla. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka vymenuje nového ministra školstva. Vážne TENTO?
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje v utorok (4. 10.) na uvoľnený post ministra školstva, vedy, výskumu a športu Jána Horeckého. V pondelok doobeda sa s ním stretla. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Obvinený z trestného... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:47 Spustenie novej súdnej mapy v súčasnom zákonnom znení nie je reálne možné. Pre TASR to uviedol predseda Okresného súdu Bratislava II Peter Králik.
"A to najmä pre krátkosť času od prijatia legislatívneho rámca reformy súdnej mapy do jej spustenia 1. januára 2023," doplnil. Verí, že v prípade odkladu budú prijaté opatrenia, ktoré umožnia lepšie, plynulejšie a pokojnejšie zavedenie tejto reformy.

12:36 Readmisné dohody neplníme úplne vzorne, ale ich systém je zastaraný. Uviedol to v pondelok slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer po stretnutí s českým rezortným partnerom Janom Lipavským v Prahe.

Káčer: Povinnosti si síce neplníme, ale ich systém je zastaraný
Readmisné dohody neplníme úplne vzorne, ale ich systém je zastaraný. Uviedol to v pondelok slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer po stretnutí s českým rezortným partnerom Janom Lipavským v Prahe, informuje... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:19 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) avizuje v súvislosti s nedeľnou (2. 10.) tragickou nehodou na zastávke MHD v centre Bratislavy návrh na nekompromisné tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu. S exemplárnymi trestami pre opitých vodičov sa stotožňuje aj šéf hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič. Na pondelkovú koaličnú radu chce priniesť vlastný návrh.  
"Zvolám pracovnú skupinu a následne predložím koaličným partnerom návrh, aby boli nekompromisné tresty pre jazdu pod vplyvom alkoholu. Nevinné ľudské životy pre opitých za volantom nesmú vyhasínať," skonštatoval Mikulec na sociálnej sieti.

Matovič navrhuje prísny trest: AUTO za ALKOHOL! Bez milosti
Už stačilo. Koľko ešte nevinných ľudí má zomrieť len preto, lebo nejaký ožratý Debo si myslí, že on to dá? Pýta sa to minister financií Igor Matovič na sociálnej sieti. A má aj návrh, ako takúto nezodpovednosť riešiť. Na zástavke Zochová som, tak... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

12:10 Kremeľ: bude konzultovať s obyvateľmi Chersonu a Záporoží, ako definovať hranice

Kremeľ v pondelok uviedol, že bude konzultovať s obyvateľmi žijúcimi v dvoch ukrajinských regiónoch, ktoré minulý týždeň anektoval - Cherson a Záporoží - o tom, ako by mali byť vymedzené ich hranice. "Budeme pokračovať v konzultáciách s ľuďmi, ktorí žijú v týchto oblastiach," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom.

Rusko minulý týždeň formálne tvrdilo, že anektuje štyri ukrajinské územia, ale žiadne nie je plne pod kontrolou moskovských síl a Ukrajina pokračuje v postupe na juhu. Nastoľuje možnosť, že krok k anektovaniu štyroch regiónov znamená zastavenie akejkoľvek ďalšej ruskej ambície vziať ukrajinské územie za ich existujúce hranice, a namiesto toho sa Moskva môže sústrediť na jednoduché držanie pôdy, ktorú už má, a zavedenie nových hraníc, ktoré by fakticky rozdelil Chersonskú a Záporožskú oblasť na zóny ovládané Ukrajinou a Ruskom.

11:50 Medzinárodný festival animovaných filmov pre deti a mládež Bienále animácie Bratislava (BAB) slávnostne otvoria v pondelok projekciou filmu Myši idú do neba. Prihlásilo sa viac ako 1700 filmov z 97 krajín. Z nich organizátori vybrali 92 filmov, ktoré budú súťažiť o ocenenia. Zastúpené sú animátorské veľmoci ako Francúzsko, Holandsko, Veľká Británia, USA, nechýbajú animovaná tvorba z Taiwanu i afrických štátov.

Na BAB 2022 sa prihlásilo vyše 1700 filmov z 97 krajín
Medzinárodný festival animovaných filmov pre deti a mládež Bienále animácie Bratislava (BAB) slávnostne otvoria v pondelok projekciou filmu Myši idú do neba. Prihlásilo sa viac ako 1700 filmov z 97 krajín. Z nich organizátori vybrali 92 filmov,... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:27 Ak ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine jadrové zbrane, USA a ich spojenci zničia ruské jednotky a vybavenie na ukrajinskom území a potopia tiež ruskú Čiernomorskú flotilu. V nedeľu pred tým varoval bývalý riaditeľ americkej výzvednej služby CIA David Petraeus.

Bývalý riaditeľ CIA otvorene o tretej svetovej vojne
Ak ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine jadrové zbrane, USA a ich spojenci zničia ruské jednotky a vybavenie na ukrajinskom území a potopia tiež ruskú Čiernomorskú flotilu. V nedeľu pred tým varoval bývalý riaditeľ americkej výzvednej... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:17 Minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský vyjadril ľútosť nad smrteľnou dopravnou nehodou, ktorá sa stala v nedeľu večer v Bratislave.
"S veľkým zármutkom sme prijali správu o tom, že tam je veľký počet zranených a tiež päť zomrelých, to nás naozaj zarmútilo," povedal Lipavský po stretnutí so slovenským rezortným kolegom Rastislavom Káčerom, ktorý je na oficiálnej návšteve Českej republiky.

11:06 Počet obetí ničivého hurikánu Ian v Spojených štátoch stúpol na najmenej 80. Prevažná väčšina je z  amerického štátu Florida, vyplýva z oznámení miestnych predstaviteľov, o ktorých informovali denník New York Times a televízie CBS a CNN.

10:55 Poľsko si v pondelok predvolalo ruského veľvyslanca vo Varšave Sergeja Andrejeva, aby mu tlmočilo protest proti ruskej anexii ukrajinského územia. Povedal to námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz v rozhovore pre poľskú televíziu TVN24. TASR správu prevzala z agentúry PAP.
"Dnes o 11.00 h bude veľvyslanec Sergej Andrejev na ministerstve zahraničných vecí, samozrejme v súvislosti s krokmi Ruska za uplynulý týždeň. Mám na mysli tie pokusy o anexiu územia iného štátu – v tomto prípade Ukrajiny," povedal Przydacz. Dodal, že Poľsko neuzná ruskú anexiu ukrajinského územia ani výsledky referend, ktoré tomuto rozhodnutiu predchádzali.

10:40 Prípravné konanie v rámci vyšetrovania tragickej nehody na zastávke MHD v centre Bratislavy bude dozorovať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry SR. Generálny prokurátor Maroš Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.
"Orgány prokuratúry garantujú zákonné vyšetrenie tragédie, ktoré povedie k spravodlivému potrestaniu vinníka. Výkon dozoru nad zákonnosťou prípravného konania bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry SR," uviedol Žilinka.

10:25 V predčasných parlamentných voľbách v Bulharsku zvíťazila konzervatívna strana bývalého premiéra Bojka Borisova Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB). Vyplýva to z predbežných výsledkov po sčítaní 99 percent hlasov. 

10:14 Ruský prezident Vladimir Putin neobvykle rýchlo priznal problémy počas mobilizácie, čo poukazuje na rozsah zlej organizácie pri povolávaní mužov do armády. Uviedlo to v pondelok britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe o vývoji situácie na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.
Putin sa vo štvrtok v súvislosti s mobilizáciou prihovoril k členom Ruskej bezpečnostnej rady. Uviedol, že mobilizácia vyvolala mnoho otázok a je potrebné rýchlo "napraviť naše chyby a neopakovať ich", cituje britský rezort Putina.

10:00 Grand Prix si z 37. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorého názov organizátori doplnili o Tatry 2022, odniesol dokument The Coral Fighters of the Caribbean z dielne nemeckého režiséra Floriana Guthknechta. Ocenenie Top fotograf za autorské portfólio získal Talian Claudio Zori. Podujatie, ktoré v nedeľu (2. 10.) uzavrela prehliadka víťazných snímok, ponúklo takmer 220 diel od tridsiatich autorov z desiatich krajín.

V Tatrách sa oceňovali potápačské filmy
Najlepším potápačským filmom sa stala snímka o krídlovcovi ohnivom. Grand Prix si z 37. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorého názov organizátori doplnili o Tatry 2022, odniesol dokument The Coral Fighters of the Caribbean z... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

9:49 Kardiovaskulárne ochorenia sú hlavnou príčinou úmrtí ľudí starších ako 65 rokov a sú zodpovedné aj za 82 percent všetkých úmrtí ľudí nad 65 rokov. Predísť sa im dá správnou životosprávou i pohybom, vynechaním fajčenia a alkoholu. Uviedla to lekárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Miriam Šatalová.

9:40 Vinníkovi nočnej tragickej nehody v centre Bratislavy namerali približne 1,6 promile alkoholu v krvi, jeho spolujazdcovi jedno promile. Na mieste tragickej nehody to uviedol v pondelok ráno prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran.

Aktualizácia: Vinníkovi nehody namerali 1,6 promile! Obeťami sú študenti
Vinníkovi nočnej tragickej nehody v centre Bratislavy namerali približne 1,6 promile alkoholu v krvi, jeho spolujazdcovi jedno promile. Na mieste tragickej nehody to uviedol v pondelok ráno prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran. Okrem... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

9:30 Mikulca v súvislosti s nehodou informovali, že vodič bol pod vplyvom alkoholu
Vodič, ktorý v nedeľu (2.10.) spôsobil tragickú nehodu v centre Bratislavy, bol podľa informácií ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽANO) pod vplyvom alkoholu. Minister to napísal na sociálnej sieti, odkázal tiež na prebiehajúce preverovanie všetkých okolností nehody.
"O situáciu som sa počas celej noci zaujímal a som informovaný kontinuálne," uistil minister, ktorý vyjadril sústrasť pozostalým. "Zdravotníci v tejto chvíli bojujú o životy zranených. pevne verím, že sa im to podarí," dodal minister.

9:14 Vojenského komisára ruskej Chabarovskej oblasti Jurija Lajka odvolali z funkcie po tom, čo miestne úrady poslali domov polovicu nedávno mobilizovaných mužov, ktorí nespĺňali odvodové kritériá. Oznámil to v pondelok tamojší gubernátor Michail Degťariov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
"Za desať dní dostalo niekoľko tisíc našich krajanov predvolanie a dostavili sa na vojenské komisariáty. Približne polovicu z nich sme poslali domov, pretože nespĺňali odvodové kritériá na to, aby mohli byť prijatí na vojenskú službu," uviedol Degťariov na sociálnej sieti Telegram.

9:06 Newyorské Metropolitné múzeum umenia (MET) si na budúci rok špeciálnou výstavou pripomenie módneho návrhára Karla Lagerfelda, ktorý zomrel v roku 2019. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry DPA.
Expozícia s názvom Karl Lagerfeld: Línia krásy (Karl Lagerfeld: A Line of Beauty) bude obsahovať približne 150 diel tohto návrhára, ktorý sa narodil v nemeckom Hamburgu.

8:52 Ľavicový kandidát a bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva zvíťazil v nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb v Brazílii pred úradujúcim prezidentom Jairom Bolsonarom. O víťazovi sa rozhodne v druhom kole 30. októbra medzi týmito dvomi kandidátmi. 

8:36 Ceny ropy v pondelok na začiatku obchodovania vzrástli o vyše 2,5 %. Trhy tak zareagovali na správy, že aliancia producentov OPEC+ na svojom stretnutí tento týždeň rozhodne o znížení ťažby, keďže zápasí s klesajúcimi cenami komodity.

8:15 Telo známej americkej skialpinistky Hilaree Nelsonovej, ktorá zahynula na nepálskom vrchole Manaslu, spopolnili v nedeľu v blízkosti budhistickej stúpy v Káthmandu. 
Nelsonovej telo sa našlo na svahoch ôsmej najvyššej hory sveta v stredu, dva dni po tom, čo zmizla, keď sa na lyžiach spúšťala z jej vrcholu.
Počas obradu mnísi odriekali modlitby a hrali na tradičné bubny, zatiaľ čo rodina a kolegovia skialpinistky k jej telu položili kvety a tradičné budhistické šatky.     

8:00 Karolínsky inštitút v pondelok v Štokholme oznámi držiteľov Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu za rok 2022. Možnými víťazmi sú experti, ktorí uskutočnili objavy v oblasti rakoviny prsníkov či mRNA vakcín.

V Štokholme v pondelok odovzdajú Nobelovu cenu za medicínu a fyziológiu
Karolínsky inštitút v pondelok v Štokholme oznámi držiteľov Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu za rok 2022. Možnými víťazmi sú experti, ktorí uskutočnili objavy v oblasti rakoviny prsníkov či mRNA vakcín. TASR správu prevzala z agentúry... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

7:52 Na najmenej 43 sa zvýšil počet obetí piatkového samovražedného útoku na súkromné vzdelávacie centrum v afganskom hlavnom meste Kábul. Oznámila to v pondelok Misia Organizácie Spojených národov v Afganistane. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Misia OSN na Twitteri uviedla, že 43 osôb zomrelo a ďalších 83 utrpelo zranenia. Medzi obeťami boli najmä dievčatá a mladé ženy. OSN očakáva ďalší nárast v počte obetí.

7:41 Na Haiti po troch rokoch opäť zaznamenali choleru; hlásia najmenej sedem úmrtí
Najmenej sedem osôb na  Haiti zomrelo na následky cholery, ktorú v tomto ostrovnom štáte opätovne zaznamenali po takmer troch rokoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

7:30 Po nehode v Bratislave je päť obetí a 10 ľudí vážne zranených
Po tragickej nehode v centre Bratislavy je zatiaľ päť obetí a desať ľudí je vážne zranených. Na sociálnej sieti o tom informovala starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.
"Staromestská ulica dnes platí za aroganciu tú najvyššiu cenu. Zatiaľ päť obetí a desať mladých ľudí v kritickom stave je daň za omamné látky - alkohol a neprimeranú jazdu," uviedla. Rodinám obetí vyjadrila sústrasť.

Aktualizácia: Štyria mŕtvi študenti v Bratislave! Kollár i Čaputová vyjadrili rodinám sústrasť (FOTO)
Po tragickej nehode v centre Bratislavy je zatiaľ päť obetí a desať ľudí je vážne zranených. Na sociálnej sieti o tom informovala starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. "Staromestská ulica dnes platí za aroganciu tú najvyššiu... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

7:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu večer poďakoval deviatim krajinám strednej a východnej Európy za podporu Ukrajiny v jej úsilí stať sa členskou krajinou NATO. TASR o tom informuje na základe Zelenského vyjadrenia na sociálnej sieti.

Zelenskyj sa poďakoval Čaputovej
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu večer poďakoval deviatim krajinám strednej a východnej Európy za podporu Ukrajiny v jej úsilí stať sa členskou krajinou NATO. TASR o tom informuje na základe Zelenského vyjadrenia na sociálnej... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

7:07 Spojené štáty v nedeľu odmietli správy iránskych médií, že prepustenie dvoch zadržiavaných Američanov Teheránom by mohlo viesť k uvoľneniu iránskych aktív zmrazených v zahraničí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Hovorca OSN Stéphan Dujarric v nedeľu uviedol, že 85-ročný Američan iránskeho pôvodu Baquer Namazi môže "opustiť Irán, aby sa v zahraničí podrobil lekárskemu vyšetreniu". Namaziho syna Siamaka takisto podľa OSN prepustili z väzby v Iráne.
Iránske štátne média v nedeľu oznámili, že Irán následne očakáva uvoľnenie približne siedmich miliárd dolárov aktív zmrazených v zahraničí. Americké ministerstvo zahraničných vecí však takéto vyjadrenia odmietlo.
"Baquer Namazi bol v Iráne neprávom zadržaný a potom mu nebolo povolené opustiť krajinu po odpykaní si trestu aj napriek opakovaným požiadavkám o poskytnutie naliehavej zdravotnej starostlivosti," uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie.

7:00 Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v nedeľu kritizoval minulotýždňové rozhodnutia Nikaraguy vyhostiť veľvyslankyňu EÚ a prerušiť diplomatické vzťahy s Holandskom. 
Stredoamerická krajina Nikaragua v stredu (28. septembra) vyhlásila veľvyslankyňu EÚ Bettinu Muscheidtovú za nežiaducu osobu. Muscheidtová krajinu opustila v sobotu.