Prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami je i správna životospráva
03 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Kardiovaskulárne ochorenia sú hlavnou príčinou úmrtí ľudí starších ako 65 rokov a sú zodpovedné aj za 82 percent všetkých úmrtí ľudí nad 65 rokov. Predísť sa im dá správnou životosprávou i pohybom, vynechaním fajčenia a alkoholu. Uviedla to lekárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Miriam Šatalová.

Frekvencia kardiovaskulárnych ochorení sa v populácii zvyšuje s vekom. "Miera prevalencie hypertenzie, kongestívneho zlyhania srdca, ochorenia koronárnych artérií, arytmií, najmä fibrilácie predsiení, ochorenia periférnych artérií, ochorenia chlopní srdca a cievnej mozgovej príhody je približne 40 percent u ľudí vo veku 40 až 59 rokov a 79 až 86 percent u pacientov vo veku nad 80 rokov," načrtla Šatalová.  

Čím je pacient starší, tým sa jeho cievy stávajú menej pružnými a rigidnými, čo spôsobí zväčšenie rozdielu medzi systolickým a diastolickým tlakom. "Zhoršuje sa funkcia ľavej komory, predlžuje sa jej plnenie, degeneruje prevodový systém srdca, dochádza ku kalcifikáciám chlopní. V dôsledku týchto funkčných zmien sa kompenzačné odpovede zhoršujú a s pribúdajúcim vekom sa aj oprava poškodenia srdca stáva čoraz nedokonalejšou, čo vedie k jeho dysfunkcii," upozornila lekárka.

Medzi najčastejšie príznaky kardiovaskulárnych ochorení podľa nej patrí sťažené dýchanie, spočiatku pri námahe, neskôr aj v pokoji, progresívna únava, búšenie srdca alebo veľmi pomalý tlkot srdca. Ochorenia srdca tiež môžu signalizovať závraty, kolaps a opakované pády.

Tarabov návrh má zabrániť sankciám
Poslanec NRSR Tomáš Taraba na sociálnej sieti reaguje na nepotvrdenú správu, podľa ktorej chce Európska komisia zaviesť sankcie na jadrový materiál. Vo svojom príspevku konštatuje, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová musí... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Spoločnou príčinou kardiovaskulárnych ochorení je ateroskleróza, teda degeneratívne a zápalové ochorenie ciev, pri ktorom sa v porušenej cievnej stene ukladajú tukové látky, predovšetkým cholesterol. Pri tom dochádza k postupnému zužovaniu, alebo dokonca uzávere postihnutých ciev.

"V prevencii a v liečbe kardiovaskulárnych ochorení hrá hlavnú úlohu odstránenie rizikových faktorov, až na druhom mieste je medikamentózna liečba a invazívne výkony. Ovplyvnením rizikových faktorov môžeme nielen oddialiť vznik kardiovaskulárneho ochorenia, ale taktiež spomaliť jeho progresiu," ozrejmila lekárka.

Odborníci podľa nej odporúčajú konzumáciu rýb aspoň raz týždenne, v strave musí mať dostatočné zastúpené ovocie, zelenina, hydina. Naopak, potrebné je vylúčiť potraviny bohaté na cholesterol a nasýtené mastné kyseliny. "Minimálnou fyzickou aktivitou u seniorov je chôdza stredným tempom aspoň po dobu 30 minút väčšinu dní v týždni. Samozrejmosťou je zanechanie fajčenia a obmedzenie alkoholu," uzatvorila odborníčka.

Aktualizácia: Štyria mŕtvi študenti v Bratislave! Kollár i Čaputová vyjadrili rodinám sústrasť (FOTO)
Po tragickej nehode v centre Bratislavy je zatiaľ päť obetí a desať ľudí je vážne zranených. Na sociálnej sieti o tom informovala starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. "Staromestská ulica dnes platí za aroganciu tú najvyššiu... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik