Káčer: Povinnosti si síce neplníme, ale ich systém je zastaraný
03 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Readmisné dohody neplníme úplne vzorne, ale ich systém je zastaraný. Uviedol to v pondelok slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer po stretnutí s českým rezortným partnerom Janom Lipavským v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Áno, tu si úplne vzorne neplníme svoje povinnosti," priznal Káčer. Súčasný systém sa uplatňoval ešte pred vznikom Schengenu a ak je cieľovou destináciou napríklad Nemecko, nedáva podľa ministra zmysel posúvať utečencov ako šachové figúrky. "Tento mechanizmus nie je úplne funkčný," dodal Káčer.

Aj Slovensko zavádza dodatočné vnútorné opatrenia. "Naši ministri sú aktívni," povedal Káčer s tým, že v Bratislave sa dnes stretávajú ministri vnútra Česka, Rakúska a Slovenska. Za  kľúčové považuje riešiť situáciu na európskej úrovni, napríklad zjednotením vízovej povinnosti.

Situáciu vraj nezavinilo Slovensko

"Česká republika readmisné dohody voči Nemecku veľmi poctivo plní, preto sme sa dostali pod určitý tlak," opísal situáciu český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Situáciu však nezavinilo Slovensko, dodal.

Okrem zvýšenej nelegálnej migrácie a zavedenia kontrol na hraniciach ministri rokovali o vzájomnej spolupráci, ruskej vojenskej agresii na Ukrajine a energetickej kríze.

Káčer je na prvej oficiálnej zahraničnej ceste od nástupu do funkcie. Stretne sa tiež s českým prezidentom Milošom Zemanom či predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou.

Matovič navrhuje prísny trest: AUTO za ALKOHOL! Bez milosti
Už stačilo. Koľko ešte nevinných ľudí má zomrieť len preto, lebo nejaký ožratý Debo si myslí, že on to dá? Pýta sa to minister financií Igor Matovič na sociálnej sieti. A má aj návrh, ako takúto nezodpovednosť riešiť. Na zástavke Zochová som, tak... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik