28.09.2022 Minútu po minúte
28 | 09 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

20:40 Pre plánované práce v jednom jazdnom pruhu na diaľnici D2 z Malaciek do Bratislavy sa tvoria rozsiahle kolóny. Upozorňuje na to polícia na sociálnej sieti. Vodičov vyzýva na zvýšenie pozornosti.

"V dôsledku plánovaných prác v jednom jazdnom pruhu na diaľnici D2 v smere do Bratislavy z Malaciek dochádza v úseku zhruba 55 km diaľnice, v blízkosti zjazdu k obchodnému centru, k tvorbe rozsiahlych kolón," približuje polícia.

Vodičov v tejto súvislosti vyzýva, aby zvýšili pozornosť, dôsledne sa venovali vedeniu vozidla a aby dodržiavali náležité rozstupy medzi vozidlami. Výzva smeruje najmä vodičom nákladných motorových vozidiel.

20:55"Aj muži môžu menštruovať" - oznámila spoločnosť Deutsche Telekom svojim maďarským zamestnancom formou transrodovej príručky, ktorá má zabezpečiť pre každého jej zamestnanca možnosť pri práci zažívať "svoje najlepšie autentické ja." Príručka tiež "informuje", že len 80 percent svetovej populácie je heterosexuálov.

20:30 V krátkom statuse na sociálnej sieti reagoval na dnešné vystúpenia poslancov  pri odvolávaní Igora Matoviča Juraj Blanár, podpredseda strany Smer-SD. Zaujal ho výrok Richarda Sulíka, v ktorom pochválil Petra Pellegriniho, že bol vraj lepším premiérom ako Eduard Heger. Podľa Blanára týmto Sulík potvrdil, že strana Smer vládla dobre.

Juraj Blanár: Sulík uznal, že Smer vládol dobre
V krátkom statuse na sociálnej sieti reagoval na dnešné vystúpenia poslancov pri odvolávaní Igora Matoviča Juraj Blanár, podpredseda strany Smer-SD. Zaujal ho výrok Richarda Sulíka, v ktorom pochválil Petra Pellegriniho, že bol vraj lepším... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

20:15 Energetická kríza a neochota zapojiť sa do vojenskej konfrontácie s Ruskom prinúti Západ odmietnuť pomoc Ukrajine na opätovné dobytie štyroch regiónov, vyhlásili experti, ktorých oslovil čínsky denník Global Times

Je rozhodnuté?
Západ nepomôže Ukrajine získať späť stratené regióny po referendách. Energetická kríza a neochota zapojiť sa do vojenskej konfrontácie s Ruskom prinúti Západ odmietnuť pomoc Ukrajine na opätovné dobytie štyroch regiónov, vyhlásili experti,... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Milan Laca

20:00 Cestu hrdinov SNP, hlavnú turistickú a pamiatkovú trasu naprieč Slovenskom, budú na jej koncových bodoch ohraničovať dva pamätné kamene. Osadené boli v stredu v Duklianskom priesmyku a na Devíne. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

19:45 Prezidentka SR Zuzana Čaputová prevzala v stredu poverovacie listiny od nových veľvyslancov Nórska Alexa Vodicku Winthera a Spojených štátov amerických Gautama A. Ranu.

19:30 Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v rozprave o návrhu na odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií pokračovať vo štvrtok (29. 9.) od 9.00 h.

Poslanci budú v rozprave o odvolaní I. Matoviča pokračovať vo štvrtok ráno
Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v rozprave o návrhu na odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií pokračovať vo štvrtok (29. 9.) od 9.00 h. Mimoriadna schôdza k tomuto bodu sa začala v stredu popoludní, vystúpili štyria... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

19:00Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu vyhlásilo, že okupované oblasti na Ukrajine sa vedome a slobodne rozhodli pre začlenenie do Ruskej federácie. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Výsledky ľudových hlasovaní hovoria samy za seba: ľud Donbasu, Chersonskej aj Záporožskej oblasti sa nechce vrátiť k starému životu a vedome a slobodne sa rozhodol pre Rusko," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo. "Drvivá väčšina" ľudí v hlasovaniach podporila pripojenie k Rusku, v Doneckej oblasti bola táto podpora "99,23 percenta", tvrdí ministerstvo.

18:30 Kto stojí za výbuchmi plynovodov Nord Stream 1 a 2? Je možné, že s tým majú niečo do činenia záujmy USA?  Do Baltského mora unikajú milióny kubíkov zemného plynu. V priamom prenose dochádza k jednej z najväčších ekologických katastróf. Môže ich mať na svedomí vláda, ktorá "najurputnejšie bojuje" proti klimatickým zmenám? Carlson Tucker sa vo svojom programe zamýšľa nad možnými vinníkmi, ich úmyslami ale aj katastrofickými dopadmi na celý svet.

Tucker Carlson: Kto stojí za výbuchmi plynovodov Nord Stream 1 a 2?
Kto stojí za výbuchmi plynovodov Nord Stream 1 a 2? Je možné, že s tým majú niečo do činenia záujmy USA? Do Baltského mora unikajú milióny kubíkov zemného plynu. V priamom prenose dochádza k jednej z najväčších ekologických katastróf. Môže ich mať... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

18:20 Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer požiadal šéfku belgickej diplomacie Hadju Lahbibovú o skoré ukončenie vyšetrovania a vyvodenie prípadnej trestnoprávnej zodpovednosti v prípade úmrtia Slováka Jozefa Chovanca po zásahu belgickej polície v roku 2018. Urobil tak na stredajšom stretnutí v Bratislave. TASR o tom informovali z komunikačného odboru ministerstva.

"Po vyše štyroch rokoch verím, že belgické orgány budú v tejto veci postupovať bez prieťahov, aby sa prípad spravodlivo uzatvoril," vyhlásil minister, podľa ktorého bude prípad slovenská diplomacia naďalej pozorne sledovať a poskytovať potrebnú súčinnosť až do jeho ukončenia.

18:00 Predseda SaS a poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Sulík bol počas prejavu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v parlamente skutočne rád, že SaS odišla z koalície. V stredu počas rozpravy Sulík zároveň vyhlásil, že žasol, ako to tam dva a pol roka vydržali. Ak by bol Matovič odvolaný, sú pripravení rokovať s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Podotkol, že ak odvolaný nebude, k predčasným voľbám takmer s istotou nepríde.

Sulík: Počas prejavu Matoviča som žasol, ako sme v koalícii vydržali
Predseda SaS a poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Sulík bol počas prejavu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v parlamente skutočne rád, že SaS odišla z koalície. V stredu počas rozpravy Sulík zároveň vyhlásil, že žasol, ako to tam dva a... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

17:50 Lekárske odborové združenie stále zbiera výpovede. Minulý týždeň ich mali podľa šéfa LOZ Petra Visolajského viac ako 1500. Už aj minister zdravotníctva pripúšťa, že lekári neblafujú. O hroziacich výpovediach rozprával Lengvarský v Na telo plus TV Markíza.

Lengvarský pripúšťa: Nemyslím si, že lekári blafujú
Lekárske odborové združenie stále zbiera výpovede. Minulý týždeň ich mali podľa šéfa LOZ Petra Visolajského viac ako 1500. Už aj minister zdravotníctva pripúšťa, že lekári neblafujú. O hroziacich výpovediach rozprával Lengvarský v Na telo plus TV... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

17:40 Rozhodnutia vlády sú kolektívne a ak SaS niečo kritizuje, kritizuje aj seba. Vyhlásil to líder OĽANO a minister financií Igor Matovič v Národnej rade (NR) SR počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie. Zdôvodnenie návrhu označil za "znôžku výmyslov, manipulácií a fabulácií". Bol by rád, keby sa liberáli vrátili do koalície, zrušili svoje červené čiary a uznali si chybu. Hovorí o osobnej nenávisti z ich strany. Podčiarkol potrebu riešiť aktuálnu energetickú krízu.

17:10 K poškodeniu vojnových hrobov v Ladomirovej podľa pamiatkového úradu nedošlo. Uviedol to odborný radca Krajského pamiatkového úradu v Prešove Anton Liška, prizvaný na stredajší Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR. Historik Martin Drobňák, ďalší hosť výboru, zároveň upozornil, že nemožno hovoriť o ruskom vojnovom cintoríne, keďže sú na ňom pochované obete oboch bojujúcich strán. Výbor sa mal venovať šíreniu hoaxov a propagandy v súvislosti s vyjadreniami generálneho prokurátora Maroša Žilinku o údajnom zničení hrobov ruských vojakov v Ladomirovej, nebol však uznášaniaschopný.

17:05 Ruská flotila je doplnená jadrovými ponorkami "Knieža Oleg"  a "Novosibirsk".

Ďalšie ruské ponorky pred americkými dverami (VIDEO)
Ruská flotila je doplnená jadrovými ponorkami "Knieža Oleg" a "Novosibirsk". Jadrové ponorky, presunuté do tichomorskej flotily dorazili na miesto trvalého nasadenia na Kamčatku. Pod ľadom... Značnú časť trasy, dlhej takmer 5 500 míľ prešli... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Milan Laca

16:45 Poslanci za OĽANO odišli z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR počas diskusie o návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

Matovič hodinu táral v pralamente, po prejeve VSTYK! a poslanci OĽaNO odkráčali zo sály
Poslanci za OĽANO odišli z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR počas diskusie o návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Urobili tak po jeho viac ako hodinovom vystúpení, v ktorého závere vyzval SaS, aby urobila krok späť a... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

16:30 Z pohľadu na mapu je podľa Anny Belousovovej úplne jasné, kto bude ovládať trasy energetických surovín.

Anna Belousovová: Vojna pokračuje a prenáša sa do Európy
Z pohľadu na mapu je podľa Anny Belousovovej úplne jasné, kto bude ovládať trasy energetických surovín. Na "trúbe" bude podľa jej slov sedieť Ukrajina, teda de facto USA a ich miestodržiteľ Zelenský. Skladačka do seba pekne zapadá. Týmito slovami... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

16:05 Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu podpisom ratifikovala prístupové protokoly Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. Urobila tak po tom, ako v utorok (27. 9.) odsúhlasil ich vstup do NATO parlament. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Obe škandinávske krajiny svojím vstupom a obrannými schopnosťami i kapacitami Alianciu ešte viac posilnia a zvýšia našu spoločnú odolnosť. Teším sa z našich nových spojencov," uviedla prezidentka.

Zdôraznila, že Fínsko aj Švédsko boli dlhodobo vojensky neutrálne a o vstup do NATO požiadali v obavách o vlastnú bezpečnosť po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu a vyvolalo bezprecedentnú bezpečnostnú krízu s dosahmi nielen v Európe, ale na celom svete.

15:45Čínsky analytik Liu Hong označil stav núdze na plynovodoch Nord Stream za sabotáž zo strany Poľska a Spojených štátov.

Najlepšie riešenie je sabotáž!
Čínsky analytik Liu Hong označil stav núdze na plynovodoch Nord Stream za sabotáž zo strany Poľska a Spojených štátov. Za výbuchmi plynovodu Nord Stream môžu stáť rôzne krajiny vrátane Poľska a Spojených štátov, napísal Liu Hong, novinár a... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Milan Laca

15:30 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko by sa dopustil "politickej samovraždy" v prípade, že by bieloruskú armádu zapojil do vojny na susednej Ukrajine. Uviedla v stredu exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Cichanovská vyhlásila víťazstvo v sporných bieloruských voľbách v roku 2020, v súčasnosti však žije v Litve po tom, čo Lukašenko brutálne zasiahol voči tamojšej opozícii.

"Ak akýmkoľvek spôsobom zapojí našu armádu (na Ukrajine), bude to pre neho politická samovražda," uviedla pre AFP pred prejavom na výročnej konferencii hlavnej britskej opozičnej Labouristickej strany v Liverpoole na severozápade Anglicka.

15:15 RTVS prináša od októbra novú reláciu PsychoMiro(v)lóg, ktorá sa bude zaoberať problémami mladých. Na obrazovky Jednotky príde v sobotu 1. októbra o 10.00 h. TASR o tom informoval Stanislav Čačko z RTVS.

"PsychoMiro(v)lóg je krátka, približne štvrťhodinová relácia, ktorá vlogovou formou nazrie do života dnešnej mládeže a do problémov, ktoré mladých ľudí trápia," priblížil.

Novú reláciu má RTVS vysielať každú sobotu dopoludnia po novej súťažnej relácii Naj škola. "Spoločne vytvoria úplne novú ponuku pre cieľovú skupinu mladých divákov," dodal Čačko.
 

15:00 Pre správne zvládnutie krízy si musí Európa uvedomiť, že je vo vojne. Západní lídri by si mali uvedomiť, že „ekonomika sa musí riadiť inak v čase vojny ako v čase mieru“.

Európa si musí uvedomiť, že už je vo vojne
Pre správne zvládnutie krízy si musí Európa uvedomiť, že je vo vojne. Západní lídri by si mali uvedomiť, že „ekonomika sa musí riadiť inak v čase vojny ako v čase mieru“. Podľa nositeľa Nobelovej ceny, amerického ekonóma Josepha E. Stiglitza sú... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

14:50 Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus končí vo svojej funkcii. Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila jeho odvolanie k 28. septembru.

Zároveň vládny kabinet schválil vymenovanie nového štátneho tajomníka MZVEZ. Klusa vo funkcii nahradí Andrej Stančík od štvrtka 29. septembra.      

14:37 Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič (OĽANO) je politik, ktorý si službu verejnosti zmýlil s hračkou. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v úvode diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Za dôvod na jeho odvolanie označila napríklad spreneverenie sa verejnej funkcii a sľubu člena vlády či prístup k verejným financiám.

Z víťaza volieb sa stal člen vlády s najnižšou dôverou verejnosti," podotkla Zemanová s tým, že si povinnosti neplní v záujme občanov, porušuje ústavu a zákony. Jeho spôsob vykonávania vládnej moci podľa slov Zemanovej škodí demokratickému právnemu štátu a občianskej spoločnosti. "Nerešpektuje zákonné postupy, obchádza legislatívny proces. Sám to uznáva a dokonca sa na tom zabáva," povedala.

14:15 Z košických oceliarní U. S. Steel aktuálne odchádza po dohode so zamestnávateľom a s odstupným viac ako 600 pracovníkov. Podľa podniku ide o súčasť snahy o vyššiu efektívnosť, a tým aj o zvýšenie konkurencieschopnosti na trhu. TASR o tom informoval hovorca U.S. Steel Košice Ján Bača.

Opatrenia podľa oceliarní nie sú krátkodobými reakciami na zmeny na trhu s oceľou alebo na trhu s energiami, ale o dlhodobo plánované zlepšenia štruktúry nákladov dôležité pre nasledujúce roky.

14:00 Pôsobenie Vojenského spravodajstva (VS) upraví nový zákon. V stredu ho schválila vláda. Ako zdôvodnil rezort obrany, po 28 rokoch účinnosti už viaceré ustanovenia doterajšieho zákona nezodpovedajú súčasným potrebám a aktuálnemu bezpečnostnému prostrediu. Legislatíva zohľadňuje aj nové bezpečnostné riziká vojenského i nevojenského charakteru, napríklad hybridné či kybernetické hrozby a útoky.

"Zmeny, ktoré návrh zákona prináša, precizujú a dopĺňajú úlohy a oprávnenia Vojenského spravodajstva a taktiež posilňujú kontrolu Vojenského spravodajstva mechanizmami vnútornej i vonkajšej kontroly, čím vytvárajú právny základ pre adekvátne pôsobenie Vojenského spravodajstva v spravodajskej komunite moderných demokratických štátov medzinárodného spoločenstva," uviedol rezort obrany. Účinnosť zákona navrhuje od 1. januára 2023.

13:45 Dnes poobede o 14:00 čaká ministra financií odvolávanie na mimoriadnej schôdzi, ktorú iniciovala opozičná strana SaS. Návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov, okrem iniciátorov aj nezaradení poslanci Miroslav Kollár, Tomáš Valášek a aj deväť poslancov mimoparlamentnej stran Hlas-SD. Pred ťažkým dňom sa Igor Matovič posťažoval a poľutoval v príspevku na sociálnej sieti.

Matovič sa pred odvolávaním poľutoval, je to nah*vno pocit
Dnes poobede o 14:00 čaká ministra financií odvolávanie na mimoriadnej schôdzi, ktorú iniciovala opozičná strana SaS. Návrh na vyslovenie nedôvery podpísalo 32 poslancov, okrem iniciátorov aj nezaradení poslanci Miroslav Kollár, Tomáš Valášek a aj... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

13:30:Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) nepovažuje zavedenie dočasných hraničných kontrol na slovenských hraniciach za správnu cestu. "Je dôležité chrániť vonkajšiu schengenskú hranicu, ale nie chrániť jednotlivé hranice medzi sebou," skonštatoval po stredajšom rokovaní vlády s tým, že ide o vytváranie politického tlaku.

Naď zároveň potvrdil, že počet migrantov na Slovensku narástol, a to najmä zo Sýrie, ale aj z oblasti Severnej Afriky a Ruska. "Na našom území máme zvýšený záchyt," doplnil.

12: 54 Ministerstvo obrany SR získalo z dvoch grantov USA 205,8 milióna dolárov. Dvesto miliónov možno použiť na nákup techniky pre Ozbrojené sily SR. Zvyšok je určený na antidronovú ochranu a hybridné hrozby. V stredu o tom informoval šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Rezort obrany získal financie z fondov USA, má to však HÁČIK!
"Peniaze musíme použiť na tú techniku, ktorá je v používaní ozbrojených síl USA." Uviedol to Jaroslav Naď pri príležitosti oznámenia správy, že Ministerstvo obrany SR získalo z fondov USA 205,8 milióna dolárov. Dvesto miliónov možno použiť na... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

12:45Obnovenie kontrol v rámci schengenského priestoru na hraniciach Slovenska je obrovská hanba, minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mal situáciu urýchlene riešiť. Vyhlásila to exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) na stredajšej tlačovej konferencii. Obnovu kontrol zo strany susedných krajín považuje za dôsledok doterajšieho nekonania ministra a toho, že nezvláda svoju prácu v rezorte.

Exministerka vnútra Saková ponížila Mikulca. "Je to veľká hanba pre Slovensko"
Obnovenie kontrol v rámci schengenského priestoru na hraniciach Slovenska je obrovská hanba, minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mal situáciu urýchlene riešiť. Vyhlásila to exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) na stredajšej tlačovej... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

12:30Krajská predsedníčka SNS v Bratislave Dagmar Kramplová kritizuje terajšie vedenie USA, konkrétne prezidenta Joea Bidena v súvislosti s jeho parazitovaním na vojne na Ukrajine. USA zastáva dlhodobo post najväčšieho dlžníka na svete. Európa je akýsi rukojemníkom v spore medzi svetovými mocnosťami, ktorý možno eliminovať jedine mierovými rozhovormi medzi Ruskom a Ukrajinou. Európa by sa mala v danej záležitosti činiť a priložiť ruku k dielu.

Dagmar Kramplová: Európa sa musí spojiť pre svetový mier a vymaniť sa z vazalstva USA !
Krajská predsedníčka SNS v Bratislave Dagmar Kramplová kritizuje terajšie vedenie USA, konkrétne prezidenta Joea Bidena v súvislosti s jeho parazitovaním na vojne na Ukrajine. USA zastáva dlhodobo post najväčšieho dlžníka na svete. Európa je akýsi... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Emanuel Orban

12:20 Poliaci tlačia na NATO

Reakcia NATO by mala byť zničujúca, tvrdí Rau
Poliaci tlačia na NATO Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau počas svojej návštevy vo Washingtone v relácii "Meet the Press NOW" povedal, že ruský prezident Vladimir Putin sa vyhráža použitím jadrových zbraní na území Ukrajiny a nie... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

11:50 Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli niekoľko návrhov z dielne poslancov zo strany ĽSNS.

Plénum neodsúhlasilo návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Návrhom chceli poslanci zmeniť volebný systém pri parlamentných voľbách tak, aby zloženie NR SR odrážalo pomerné zastúpenie regiónov Slovenska. Navrhovali rozdeliť Slovenskú republiku na dva volebné obvody.

Poslanci chceli tiež meniť Ústavu SR. Žiadali z nej vypustiť ustanovenie, že "právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky". Neuspeli ani s návrhom, aby príslušníkom Ozbrojených síl SR na území Slovenska velili výlučne slovenskí velitelia, teda občania SR.

11:35 Poriadne kuriózny prípad sa odohral v utorok na diaľnici v smere na Žilinu. V hustom lejaku si to veselo "šibal" kolobežkár. Na riziko vážnej dopravnej nehody upozornili policajtov vodiči. O to lepšie znelo vyjadrenie 30-ročného kolobežkára, na diaľnicu ho poslala navigácia.

Na kolobežke po dialnici. Policajti sa chytali za hlavu (VIDEO)
Poriadne kuriózny prípad sa odohral v utorok na diaľnici v smere na Žilinu. V hustom lejaku si to veselo "šibal" kolobežkár. Na riziko vážnej dopravnej nehody upozornili policajtov vodiči. O to lepšie znelo vyjadrenie 30-ročného kolobežkára, na... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

11:30 Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Petra Pellegriniho neuspeli s viacerými návrhmi zákonov. Plénum v stredu odmietlo ich novelu zákona o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov či novelu zákona o majetku obcí.

Nezaradení poslanci navrhovali, aby štát ročne prispieval zväzu protifašistických bojovníkov 500.000 eur, pričom by sa tento príspevok mohol každoročne zvyšovať o infláciu. Pripomenuli, že zväz plní záslužné úlohy presadzovania demokratických princípov, humanizmu a zároveň vyzdvihuje pronárodný odkaz, avšak bez uznávania fašizmu, nacizmu či iných totalitných ideológií

11:20 Predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka vyzýva ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), aby čo najskôr prišiel s riešením hraničných kontrol, ktoré voči Slovensku zaviedli Česko a Rakúsko. Kontroly sú podľa neho jasnou reakciou na zlyhanie slovenského ministerstva vnútra, za ktoré Mikulec nesie zodpovednosť.

"Ak nechce poškodzovať záujmy ľudí na Slovensku a naše meno v Európskej únii, mal by (Mikulec) čo najskôr prísť s riešením, nie sa opäť tváriť, že sa ho to netýka," skonštatoval Šimečka s tým, že nejde o prvý problém ministra vnútra.

11:00 "Tomáš Taraba ako lacná neviestka konzervativizmu. Veľmi túži byť dôležitým a najmä opať poslancom. Jeho schopnosť opakovane si protirečiť v rámci jedného rozhovoru, obsahová prázdnota jeho politických postojov a podlizovanie každému, o kom je presvedčený, že mu pomôže pokračovať v "parlamentnej misii", sú tragikomickým odrazom slovenskej konzervatívnej politiky v post-pravdovej dobe."

Podľa politológa je Taraba lacná neviestka
"Tomáš Taraba ako lacná neviestka konzervativizmu. Veľmi túži byť dôležitým a najmä opať poslancom. Jeho schopnosť opakovane si protirečiť v rámci jedného rozhovoru, obsahová prázdnota jeho politických postojov a podlizovanie každému, o kom je... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

10:50 Kanada uvalí nové sankcie v súvislosti s "falošnými" referendami v štyroch okupovaných oblastiach Ukrajiny, oznámil v stredu kanadský premiér Justin Trudeau.

Kanada nikdy neuzná výsledky týchto referend ani pokusy Ruska o nelegálne anektovanie ukrajinských území, dodal Trudeau. (tasr)

10:45 Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska by mal v tomto roku vzrásť o 1,8 %, no v roku 2023 sa krajina pravdepodobne prepadne do recesie a HDP poklesne o jedno percento. V stredu to uviedol guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír pri prezentácii jesennej prognózy ekonomického a menového vývoja.

10:27 To sú len čriepky z toho, čo na adresu novinárov povedali politici. Pripomeňme si aspoň niektoré výroky:

Hlas ľudu: Prd v gatiach a špinavé prostitútky
To sú len čriepky z toho, čo na adresu novinárov povedali politici. Pripomeňme si aspoň niektoré výroky: Motáte sa ako prd v gatiach. Pani redaktorka, musím vám povedať, že skutočne ste obdivuhodne hlúpa. Ale skutočne. Vy konkrétne, vy ste... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Mária Škultétyová

10:25 Švajčiarske ľadovce tento rok stratili rekordných šesť percent svojho celkového objemu. Stalo sa tak najmä z dôvodu suchej zimy a opakovaných vĺn horúčav. Vyplýva to zo správy Švajčiarskej akadémie vied (SCNAT), ktorá bola zverejnená v stredu.

"Rok 2022 bol pre švajčiarske ľadovce katastrofálny – prekonal všetky predchádzajúce rekordy topenia ľadovcov," uviedla Kryosférická komisia (CC), ktorá štúdiu realizovala. Dodala, že už dvojpercentný úbytok v priebehu 12 mesiacov bol v minulosti považovaný za "extrémny".

Podľa správy sa zo švajčiarskych ľadovcov roztopili tri kubické kilometre ľadu, čo predstavuje tri bilióny litrov vody. (AFP)

10:20 Mesto Košice nepovažuje vypínanie verejného osvetlenia za optimálne opatrenie v rámci riešenia energetickej krízy. Ako pre TASR uviedlo, takéto šetrenie financií by sa mohlo negatívne odraziť na znížení bezpečnosti obyvateľov.

Mesto tvrdí, že už predtým prijalo úsporné opatrenia na zmiernenie dosahov nárastu cien energií. Ide napríklad o "prísne stráženie výdavkov na energie" vo všetkých jeho budovách a objektoch, pričom spotrebu kontrolujú na mesačnej báze.

10:10 Proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov sa v piatok (30. 9.) na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku neuskutoční. Dôvodom je práceneschopnosť predsedníčky senátu. TASR to potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

9:55 Popoludní o 14.00 by sa mala začať mimoriadna schôdza, ktorú iniciovala opozičná SaS. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) má na nej čeliť odvolávaniu. Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.  (ta3)

9:40 Obe septembrové zásielky paliva pre atómovú elektráreň v Paksi boli dovezené do Maďarska, druhá zásielka dorazila do elektrárne v stredu ráno. Uviedla to agentúra MTI s odvolaním sa na vyjadrenie ministra zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Pétera Szijjártóa na sociálnej sieti Facebook, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Ruský výrobca riešil prevoz letecky, pričom let smeroval miernou okľukou cez baltský a severoeurópsky vzdušný priestor, dodal šéf maďarskej diplomacie.

9:35 "NEBOJTE SA. NIE JE TO AŽ TAKÉ ZLOŽITÉ." Začala svoj príspevok europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tá sa svojimi hrejivými slovami pokúša stimulovať strach ľudí pred prichádzajúcou zimou.  Bezpečnosť, zdražovanie, chudoba, či nestabilita vlády je len zrnkom piesku, čo Slovensko pred zimou očakáva. Európa si nevie pomôcť, slovenská vláda nevie pomôcť, ale pani poslankyňa z Bruselu, ktorá sa mimochodom rada prezentuje so svätým obrázkom v medzinoží, má nápadov "habakuk". Veď posúďte...

Nicholsonová si pomudrovala z Bruselu. Stačí naozaj iba TOTO?!
"NEBOJTE SA. NIE JE TO AŽ TAKÉ ZLOŽITÉ." Začala svoj príspevok europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tá sa svojimi hrejivými slovami pokúša stimulovať strach ľudí pred prichádzajúcou zimou. Bezpečnosť, zdražovanie, chudoba, či nestabilita vlády... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

09:24 Ceny stavebných prác vzrástli v auguste 2022 medziročne o 12,8 %, v porovnaní s júlom 2022 boli ceny nižšie o 0,2 %. V súhrne za osem mesiacov roka 2022 stavebné práce zdraželi o 17,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve medziročne stúpli o 19,5 %, v porovnaní s júlom 2022 boli nižšie o 0,9 %. V súhrne od začiatku roka medziročný rast dosiahol 26,4 %.
09:20 Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v 36. kalendárnom týždni mierne stúpla v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trnavskom, Nitrianskom, Prešovskom a Košickom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré na webe zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 54 vzoriek. "Vo všetkých bola zistená prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, z toho v 41 vzorkách došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných 13 vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu," ozrejmil úrad. Analýza prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách na Slovensku podľa neho zodpovedá epidemiologickej situácii.

09:00Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj považuje náčelníka ruského generálneho štábu Gerasimova za najmúdrejšieho z ľudí

Geniálny ruský generál
Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj považuje náčelníka ruského generálneho štábu Gerasimova za najmúdrejšieho z ľudí Valerij Zalužnyj patrí ku generácii dôstojníkov, ktorí sa ocitli na prelome dvoch období. Vyrástli v sovietskom... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Milan Laca

08:45 Rakúsko od polnoci zo stredy na štvrtok zavedie kontroly na hraniciach so Slovenskou republikou. Pre tlačovú agentúru APA to v stredu ráno povedal hovorca rakúskeho ministra vnútra Gerharda Karnera.

Rakúsko od polnoci zavedie kontroly na hraniciach so Slovenskom
Rakúsko od polnoci zo stredy na štvrtok zavedie kontroly na hraniciach so Slovenskou republikou. Pre tlačovú agentúru APA to v stredu ráno povedal hovorca rakúskeho ministra vnútra Gerharda Karnera. Česká vláda v pondelok - z dôvodu zvýšenej... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

08:30 Svet stráca trpezlivosť s afganským vládnucim hnutím Taliban. Uviedol to v utorok na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR) námestník osobitného predstaviteľa svetovej organizácie pre Afganistan Markus Potzel.

Talibanský islamistický režim totiž neprejavuje žiadne známky toho, že umožňuje afganským ženám a dievčatám prístup k vzdelaniu; otázne zostávajú aj jeho väzby na teroristickú sieť al-Káida, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

Ako ďalej podotkol nemecký diplomat Potzel, od opätovného prevzatia moci Talibanom v auguste minulého roka došlo v Afganistane aj k istému pozitívnemu vývoju, "je ho však primálo a je príliš pomalý". Stále pritom "prevažujú negatíva", dodal.

08:15 Máme tu problém, ktorý sa zhoršuje. Tvrdí to nemecký opozičný líder Friedrich Merz. Politik obvinil ukrajinských utečencov z toho, že využívajú nemecký systém sociálnej starostlivosti tým, že hľadajú ochranu v krajine, poberajú dávky a potom sa vracajú na Ukrajinu, píše Politico.

Nemecký konzervatívny líder obviňuje ukrajinských utečencov zo „sociálnej turistiky“: Doja štát!
Máme tu problém, ktorý sa zhoršuje. Tvrdí to nemecký opozičný líder Friedrich Merz. Politik obvinil ukrajinských utečencov z toho, že využívajú nemecký systém sociálnej starostlivosti tým, že hľadajú ochranu v krajine, poberajú dávky a potom sa... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

08:10 Spojené štáty sú pripravené pomôcť európskym spojencom v oblasti energetickej bezpečnosti po tom, ako sa na plynovodoch Nord Stream zistili úniky plynu. Uviedli tiež, že analyzujú informácie, či ide o dôsledok útoku alebo nejaký druh sabotáže.

Podľa agentúry AFP sa takto vyjadril americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý dodal: "Ak sa to potvrdí, zjavne to nie je v záujme nikoho."

Podľa Blinkena tieto úniky nebudú mať významný vplyv na energetickú odolnosť Európy. Za rozhodujúci faktor označil to, že sa pracuje na riešení energetickej bezpečnosti pre Európu a "v tejto súvislosti aj pre celý svet, a to tak krátkodobo, ako aj dlhodobo."

07:35 Premiér Eduard Heger navrhol prezidentke za kandidáta na ministra školstva pedagóga Jána Horeckého. Potencionálny minister má však za sebou kontroverznú minulosť.

TOTO má byť minister školstva? Kandidát mal na krku závažné obvinenia!
Premiér Eduard Heger navrhol prezidentke za kandidáta na ministra školstva pedagóga Jána Horeckého. Potencionálny minister má však za sebou kontroverznú minulosť, píše portál tvnoviny.sk. Obvinený z trestného činu všeobecného ohrozenia Ján... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

07:20 Na zabezpečenie projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026 v Trenčíne by mal štát prispieť sumou 15 miliónov eur. Rozhodovať o tom bude na stredajšom rokovaní vláda SR, ktorá má na programe viacero noviel zákonov napríklad z rezortov vnútra, spravodlivosti, envirorezortu či ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Prelety bezpilotných lietadiel, tzv. dronov, nad vojenskými objektmi a priestormi, ako aj vojenskými konvojmi a transportmi sa majú zakázať. V prípade porušenia by mohli zakročiť profesionálni vojaci a vojenskí policajti. Za priestupok má hroziť pokuta do 500 eur, v blokovom konaní a rozkaznom konaní do 300 eur. Vyplýva to z novely zákona o Ozbrojených silách SR a Vojenskej polícii, o ktorej bude v stredu tiež hovoriť vládny kabinet.

07:10 Organizácia Spojených národov v utorok opätovne potvrdila svoj záväzok rešpektovať "územnú celistvosť" Ukrajiny. Stalo sa tak po tom, ako začali prichádzať správy o predbežných výsledkoch hlasovania o pripojení k Rusku v štyroch okupovaných ukrajinských regiónoch. Západné krajiny vopred avizovali, že Ruskom zmanipulované referendá na Ukrajine neuznajú. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"OSN je naďalej plne odhodlaná podporovať suverenitu, jednotu, nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc," uviedla námestníčka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti a budovanie mieru Rosemary DiCarlová na zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN.

07:00 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok označila úniky plynu z dvoch plynovodov smerujúcich po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka za "akt sabotáže".

 

"Akékoľvek úmyselné narušenie aktívnej európskej energetickej infraštruktúry je neprijateľné a povedie k čo najráznejšej reakcii," uviedla von der Leyenová na Twitteri a dodala, že podľa nej je teraz prvoradé vyšetrenie incidentov. (tasr)