Nemecký konzervatívny líder obviňuje ukrajinských utečencov zo „sociálnej turistiky“: Doja štát!
28 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Máme tu problém, ktorý sa zhoršuje. Tvrdí to nemecký opozičný líder Friedrich Merz. Politik obvinil ukrajinských utečencov z toho, že využívajú nemecký systém sociálnej starostlivosti tým, že hľadajú ochranu v krajine, poberajú dávky a potom sa vracajú na Ukrajinu, píše Politico.

Turizmus za blahobytom

„To, čo vidíme, je turizmus za blahobytom zo strany týchto utečencov do Nemecka. Vrátia sa späť na Ukrajinu, znova do Nemecka a späť na Ukrajinu,“ povedal pre Bild TV Merz, líder stredopravých kresťanských demokratov (CDU). Dodal, že „veľký počet“ z viac ako 1,1 milióna ukrajinských utečencov registrovaných v Nemecku dojí štát. "Máme tu problém, ktorý sa zhoršuje."

Merz, ktorý prevzal stranu minulý rok, povedal, že je „nespravodlivé“, aby štát platil za vykurovanie domovov utečencov a poberateľov nemeckých sociálnych dávok v čase, keď mnohí Nemci pracujúcej triedy si nemôžu dovoliť svoje účty za energie.

"Je to nespravodlivé a obyvateľstvo má právo to považovať za nespravodlivé," povedal.

Ani nezohriala stoličku a už ju nehcú
Vyslovenie nedôvery britskej premiérke. Poslanci britského parlamentu pripravujú kroky na vyslovenie nedôvery novej premiérke Liz Trussovej pre jej ekonomické iniciatívy, ktoré podľa poslancov negatívne ovplyvnia vývoj štátu. Informuje o tom kanál... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Milan Laca

Rastúca frustrácia verejnosti

Merzove komentáre prichádzajú v čase, keď sa Nemci čoraz viac obávajú toho, aký vplyv má vojna na Ukrajine na ich ekonomiku a najmä na cenu energií. Krajina sa pripravuje na tuhú zimu uprostred prudko stúpajúcich cien plynu, ktoré sa pre mnohé domácnosti  minimálne zdvojnásobia. Asi polovica nemeckých domácností vykuruje svoje domy plynom.

Populistický tón Merzových komentárov, ktoré sú viac v súlade s rétorikou proruskej strany Alternatíva pre Nemecko, znamená posun pre jeho stredopravú stranu, ktorá už predtým podporovala vládne snahy o podporu Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. 

S rastúcou frustráciou verejnosti z toho, ako vláda rieši hroziacu energetickú krízu, sa zdá, že Merz vidí politickú príležitosť v zameraní sa na utečencov.

Europoslanci sa spojili: Šialená európska samovražda musí skončiť! (VIDEO)
Musí to skončiť! Milan Uhrík a Milan Mazurek zo strany Republika sa v pondelok 26. septembra zúčastnili v nemeckom Bundestagu na spoločných štvorstranných konzultáciách s partnerskými politickými stranami z Nemecka, Belgicka a Poľska. Spoločne... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Migračný systém je nekonzistentný

Takzvaná únia, stredopravá aliancia medzi Merzovou CDU a jej bavorskou sesterskou stranou, má podľa prieskumu od POLITICO 8-bodový náskok.

Na otázku, či nemecká utečenecká politika musí byť prísnejšia, Merz povedal, že celý vládny migračný systém je „nekonzistentný“ a vyzval na „prísne limity“ na počty prichádzajúcich.

"Namiesto toho federálna vláda povzbudzuje každého, kto chce prísť do Nemecka, aby sem prišiel," uzavrel.

Video o OBROVSKEJ premávke na fínsko-ruskej hranici je PODVRH! Naletela aj TASR
Opäť práca propagandy! Video, ktoré ukazuje rady áut čakajúcich na fínsko-ruských hraniciach po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin v stredu uprostred vojny na Ukrajine nariadil čiastočnú mobilizáciu záložníkov, je HOAX. Zistila to agentúra The... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik