Najlepšie riešenie je sabotáž!
28 | 09 | 2022 I Milan Laca

Čínsky analytik Liu Hong označil stav núdze na plynovodoch Nord Stream za sabotáž zo strany Poľska a Spojených štátov.

Za výbuchmi plynovodu Nord Stream môžu stáť rôzne krajiny vrátane Poľska a Spojených štátov, napísal  Liu Hong, novinár a zástupca šéfredaktora magazínu Global.

Pravdepodobne

Dostupné informácie podľa novinára naznačujú, že incidenty sú sabotážou. Liu Hong zvažuje účasť niekoľkých krajín, ktoré majú potenciálny záujem o poškodenie ropovodov.

Kto to bol?

Novinár vyškrtol zo zoznamu možných vinníkov Nemecko, ktoré nesie najväčšie straty z incidentu a má záujem o dodávky ruského plynu po skončení ukrajinského konfliktu. Autor pochybuje aj o zapojení Dánska a to aj napriek tomu, že k úniku plynu došlo v blízkosti jeho územia. Zároveň nemožno vylúčiť zapojenie Poľska do tejto situácie, uvažuje Liu Hong s tým, že miesto výbuchu nie je ďaleko od krajiny. "Poľsko je najviac protiruská krajina vo východnej Európe a najviac podporuje Ukrajinu," zdôraznil s tým, že k incidentom došlo po otvorení baltského plynovodu (Baltic Pipe) v Poľsku.

Europoslanci sa spojili: Šialená európska samovražda musí skončiť! (VIDEO)
Musí to skončiť! Milan Uhrík a Milan Mazurek zo strany Republika sa v pondelok 26. septembra zúčastnili v nemeckom Bundestagu na spoločných štvorstranných konzultáciách s partnerskými politickými stranami z Nemecka, Belgicka a Poľska. Spoločne... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Že by USA?

V komentári k možnej účasti Washingtonu autor poznamenal, že bývalý poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski po incidente napísal na sociálne siete príspevok, v ktorom sa poďakoval Spojeným štátom. Neskrýval radosť z toho, že je poškodený plynovod. "Som rád, že Nord Stream, proti ktorému bojujú všetky poľské vlády 20 rokov, je z troch štvrtín paralyzovaný. To je pre Poľsko dobré," napísal exminister. Autor článku pripomenul, že začiatkom februára americký prezident Joe Biden vyhlásil, že v prípade eskalácie z Ruska okolo Ukrajiny, bude plynovod „ukončený“.

A čo Rusi?

Pri posudzovaní pravdepodobnosti ruskej účasti na výbuchoch Liu Hong poznamenal, že ak byMoskva zamýšľala použiť plynovody ako páku na európske krajiny, mohla by jednoducho prerušiť dodávky.

Explózie

Prevádzkovateľ plynovodu Nord Stream AG oznámil 26. septembra pokles tlaku v Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Dispečeri zistili, že k potenciálnemu úniku plynu došlo pri pobreží dánskeho ostrova Bornholm v Baltskom mori. Seizmológ Bjorn Lund odhalil , že v oblasti únikov na Nord Stream boli zaznamenané dva výbuchy pod vodou.

Moskva čaká na spoluprácu

Rusko je pripravené zúčastniť sa na  vyšetrovaní nehôd v Nord Stream, vyhlásil  námestník ministra zahraničných vecí Alexander Gruško. "Pokiaľ však viem, žiadna takáto žiadosť neprišla", poznamenal námestník ruského ministra zahraničných vecí.

Ukrajinci "poprosili" tanky... a zišlo by sa aj ...
Ak chcete, aby sa vojna skončila čo najskôr, dajte nám Leopardy 2! Ukrajina má právo brániť svoje územie a chce obnoviť mier, a to si vyžaduje podporu partnerov, vrátane poskytnutia moderných zbraní. Vyhlásil to poradca šéfa prezidentskej... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik