Tucker Carlson: Kto stojí za výbuchmi plynovodov Nord Stream 1 a 2?
28 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Kto stojí za výbuchmi plynovodov Nord Stream 1 a 2? Je možné, že s tým majú niečo do činenia záujmy USA?  Do Baltského mora unikajú milióny kubíkov zemného plynu. V priamom prenose dochádza k jednej z najväčších ekologických katastróf. Môže ich mať na svedomí vláda, ktorá "najurputnejšie bojuje" proti klimatickým zmenám? Carlson Tucker sa vo svojom programe zamýšľa nad možnými vinníkmi, ich úmyslami ale aj katastrofickými dopadmi na celý svet.

Moderátor Fox News Tucker Carlson reaguje na poškodenie potrubí Nord Stream vo svojm programe Tucker Carlson Tonight. Hovorí, že pri pobreží Dánska sa odohráva jedna z najväčších environmentálnych katastrof, plynovody Nord Stream 1 a 2 chrlia do Baltského mora milióny kubíkov zemného plynu. Bude to mať ničivé a trvalé následky nielen na atmosféru. Pripomenul, že americký prezident Joe Biden neustále vyzdvihuje, že kľúčovým faktorm globálneho otepľovania je práve metán, ktorý v tomto prípade uniká a to čo sa práve stalo, nás dostalo najbližšie k apokalypse, ktorou sa nám vyhrážajú. 

Podľa politológa je Taraba lacná neviestka
"Tomáš Taraba ako lacná neviestka konzervativizmu. Veľmi túži byť dôležitým a najmä opať poslancom. Jeho schopnosť opakovane si protirečiť v rámci jedného rozhovoru, obsahová prázdnota jeho politických postojov a podlizovanie každému, o kom je... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Nešlo o nehodu, ale kto za tým stojí?

Pýta sa, ako k tomu mohlo dôjsť. Ako sa podľa neho ukázalo, nešlo o onehodu. 

V rovnakom čase, ako boli zistené netesnosti v potrubí, zaznamenali švédski úradníci dve silné podmorské explózie, každá z nich zodpovedala výbuchu približne niekoľkým stovkám libier výbušniny TNT. Nič v prírode to spôsobiť nemohlo. K únikom došlo na troch od seba nezávislých miestach a naskytuje sa len jedno vysvetlenie - bol to teroristický čin. Carlson uvádza, že poľský premiér nestrácal čas, a rovno vyhlásil, že ide o sabotáž. Podľa Carslona zostáva otázkou, kto to urobil. 

Jednie Putin nemal dôvod to urobiť

Obvinenia, ktoré sa okamžite objavili a tvrdili, že za tým stál Putin, mu nedávajú zmysel. Môže byť zlý, ale žeby bol aj hlúpy? Pravdepodobne nie, a je tu aj niečo iné, čo nesedí. Vladimir Putin by musel byť podľa jeho slov v samovražednom režime, aby vyhodil do vzduchu svoj vlastný energetický plynovod. Takúto vec by nikdy neurobil. Nie, ak je plynovod hlavným zdrojom vašej sily, bohatstva a pákového efektu, ako v prípade ruského lídra. S blížiacou sa zimou Európa potrebuje energie z Ruska viac ako kedykoľvek predtým. Ak Putin nedokáže tieto energie dodať, potom krajiny ako Nemecko sa nemusia zaoberať ani tým, čo vlastne Putin chce. Pri týchto podmienkach nie je podľa moderátora žiadna šanca, že by niekto vyhodil do povetria vlastný Nord Stream 1 a 2.

Anna Belousovová: Vojna pokračuje a prenáša sa do Európy
Z pohľadu na mapu je podľa Anny Belousovovej úplne jasné, kto bude ovládať trasy energetických surovín. Na "trúbe" bude podľa jej slov sedieť Ukrajina, teda de facto USA a ich miestodržiteľ Zelenský. Skladačka do seba pekne zapadá. Týmito slovami... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Je to podľa neho natoľko zrejmé, že to potvrdil aj americký štátny tajomník Tony Blinken slovami: "Sabotáž na Nord Stream nie je v záujme nikoho." Carlson hovorí, že jto pravda len napoly. Putinovi by to nepomohlo a ani by to neurobil, prečo aj. Uvažovali však o tom už iné krajiny, zvažovali túto možnosť, dokonca o tom ktosi hovoril aj verejne: Joe Biden. Ten šte vo februári pred kamerami povedal, že tieto potrubia by mohol odstrániť. "Ak Rusko napadne, myslím tým tanky alebo jednotky prekročia hranice Ukrajiny, nebude viac Nord Stream 2, ukončíme ho."

Biden sa divne vyjadril už vo februári

Moderátor upozorňuje na prezidentovu formuláciu. Nepovedal, že pozastaví dodávky plynu z Ruska do Nemecka, ale že Nord Stream 2 nebude. Skoncuje s ním. Vtedy to nikto nebral doslova a vážne. Povedal to prezident, ktorý vyhlásil klimatické zmeny za najpálčivejšiu núdzovú situáciu v dejinách sveta. Prezident, ktorý vás vyškoľuje o používaní kachlí na drevo alebo o jazde na SUV. Prezident, ktorý minul miliardy na zníženie plynatosti kráv kvôli produkcii metánu - dodáva Carlson s iróniou. "Je ťažké si predstaviť že takýto človek by vyhodil do vzduchu metánové potrubie uprostred Baltského mora. Bol by to nepredstaviteľne bezohľadný čin."

Matovič hodinu táral v pralamente, po prejeve VSTYK! a poslanci OĽaNO odkráčali zo sály
Poslanci za OĽANO odišli z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR počas diskusie o návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Urobili tak po jeho viac ako hodinovom vystúpení, v ktorého závere vyzval SaS, aby urobila krok späť a... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

Dodáva, že ak by chcel niekto začať jadrovú vojnu, urobil by to asi takto. Bolo by to šialené, ale je zrejmé, že mysleli aj na túto verziu. A Joe Biden nebol jediný, kto to navrhol. Viktoria Nuland ešte v januári vyhlásila v súvislosti s plynovodom Nord Stream 2: "Ak Rusko napadne Ukrajinu, tak či onak, ale Nord Stream 2 sa dopredu nepohne." Čiže tak či onak, ale Nord Stream 2 zastaví, hovorí moderátor a dodáva, že dnes z týchto slov až mrazí. Tiež nevieme s istotou povedať, či by bola Bidenova administratíva schopná naozaj niečo takéto urobiť. Ale môžeme povedať, že blízki spojenci Bieleho domu veria, že to urobili USA. Poľský premiér Sikorski neotáľal a na Twitteri okamžite zareagoval odkazom: " Ďakujeme USA." Dodáva však, že vzhľadom na to, že ide o teroristický čin, nechcú nikoho obviňovať, ale je na zamyslenie, že možno ani nie tak náhodou sa dnes sa ohlásilo nové potrubie - Baltské, ktoré bude prepravovať zemný plyn z Nórska do Dánska a Poľska a ďalších okolitých krajín. Konkurencia je zminimalizovaná, dáva to zmysel? - pýta sa. 

Aké budú dôsledky?

Na záver dodáva na zamyslenie informáciu, že Americký Kongres práve oznámil návrh zákona o výdavkoch potrebných na reakciu na jadrové incidenty v Ukrajine. Výdavky by obnášali celkové výdaje USA na Ukrajinu, vojnu, ale aj na financovanie jej vlády a energií. Ide o 67 miliárd dolárov.  Podľa jeho slov je to viac, ako celý ruský vojenský rozpočet za minulý rok. Tiež sa pýta, že ak je pravda, že za  sabotážou s Nords Streamom stojí USA, prečo by Rusko nemalo v reakcii napríklad prerušiť podmorské internetové káble. Ako by svet reagoval, keby banky nemohli komunikovať čo len jeden deň? Aký by to malo ekonomický efekt? Nastal by skutočný kolaps a ocitli by sme sa v podmienkach tretieho sveta? Otázky hodné zamyslenia.

Európa si musí uvedomiť, že už je vo vojne
Pre správne zvládnutie krízy si musí Európa uvedomiť, že je vo vojne. Západní lídri by si mali uvedomiť, že „ekonomika sa musí riadiť inak v čase vojny ako v čase mieru“. Podľa nositeľa Nobelovej ceny, amerického ekonóma Josepha E. Stiglitza sú... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik