Aktuálne! Minútu po minúte
27 | 09 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

21:00 Slávny teoretický fyzik Stephen Hawking, ktorý zomrel v marci 2018, zanechal svetu mnohé posolstvá. Napríklad predpovedal, že svet ovládne rasa nadľudí

Posledná temná predpoveď fyzika Hawkinga: Príde rasa nadľudí a zničí známy svet
Slávny teoretický fyzik Stephen Hawking, ktorý zomrel v marci 2018, zanechal svetu mnohé posolstvá. Napríklad predpovedal, že svet ovládne rasa nadľudí, píše portál dotyk.cz. Jeho chmúrna predpoveď korešponduje aj s jeho presvedčením, že pokrok v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

20:30 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok dôrazne vyhlásil, že Západ nikdy neuzná pripojenie ukrajinského územia k Rusku. Reagoval tak na  informácie o výsledkoch referend o pričlenení k Ruskej federácii na okupovanej časti Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Blinken označil tieto ľudové hlasovania za súčasť "diabolského plánu" Moskvy.

20:15 Rozhovor v chladných tónoch. Rusko a USA sa navzájom vyzývajú, aby sa upokojili

Potichúčky, z uška do uška.........
Rozhovor v chladných tónoch. Rusko a USA sa navzájom vyzývajú, aby sa upokojili Potajomky Napriek ostrej konfrontácii medzi Ruskom a Spojenými štátmi, zostávajú vysokopostavení predstavitelia oboch krajín v kontakte a vysielajú si signály... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Milan Laca

19:40 Poslankyňa NR SR(OĽANO), starostka obce Kunerád Monika Kavecká je už štyri mesiace strážená ako porcelánová bábika. Hlavným dôvodom je, že pred niekoľkými mesiacmi jej neznámy páchateľ hodil zápalnú fľašu na pozemok. Policajti sú v strehu každodenne od desiatej večera do šiestej rána. Za súkromné? Nie, za štátne!

Poslankyňu Kaveckú už štyri mesiace strážia policajti. Je to SKUTOČNE potrebné?!
Poslankyňa NR SR(OĽANO), starostka obce Kunerád Monika Kavecká je už štyri mesiace strážená ako porcelánová bábika. Hlavným dôvodom je, že pred niekoľkými mesiacmi jej neznámy páchateľ hodil zápalnú fľašu na pozemok. Policajti sú v strehu... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Emanuel Orban

19:35 Španielsky súd v utorok rozhodol, že kolumbijská popová speváčka Shakira sa bude zodpovedať v súvislosti s obvinením z "podvodného" nezaplatenia daní.

Prokuratúra obvinila 45-ročnú umelkyňu zo šiestich daňových trestných činov, za čo jej hrozí okrem pokuty osemročné väzenie. Podľa obvinenia nezaplatila 14,5 milióna eur na daniach z príjmov zarobených v rokoch 2012 až 2014. Shakira opakovane popiera akékoľvek pochybenia. (tasr)

19:00 Prevádzkovateľ Nord Stream-1 ohlásil zničenie troch plynovodov súčasne. Nord Stream AG označil situáciu za bezprecedentnú a odmietol predpovedať načasovanie obnovy infraštruktúry

Sabotáž na Nord Stream
Prevádzkovateľ Nord Stream-1 ohlásil zničenie troch plynovodov súčasne. Nord Stream AG označil situáciu za bezprecedentnú a odmietol predpovedať načasovanie obnovy infraštruktúry Súčasné zničenie troch plynovodov v Baltskom mori je... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Milan Laca

18:50 Referendá zorganizované v štyroch okupovaných oblastiach na Ukrajine o pripojení k Rusku sú "podvodom" a "bezohľadným porušením medzinárodného práva". V utorok to uviedol generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrovi Zelenskému. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Stoltenberg dal Zelenskému jasne najavo, že "spojenci NATO neochvejne podporujú suverenitu Ukrajiny a právo na sebaobranu", napísal v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

18:28 "Dobrý den, policie České republiky, předložte své doklady." Tento pozdrav, spojený s nútenou zastávkou na slovensko-českej hranici, budú minimálne desať dní počúvať všetci cestujúci do Česka. Dôvod je prostý: sme síce spoločne v schengenskom priestore bez hraničných kontrol, ale máme vo funkcii ministra vnútra absolútneho diletanta, skonštatoval na sociálnej sieti opozičný poslanec Matúš Šutaj Eštok. A rovnaký názor s ním zdieľa aj národniarka Anna Belousovová. Zruinovamé Slovensko má o problém viac, upozorňuje.

Opozícia sa zhodla: Absolútny diletant Mikulec riadi absolútne neschopnú políciu
"Dobrý den, policie České republiky, předložte své doklady." Tento pozdrav, spojený s nútenou zastávkou na slovensko-českej hranici, budú minimálne desať dní počúvať všetci cestujúci do Česka. Dôvod je prostý: sme síce spoločne v schengenskom... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

18:05 Vojna na Ukrajine máta Európu už sedem mesiacov a jej koniec nie je v dohľadne ani len náhodou. A to aj preto, že USA a niektoré západné štáty stále dodávajú Ukrajincom stále nové a nové zbrane za ťažké miliardy. Nimi sa Ukrajinci nielen bránia, ale dokonca útočia na ruskú armádu s cieľom vydobyť naspäť obsadené územia. A čo na to Putin? Ten sa už X-tý krát vyhráža jadrovými zbraňami. Zaujímavý pohľad na celú vec poskytol na sociálnej sieti Telegram podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha.

„My sme vojnu nechceli! Nikdy! Žiadnu!“ Napísal Blaha jasne
Vojna na Ukrajine máta Európu už sedem mesiacov a jej koniec nie je v dohľadne ani len náhodou. A to aj preto, že USA a niektoré západné štáty stále dodávajú Ukrajincom stále nové a nové zbrane za ťažké miliardy. Nimi sa Ukrajinci nielen bránia,... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Tibor Malý

18:00 Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer a minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) vítajú súhlas Národnej rady (NR) SR so vstupom Fínska a Švédska do NATO. Zhodujú sa, že ich členstvo v Aliancii posilní aj bezpečnosť Slovenskej republiky.

"Spoločne budeme silnejší, zvýši sa naša schopnosť odstrašiť od agresie a v prípade potreby brániť aliančné územie," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie. Vstup Fínska a Švédska do NATO je podľa Káčera logickou reakciou na agresiu Ruska voči Ukrajine. Politici, ktorí odmietajú spojeneckú pomoc Slovensku, oslavujú činy agresora, šíria dezinformácie a spochybňujú členstvo Fínska a Švédska v NATO, v skutočnosti podľa neho pre vlastné záujmy hazardujú s bezpečnosťou a prosperitou Slovenska.

17:40 Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili prístupové protokoly Fínska a Švédska do NATO. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Po odsúhlasení parlamentom musí vstup severských krajín do Aliancie ratifikovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

NRSR: Poslanci súhlasia s pristúpením Fínska a Švédska do NATO
Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili prístupové protokoly Fínska a Švédska do NATO. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Po odsúhlasení parlamentom musí vstup severských krajín do Aliancie ratifikovať prezidentka SR Zuzana Čaputová. Vstup... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

17:20 Exit poll: 97 percent obyvateľov DĽR a LĽR podporilo vstup do Ruska

Rusko sa zväčšuje?
Exit poll: 97 percent obyvateľov DĽR a LĽR podporilo vstup do Ruska Rovnaký počet respondentov z LĽR a DĽR – 97 % – bol za pripojenie ich republík k Rusku, vyplýva z údajov exit poll Inštitútu pre sociálny marketing (INSOMAR). Prvotné... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

17:00 Prečo chceme súdiť druhých cez prizmu kolektívnej viny? Pýta sa poslanec NRSR Marián Kéry (Smer-SD) v súvislosti s postojom ministerstva zahraničných vecí Českej republiky k ruským hráčom NHL vo svojom príspevku na sociálnej sieti. Vyhlásenie generálneho manažéra  klubu NHL San Jose Sharks Mika Friera považuje za záblesk nádeje, že hoci sa celý svet zbláznil, nejaká nádej tu ešte predsa len je.

Marián Kéry: Šport má byť nástrojom spájania
Prečo chceme súdiť druhých cez prizmu kolektívnej viny? Pýta sa poslanec NRSR Marián Kéry (Smer-SD) v súvislosti s postojom ministerstva zahraničných vecí Českej republiky k ruským hráčom NHL vo svojom príspevku na sociálnej sieti. Vyhlásenie... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

16:40 Rokovanie o návrhu zákona, ktorým sa majú zvýšiť platy zdravotníckym pracovníkom, sa na základe politickej dohody presúva na koniec aktuálnej parlamentnej schôdze.

Návrh rieši okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe.

16:20Premiér Eduard Heger (OĽANO) mal navrhnúť prezidentke SR Zuzane Čaputovej ako nového ministra školstva Jána Horeckého. Informoval o tom portál aktuality.sk a pre TASR to potvrdili viaceré zdroje z prostredia koalície.

Portál píše, že Horecký sa roky angažuje v katolíckych kruhoch. Pôsobil ako prezident Združenia katolíckych škôl, v súčasnosti je podľa portálu manažérom súkromných škôl Felix.

Premiér ani prezidentka sa zatiaľ k menu nevyjadrili. Hlava štátu žiadala predsedu vlády, aby nového ministra navrhol čo najskôr.

16:00 Liberál Miroslav Žiak je povestný svojim takpovediac "tupým" slovníkom. Najnovšie si kopol do poslancov strany OĽaNO a  vo svojom príspevku na sociálnej sieti sa familiárne pýta ministra Naďa, či je ok, ak jeho stranícky kolega Kuriak, gratuluje k víťazstvu strany krajnej pravice v Taliansku Giorgi Meloniovej.

Miroslav Žiak v akcii
Liberál Miroslav Žiak je povestný svojim takpovediac "tupým" slovníkom. Najnovšie si kopol do poslancov strany OĽaNO a vo svojom príspevku na sociálnej sieti sa familiárne pýta ministra Naďa, či je ok, ak jeho stranícky kolega Kuriak, gratuluje k... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Emanuel Orban

15:45 Obec Kováčová vo Zvolenskom okrese pre infláciu zatiaľ nerobí podstatné opatrenia a ani nevypína verejné osvetlenie. TASR to potvrdil starosta obce Ján Izrael s tým, že systém umožňuje regulovať intenzitu svetla, a tým znižovať spotrebu.

Pripomenul, že v prípade pohonných látok sú v súčasnosti najmä zvýšené náklady na údržbu komunikácií a verejných priestranstiev. "Tu budú upravené položky v rozpočte obce," spomenul. Podľa neho vyššie náklady na energie budú mať vplyv na zvýšenie bežných výdavkov, pričom bežné príjmy sa nezvýšia. "Z tohto dôvodu bude obec musieť niektoré plánované bežné výdavky buď znížiť, alebo vypustiť," podotkol.

15:25 Zle sa rozhodne nemá! Bývalý podnikateľ s blízkymi väzbami na politikov Ladislav Bašternák (49) vyšiel koncom januára podmienečne spoza mreží. Za daňový podvod si odsedel necelé tri roky. Dnes každé ráno vyváža dcéru do súkromnej školy v Bratislave, kde sa ročné školné šplhá k 15-tisíc eurám.

Bašternáka nezdolala ani basa: Biedou určite netrpí!
Zle sa rozhodne nemá! Bývalý podnikateľ s blízkymi väzbami na politikov Ladislav Bašternák (49) vyšiel koncom januára podmienečne spoza mreží. Za daňový podvod si odsedel necelé tri roky. Dnes každé ráno vyváža dcéru do súkromnej školy v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

15:15 Rakúsko priebežne sleduje situáciu na hraniciach so Slovenskom, aby mohlo v prípade potreby vyvodiť príslušné opatrenia. Pre TASR to v utorok uviedol hovorca rakúskeho ministerstva vnútra Harald Sörös. Reagoval tak na rozhodnutie Českej republiky opätovne zaviesť dočasné kontroly pozdĺž celej hranice so Slovenskom z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie.

"Očakávaný vplyv zavádzaných hraničných kontrol a s tým spojené možné zmeny situácie neustále posudzujeme," poznamenal Sörös.

14:55 Cez víkend žilo Slovensko a najmä internet fyzickou potýčkou dvoch poslankýň parlamentu. Do vlasov si skočili Janka Bittó Cigániková a Romana Tabák. Neostalo iba pri pobavení verejnosti, na sociálnych sieťach si zgustli politici, blogeri i influenceri. Vlastne bavilo sa celé Slovensko. No pre Cigánikovú to má, zdá sa, dohru.

Taraba v parlamente vyzval Cigánikovú: Odstúpte (VIDEO)
Cez víkend žilo Slovensko a najmä internet fyzickou potýčkou dvoch poslankýň parlamentu. Do vlasov si skočili Janka Bittó Cigániková a Romana Tabák. Neostalo iba pri pobavení verejnosti, na sociálnych sieťach si zgustli politici, blogeri i... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

14:45 Mimoriadna schôdza Zahraničného výboru NR SR sa uskutoční 28. 9. 2022 (streda) o 13.00 h. Témou rokovania, ktoré inicioval poslanec Andrej Stančík (OĽANO), je šírenie ruskej propagandy v súvislosti s vojnovým cintorínom z 1. svetovej vojny v obci Ladomírová. Na rokovanie je pozvaný generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Schôdze výboru sa zúčastnia aj historik Martin Drobňák, ktorý sa dlhodobo venuje dejinám 1. svetovej vojny na území Slovenska, a odborný radca Krajského pamiatkového úradu v Prešove Anton Liška, ktorý sa dlhodobo venuje výskumu a metodike obnovy vojnových cintorínov z Veľkej vojny.

Po skončení rokovania výboru budú poslanec Stančík a pozvaní hostia k dispozícii médiám.

14:30 Európske štáty plánujú vyšetriť dôvody podivného úniku plynu z obidvoch plynovodov smerujúcich po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka. K úniku plynu došlo v obidvoch prípadoch v blízkosti dánskej a švédskej ekonomickej zóny, a to v krátkom čase po sebe v situácii, keď Európa zápasí s energetickou krízou spôsobenou konfliktom s Ruskom po jeho invázii na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rusko už dalo najavo, že za únikmi plynu môže byť sabotáž a podozrenie tohto druhu majú aj odborníci v Európe. Obidva plynovody sa stali centrom sporu medzi Ruskom a Európskou úniou. Po invázii Ruska na Ukrajinu koncom februára EÚ podobne ako ďalšie západné krajiny uvalila na Rusko sankcie, ktoré s pokračujúcimi bojmi na Ukrajine ďalej posilňovala. Moskva na to reagovala obmedzovaním dodávok plynu, pričom kľúčový plynovod Nord Stream 1 fungoval od polovice júna na 20 % kapacity a od konca augusta sú dodávky prostredníctvom tejto tepny zastavené úplne. Nord Stream 2 sa mal uviesť do prevádzky, Nemecko mu však koncom februára neudelilo licenciu.

14:20 Zavádzanie hraničných kontrol je potrebné prerokovať na úrovni Európskej únie. Hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová to uviedla v reakcii na informácie, že Česká republika z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie dočasne obnoví kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom. Rezort vnútra podľa jej slov toto rozhodnutie rešpektuje.

Ďalšie Mikulcove zlyhanie?!
Zavádzanie hraničných kontrol je potrebné prerokovať na úrovni Európskej únie. Hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová to uviedla v reakcii na informácie, že Česká republika z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie dočasne obnoví... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

14:00 Rusko chce "zachrániť ľudí" v štyroch okupovaných oblastiach na Ukrajine, v ktorých sa konajú referendá o pripojení k Rusku. V utorok to uviedol ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s ruskými predstaviteľmi, ktoré odvysielala v televízia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Záchrana ľudí na územiach, kde sa toto referendum koná... je stredobodom pozornosti celej našej spoločnosti a celej krajiny," povedal Putin.

13:30 V dodávke s migrantmi zo Sýrie, ktorú policajti zastavili v pondelok (26. 9.) pri Mníchovej Lehote (okres Trenčín), sa nachádzalo i šesť maloletých osôb. Ich neoprávneným pobytom na území Slovenskej republiky sa polícia zaoberá. TASR o tom v utorok informoval vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

13:00 Armády krajín V4 od začiatku vojny na Ukrajine ešte zintenzívnili svoju spoluprácu. Netýka sa to len priamej vojenskej pomoci tejto krajine, ale aj spolupráce v oblasti spoločných cvičení, zbrojárskej výroby a tiež mierových misií, na ktorých sa krajiny V4 zúčastňujú na Balkáne a v Afrike. Na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní v Banskej Štiavnici o tom informovali ministri obrany V4.

12:40   Prezidentka SR Zuzana Čaputová privíta v piatok 30. septembra v Prezidentskom paláci v Bratislave maďarskú prezidentku Katalin Novákovú, ktorá pricestuje na prvú oficiálnu návštevu Slovenska.

Prezidentky budú diskutovať o rozvoji vzájomných vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom, aktuálnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine, energetickej kríze a o ďalšej spolupráci v rámci EÚ a NATO.

12:10 Hovorí sa, že máte právo na vlastný názor, nie na vlastné fakty. V poslednom období som preto nútený zamýšľať sa nad tým, čo vedie aj inteligentných ľudí k tomu, aby popierali realitu a vymýšľali si o vojne na Ukrajine niečo, čo nemá oporu v ľahko overiteľných dátach, konštatuje historik a politický analytik Eduard Chmelár.

Chmelár: Jediným víťazstvom v tejto vojne môže byť už len zastavenie bojov a krviprelievania
Hovorí sa, že máte právo na vlastný názor, nie na vlastné fakty. V poslednom období som preto nútený zamýšľať sa nad tým, čo vedie aj inteligentných ľudí k tomu, aby popierali realitu a vymýšľali si o vojne na Ukrajine niečo, čo nemá oporu v ľahko... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

12:05 Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa pri výkone prokurátorského dozoru kauzy finančníka Jaroslava Haščáka nijako nepochybil. A to ani pri podaní návrhu na vzatie do väzby, ani pri zamietnutí sťažnosti finančníka proti vznesenému obvineniu. Vyplýva to z vyjadrenia ÚŠP na sociálnej sieti.

12:00 Národná rada (NR) SR v utorok odobrila pracovnú definíciu protirómskeho rasizmu vypracovanú Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA).

11:45 Francúzsku jadrovú ponorku, ktorú v roku 2020 zachvátil požiar, postihol ďalší požiar. Došlo k nemu v pondelok večer v skladoch v stredomorskom prístave Toulon. K úniku radiácie pri požiari nedošlo, informoval podľa agentúry AFP hovorca miestneho námorného úradu Pierre-Louis Josselin.

Hovorca uviedol, že všetky ohniská požiaru, ktorý opísal len ako tlenie bez plameňov, hasiči zlikvidovali ešte v pondelok večer. Uviedol, že únik rádioaktívnych látok nehrozil: ponorka síce mala na palube jadrové palivo, ale jej reaktor nebol funkčný.

11:20 Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR zvažuje odklad účinnosti zákonov, ktoré majú priniesť novú súdnu mapu, o pol roka. Je to podľa rezortu jedna z diskutovaných možností, finálne rozhodnutie však zatiaľ nepadlo. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie ministerstva.

"Vec je v súčasnosti predmetom podrobného vyhodnocovania stavu príprav implementácie a jednotlivých možností jej riešenia. O ďalšom postupe budeme včas informovať," vyhlásilo ministerstvo.

11:00 Návrh SaS na obmedzenie okruhu rozhodnutí, ktoré môže generálny prokurátor preskúmať postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku, neprešiel v pléne Národnej rady (NR) SR. Poslanci ho odmietli v utorkovom hlasovaní. Za bolo 72 poslancov zo 147 prítomných, proti bolo 74 zákonodarcov, jeden sa zdržal.

Návrh obmedziť paragraf 363 Trestného poriadku z dielne SaS neprešiel
Návrh SaS na obmedzenie okruhu rozhodnutí, ktoré môže generálny prokurátor preskúmať postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku, neprešiel v pléne Národnej rady (NR) SR. Poslanci ho odmietli v utorkovom hlasovaní. Za bolo 72 poslancov zo 147... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

10:45 Priestor na obnovenie mieru sa nemôže zmenšovať, dlhotrvajúca vojna na Ukrajine bude mať ďalekosiahle následky. Skonštatoval to predseda Smeru-SD Robert Fico počas diskusie v Národnej rade (NR) SR k prístupovým protokolom Fínska a Švédska do NATO. Predpokladá, že parlament protokoly schváli. V rámci diskusie predložil návrh uznesenia s cieľom apelovať na Európsku úniu, aby pripravila mierovú stratégiu.

"Nebezpečné je, že priestor na obnovenie mieru sa nahrádza hazardnou stratégiu riešenia vojny na Ukrajine výlučne vojenskou silou. Už si to uvedomme - vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie," podčiarkol Fico. Tvrdí, že absentuje mierová stratégia medzinárodného spoločenstva. Upozornil pritom na dôsledky pokračujúceho konfliktu v sociálnej i ekonomickej oblasti. Poslanci Smeru-SD preto predložili k prístupovým protokolom aj uznesenie, ktorým chcú pomenovať hrozby, pravdepodobný vývoj situácie a vyzvať Európsku úniu na prípravu mierovej stratégie.

R. Fico apeluje na mier, upozorňuje na dôsledky vojny na Ukrajine
Priestor na obnovenie mieru sa nemôže zmenšovať, dlhotrvajúca vojna na Ukrajine bude mať ďalekosiahle následky. Skonštatoval to predseda Smeru-SD Robert Fico počas diskusie v Národnej rade (NR) SR k prístupovým protokolom Fínska a Švédska do NATO.... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

10:30 Premiér Eduard Heger (OĽANO) ponúkol v pondelok (26. 9.) popoludní prezidentke SR Zuzane Čaputovej na uvoľnený post ministra školstva, vedy, výskumu a športu nového nominanta. Pre TASR to potvrdil hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

"Termín vymenovania nového ministra školstva ešte nie je stanovený," priblížil Strižinec. TASR v tejto súvislosti oslovila aj Úrad vlády SR, ten zatiaľ na otázky nereagoval.

Po odchode SaS z vlády zostal post ministra školstva neobsadený. Riadením rezortu je nateraz dočasne poverený premiér.

10:10 Musí to skončiť! Milan Uhrík a Milan Mazurek zo strany Republika sa v pondelok 26. septembra zúčastnili v nemeckom Bundestagu na spoločných štvorstranných konzultáciách s partnerskými politickými stranami z Nemecka, Belgicka a Poľska. Spoločne žiadajú zrušenie protiruských energetických sankcií.

Europoslanci sa spojili: Šialená európska samovražda musí skončiť! (VIDEO)
Musí to skončiť! Milan Uhrík a Milan Mazurek zo strany Republika sa v pondelok 26. septembra zúčastnili v nemeckom Bundestagu na spoločných štvorstranných konzultáciách s partnerskými politickými stranami z Nemecka, Belgicka a Poľska. Spoločne... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

10:00 V rámci šetrenia zaviedla Kancelária Národnej rady (NR) SR opatrenia, týkajú sa napríklad úpravy teploty vnútorného vzduchu pre vykurovanie a chladenie. Takisto skrátila dobu osvetlenia v areáli Bratislavského hradu a budovy parlamentu.

V parlamente sa upravila teplota vykurovania a chladenia tak, aby sa zachovalo hygienické minimum vnútornej teplotnej klímy priestorov. "U niektorých objektov bolo pozastavené chladenie vo vybraných priestoroch," uviedli pre TASR z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

9:40 Nadácia Zastavme korupciu a Via Iuris žiadajú koaličných poslancov, aby neblokovali zmeny v paragrafe 363 Trestného poriadku (TP). Výzvu takmer s 25.000 podpismi doručili v utorok doobeda Národnej rade SR.

"Poslanci, ktorí v parlamente hlasovali proti jednému návrhu a pri druhom zvolili obštrukciu, ignorujú nielen vlastný sľub z programového vyhlásenia vlády, ale aj názor 25.000 občanov, ktorí podpísali našu výzvu," uviedla riaditeľka nadácie Zuzana Petková. Ak sa menšinová vláda chce naďalej nazývať protikorupčnou, teraz má podľa nej šancu presvedčiť o tom verejnosť.

9:27 Poslanci Národnej rady (NR) SR začali utorkové rokovanie diskusiou k prístupovým protokolom Švédska a Fínska do NATO. Návrh prišiel predstaviť šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer.

Popoludní by sa mali poslanci venovať vládnej novele zákona o energetike a zvýšeniu platov zdravotníkov. Rokujú o nich v skrátenom legislatívnom konaní, obe sú v druhom čítaní.

Rozhodnúť by mali aj o niekoľkých prerokovaných bodoch SaS, pri ktorých preložili hlasovanie. Ide napríklad o úpravu paragrafu 363 Trestného poriadku.

9:10 Študenti externého štúdia Ekonomickej univerzity v Bratislave budú v zimnom semestri akademického roka 2022/2023 študovať online formou. Dôvodom je realizácia opatrení súvisiacich s energetickými úsporami počas víkendov, ale aj počet študentov na externom štúdiu. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia Centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou Ekonomickej univerzity v Bratislave Miroslav Horňák.

8:55 Je to bizarné! Naša žltá tlač v cudzích službách (SME-čko, denník N-ádor, týždeň, aktuality.sk a v počiatkoch aj Trend) vypustili džina z fľaše – teda Matoviča z psychiatrie – a teraz by ho radi natlačili späť. Ale nejde to. Skonštatoval to vo svojom blogu spisovateľ, esejista, publicista, dramatik a scenárista Gustáv Murín.

Gustáv Murín: Matovič – zlo-duch ako mediálny produkt
Je to bizarné! Naša žltá tlač v cudzích službách (SME-čko, denník N-ádor, týždeň, aktuality.sk a v počiatkoch aj Trend) vypustili džina z fľaše – teda Matoviča z psychiatrie – a teraz by ho radi natlačili späť. Ale nejde to. Skonštatoval to vo... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

8:45  Japonsko v utorok vyjadrilo nesúhlas s krokmi Ruska, ktoré zadržalo pracovníka japonského konzulátu na základe obvinení zo špionáže. Japonsko tieto obvinenia odmietlo a v súvislosti s prípadom obvinilo ruské úrady z násilníckych metód vypočúvania. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AP.

8:30 Britský minister zahraničných vecí James Cleverley oznámil prijatie 92 sankcií v reakcii na falošné referendá, ktoré Rusko zorganizovalo v štyroch regiónoch Ukrajiny v rozpore s medzinárodným právom. Informuje o tom Európska pravda, s odvolaním sa na posolstvo britskej vlády.

Briti sa pochlapili!
Británia ako prvá vyhlásila sankcie proti Ruskej federácii za pseudoreferendum. Britský minister zahraničných vecí James Cleverley oznámil prijatie 92 sankcií v reakcii na falošné referendá, ktoré Rusko zorganizovalo v štyroch regiónoch Ukrajiny v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Milan Laca

8:10 Polícia Českej republiky začne od polnoci zo stredy na štvrtok vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Tie zahŕňajú 17 cestných priechodov, sedem železničných a tri riečne. Informovala o tom česká polícia na svojej webstránke.

Na iných miestach, než je 27 uvedených priechodov, nebude možné - až na stanovené výnimky - hranice medzi ČR a SR minimálne po dobu nasledujúcich desiatich dní prekračovať, približuje Polícia ČR. Výnimky budú platiť pre občanov, ktorí pracujú ako poľnohospodári v bezprostrednej blízkosti hraníc a tiež pre lesníkov, poľovníkov a rybárov pri výkone práce v prihraničnej oblasti.

Dôvodom je zvýšená nelegálna migrácia.

8:05 Mesto Svit pod Tatrami upozorňuje obyvateľov, aby nevytvárali skládky bioodpadu. V závere uplynulého týždňa bol totiž hlásený výskyt medveďa v lokalite za mostom do Lopušnej doliny, ktorý sa kŕmil zvyškami zo záhrad. Uvádza to samospráva na webovej stránke s tým, že je mimoriadne dôležité predchádzať vytvoreniu návyku medveďov získavať ľahko dostupnú potravu v blízkosti ľudských obydlí.

7:50 Viete o tom, že v našich účtoch za elektrinu sa každý jeden z nás skladá na obrovskú žúrku zamestnancov štátnej energetickej firmy s Helenkou Vondráčkovou a Adamom Ďuricom za 130 tisíc eur?

AKTUALIZOVANÉ o vyjadrenie SEPS! Chystá sa štátna žúrka za 130 tisíc eur z našich daní!(VIDEO)
Vo štvrtok sa chystá štátna žúrka za 130 000 eur z našich daní! Upozorňuje na to Martin Dorčák zo strany Hlas - SD. "Viete o tom, že v našich účtoch za elektrinu sa každý jeden z nás skladá na obrovskú žúrku zamestnancov štátnej energetickej firmy... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

07:30 Británia zverejnila monogram kráľa Karola III., ktorý sa bude používať na vládnych budovách, štátnych dokumentoch a poštových schránkach.

FOTO TASR/AP | Na nedatovanej snímke zverejnenej Buckinghamským palácom 26. septembra 2022 monogram kráľa Karola III., ktorý sa bude používať na vládnych budovách, štátnych dokumentoch a poštových schránkach. Karol III. si tento monogram sám vybral z radu návrhov inštitúcie, ktorá má na starosti a heraldiku (College of Arms). Na monograme je zobrazená kráľovská koruna a pod ňou písmená C, ktoré predstavuje začiatočné písmeno kráľovho mena; R ako Rex, čo je latinský výraz pre slovo kráľ; a číslica III. Táto šifra nahradí monogram zosnulej kráľovnej Alžbety II. pozostávajúci z písmen E, II a R.

07:20 Viceprezidentka USA Kamala Harrisová v pondelok na stretnutí s japonským premiérom Fumiom Kišidom označila súčasné spojenectvo medzi týmito dvoma krajinami za základný kameň a nevyhnutné pre mier, stabilitu a prosperitu v indo-tichomorskom regióne. TASR správu prevzala z agentúry AP a Harrosovej vyjadrení na Twitteri.

"Sme odhodlaní naďalej ho (spojenectvo) posilňovať, pretože je rozhodujúce pre bezpečnosť a prosperitu amerických občanov," napísala Harrisová.

07:10 Rusko sa prostredníctvom prebiehajúcej čiastočnej mobilizácie ozbrojených síl snaží oddialiť moment svojej porážky. Povedal to v noci na utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry DPA a oficiálnej webovej stránky úradu ukrajinského prezidenta.

Rusi podľa Zelenského slov "cítili", že prehrajú. "Jednoducho sa snažia túto chvíľu oddialiť, aby si zabezpečili aspoň nejakú činnosť na fronte," povedal Zelenskyj vo videopríhovore.
 

07:00 Dobré ráno, meniny má Cyprián.  Počasie na dnes: Prevažne oblačno a na mnohých miestach prehánky. Teploty 14 až 19 stupňov C.

Predpoveď počasia pre Slovensko na utorok 27. septembra
Dobré ráno, meniny má Cyprián. Počasie na dnes: Prevažne oblačno a na mnohých miestach prehánky. Teploty 14 až 19 stupňov C. Na západnom Slovensku prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 16 až 19 stupňov... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr