Posledná temná predpoveď fyzika Hawkinga: Príde rasa nadľudí a zničí známy svet
27 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Slávny teoretický fyzik Stephen Hawking, ktorý zomrel v marci 2018, zanechal svetu mnohé posolstvá. Napríklad predpovedal, že svet ovládne rasa nadľudí, píše portál dotyk.cz.

Jeho chmúrna predpoveď korešponduje aj s jeho presvedčením, že pokrok v genetickej vede povedie v budúcnosti k vzniku generácie nadľudí, ktorí nakoniec možno zničia zvyšok ľudstva. Podľa Hawkinga by došlo k zničeniu spoločenskej štruktúry tak, ako ju poznáme.

Desivé predpovede

Hawking bol známy tým, že vniesol jasno do niektorých z najviac myseľ ohromujúcich myšlienok vo vede, ako je povaha čiernych dier a možnosť existencie multivesmíru. Ale bohužiaľ mal aj niekoľko desivých predpovedí pre ľudí. V posledných rokoch života Hawking bil na poplach pred potenciálnou hrozbou umelej inteligencie – čo sa objavilo aj v poslednej zbierke publikovaných spisov.

"Som si istý, že počas tohto storočia ľudia objavia, ako modifikovať inteligenciu aj inštinkty, ako je napríklad agresivita," napísal Hawking pred smrťou. A z toho jeho nepriaznivá prognóza vychádza. Elitná trieda fyzicky a intelektuálne silných ľudí by mohla vzniknúť vďaka tomu, že sa bohatí ľudia rozhodnú upravovať svoju DNA a manipulovať s genetickou výbavou svojich detí.

Čo tvrdí moderný britský Nostradamus
Predpovede britského „proroka“. Moderný NOSTRADAMUS - Craig Parker - o najbližšej svetovej budúcnoti. Craig Hamilton-Parker je britský jasnovidec, známy v tlači ako „prorok skazy“, ktorý sa preslávil svojimi predpoveďami, týkajúcimi sa Brexitu a... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Milan Laca

Kastovanie: Bohatí budú mať väčšie možnosti

Hawking sa domnieval, že budú pravdepodobne prijaté zákony proti genetickému inžinierstvu s ľuďmi. Niektorí ľudia však nebudú schopní odolať pokušeniu vylepšiť ľudské vlastnosti. Budú skúmať možnosti ľudskej pamäte, odolnosť voči chorobám aj dĺžku života.

Medzi ľuďmi sa prehĺbia triedne rozdiely. Zatiaľ čo bohatí, ktorí majú moc, si budú môcť upraviť genóm, aby tieto aspekty zvýšili, naopak tí, ktorí nemajú prostriedky, budú odsunutí do podtriedy "nedokonalých ľudí".

Podľa Hawkinga bude mať tento dvojstupňový systém ľudí možno vážne sociálne dôsledky.

"Akonáhle sa nadľudia objavia, nastanú značné politické problémy s nevylepšenými ľuďmi, ktorí nebudú schopní konkurovať. Pravdepodobne vymrú alebo sa stanú nedôležitými. Namiesto toho vznikne rasa sebadesignérskych bytostí, ktoré sa budú zdokonaľovať stále rýchlejším tempom. Ak sa ľudskej rase podarí redesign pravdepodobne sa rozšíri a bude kolonizovať ďalšie planéty a hviezdy."

Kucherenko o bitkárkach z parlamentu: Poradila by som TOTO (FOTOGALÉRIA)
Cez víkend žilo Slovensko a najmä internet fyzickou potýčkou dvoch poslankýň parlamentu. Do vlasov si skočili Janka Bittó Cigániková a Romana Tabák. Neostalo iba pri pobavení verejnosti, na sociálnych sieťach si zgustli i politici a influenceri. K... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Dizajnové deti

Hawkingova predpoveď sa síce nenaplní v nasledujúcich pár rokoch, ale už teraz úpravy génov vedú k obavám z možnosti vzniku tzv. designových detí. Poznáte dizajnové deti, kde si rodičia vyberajú vlastnosti svojich detí, aby boli vyššie, silnejšie, múdrejší alebo niečo podobné? Na svete by tak boli dokonalí ľudia.

Nedávno objavená technológia CRISPR-Cas 9 funguje ako malé molekulárne nožnice, ktoré môžu strihať a meniť nukleotidy tvoriace DNA. Za ich pomoci tak vedci môžu nájsť a upraviť alebo nahradiť genetické defekty a vytvoriť tak geneticky modifikovaných ľudí.

„Nástup superinteligentnej umelej inteligencie by bol buď tou najlepšou, alebo najhoršou vecou, ​​ktorá kedy ľudstvo stretla. Skutočným rizikom v prípade umelej inteligencie nie je zlý úmysel, ale kompetencie. Superinteligentná AI bude mimoriadne dobrá v dosahovaní svojich cieľov, a pokiaľ tieto ciele nebudú v súlade s našimi, máme problém,“ varoval vedec.

V jednom zo svojich posledných prejavov na Web Summite v Lisabone v novembri minulého roka fyzik uviedol, že desivou skutočnosťou je, že zatiaľ jednoducho nevieme, či je AI pre svet dobrá, alebo katastrofálna. 

Umelá inteligencia by síce mohla byť nesmierne prospešná pre zníženie chudoby, chorôb a obnovu prírodného prostredia, ale nemožno predpovedať, čo by sa mohlo stať, keď bude naša vlastná myseľ umocnená umelou inteligenciou. Hawking tiež varoval, že vedci a globálne vlády sa musia zamerať skôr na maximalizáciu prínosov pre spoločnosť ako na čisté schopnosti.

Bašternáka nezdolala ani basa: Biedou určite netrpí!
Zle sa rozhodne nemá! Bývalý podnikateľ s blízkymi väzbami na politikov Ladislav Bašternák (49) vyšiel koncom januára podmienečne spoza mreží. Za daňový podvod si odsedel necelé tri roky. Dnes každé ráno vyváža dcéru do súkromnej školy v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik