Ďalšie Mikulcove zlyhanie?!
27 | 09 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Zavádzanie hraničných kontrol je potrebné prerokovať na úrovni Európskej únie. Hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová to uviedla v reakcii na informácie, že Česká republika z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie dočasne obnoví kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom. Rezort vnútra podľa jej slov toto rozhodnutie rešpektuje.

Ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) o dočasnom zavedení hraničných kontrol informoval český rezortný kolega Vít Rakušan. "Ide o vážnu tému, ktorú je potrebné prerokovať na úrovni Európskej únie, Slovensko bude presadzovať, aby sa takéto rokovania uskutočnili," zdôraznila hovorkyňa.

Vyjadrenie Rakušana

„Niekoľkokrát som rokoval so slovenským ministrom vnútra a žiadal som slovenskú stranu, aby plnila to, čo vyplýva z medzinárodných zmlúv, to znamená readmisnú dohodu s Českou republikou,“ priblížil český minister vnútra Vít Rakušan. „Celkom úprimne hovorím, že sme tu tými diplomatickými krokmi nedosiahli také úspechy, ako sme čakali,“ dodal minister.

Rakušan o obnovení kontrol už podľa svojich vyjadrení informoval slovenského ministra vnútra Romana Mikulca. „Prechod hranice bude umožnený na určených miestach a samozrejme budú uskutočňované bežné kontroly pri prekračovaní štátnej hranice,“ spresnil Rakušan. Cieľom opatrenia je podľa neho udržať nelegálnu migráciu pod kontrolou.

Sekudárna migrácia

Krok Česka má podľa ministerstva vplyv aj na ostatné európske krajiny. "Dôležitú úlohu v otázke migrantov totiž zohráva existencia schengenského priestoru. Faktom je, že Slovensko, Česko, ale aj ďalšie krajiny Európy trpia tzv. sekundárnou migráciou. Ľudia, ktorí prichádzajú, nechcú v daných krajinách zostať, len sú pre nich migračnou trasou," podotkla.

V súvislosti s hranicami s Maďarskom platí podľa jej slov dohoda hlavných hraničných splnomocnencov Slovenska a Maďarska, že sa bude vykonávať zvýšený počet hraničných hliadok na slovenskom aj maďarskom území.

Prvá fáza

Polícia Českej republiky začne od štvrtka (29. 9.) vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Tie zahŕňajú 17 cestných priechodov, sedem železničných a tri riečne.

Nariadenie je v prvej fáze schválené na desať dní. Tento čas chce Česko využiť na „intenzívne rokovanie so slovenskou stranou“, potom bude vláda zhodnocovať, ako s opatrením naloží do budúcnosti. Podľa českého premiéra je tento krok dôležitý na zaistenie bezpečnosti občanov ČR. Fiala zároveň zdôraznil, že bezpečnostná situácia v krajine je stabilná.

Hlas ľudu: Príliš veľa lapsusov na jednu zahraničnú cestu
Tí, ktorí pozerali pohrebné obrady zosnulej kráľovnej Alžbety II si nemohli nevšimnúť, že zahraničné médium označilo partnera prezidentky Rizmana za prezidenta Slovenskej republiky. Všeličo sa stáva, ale takýto lapsus na úrovni hlavy štátu by sa... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Jozef Ulian

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik