Potichúčky, z uška do uška.........
27 | 09 | 2022 I Milan Laca

Rozhovor v chladných tónoch.

Rusko a USA sa navzájom vyzývajú, aby sa upokojili

Potajomky

Napriek ostrej konfrontácii medzi Ruskom a Spojenými štátmi, zostávajú vysokopostavení predstavitelia oboch krajín v kontakte a vysielajú si signály prostredníctvom neverejných komunikačných kanálov. Moskva varuje Washington, že ďalšia pomoc Kyjevu môže všetkých priviesť „do nebezpečnej línie“. Washington zasa hovorí o „katastrofálnych dôsledkoch“, ak Rusko použije jadrové zbrane. Obe strany sa navzájom vyzývajú, aby sa upokojili.

Komunikujú

Od začiatku ruskej vojenskej operácie na Ukrajine sa verejné kontakty medzi vysokými predstaviteľmi Ruskej federácie a USA prakticky úplne vytratili. Ako však vyplýva z posledných vyjadrení predstaviteľov oboch krajín, strany naďalej súkromne komunikujú. "Práca sa nezastaví... Telefonické kontakty, výmeny nót, osobné listy, kontakty cez veľvyslanectvá - to všetko je zachované a bude to pokračovať," uviedol na Channel One námestník ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Rjabkov. Podľa neho sa však „dielo zmenilo“. "Zaoberáme sa krízovým manažmentom v pravom zmysle slova," povedal diplomat.

Rusko sa zväčšuje?
Exit poll: 97 percent obyvateľov DĽR a LĽR podporilo vstup do Ruska Rovnaký počet respondentov z LĽR a DĽR – 97 % – bol za pripojenie ich republík k Rusku, vyplýva z údajov exit poll Inštitútu pre sociálny marketing (INSOMAR). Prvotné... Čítať ďalej
27 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

Vyzývali ich

V posledných mesiacoch Moskva podľa Rjabkova opakovane využívala tieto neverejné komunikačné kanály na posielanie varovaní Washingtonu. "Opakovane sme vyslali varovné signály našim americkým kolegom, že ich neobmedzené, nepretržité budovanie podpory pre Kyjev a to aj v spolupráci s ich spojencami, nás všetkých privádza bližšie k nebezpečnej línii," povedal Sergej Rjabkov.  

Výhrady k USA

Podľa námestníka ministra, Spojené štáty presadzujú "nezodpovedný, extrémne agresívny a nátlakový kurz", pričom si neuvedomujú, že Rusko "sa nikdy neohne a neposlúchne ich diktát". Rusko však, ako vyplýva z jeho komentára, na rozdiel od vyjadrení Spojených štátov, nesmeruje k žiadnej eskalácii, a to ani v jadrovej sfére.

Biden  obvinňoval

Americký prezident Joe Biden obvinil svojho ruského partnera Vladimira Putina z „otvoreného vyhrážania sa Európe jadrovou vojnou“ a „bezohľadného ignorovania záväzkov režimu nešírenia jadrových zbraní". Ruský prezident naopak obvinil Spojené štáty a ich spojencov z „jadrového vydierania“.

Reči o jadrovej vojne
Západ by mohol v prípade ruského jadrového útoku na Ukrajinu odvetiť konvenčnými zbraňami. Západ pochybuje o použití jadrových zbraní na Ukrajine. Podľa denníka Financial Times sa v reakcii na takýto krok Moskvy o jadrovom údere neuvažuje. Majú... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Milan Laca

Rusi...

Tlačový tajomník ruského prezidenta  Dmitrij Peskov povedal, že "existujú kanály na dialóg. " "Ale ony  sú takého veľmi sporadického charakteru". Dodal, že "umožňujú aspoň vzájomnú komunikáciu núdzových správ o pozíciách toho druhého."  

Američania...

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken  v rozhovore pre televíziu CBS uviedol, že Washington v poslednom čase opakovane vysielal Moskve signály o "katastrofálnych dôsledkoch" jadrového úderu a vyzval ruskú stranu, aby sa zdržala provokatívnej rétoriky v jadrovej oblasti. "Veľmi jasne sme naliehali na Rusov, aby prestali s nezodpovednými vyhláseniami o jadrových zbraniach," povedal Blinken a potvrdil, že strany mali neverejné kontakty. Z rozhovoru ministra zahraničných vecí vyplýva, že USA vypracovali akčný plán pre prípad, že by Rusko v súvislosti s konfliktom o Ukrajinu použilo jadrové zbrane. Podrobnosti však neuviedol. Skutočnosť, že Moskva a Washington o tejto téme diskutujú prostredníctvom  neverejných kontaktov, potvrdil aj poradca prezidenta USA Jake Sullivan. „Môžeme hovoriť priamo, na vysokých úrovniach, jasne im prinášať naše posolstvá a prijímať ich posolstvá. Toto sa často stalo za posledných pár mesiacov a dokonca dní,“ povedal Sullivan.  Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierre uviedla, že Spojené štáty momentálne nevidia žiadne známky toho, že by sa Rusko pripravovalo na použitie jadrových zbraní.

Zastavte vojnu! Alebo nie?
Po Putinových slovách o jadrovej hrozbe by sa mal konflikt na Ukrajine čo najskôr ukončiť. Británia by nemala podnecovať konflikt na Ukrajine, ale snažiť sa dosiahnuť mier, píše Peter Hitchens v článku pre Daily Mail. Prečo? " Aký má Británia... Čítať ďalej
26 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik