Aktuálne! Z minúty na minútu
24 | 09 | 2022 I Ivan Mihale

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

18:26 NASA v sobotu odvolala plánovaný štart misie Artemis I k Mesiacu. Tropická búrka Ian, ktorá sa blíži k Floride podľa predpovedí zosilnie. TASR informuje podľa správy AFP.

"NASA sa vzdáva príležitosti na spustenie... a pripravuje sa na návrat (zo štartovacej plochy), pričom naďalej sleduje predpoveď počasia spojenú s tropickou búrkou Ian," uviedla v sobotu.

Americké Národné centrum pre hurikány predpovedá, že búrka  má cez víkend "rýchlo zosilnieť", keď sa presunie k Floride. Raketa Space Launch System (SLS) má štartovať z tamojšieho Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral.

18:20 Spisovateľ a vedec Gustáv Murín v súvislosti so smrťou britskej kráľovnej pripomína kult osobnosti. Tvrdí, že kým Stalin na ňom pracoval, ona nerobila nič...

Gustáv Murín: Ako to dopadne, keď kult osobnosti budujú médiá
Spisovateľ a vedec Gustáv Murín v súvislosti so smrťou britskej kráľovnej pripomína kult osobnosti. Tvrdí, že kým Stalin na ňom pracoval, ona nerobila nič...Jeho pohľad na život kráľovnej, preberáme v plnom znení. "Po smrti Stalina sme boli... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

17:10 Policajná stránka na sociálnej sieti je dôkazom toho, ako v posledných rokoch na Slovensku strácame mieru pri nálepkovaní a urážaní sa navzájom.

Nezabúdajme, alebo TAKTO FB stránka polície manipuluje
Policajná stránka na sociálnej sieti je dôkazom toho, ako v posledných rokoch na Slovensku strácame mieru pri nálepkovaní a urážaní sa navzájom. Komik môže, štátny orgán nesmie Konzervatívny denník Postoj upozorňuje, že kým politická satira si... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

16:50 Budúcoročný rozpočet štátu bude v nejakej podobe schválený. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak, v diskusii s podpredsedom Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci Jánom Richterom (Smer-SD).

Krajniak predpokladá, že rozpočet parlament schváli. "Keby ho neschválil, tak celá inflačná pomoc, energetické šeky a ďalšia pomoc domácnostiam by nemohla byť budúci rok vyplácaná, lebo by sa išlo podľa rozpočtu z tohto roka. V rozpočte tie výdavky, ktoré budeme potrebovať na inflačnú pomoc, nemáme. Som si na 100 % istý, že v nejakej podobe štátny rozpočet bude schválený. Nikto si nevezme na svedomie, že by sme povedali ľuďom - nebudete mať vyššie dôchodky, nebudete mať vyššiu pomoc, lebo je rozpočtové provizórium. To si podľa mňa nemôže dovoliť nikto," povedal Krajniak.

16:30 Taliansko: Salvini vyzval von der Leyenovú, aby odstúpila. Stalo sa tak po tom, ako predsedníčka EK spravila narážky na dôsledky zvolenia talianskych krajne pravicových strán, ktoré podľa nej porušujú demokratické princípy.

"Bola to hrozba, vydieranie či inštitucionálne šikanovanie? Predsedníčka sa musí buď ospravedlniť alebo odstúpiť," uviedol Salvini pre sobotňajšie vydanie denníka Corriere della Sera, z ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

Taliansko: Salvini vyzval von der Leyenovú, aby odstúpila
Šéf talianskej krajne pravicovej populistickej strany Liga severu (LN) Matteo Salvini vyzval predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, aby sa "ospravedlnila alebo odstúpila". Stalo sa tak po tom, ako predsedníčka EK spravila narážky... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

16:10 Vo výsledkoch viedenskej analýzy obsadilo Maďarsko prvé miesto medzi členskými krajinami EÚ, ktoré majú najstabilnejšiu vládu. Jednoznačné umiestnenie na prvej priečke ukazuje, že vláda Viktora Orbána je najstabilnejšia v Európe.

Najstabilnejšiu vládu má Maďarsko!
Vo výsledkoch viedenskej analýzy obsadilo Maďarsko prvé miesto medzi členskými krajinami EÚ, ktoré majú najstabilnejšiu vládu. Jednoznačné umiestnenie na prvej priečke ukazuje, že vláda Viktora Orbána je najstabilnejšia v Európe. Viedenská... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

15:50Pri sobotňajšom zásahu polície v Malých Levároch v okrese Malacky sa mali podľa aktualizovaných informácií zraniť tri osoby. Bratislavská polícia na to upozornila na sociálnej sieti. Pôvodne sa hovorilo o dvoch osobách.

K použitiu služobnej zbrane došlo podľa polície pri prenasledovaní podozrivých osôb. Tie prišli k miestu, kde sa nachádzalo auto, ktoré v piatok večer (23. 9.) unikalo rakúskym policajtom.

Okolnosti prípadu v súčasnosti vyšetruje polícia, zákonnosťou použitia služobnej zbrane sa zase zaoberá Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

15:30 Chýbajúce čipy prinesú európskemu automobilovému sektoru stratu 100 miliárd eur. Nedostatok polovodičov viedol k celosvetovému nedostatku približne 18 miliónov vozidiel. Automobilový sektor bude potrebovať podporu, aby sa zabránilo väčším stratám v budúcnosti. Podporiť by sa mali najmä segmenty, kde je Európa výrobňou aj konečným trhom. Vyplýva to z aktuálnej analýzy medzinárodnej poisťovacej skupiny Allianz.

15:15 Polícia po vážnej "hrozbe" posilnila bezpečnostné opatrenia pri ochrane belgického ministra spravodlivosti Vincenta Van Quickenbornea. Uviedla to v sobotu bruselská prokuratúra po tom, čo v susednom Holandsku zatkli troch ľudí.

Van Quickenbornea umiestnili pod prísnejší policajný dohľad a v "najbližších dňoch" nebude vykonávať niektoré činnosti. Prokuratúra uviedla, že v Holandsku boli v noci zadržané tri osoby a Belgicko žiada o ich vydanie.

Flámsky denník Het Laatste Nieuws informoval, že v aute registrovanom v Holandsku stojacim pred ministrovým domom v meste Kortrijk boli nájdené strelné zbrane.

Prokuratúra oznámila, že bola "minulý týždeň informovaná o možnom ohrození" ministra, čo bolo brané veľmi "vážne" a vo veci sa začalo vyšetrovanie.(tasr/AFP)

15:00 Volebné miestnosti v Česku sa v sobotu o 14.00 h zatvorili a volebné komisie začali sčítavať hlasy do zastupiteľstiev miest a obcí a v tretine republiky aj do Senátu. Uviedlo to české ministerstvo vnútra, ktoré sa občanom poďakovalo za účasť, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Ďakujeme všetkým, ktorí ste dorazili k voľbám a využili svoje právo voliť," napísal na sociálnej sieti Twitter rezort vnútra. Voličom sa poďakoval aj premiér Petr Fiala a minister vnútra Vít Rakušan. "Svojím hlasom ste ovplyvnili, kto bude sedieť na radniciach a obecných úradoch vo vašej obci, vo vašom meste," povedal minister. Zvoleným zástupcom zaželal, aby pre ľudí urobili čo najviac.

14:45 Kalinov bola počas druhej svetovej vojny prvá oslobodená obec na území bývalého Československa. Sovietska armáda ju oslobodila 21. septembra 1944. V obci v okrese Medzilaborce sa v sobotu desiatky ľudí zúčastnili na oslavách 78. výročia oslobodenia obce a pripomenuli si tiež 77. výročie ukončenia 2. svetovej vojny. Organizátor podujatia Marián Dribňák pre TASR uviedol, že v prípade Kalinova išlo o prvú oslobodenú obec na území bývalého Československa.

Kalinov: V obci si pripomenuli 78. výročie oslobodenia
Kalinov bola počas druhej svetovej vojny prvá oslobodená obec na území bývalého Československa. Sovietska armáda ju oslobodila 21. septembra 1944. V obci v okrese Medzilaborce sa v sobotu desiatky ľudí zúčastnili na oslavách 78. výročia oslobodenia... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

14:15 Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce po jesenných voľbách do orgánov miestnych a krajských samospráv posilniť svoje postavenie v regiónoch. Uviedol po sobotňajšom zasadnutí Rady KDH v Poprade predseda Milan Majerský, nechcel však definovať presný volebný výsledok, ktorý by považovali za úspech, prípadne neúspech.  

13:50 Eduard Heger (OĽaNO) svoju vládu považuje za najlepšiu za 17 rokov a hodnotu svojej práce prirovnáva k hodnote práce lekárov.

Náš PRACOVITÝ a SILNÝ premiér Heger (VIDEO)
Eduard Heger (OĽaNO) svoju vládu považuje za najlepšiu za 17 rokov a hodnotu svojej práce prirovnáva k hodnote práce lekárov. K zvýšeniu platov lekárov "Mnohí lekári majú už dnes vyšší plat ako premiér," upozornil Heger. "Ja pracujem tristo... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

13:30 Fungovanie súčasnej vlády i parlamentu má zmysel dovtedy, kým dokážu pomáhať ľuďom. Ak akýmikoľvek obštrukciami táto schopnosť zmizne, nemá význam pokračovať. V rozhlasovej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) uviedol na otázku, či koalícia dovládne do riadnych volieb. Exminister práce, podpredseda Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci Ján Richter (Smer-SD) si myslí, že najlepším riešením pre Slovensko sú v súčasnej situácii predčasné voľby.

12: 55 Viaceré osobnosti spoločenského, kultúrneho a vedeckého života vyzvali na diplomatické riešenie vojny na Ukrajine. Medzinárodné spoločenstvo podľa nich nevyvinulo dosiaľ žiadny spoločný tlak na začatie rokovaní medzi krajinami. Výzva bola súčasťou stredajšieho mierového pochodu v Bratislave, ktorý organizovalo občianske združenie Zjednotení za mier.

Čarnogurský povedal NAHLAS, kto je zodpovedný za konflikt! (VIDEO)
Viaceré osobnosti spoločenského, kultúrneho a vedeckého života vyzvali na diplomatické riešenie vojny na Ukrajine. Medzinárodné spoločenstvo podľa nich nevyvinulo dosiaľ žiadny spoločný tlak na začatie rokovaní medzi krajinami. Výzva bola súčasťou... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

12:50 Dočasné uzavretie Ružinovskej ulice od 12.00 h do 18.00 h si vyžiada presmerovanie niektorých autobusových liniek MHD. Na sociálnej sieti o tom informuje Dopravný podnik Bratislava (DPB).

Presmerovanie sa týka liniek č. 50, 66, 67, 78 a 96. "Linka č. 50 bude obojsmerne premávať medzi zastávkami Líščie nivy a Haburská/Zálužická obchádzkou cez Bajkalskú a Drieňovú. Linka č. 66 bude premávať v smere na Domkársku medzi zastávkami Líščie nivy a Mierová cez Bajkalskú, Prievozskú a Gagarinovu," uvádza dopravca.

12:30 Položením vencov pri pamätníku hurbanovských dobrovoľníkov na Prietržskej ceste začala sa v sobotu v Brezovej pod Bradlom oslava Dňa Ozbrojených síl (OS) SR. V centre mesta sa následne konal slávnostný nástup, kde za prítomnosti ministra obrany SR Jaroslava Naďa (OĽANO), náčelníka Generálneho štábu OS SR Daniela Zmeka a pozvaných hostí boli udelené vojenské vyznamenania a mimoriadne povýšenia. Slávnosť otvorili rozkazom prezidentky SR Zuzany Čaputovej.  

12:10 Mesto Trnava by malo mať do konca roka nainštalované na strechách všetkých svojich deviatich základných škôl (ZŠ) solárne panely.

Počas tohto týždňa sa začala, ako informoval primátor Peter Bročka, realizácia fotovoltiky na ZŠ Spartakovská, ZŠ Gorkého a ZŠ Atómová. Ambíciou je využiť na tento účel aj maximum ďalších striech nehnuteľností vo vlastníctve mesta.

11:55 Ruské sily sa pravdepodobne pokúšajú zaútočiť na priehrady na Ukrajine s cieľom zaplaviť ukrajinské vojenské priechody. V pravidelnej správe o vojne na Ukrajine to v sobotu uviedlo britské ministerstvo obrany, píše denník The Guardian. 

Podľa britského rezortu obrany útoky "pravdepodobne nespôsobili výrazné narušenie ukrajinských operácií vzhľadom na vzdialenosť medzi poškodenými priehradami a bojovými oblasťami".

11:50 Riešiť ochranu povodia rieky Rajčianka sa zaviazali signatári memoranda o spolupráci, ktoré v piatok (23. 9.) podpísali v Bioklimatickom parku Drienová v Rajci. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Evy Lacovej sa rozhodli implementovať pilotné riešenie pre zadržiavanie vody v hornom povodí Rajčianky.

11:40 Marek Vagovič spolupracoval v jednej redakcii so zavraždeným Jánom Kuciakom a bol jedným z tých, čo najviac poukazovali na korupciu Ficových vlád. Aktuálne beží reklamný klip na jeho knihu, v ktorom okrem známych hercov účinkuje aj policajná technika a kukláči.

Marek Vagovič: Použitie policajnej techniky je moja súkromná vec
Marek Vagovič spolupracoval v jednej redakcii so zavraždeným Jánom Kuciakom a bol jedným z tých, čo najviac poukazovali na korupciu Ficových vlád. Aktuálne beží reklamný klip na jeho knihu, v ktorom okrem známych hercov účinkuje aj policajná... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

10:30 Kyjev v piatok večer oznámil, že sa rozhodol podstatne znížiť počet iránskych diplomatov na Ukrajine, pretože Irán posiela jej nepriateľovi Rusku zbrane. Kyjev tiež odoberie akreditáciu iránskemu veľvyslancovi. Aktualizované informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že si v tejto veci "predvolalo dočasného chargé d'affaires Iránskej islamskej republiky na Ukrajine".

10:10 Drahé energie netrápia len továrne, ale aj pestovateľov zeleniny v celej severnej a západnej Európe. Mnohí farmári uvažujú o zastavení svojich aktivít pre obrovské účty za energie, čo ešte ohrozuje dodávky potravín. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Emmanuel Lefebvre vyprodukuje na svojej farme v severnom Francúzsku tisíce ton čakanky ročne, no tento rok zvažuje, či vôbec zvládne ochromujúce náklady na energiu.

Európski pestovatelia zeleniny varujú pred jej nedostatkom pre energetickú krízu
Drahé energie netrápia len továrne, ale aj pestovateľov zeleniny v celej severnej a západnej Európe. Mnohí farmári uvažujú o zastavení svojich aktivít pre obrovské účty za energie, čo ešte ohrozuje dodávky potravín. TASR o tom informuje na základe... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

9:50 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok (23. 9.) na Slovensko 3252 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 151 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3087 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

9:35 Takú smutnú som ju dávno nevidela. Bez farby, bez chuti. Koktala, chúďatko,  ťažko sa jej hovorilo.  Až mi jej bolo ľúto a chcelo sa mi plakať spolu s ňou.

Hlas ľudu: Remišová skoro plakala. Prečo?
Takú smutnú som ju dávno nevidela. Bez farby, bez chuti. Koktala, chúďatko, ťažko sa jej hovorilo. Až mi jej bolo ľúto a chcelo sa mi plakať spolu s ňou. Čo vohnalo smútok do jej peknej tváričky? Strach, že Žaludi odídu na politické smetisko? Či... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Mária Škultétyová

9:20  Andrej Danko (SNS) tvrdí, že vďaka svojim kontaktom v Rusku by vedel vybaviť lacnejší plyn z Ruska. Je jedným z tých, ktorí sa spojili v myšlienke predčasných volieb

Danko: Heger je dobrý parťák na vodku, ale to je všetko
Andrej Danko (SNS) tvrdí, že vďaka svojim kontaktom v Rusku by vedel vybaviť lacnejší plyn z Ruska. Je jedným z tých, ktorí sa spojili v myšlienke predčasných volieb Jedna z jeho najväčších politických chýb Zúčastnňujú sa protestov, chodia medzi... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

8:40 Envirofond ponúka mestám, obciam a vyšším územným celkom (VÚC) úvery na financovanie environmentálnych projektov. Tie sa nebudú započítavať do ich zadlženosti. Pre TASR to uviedol vedúci oddelenia podpory úverov Environmentálneho fondu Eduard Demel.

Ročná úroková sadzba je podľa Demela 0,1 percenta s tým, že počíta s fixom na celú dobu splatnosti. Základná podmienka je, aby mali mestá a obce financie na splácanie úveru. Samosprávy si musia schváliť investíciu a prijatie úveru. Envirofondu tiež majú predložiť stanovisko hlavného kontrolóra. V niektorých prípadoch musia doložiť stavebné povolenie či energetický audit, vysvetlil Demel.

8:20 Najsilnejší moment - demilitarizovaná zóna medzi Severnou a Južnou Kóreou. Tak opísal dojmy z obchodnej návštevy Južnej Kórei minister obrany Jaroslav Naď. Vraj mu behali zimomriavky na chrbte.

Naď prirovnal kórejskú vojnu k situácii na Ukrajine
Najsilnejší moment - demilitarizovaná zóna medzi Severnou a Južnou Kóreou. Tak opísal dojmy z obchodnej návštevy Južnej Kórei minister obrany Jaroslav Naď. Vraj mu behali zimomriavky na chrbte. "Byť na hranici dvoch tak odlišných režimov s vedomím... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

8:12 Nemecké letectvo ukončilo niekoľkotýždňové cvičenia v Austrálii, prvé tohto druhu. Veliteľ vzdušných síl Nemecka Ingo Gerhartz uviedol, že spoločné cvičenie s inými krajinami bolo signálom pre "vážených" partnerov v regióne. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry DPA.

Gerhartz v tejto súvislosti dodal, že podľa usmernenia vlády z roku 2020 sa Nemecko "jednoducho musí viac zamerať na tento región pre jeho veľký hospodársky význam".
 

7:30 Európske spoločnosti presúvajú výrobu do USA kvôli vysokým cenám energií.

Americký plán funguje... presun výroby do USA
Európske spoločnosti presúvajú výrobu do USA kvôli vysokým cenám energií. Niektoré európske spoločnosti, ktoré vyrábajú oceľ, hnojivá a iné dôležité komodity pre svetovú ekonomiku, presúvajú svoje výrobné závody do Spojených štátov amerických... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Milan Laca

7:20 V Českej republike v sobotu pokračujú voľby do obecných zastupiteľstiev a tretiny Senátu. Volebné miestnosti budú otvorené od 8.00 do 14.00 h. Čiastočné výsledky budú známe večer, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

K piatkovej 20.00 h prišla k voľbám asi štvrtina voličov. Záujem o hlasovanie je podľa ČT24 rovnaký alebo mierne nižší ako v predchádzajúcich komunálnych voľbách.

7:10 Predseda Európskej rady Charles Michel poukázal v piatok vo svojom prejave v New Yorku na to, že Bezpečnostná rada OSN umožňuje Rusku ďalej sa zúčastňovať na jej činnosti a rozhodovaní, hoci Moskva vedie na Ukrajine útočnú vojnu. Informoval o tom portál americkej televízie CNN.

"Keď stály člen Bezpečnostnej rady OSN začne nevyprovokovanú a neodôvodnenú vojnu, vojnu odsúdenú Valným zhromaždením OSN, vylúčenie takého člena z bezpečnostnej rady by malo byť automatické," povedal Michel vo svojom prejave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Michel dodal, že Kremeľ sa snaží "zmobilizovať celý svet proti vymyslenému nepriateľovi".

07:00 Dobré ráno,meniny má Ľuboš, Ľubor.

Predpoveď počasia pre Slovensko na sobotu 24. septembra
Meniny má Ľuboš, Ľubor. Sobota: Prevažne oblačno. Teploty 15 až 20 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C. Na strednom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR