Americký plán funguje... presun výroby do USA
24 | 09 | 2022 I Milan Laca

Európske spoločnosti presúvajú výrobu do USA kvôli vysokým cenám energií.

Niektoré európske spoločnosti, ktoré vyrábajú oceľ, hnojivá a iné dôležité komodity pre svetovú ekonomiku, presúvajú svoje výrobné závody do Spojených štátov amerických pre vysoké ceny energií. Tak sa americká ekonomika, píše  The Wall Street Journal , stala jedným z hlavných príjemcov pre európsku energetickú krízu.

Chytrý plán?

Nestále ceny energií a pretrvávajúce problémy s dodávateľským reťazcom ohrozujú Európu. Tvrdia to  niektorí ekonómovia. Hovoria, že by mohlo ísť o novú éru deindustrializácie. Washington prijal rad stimulov pre výrobu a zelenú energiu.

Keď dvaja hovoria...
Európa sa vrútila do vlastnej energetickej pasce. Do 21. septembra sa strata európskej ekonomiky v dôsledku protiruských sankcií priblížila k 500 miliardám eur, uvádza agentúra Bloomberg s odvolaním sa na štatistiky analytického centra... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Milan Laca

Niektorí sú už tam

Začiatkom tohto roka dánska klenotnícka spoločnosť Pandora a nemecký automobilový koncern Volkswagen oznámili rozšírenie výroby v Spojených štátoch. Tesla pozastavuje plány na výrobu batérií v Nemecku, pretože očakáva, že dostane daňové úľavy podľa zákona o znížení inflácie, ktorý v auguste podpísal americký prezident Joe Biden.

Európa a problémy

Podľa analytikov, ktorých denník oslovil, zostáva Európa atraktívnym trhom pre pokročilú výrobu a má vysoko kvalifikovanú pracovnú silu. V dôsledku poklesu dopytu, spôsobeného pandémiou koronavírusu, mnohé spoločnosti, ktoré čelia prudko rastúcim cenám energie, presunuli výrobné náklady na spotrebiteľov. Táto stratégia však prestane fungovať, ak bude rast cien zemného plynu pokračovať.

Rozhodne plyn

V článku sa uvádza, že Spojené štáty, Kanada a Katar, ktoré sú najväčšími producentmi skvapalneného zemného plynu, nebudú schopné rýchlo nahradiť Rusko ako hlavného dodávateľa pre európsky trh. V tomto prípade bude rast cien zemného plynu v Európe trvať minimálne do roku 2024, čo by mohlo viesť k ešte negatívnejším dôsledkom pre európsky priemyselný sektor.

Rusko si počká na Bidenov pád
Rusko bude vyčkávať do novembra, alebo do Bidenovho pádu. Európa však nevydrží čakať dva roky bez plynu. O dopadoch čiastočnej mobilizácie, ktorú včera nariadil Vladimír Putin „na ochranu Ruska a ruského ľudu“ hovoril expert na bezpečnostnú... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!
Redakcia jedného z najčítanejších denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik