Naď prirovnal kórejskú vojnu k situácii na Ukrajine
24 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Najsilnejší moment - demilitarizovaná zóna medzi Severnou a Južnou Kóreou. Tak opísal dojmy z obchodnej návštevy Južnej Kórei minister obrany Jaroslav Naď. Vraj mu behali zimomriavky na chrbte.

"Byť na hranici dvoch tak odlišných režimov s vedomím neustáleho monitorovania každého kroku, to bol veru veľmi silný pocit. Najstráženejšia hranica sveta medzi Severnou a Južnou Kóreou má v sebe genius loci, ako žiadne iné miesto na zemi. Človek cíti smútok, obavy, vieru v mier a strach zo šialenstva diktátora. Bol to pravdepodobne najsilnejší moment, ktorý som vo svojej práci kedy zažil," rozcítil sa Naď na sociálnej sieti.

FB/Jaro Naď

Zdroj: FB/Jaro Naď

Od roku 1953 na seba podľa Naďa neustále hľadia vojaci dvoch krajín, v doposiaľ zmrazenom konflikte, ktorý raz za čas vzbĺkne a prináša nové obete. Zóna dlhá 248 km a 4 km široká, navyše totálne zamínovaná, monitorovaná najlepšími prostriedkami, tisíckami vojakov a doslova posiata detektormi pohybu. Jej opodstatnenie má politické pozadie, no pre mnohých znamená čosi viac: rozdelené rodiny, zmarené životy, uviaznutosť v totalitnom systéme či život pod drobnohľadom, mnohokrát aj týranie a mučenie.

"Vážme si preto demokraciu, jej princípy a hodnoty nech sú akokoľvek nedokonalé. Po tejto návšteve a množstve príbehov o vojne z rokov 1950-1953 a jej hrozných následkoch, budem radšej žiť v nedokonalej demokracii ako v dokonalej totalite," dušuje sa minister.

"Nielen mne počas pobytu v demilitarizovanej zóne napadli porovnania s dnešnou situáciou na Ukrajine. Nech sú nám milióny obetí tejto šialenej vojny výstrahou…," uzavrel Naď svoj krátky status.

Dag Daniš o slovenských médiách: Ako v komunistickej Číne!
Niektoré médiá už slobodnú spoločnosť nechránia, ale ohrozujú. Potláčajú kritické hlasy a vyžadujú názorovú spartakiádu ako v komunistickej Číne. Skonštatoval to sa sociálnej sieti na margo mainstreamových médií redaktor Dak Daniš. Koniec... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Kórejská vojna

K najkrvavejším konfliktom 20. storočia patrí kórejská vojna, ktorá sa začala 25. júna 1950 vpádom severokórejských jednotiek do Južnej Kórey. Vo vojne, ktorá trvala tri roky, zahynuli najmenej tri milióny ľudí, z toho najviac Kórejčanov (viac než milión a pol) a asi milión Číňanov.

Z vonkajšieho pohľadu išlo o konflikt záujmov mocností. Najmä Japonska, Číny, ZSSR a USA. Generál MacArthur (hlavný veliteľ vojsk USA v Tichomorí) zareagoval rýchlo a navrhol Sovietom podeliť si polostrov na dve sféry vplyvu podľa 38. rovnobežky, proti čomu Stalin nemal žiadne námietky. 

Následky vojny bez víťaza, ktorá sa skončila iba uzavretím prímeria, trápia Kórejčanov dodnes.

Tak ak vidí minister obrany podobu so situáciou na Ukrajine práve v tomto, mali by si podľa neho USA a Rusko Ukrajinu jednoducho rozdeliť, a Európa by asi mala pokoj.

Draxler naložil OĽaNO: Panoptikum chechtajúcich sa príšer
Slovenským internetom sa rozlieva vlna ironickej radosti nad tým, že nie všetci mladí ruskí muži chcú ísť na front. No akosi sme zabudli, že počas vojny vo Vietname americké úrady za dezertérov oficiálne vyhlásili dvestotisíc ľudí. Polovica z nich... Čítať ďalej
23 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik