Prvý nakazený koronavírusom pracoval v biolaboratóriu vo Wu-chane
23 | 04 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Podľa americkej televízie Fox bol prvým pacientom, ktorý spustil svetovú epidémiu pracovník biolaboratória v čínskom meste Wu-chan. Uviedol portál Life.ru.


USA a Čína pokračujú vo vzájomnom obviňovaní pri hľadaní vinníka pôvodu celosvetovej pandémie Covid-19.



Tlak na Čínu

Čína je hlavným obchodným a hospodárskym partnerom USA. Do Číny presunuli časť výroby veľké americké spoločnosti. Dokonca aj jeden z pilierov amerického hospodárstva Boeing, vyrobil prvé lietadlo výlučne z čínskej montáže. Obviňovať preto krajinu, ktorá je pre USA hospodársky dôležitá, zo spustenia globálnej pandémie, je dosť nepochopiteľné.


Avšak obchodnú vojnu, ktorú prezident Donald Trump za posledné tri roky začal, viedla k menšiemu dovozu čínskeho tovaru do USA. Aj americkí výrobcovia v Číne výrazne znížili výrobu. Do problémov sa dostali firmy Cisco, GM, Chevron, Walmart, Procter & Gamble. A ďalších takmer 350 veľkých spoločností, ktoré premiestnili svoju výrobu do Číny. Rast čínskej ekonomiky, ktorý pokračoval dokonca aj počas pandémie, však stále znepokojuje vládu USA. Z tohto znepokojenia vyplývajú rozhodnutia, ako napríklad „návrat“ výroby späť do USA.


Oleg Matveev, šéf logistickej spoločnosti China-Global poznamenal, že globalizácia v každom prípade spojí všetky štáty sveta. Či už to chcú alebo nie.


Pandémia z Číny nespraví svetového lídra
Začiatkom tohto roka, keď sa nový koronavírus začal šíriť v Číne, prišli okamžité a výrazné predpovede: vypuknutie vírusu bol čínsky „Černobyľský moment“, možno dokonca „začiatkom konca“ pre Čínsku komunistickú stranu. V čase rastúceho napätia... Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Mário Martinka

„Bez priemyselných zariadení v Číne nemôže byť väčšina amerických výrobkov konkurencieschopná. Vezmite všetku spotrebnú elektroniku. Teraz vám odpovedám zo Šanghaja, ale píšem na americkom počítači, ktorý je vyrobený tu v Číne. A nie niekde v Kentucky. Pretože je to lacnejšie. Preto všetky tieto pokusy oslabiť čínsku ekonomiky povedú iba k tomu, čo ľudia na vysokých amerických úradoch si tak povediac sami sebe strieľajú do nohy. A Číňania po tomto výstrele aj tak prežijú,“ povedal Oleg Matveev.

Anatolij Nikiforov, člen expertnej rady Výboru pre zahraničné veci ruskej Rady federácie, poznamenal, že celá zahraničná politika USA sa nezakladá na zásadách zákonnosti. Ale predovšetkým na koncepte „silnejší má pravdu“.

„Čína je pre USA teraz hlavným partnerom a zároveň hlavným konkurentom. Sú na sebe vzájomne závislí. Čína sa s touto pandémiou skvele vyrovnala. Dokázala zorganizovať milióny ľudí. Odborníci predpovedajú opätovný rast čínskej ekonomiky. Americká ekonomika pravdepodobne neporastie. Koronavírus sa zdá pre USA ideálnou príležitosťou na spomalenie hospodárskeho rastu Číny. Čína preto dráždi USA oveľa viac než Rusko,“ tvrdí Nikiforov.



Filantrop a mecenáš

Zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates bol dlho vnímaný ako technológ, inovátor a geniálny programátor. Začiatkom marca 2020 ale opustil predstavenstvo svojej vlastnej spoločnosti. Povedal, že sa chce sústrediť na „globálnejšie úlohy“.


Týmto úlohám sa začal venovať už pred desiatimi rokmi. Za kľúčové oblasti označil biotechnológiu a boj proti pandémii všetkých možných typov. „Úspešné“ výsledky testov vakcín, ktoré boli v rôznych časoch financované Gatesovou nadáciou a jeho manželkou, sú známe.


Gates a mrazivá záhada koronavírusu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Napríklad India. Pokusy s vakcínou proti ľudskému papilomavírusu. 1600 testovaných dievčat. Päť úmrtí a 120 prípadov závažných vedľajších účinkov. V Malawi zasa štúdie vakcíny proti malárii u dojčiat a detí mladších ako jeden a pol roka. 47 úmrtí, ktoré neskôr ale odmietli spájať s pokusmi o očkovanie.


Vývoj vakcíny proti malárii za peniaze spoločnosti Gates uskutočnila britská farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline. Tá bola pokutovaná za úplatky nielen v Európe, ale aj v Číne. V roku 2014 bola britskému farmaceutickému gigantovi udelená pokuta 500 miliónov dolárov. Išlo o podplácanie lekárov, zasahovanie do vládneho obstarávania a snaha monopolizovať trh s určitými liekmi. Čo však pre spoločnosť nebol vážnejší problém. Pretože 500 miliónov vie zarobiť za jednu sezónu.



Má to vyzerať ako samovražda

Prečo Bill Gates, koronavírus a ako to všetko súvisí s Číňanmi? Je známe, že hlavný počítačový vedec na planéte asi pred desiatimi rokmi začal aktívne podporovať univerzálne očkovanie na celom svete. Má byť prostriedkom pre prosperujúcu a zdravú budúcnosť. Krátko pred objavením sa prvého pacienta v Číne a následnou univerzálnou infekciou po celom svete, sa ale udiala zvláštna udalosť. Takzvané cvičenie Event-201.


Je koronavírus plánom „deep state“, zabrániť opätovnému zvoleniu Trumpa? (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kltúry) Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič

Išlo o simulačný program na šírenie smrtiacej infekcie po celom svete. Ak chcete, niečo ako film „Infekcia“ z roku 2011 a hra Plague Inc v rovnakom čase. Vedci a ďalší odborníci v oblasti epidemiológie zisťovali, ako rýchlo sa infekcia môže šíriť na planéte. Ak sa podniknú isté kroky, alebo sa nepodniknú žiadne.


Všetko by bolo v poriadku, pretože takéto cvičenia sú vo všeobecnosti logické z hľadiska záujmu o bezpečnosť ľudí. Znepokojuje ale zoznam účastníkov. OSN, Svetová banka, Johns Hopkinsovo centrum pre lekársky výskum a bezpečnosť zdravia a Nadácia Billa Gatesa a jeho ženy Melindy. Všetky výsledky cvičenia sú k dispozícii v angličtine a sú verejne prístupné na internete.


Ak sa prítomnosť nadácie Gatesovcov na zozname tých, ktorí modelovali globálnu pandémiu, nezdá alarmujúca, treba spomenúť, že sám Gates vo všeobecnosti neskrýva svoje plány na nájdenie očkovacej látky proti malárii, ebole a teraz novému koronavírusu.


O tom všetkom dokonca napísal používateľom Redditu. Pričom ide o najobľúbenejšiu a najnavštevovanejšiu sieť na internete po spoločnosti Google. Gates okrem iných hrozieb vybral koronavírus a poznamenal, že jediný spôsob, ako neutralizovať pandémiu, je „vyvinúť jednotný prístup k mechanizmu vývoja vakcín vrátane spolupráce na rôznych úrovniach medzi podnikmi a vládou“.


A ak pôjdeme cestou konšpiračných teórii, musíme si uvedomiť, že na začiatku svojej charity založil Gates „Dobrý klub“. Zapojili sa do neho i George Soros, David Rockefeller, Eli Broad, Ted Turner a mnoho ďalších. Napríklad celebrity ako televízna moderátorka Oprah Winfrey.


Čína odkrýva svoju tvár (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova (Globalaffairs.ru) Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Zuzana Perželová

Britský Guardian poznamenal, že okrem ďalších dôležitých otázok rieši klubu okrem vírusov aj preľudnenie Zeme. Metódu riešenia zatiaľ nenavrhol. Mimochodom, práve s peniazmi Gatesovej nadácie pracoval biológ Charles Lieber. Nedávno ho FBI zatkla a obvinila z práce pre čínsku armádu. Zvláštne náhody.



11. september

Nájdenie zodpovedných za koronavírus je to, čo by sa Američanom najviac hodilo. USA boli vždy schopné nájsť vinníka. Najmä v prípadoch, keď ho hľadali nie na vlastnom území. Čína a jej vojenské laboratóriá, ktoré sú mimochodom v každej rozvinutej krajine, sa teraz stali veľmi vhodným terčom. Vojenský pozorovateľ TASS Viktor Litovkin vysvetlil, že pátranie po páchateľoch sa tentoraz uskutoční rovnako ako pred takmer dvadsiatimi rokmi.


„Všetky tieto vyhlásenia o laboratórnom pôvode vírusu sme už videli. Len vtedy o nich nehovorila televízia Fox. Bol to sám minister Colin Powell. Namiesto koronavírusu tu bola skúmavka s údajne antraxovými spórami. Po vystúpení Powella sa USA začali formálne pripravovať na vojnu. Cieľ bol rovnaký. Nájsť a potrestať páchateľov. Teraz však Američania nebudú schopní dokázať, že vírus prišiel presne z laboratória vo Wu-chan. Nemajú žiadne dôkazy,“ pripomína Litovkin.


Podľa Litovkina je hlavnou chybou Američanov arogancia a nedostatok sebakritiky. To im bráni v rozpoznávaní vlastných chýb a zločinov. Kľúčový princíp, ako odborníci poznamenávajú, je zameraný na neomylnosť Ameriky a túžbu potrestať každého okrem seba.


Skutočná pravda o koronavíruse (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič

„USA jednoducho neboli na svojom území pripravené na pandémiu. Aj keď si dobre pamätáme, ako Donald Trump povedal, že to nie je problém. Spravodajské služby pritom Trumpa už niekoľko mesiacov varovali, že to môže byť veľmi zlé. A príbeh, že za to môže Čína, nebude ničím novým. Toto je klasická hra v štýle viny z 11. septembra. Nedávno to bola Sýria a predtým prípad „Skripaľ“ a obviňovanie Ruska. Toto je spôsob bezohľadného boja USA so svojimi konkurentmi,“ povedal Litovkin.


Vo veku globalizácie je niekedy riskantné hľadať vinníka svetovej krízy. A teraz sa nebezpečenstvo pre Čínu a USA mnohokrát zvýšilo. Na jednej strane, označenie Číny za vinníka globálnej pandémie môže nielen oslabiť čínsku menu, ale aj celú čínsku ekonomiku. Bude to ale prospešné pre USA. Čína je však najväčším držiteľom amerických dlhových cenných papierov. Ak sa tieto dlhopisy dostanú na trh, aj ďalšie krajiny budú požadovať od Američanov splatiť dlh. A to bude ešte horšie.


Na druhej strane si USA chcú zachovať svoju povesť. Dôsledky toho však budú zrejme minimálne. Znova urobia veľký hluk a uvalia sankcie. Čína obmedzí činnosť amerických spoločností v krajine. V najhoršom prípade mládež zostane bez nových telefónov iPhone a Tesla. Hlavným cieľom USA je však ovládnuť svet. A to, čo krajina urobí na dosiahnutie tohto cieľa, nie je úplne jasné.


Ako sa privatizuje štát. Vlastníci peňazí budú vlastniť už aj celé USA
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič