9.10. Aktuálne! Z minúty na minútu!
09 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Aktuálne! Z minúty na minútu o dianí na Slovensku, v Zahraničí, v regiónoch Slovenska, ale aj v oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

21:01 Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu obvinil ukrajinské tajné služby z výbuchu, ktorý v sobotu zasiahol Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným Krymským polostrovom.

Putin z výbuchu na Kerčskom moste obvinil ukrajinské tajné služby
Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu obvinil ukrajinské tajné služby z výbuchu, ktorý v sobotu zasiahol Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným Krymským polostrovom. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Putin počas stretnutia so... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

20:57 Historik a politický analytik Eduard Chmelár pre český časopis Argument komentuje zistenie The New York Times o účasti ukrajinskej vlády na atentáte a tiež eskalačný slovník ukrajinského prezidenta.

Chmelár: Je Ukrajina teroristickým štátom?
Historik a politický analytik Eduard Chmelár pre český časopis Argument komentuje zistenie The New York Times o účasti ukrajinskej vlády na atentáte a tiež eskalačný slovník ukrajinského prezidenta. Komentár Eduarda Chmelára prináša redakcia HD v... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

20:49 Mesto Pezinok má záujem odkúpiť tzv. Smylovsko-Pálfiovskú kúriu Grünfeld za 800.000 eur. Vyplýva to z rozhodnutia októbrového mestského zastupiteľstva, ktoré schválilo kúpu nehnuteľnosti spolu s pozemkami z rezervného fondu. Snahou mesta je zachovať kultúrno-spoločensko-historické hodnoty tejto kúrie. Kúpna cena je splatná k 31. decembru 2022.

Pezinok má záujem odkúpiť kúriu Grünfeld s pozemkami za 800.000 eur
Mesto Pezinok má záujem odkúpiť tzv. Smylovsko-Pálfiovskú kúriu Grünfeld za 800.000 eur. Vyplýva to z rozhodnutia októbrového mestského zastupiteľstva, ktoré schválilo kúpu nehnuteľnosti spolu s pozemkami z rezervného fondu. Snahou mesta je... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

20:37 Koordinátor Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby vyzval Rusko a Ukrajinu, aby rokovali. V rozhovore pre televíznu stanicu ABC navrhol diplomatický spôsob riešenia ukrajinského konfliktu.

Obrat v americkej politike?
Koordinátor Rady národnej bezpečnosti USA Kirby vyzval Rusko a Ukrajinu na rokovanie. Koordinátor Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby vyzval Rusko a Ukrajinu, aby rokovali. V rozhovore pre televíznu stanicu ABC navrhol diplomatický spôsob... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Milan Laca

20:21 Bratislava: Najviac turistov prišlo vlani z ČR, Nemecka, Poľska a Rakúska
Spomedzi zahraničných turistov smerovalo minulý rok do Bratislavy najviac z Českej republiky. Na druhom mieste bolo Nemecko, nasledovalo Poľsko, Rakúsko a Taliansko. Vyplýva to zo správy o činnosti Bratislavskej organizácie cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board (BTB) za rok 2021.
"Najvyšší nárast zahraničných turistov sme zaznamenali z krajín Izrael, Španielsko, Belgicko a Holandsko. Naopak, najväčší pokles bol zaznamenaný zo Spojeného kráľovstva," konštatuje BTB.
Aj pri počte prenocovaní boli na prvom mieste zahraniční turisti z Českej republiky. Nasledovali turisti z Nemecka, Poľska, Ukrajiny a Rakúska. Pri tomto segmente bol najväčší nárast v porovnaní s rokom 2020 zaznamenaný pri turistoch zo Španielska, Belgicka, Holandska či Francúzska, najväčší pokles pri turistoch zo Spojeného kráľovstva a Ruska.

20:10 Pani Záborská, koľkokrát ste mali v živote sex? Viackrát ako máte detí? Hm? Tak takéto otázky položila europoslankyňa Lucia ďuriš Nicholsonová konzervatívnej zástupkyni OĽaNO Anne Záborskej na sociálnej sieti.

Nicholsonová má OTÁZKU na Záborskú: KOĽKOKRÁT ste mali v živote SEX?
Pani Záborská, koľkokrát ste mali v živote sex? Viackrát ako máte detí? Hm? Tak takéto otázky položila europoslankyňa Lucia ďuriš Nicholsonová konzervatívnej zástupkyni OĽaNO Anne Záborskej na sociálnej sieti. A oprávnene...asi. "Som drzá. Rovno... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

19:56 Obrazy a sochy prezentuje výstava s názvom Výber z tvorby autorov Zemplína, ktorá sa koná v Mestskej galérii Zlatý býk v Michalovciach. Pozostáva z umeleckých diel zakúpených z finančných prostriedkov projektu na vytvorenie umeleckého fondu galérie v hodnote viac ako 25.000 eur. Verejnosti bude prístupná do 2. novembra, informoval mestský úrad.

19:42 V Bratislave a Košiciach dostanú voliči počas spojených regionálnych volieb až šesť hlasovacích lístkov. Lístky na voľby poslancov do mestského zastupiteľstva a primátora mesta budú označené sivým pruhom. Informuje o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR na svojom webe.

V Bratislave a Košiciach dostanú voliči šesť hlasovacích lístkov
V Bratislave a Košiciach dostanú voliči počas spojených regionálnych volieb až šesť hlasovacích lístkov. Lístky na voľby poslancov do mestského zastupiteľstva a primátora mesta budú označené sivým pruhom. Informuje o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

19:26 Francúzsko: Štrajk za vyššie platy obmedzil zásobovanie čerpacích staníc
Viac ako pätina francúzskych čerpacích staníc mala cez víkend problémy s dodávkami paliva. Spôsobil ich štrajk za vyššie platy v štyroch hlavných ropných rafinériách v krajine.

19:15 Pri nedeľnej dopravnej nehode v Banskej Bystrici narazilo auto do časti domu. Zranili sa pri tom dvaja ľudia. TASR o tom v nedeľu popoludní informovali z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.
Ako uviedli, nehoda sa stala na Jesennej ulici a auto po nej skončilo na streche. Príslušníci HaZZ poskytli zraneným osobám prvú pomoc a odovzdali ich záchrannej zdravotnej službe na ďalšie ošetrenie. Na mieste sú dve vozidlá a sedem príslušníkov HaZZ.

19:02 V Indii zastrelili tigra "ľudožrúta", ktorý zabil najmenej deväť ľudí
Indická polícia zastrelila tigra prezývaného "Ľudožrút z Čamparánu", ktorý zabil najmenej deväť ľudí. Na veľkej loveckej operácii sa zúčastnilo 200 osôb vrátane stopárov slonov, informovali v nedeľu indickí predstavitelia. Správu priniesla tlačová agentúra AFP.
Veľká šelma terorizovala miestnych obyvateľov na okrajoch Tigrej rezervácie Válmíki v oblasti Čamparán na východe Indie - len za posledný mesiac zabila najmenej šesť ľudí, vrátane ženy a jej osemročného syna túto sobotu.
Ešte pred dvoma najnovšími úmrtiami označili úrady tigra za "ľudožrúta", čo znamenalo, že je dovolené ho zastreliť. Samec mal údajne tri alebo štyri roky.

18:53 Francúzska spisovateľka Annie Ernauxová, ktorá je čerstvou laureátkou Nobelovej ceny za literatúru, sa v nedeľu pripojila k hromadnému protestu voči francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. 
Protest v nedeľu 16. októbra zvolala ľavicová opozícia. Macrona obviňuje zo zlyhania v boji proti rastúcim cenám energie a ďalších základných potrieb, i z nedostatočného postupu voči klimatickej zmene, píše AFP.

18:42 Mestské lesy v Bratislave využívajú jesenné obdobie na kontrolu stavu stromov na značených turistických a cyklistických trasách. Mestská organizácia o tom informuje na sociálnej sieti.
"Naši lesníci z porastov odstraňujú stromy suché, poškodené, usychajúce či nebezpečne naklonené nad chodníky, pri ktorých je vysoké riziko vyvrátenia a úrazu," približujú mestské lesy.

18:27 Ministerstvo vnútra sa ohradzuje voči politickým zavádzajúcim vyjadreniam predstaviteľov strany Hlas-SD k problematike nelegálnej migrácie.

Mikulec sa ohradzuje: HLAS o nelegálnej migrácii zavádza!
Ministerstvo vnútra sa ohradzuje voči politickým zavádzajúcim vyjadreniam predstaviteľov strany Hlas-SD k problematike nelegálnej migrácie. Rezort kontinuálne pracuje na riešení tejto problematiky a svoje kroky úzko koordinuje aj s kolegami z... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

18:16 Turecké cestovné kancelárie očakávajú počas zimných mesiacov výrazný prílev turistov z Európy. Na jednej strane im nahráva uvoľnenie protipandemických obmedzení z minulého obdobia a na druhej prudko rastúce ceny plynu, ktoré budú obyvateľov na európskom kontinente nútiť tvrdo šetriť energiami. 
"Túto zimu očakávame viac turistov než počas predchádzajúcich rokov," povedal v rozhovore pre DPA Cen Polatoglu, hovorca združenia cestovných kancelárií Tur Operatörleri Platformu. Ako povedal, v období pandémie ľudia nemali veľa možností cestovať a rezervácie na zimnú sezónu zvyšujú aj vysoké ceny energií v Európe. Najmä čo sa týka lacnejšieho ubytovania, dodal Polatoglu.

17.56 Nemecká ministerka obrany prisľúbila Ukrajine 100 tankov... zo Slovenska a Grécka.

Iní sľubujú...aj naše tanky na Ukrajinu
Nemecká ministerka obrany prisľúbila Ukrajine 100 tankov... zo Slovenska a Grécka. Nemecko sľúbilo, že do Kyjeva prevezú 100 tankov, ako aj systém protivzdušnej obrany IRIS-T, informovali komentátori CNN. Ministerka sľúbila aj za nás Počas... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Milan Laca

17:46 Van der Bellen podľa odhadov zvíťazil v prezidentských voľbách
Úradujúci rakúsky prezident Alexander Van der Bellen bol v nedeľu opätovne zvolený do úradu. Vyplýva to z exit pollov po zatvorení volebných miestností. TASR správu prevzala z agentúr APA, AFP a DPA.

17:29 V Turčianskej galérii (TG) v Martine sprístupnili vo štvrtok (6. 10.) výstavu Otvorený archív Fraňa Štefunku, ktorá má divákom ponúknuť možnosť nahliadnuť do sochárovho archívu.

V Turčianskej galérii sprístupnili výstavu Otvorený archív F. Štefunku
V Turčianskej galérii (TG) v Martine sprístupnili vo štvrtok (6. 10.) výstavu Otvorený archív Fraňa Štefunku, ktorá má divákom ponúknuť možnosť nahliadnuť do sochárovho archívu. "Nejde o klasickú výstavu, prezentujúcu samostatne adjustované diela.... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

17:15 Ruský prezident Vladimir Putin bude v pondelok viesť zasadnutie Rady bezpečnosti Ruskej federácie. Stretnutie sa bude konať dva dni po obrovskom výbuchu na Kerčskom moste, ktorý spája ruskú pevninu s anektovaným Krymským polostrovom. Kremeľ to v nedeľu oznámil ruským tlačovým agentúram. Správu priniesla aj agentúra AFP.

17:01 Nórsko sa „nehanebne obohatilo“ na  ukrajinskomn konflikte.

Nórske nešťastie - prečo toľko zarábajú na plyne?
Nórsko sa „nehanebne obohatilo“ na ukrajinskomn konflikte. Novinárka denníka Washington Post Emily Rauhalová vo svojom článku napísala, že západní odborníci sú nešťastní z toho, že Nórsko zarába na ukrajinskom konflikte. Dobre zarobia Ako... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Milan Laca

16:51 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal koncom týždňa dekrét, ktorým ustanovil nového prevádzkovateľa ropného a plynárenského projektu Sachalin-1. V tom má takmer tretinový podiel americký ropný koncern Exxon Mobil. 
Putinov krok tak zasiahol do najväčšej investície americkej spoločnosti v Rusku a je totožný s taktikou, akú ruská vláda zvolila v prípade ďalších energetických projektov v krajine. Dekrét dáva ruskej vláde právomoc rozhodovať o tom, či si zahraniční akcionári budú môcť v projektoch ponechať svoje podiely.

16:39 Kremeľ ocenil rozhodnutie ropného zoskupenia OPEC+ výrazne znížiť produkciu ropy. Podľa ruskej vlády tento krok pomáha čeliť "chaosu," ktorý zasiali Spojené štáty na medzinárodných energetických trhoch.
Rozhodnutie OPEC+ znížiť ťažbu ropy až o 2 milióny barelov denne (1 barel = 149 litrov) ešte viac zhoršilo už aj tak napäté vzťahy medzi Bielym domom a saudskoarabskou kráľovskou rodinou, uviedla agentúra Reuters. Americká vláda totiž pred rozhodovaním OPEC+ začiatkom októbra žiadala Saudskú Arábiu, kľúčového člena zoskupenia, aby sa ťažba neznižovala, prípadne ešte zvýšila, a prispela tak k poklesu cien ropy.

16:28 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie odmietajúce tvrdenia, že Kyjev plánuje útok na Bielorusko. Na tvrdenia rázne reagovala aj veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková. V nedeľu o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

16:16 V bratislavskej Vrakuni skončilo auto s vodičom pod vplyvom alkoholu v stĺpe verejného osvetlenia. V dychu mu namerali vyše dvoch promile. K nehode došlo v sobotu (8. 10.) krátko pred 23.00 h na Dvojkrížnej ulici. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.
"Podľa doterajších informácií mal vodič na vozidle značky BMW pri prechádzaní križovatkou ulíc Kazanská – Dvojkrížna naraziť do stĺpa verejného osvetlenia, ktorý sa nachádzal na deliacom ostrovčeku na ľavej strane vozovky," ozrejmili policajti.

15:59 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí poskytlo aktuálne informácie o ruských stratách vo vojne. Podľa ministerstva bolo zabitých 62 500 ruských vojakov a zničených alebo zajatých 5 133 obrnených vozidiel. Vojaci Vladimíra Putina prišli aj o 1 477 delostreleckých systémov, 266 lietadiel, 235 helikoptér a 2 486 tankov. Tieto čísla sme nemohli nezávisle overiť, tvrdí Guardian.

15:37 Policajnej hliadke zo Serede sa podarilo zachrániť zraneného muža, ktorý bezvládne ležal na kraji cesty. Podľa polície bol muž nájdený s hlavou v kaluži krvi, no jeho vitálne funkcie boli v poriadku.
Hliadka po príchode na miesto okamžite muža stiahla z cesty na bezpečné miesto. Následne privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci a jeden z policajtov osobne vyrozumel aj mužovu manželku.
Keď sa muž prebral, policajtom povedal, že pri prechádzaní cez cestu mu prišlo zle, spadol a udrel si hlavu. Na viac si už nepamätal. "Určite mal obrovské šťastie, pretože iba minútu po jeho záchrane prechádzal úsekom kamión s návesom," informovala polícia.

14:59 Desiatky Afgancov, ktorým Nemecko prisľúbilo prijatie, už zomreli
Nemecká vláda priznala, že desiatky jej bývalých miestnych pracovníkov a ohrozených ľudí, ktorých mali evakuovať z Afganistanu, medzičasom prišli o život. Vyplýva to z odpovede vlády na otázku opozičnej poslankyne, informovala v nedeľu agentúra DPA.

14:46 Koaličné hnutie OĽANO urobí všetko pre to, aby bol schválený štátny rozpočet. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš.

Šipoš stále verí: OĽANO urobí všetko pre to, aby bol rozpočet schválený
Koaličné hnutie OĽANO urobí všetko pre to, aby bol schválený štátny rozpočet. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš. Nedokončená práca V prvom rade chcú o tom rokovať s odídencami a... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

14:36 Pápež František v nedeľu znovu obhajoval migrantov a ich vylúčenie označil za "škandalózne, nechutné a hriešne". Pápež tiež vyzval svet, aby sa poučil z histórie a namiesto hrozby jadrovej vojny na Ukrajine si zvolil cestu mieru.

Pápež: Stredozemné more je dnes najväčším cintorínom na svete!
Pápež František v nedeľu znovu obhajoval migrantov a ich vylúčenie označil za "škandalózne, nechutné a hriešne". Pápež tiež vyzval svet, aby sa poučil z histórie a namiesto hrozby jadrovej vojny na Ukrajine si zvolil cestu mieru. František v... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

14:28 Poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Valášek (nezaradený) z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska stiahol svoj návrh zákona o pomoci tehotným ženám z programu prebiehajúcej schôdze parlamentu. Chce tak zabrániť, aby sa na ďalšiu schôdzu zaradil návrh s rovnakým názvom z dielne poslankyne Anny Záborskej (OĽANO) a jej kolegov.

Valášek stiahol návrh o potratoch
Poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Valášek (nezaradený) z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska stiahol svoj návrh zákona o pomoci tehotným ženám z programu prebiehajúcej schôdze parlamentu. Chce tak zabrániť, aby sa na ďalšiu schôdzu zaradil... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:58 Vysoká miera inflácie a s tým spojený rast cien zapríčinili, že väčšina Slovákov šetrí aj na kvalite jedla. Až 54,9 % opýtaných priznalo, že musia šetriť na strave a potravinách aj na úkor kvality. Vyplynulo to z dotazníkového prieskumu spoločnosti Edenred, ktorý sa uskutočnil v septembri na vzorke 1042 respondentov starších ako 18 rokov.

Prieskum: Väčšina Slovákov sa pre rastúce ceny stravuje menej kvalitne
Vysoká miera inflácie a s tým spojený rast cien zapríčinili, že väčšina Slovákov šetrí aj na kvalite jedla. Až 54,9 % opýtaných priznalo, že musia šetriť na strave a potravinách aj na úkor kvality. Vyplynulo to z dotazníkového prieskumu spoločnosti... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:44 Ukrajinská ekonomika zaznamenala za prvé tri štvrťroky tohto roka medziročný pokles približne o 30 %, za čím je najmä ruská invázia. Uviedlo to cez víkend ukrajinské ministerstvo hospodárstva.

13:32 V sobotu na poludnie sa stretli dve tisícky (odhad médií) odborárov na Námestí SNP, aby vyjadrili obavy zo zhoršovania sa chudoby na Slovensku. Ľudia im však vyčítajú, že doteraz "spali".

Ľudia sa pýtajú: Odbory, kde ste boli doteraz?
V sobotu na poludnie sa stretli dve tisícky (odhad médií) odborárov na Námestí SNP, aby vyjadrili obavy zo zhoršovania sa chudoby na Slovensku. Ľudia im však vyčítajú, že doteraz "spali". Odborári "na nohách" O tom, že odbory by mali konať sa... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

13:13 Geotermálny vrt pri Čižaticiach neďaleko Košíc potvrdil veľké možnosti využitia geotermálnej energie v tejto oblasti, potrebné by pritom bolo realizovať ďalší reinjektážny vrt, ktorým by sa voda vracala späť do geologického podložia. Poukazuje na to riaditeľ Ústavu geovied Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach (FBERG TUKE) Stanislav Jacko.

12:59 Kollár v tom má jasno: Ak neprejde štátny rozpočet, poďme do predčasných volieb

Kollár v tom má jasno: Ak neprejde štátny rozpočet, poďme do predčasných volieb
Ak sa neschváli štátny rozpočet, treba ísť rýchlo do predčasných volieb. Do ich termínu by musela opozícia garantovať podporu návrhov na pomoc ľuďom. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to povedal predseda parlamentu a Sme rodina Boris... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:43 Čachtice dnes ráno zobudil výbuch! Čo presne sa stalo objasnil riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Igor Šenitko.

EXPLÓZIA v Trenčianskom kraji!
Čachtice dnes ráno zobudil výbuch! Čo presne sa stalo objasnil riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Igor Šenitko. Výbuch v Čachticiach v okrese Nové Mesto nad Váhom zapríčinil nahromadený plyn, píše portál... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

12:31 Šokujúce fakty vyplávali na povrch! USA prikázali Maďarsku: Zaútočte na Srbsko!

Šokujúce fakty vyplávali na povrch! USA prikázali Maďarsku: Zaútočte na Srbsko!
V sobotu Srbská štátna televízia RTS odvysielala prejav srbského prezidenta k národu Alexandra Vučiča. Ten v priamom premose zverejnil šokujúcu informáciu, ktorú mu potvrdil premiér Maďarska Viktor Orbán. USA a Briti požadovali od Maďarska aby... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Mário Micenko

12:21 Na kontrolách, ktoré Česko dočasne zaviedlo na hranici so Slovenskom, sa od nedele podieľajú aj českí vojaci. Potvrdila to Armáda Českej republiky (AČR) na sociálnej sieti

Kontroly na hranici so Slovenskom posilnili českí vojaci
Na kontrolách, ktoré Česko dočasne zaviedlo na hranici so Slovenskom, sa od nedele podieľajú aj českí vojaci. Potvrdila to Armáda Českej republiky (AČR) na sociálnej sieti. "Dnes sme spolu s Colnou správou ČR posilnili ochranu vnútorných hraníc... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

12:13 Životy troch ľudí si vyžiadala nehoda člna na rieke Motlava v poľskom meste Gdansk na pobreží Baltského mora. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra DPA.
Dvaja ľudia zomreli po prevoze do miestnej nemocnice, uviedla v nedeľu rozhlasová stanica Radio Gdaňsk s odvolaním sa na políciu.
Muž vo veku 60 rokov zahynul na mieste nešťastia.

12:02 Komu prospeje lavírovanie Tomáša Tarabu medzi koalíciou a opozíciou? Sulík jeho špinavej robote dáva legitimitu a Kollár sa teší. Hodnotí Roman Michelko, politológ a spisovateľ.

Politológ Michelko: Tarabovcov podporuje extrémne natvrdlý Sulík
Komu prospeje lavírovanie Tomáša Tarabu medzi koalíciou a opozíciou? Sulík jeho špinavej robote dáva legitimitu a Kollár sa teší. Hodnotí Roman Michelko, politológ a spisovateľ. Podržali Matoviča "Utorková neúčasť tarabovcov na hlasovaní o... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

11:20 Rusko vymenovalo notoricky známeho generála, ktorý v 90. rokoch spustil paľbu do prodemokratických demonštrantov, za svojho prvého celkového veliteľa pre vojnu na Ukrajine , keďže Kremeľ sa snaží zastaviť ukrajinskú protiofenzívu. 

Vymenovanie generála Sergeja Surovikina prišlo v ten istý deň, keď Vladimir Putin dostal potupnú ranu po tom, čo výbuch na Kerčskom moste potopil časť diaľnice do Kerčského prielivu a spôsobil veľký požiar na železnici.

Surovikin je skúsený veliteľ, ktorý viedol ruskú vojenskú expedíciu v Sýrii v roku 2017, kde bol obvinený z používania „kontroverzných“ taktík vrátane nevyberaného bombardovania proti protivládnym bojovníkom.

11:10 Neočakávaným výdavkom vo výške niekoľko sto eur nedokáže čeliť štvrtina ľudí
Približne 16 zo 100 Slovákov je ohrozených príjmovou chudobou alebo sociálnym vylúčením, šesť zo 100 trpí závažným materiálnym nedostatkom a každý štvrtý nedokáže čeliť vyšším neočakávaným výdavkom.

Neočakávaným výdavkom nedokáže na Slovensku čeliť štvrtina ľudí!
Približne 16 zo 100 Slovákov je ohrozených príjmovou chudobou alebo sociálnym vylúčením, šesť zo 100 trpí závažným materiálnym nedostatkom a každý štvrtý nedokáže čeliť vyšším neočakávaným výdavkom. Upozornil na to na základe údajov Štatistického... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

10:53 Šírenie respiračných ochorení ako chrípka či COVID-19 možno obmedziť nosením respirátora či rúška. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva.
Nosenie respirátora odporúčajú v preplnených priestoroch, v priestoroch so zvýšeným pohybom ľudí, v hromadnej doprave či na hromadných podujatiach. "Odporúčame si ho nasadiť aj v situácii, keď má osoba vo vašej blízkosti príznaky respiračného ochorenia, alebo ak neviete vyhodnotiť jej zdravotný stav," doplnili.
Respirátor je podľa nich vhodný aj v prípade, ak sú ľudia obklopení cudzími osobami a nedokážu si od nich udržať bezpečný odstup, respektíve ak sú v interiéri.

10:44 Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v auguste 2022 opäť zvýšila, a to medzimesačne o 3,9 % na úroveň 45,28 eura za 100 kilogramov (kg). V porovnaní s augustom 2021 bola nákupná cena surového mlieka vyššia až o 42,4 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

10:36 Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) realizuje viaceré opatrenia na zníženie nárastu nákladov za energie. Dlhodobo sa snaží o postupnú výmenu pôvodných svetiel za LED osvetlenie či modernizáciu zdrojov tepla. Z hľadiska krátkodobých opatrení chce zbor okrem iného zamedziť plytvaniu neprimeraným svietením, optimalizovaním spotreby teplej vody či kontrolovaním nastavení regulácie vykurovacích okruhov.

10:20 V sobotu 8. októbra, okolo 06:00 hod., došlo na Kerčskom moste k silnému výbuchu. Máme video priamo výbuchu.

Máme VIDEO výbuchu na Kerčskom moste!
V sobotu 8. októbra, okolo 06:00 hod., došlo na Kerčskom moste k silnému výbuchu. Máme video priamo výbuchu. Výbuch na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným Krymom a zrútenie časti tohto mosta spôsobila bomba v nákladnom vozidle, informuje... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

9:53 Posielame ďalší darček k narodeninám! Oznámil to na sociálnej sieti slovenský minister obrany Jaroslav Naď. Myslel tým sedemdesiate  narodeniny ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Naď GRATULUJE Putinovi! A posiela darček
Posielame ďalší darček k narodeninám! Oznámil to na sociálnej sieti slovenský minister obrany Jaroslav Naď. Myslel tým sedemdesiate narodeniny ruského prezidenta Vladimíra Putina. Naď sa pridal ku gratulantom "Ukrajina si pred malou chvíľou... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

9:45 Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) podporuje ministra spravodlivosti Viliama Karasa pri jeho rozhodnutí navrhnúť odklad reformy súdnej mapy. Nadobudnutie účinnosti zákona o nových sídlach a obvodoch súdov až od 1. júna 2023 považuje za rozumné riešenie.

Odloží sa reforma súdnej mapy?
Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) podporuje ministra spravodlivosti Viliama Karasa pri jeho rozhodnutí navrhnúť odklad reformy súdnej mapy. Nadobudnutie účinnosti zákona o nových sídlach a obvodoch súdov až od 1. júna 2023 považuje za... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

9:27 Pripomíname si Svetový i Európsky deň proti trestu smrti
Svetová koalícia proti trestu smrti (WCADP), ktorá je medzinárodnou alianciou mimovládnych organizácií, advokátskych združení, miestnych samospráv a odborov, vyhlásila v roku 2003 Svetový deň proti trestu smrti, ktorý pripadá na 10. október. Jeho cieľom je najmä povzbudiť a posilniť medzinárodnú verejnú mienku i verejných činiteľov a zjednotiť ich v úsilí presadiť zrušenie hrdelného trestu.

9:15 Poslanci sa zídu v utorok, venovať sa majú rozpočtu a 13. dôchodkom
Poslanci Národnej rady (NR) SR sa zídu v utorok (11. 10.) od 9.00 h. Na hlasovaní o 11.00 h by sa mali znova pokúsiť o posunutie novely zákona o štátnom rozpočte na tento rok do druhého čítania. Prerokovať by mali na aktuálnej schôdzi i návrh na opätovné vyplatenie 13. dôchodkov aj v novembri. O zmene rokujú v skrátenom legislatívnom konaní spolu s rozpočtom.

9:04 Najmenej 12 ľudí bolo zabitých a 49 hospitalizovaných, vrátane šiestich detí, v dôsledku ostreľovania v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny, uviedol guvernér regiónu.

Deväťposchodová budova bola cez noc čiastočne zničená, päť ďalších obytných budov bolo zrovnaných so zemou a mnohé ďalšie boli poškodené pri 12 ruských raketových útokoch, citovala agentúra Reuters Oleksandra Starucha , guvernéra regiónu Záporožie.

8:53 Terorizmus môže ľahko prísť aj na Slovensko. Treba s tým rátať ako s veľmi pravdepodobnou možnosťou. Upozorňuje na to exminister školstva Juraj Draxler.

Draxler ŠOKUJE: Terorizmus od ukrajinskej tajnej služby môže ľahko prísť aj na Slovensko!
Terorizmus môže ľahko prísť aj na Slovensko. Treba s tým rátať ako s veľmi pravdepodobnou možnosťou. Upozorňuje na to exminister školstva Juraj Draxler. Podľa Draxlera sú na to tri dôvody: 1. Terorizmus od ukrajinskej tajnej služby Tým prvým je... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

8:42 Na stole budúceho verejného ochrancu práv čaká vyše 500 podnetov na posúdenie a podpis. Upozornila na to Kancelária verejného ochrancu práv s tým, že tento post je neobsadený už pol roka. Za september pribudlo 53 podnetov, za obdobie bez obsadenia postu, teda od 29. marca, sa ich nazbieralo 513.
"Po skončení funkčného obdobia ombudsmanky Márie Patakyovej nemá kto rozhodovať o podnetoch osôb, ktoré sa na inštitúciu obracajú. Právnici kancelárie síce podnety analyzujú a pripravujú, no konečné rozhodnutie urobiť nemôžu. Spisy sa tak hromadia na stole budúceho ombudsmana," upozornila Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

8:08 Príde odvetný úder?                                                                                                                                                                                              Niektorí predstavitelia v Moskve a na Ruskom okupovanej Ukrajine vyzvali na odvetu za výbuch, ktorý v sobotu ťažko poškodil Kerčský most spájajúci Krym a Rusko. "Vedie sa proti nám neskrývaná teroristická vojna," povedal pre tlačovú agentúru RIA Novosti zástupca ruskej vládnucej strany Oleg Morozov. Agentúra France-Presse citovala predstaviteľa dosadeného Ruskom v okupovanej ukrajinskej Chersonskej oblasti Kirilla Stremousova: "Všetci čakajú na odvetný úder a ten zrejme príde."

7:52 Potápači preskúmajú škody po výbuchu na Kerčskom moste
Ruskí potápači preskúmajú v nedeľu škody, ktoré vznikli v dôsledku mohutného výbuchu na moste spájajúcom Ruskom s Krymom, ktorý je symbolom anektovania tohto ukrajinského polostrova a kľúčovou trasou pre zásobovanie ruských vojakov pri invázii na juhu Ukrajiny.
Sobotňajšia explózia na cestnom a železničnom moste cez Kerčský prieliv vyvolala radostné reakcie ukrajinských predstaviteľov, k zodpovednosti sa však neprihlásili. Rusko zatiaľ nikomu vinu nepripísalo.
Ruský vicepremiér Marat Chusnullin uviedol, že potápači začnú pracovať o 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ). Podrobnejší prieskum nad hladinou mora by mal byť podľa očakávaní ukončený do konca dňa, informovali ruské tlačové agentúry.
"Situácia je zvládnuteľná. Je nepríjemná, ale nie fatálna," povedal novinárom ruský gubernátor Krymu Sergej Axionov. Polostrov má podľa neho zásoby palív na mesiac a potravín na dva mesiace.
Ruské ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že jeho vojenské jednotky na južnej Ukrajine môžu byť "plne zásobované" existujúcimi pozemnými a námornými trasami.

7:36 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu nariadil prísnejšiu ochranu Kerčského mosta a infraštruktúry dodávajúcej elektrinu a zemný plyn na Krym.

Rusko odkazuje: Následky za teroristický čin na Kerčskom moste budú nevyhnutné
Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu nariadil prísnejšiu ochranu Kerčského mosta a infraštruktúry dodávajúcej elektrinu a zemný plyn na Krym. Prezidentský dekrét Putin podpísal len niekoľko hodín po výbuchu, ktorý v sobotu ráno poškodil... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

7:28 Národný beh Devín – Bratislava, ktorého 74. ročník sa bude v hlavnom meste konať v nedeľu, si vyžiada aj dočasné zmeny v mestskej hromadnej doprave (MHD).

Nedeľný národný beh si vyžiada odklon niektorých liniek MHD
Národný beh Devín – Bratislava, ktorého 74. ročník sa bude v hlavnom meste konať v nedeľu, si vyžiada aj dočasné zmeny v mestskej hromadnej doprave (MHD). Odklon premávky sa dotkne niektorých autobusových a električkových liniek. Dopravný podnik... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

7:19 Rakúšania volia prezidenta; Van der Bellen sa uchádza o druhé obdobie
Obyvatelia Rakúska v nedeľu hlasujú v prezidentských voľbách. Úradujúci prezident Alexander Van der Bellen, ktorý sa uchádza o druhé šesťročné obdobie vo funkcii, čelí ďalším šiestim kandidátom.

Rakúšania volia prezidenta
Obyvatelia Rakúska v nedeľu hlasujú v prezidentských voľbách. Úradujúci prezident Alexander Van der Bellen, ktorý sa uchádza o druhé šesťročné obdobie vo funkcii, čelí ďalším šiestim kandidátom. TASR správu prevzala z agentúr AP a APA. Volebná... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

7:05 Stredné Grécko postihlo zemetrasenie s magnitúdou 5,0
Podmorské zemetrasenie s magnitúdou 5,0 zasiahlo v noci zo soboty na nedeľu časti stredného Grécka, ale bezprostredne neboli hlásené žiadne škody ani zranenia, informovala agentúra AFP.
Národné observatórium v Aténach uviedlo, že otrasy nastali o 00.02 h SEČ v hĺbke približne 13 kilometrov a epicentrum malo v Korintskom zálive, okolo 100 kilometrov severozápadne od gréckeho hlavného mesta Atény.
Korintský záliv je pretiahnutý výbežok Iónskeho mora, ktorý oddeľuje polostrov Peloponéz v pevninskej časti Grécka.
Otrasy bolo cítiť v hlavnom meste Grécka, ale aj v peloponézskom regióne.