Obrat v americkej politike?
09 | 10 | 2022 I Milan Laca

Koordinátor Rady národnej bezpečnosti USA Kirby vyzval Rusko a Ukrajinu na rokovanie.

Koordinátor Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby vyzval Rusko a Ukrajinu, aby rokovali. V rozhovore pre televíznu stanicu ABC navrhol diplomatický spôsob riešenia ukrajinského konfliktu.

Treba hovoriť

„Je potrebné, aby si obe strany sadli za rokovací stôl a našli mierové a diplomatické východisko z tohto konfliktu,“ odpovedal Kirby na otázku, či sa v kríze po výbuchu na Krymskom moste zvýšilo nebezpečenstvo. Všetci chceme, aby sa tento konflikt skončil. Trvalo to príliš dlho."

Čistky v ruskej armáde?
Ukrajinská rozviedka oznámila početné zatýkanie vojenského personálu v Moskve. Podľa ukrajinskej rozviedky sa v Moskve začalo zatýkanie vojakov, doprava v centre mesta je zablokovaná, ale ruské masmédiá o tom neinformujú. Informuje o tom Hlavné... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ale zbrane dáme

Kirby zároveň potvrdil záväzok Washingtonu zásobiť oficiálny Kyjev zbraňami. Pripomenul, že pred pár dňami americký prezident Joe Biden schválil pridelenie ďalších 600 miliónov dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine.

Jadrová vojna nebude!

V tom istom rozhovore Kirby zhodnotil možnosť, či Rusko použije jadrové zbrane na Ukrajine. Národná bezpečnostná rada USA podľa neho nedostala nové údaje o tejto hrozbe, ako aj o zmene Putinovho postoja k tejto otázke.

„Neexistujú žiadne nové informácie ani náznaky, že  Vladimir Putin sa rozhodol použiť jadrové zbrane. Neudialo sa nič, čo by nás prinútilo zvýšiť stav pripravenosti našich strategických odstrašovacích síl,“ uviedol Kirby v kontexte nedávneho vyhlásenia amerického prezidenta Joea Bidena o možnosti „jadrového Armagedonu“.

Dal jasne najavo, že tak Washington, ako aj jeho spojenci „najdôkladnejšie“ situáciu monitorujú. Kirby však uviedol, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by ruský líder bol čo i len blízko k rozhodnutiu použiť jadrové zbrane na Ukrajine.

Biden strašil

Joe Biden varoval pred hrozbou „nukleárneho Armagedonu“ prvýkrát od studenej vojny. Americký líder uviedol, že svojho ruského kolegu Vladimira Putina pozná „celkom dobre“, a preto „nežartuje, keď hovorí o potenciálnom použití taktických jadrových zbraní“.

Volodymyr Zelenskyj presviedčal!
Ruskí predstavitelia začali pripravovať tamojšiu verejnosť na možné použitie jadrových zbraní. V rozhovore pre britskú stanicu BBC to v piatok povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý si však podľa vlastných slov nemyslí, že Moskva... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik