Draxler ŠOKUJE: Terorizmus od ukrajinskej tajnej služby môže ľahko prísť aj na Slovensko!
09 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Terorizmus môže ľahko prísť aj na Slovensko. Treba s tým rátať ako s veľmi pravdepodobnou možnosťou. Upozorňuje na to exminister školstva Juraj Draxler.

Podľa Draxlera sú na to tri dôvody:
1. Terorizmus od ukrajinskej tajnej služby

Tým prvým je pokračovanie bojov o Ukrajinu, v okolí Ukrajiny. Zabitie Duginovej, bombový atentát na Nord Stream a NordStream 2, a teraz na Kerčský most sú varovaním. Bojuje sa všetkými metódami a nemilosrdne.

"Je vysoké riziko, že hocikoho z nás (je nás málo), kto by sa v budúcnosti pokúsil z vládnej úrovne zasadzovať za rozumné riešenie konfliktu, ak by vôbec v budúcnosti taká šanca vznikla a časť európskych vláda by sa na to pokúsila pritlačiť, sa ľudia z ukrajinskej tajnej služby alebo podobných kruhov pokúsia zabiť," varuje exminister.

Už v minulosti Draxler varoval, že na Ukrajinu podľa všetkého smerujú obrovské objemy peňazí ľuďom, ktorí tam vytvárajú vojnovú spoločnosť (propagandisti, spravodajcovia, militaristické kliky).

"V našej tlači sa o tom nedočítate, ale prezident Zelenskyj sa k tomuto modelu aj priamo hlási: na jar vyhlásil, že Ukrajina nebude európskou liberálnou demokraciou, ale vysoko militarizovanou spoločnosťou. Ako povedal, jeho dlhodobým modelom je Izrael. Všetci majú byť pripravení hocikedy bojovať a správu krajiny majú mať do značnej miery pod palcom bezpečnostné zložky. Nie len teraz, on to tak chce mať dlhodobo a americkí jastrabi sa o tom veľmi pozitívne vyjadrili," pripomína politik.

Matúš Šutaj Eštok: Poslucháči Slovenského rozhlasu dnes opäť museli ostať v šoku
"Matovičove diskusie by mali byť iba po 22:00 hod. a s hviezdičkou," myslí si Matúš Šutaj Eštok (HLAS - SD), poslanec NR SR. Igor Matovič (OĽaNO), bol hosťom diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy. Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že sledovanie diskusií... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

To podľa Draxlera vytvára predpoklady na to, aby sa ešte zostril agresívny prístup, ktorý tieto kruhy už dnes vykazujú.

"Kým je to obrátené jedným smerom, to rizko je ešte dosť ohraničené, akonáhle sa ale aj tam prestanú na niečom jednotlivé frakcie vedieť dohodnúť, tie boje o kontrolu nad tokmi zbraní či financií môžu mať dosť násilnú podobu u nich, aj v krajinách, cez ktoré sa realizujú," upozorňuje.

Mediálna atmosféra bez informácií

Podľa Draxlera sa, bohužiaľ, o bezpečnostných rizikách, ktoré zo situácie vyplývajú aj pre Slovensko, nijako nediskutuje, lebo žijeme v mediálnej atmosfére, v akej žijeme. Keď Der Spiegel po útokoch na plynovody zašpekuloval, že to najviac vyhovuje Ukrajincom, po pár desiatkach minút tento online text vymazali.

Keď profesor Jeffrey Sachs v americkej televízii povedal, že samotný bombový útok zrejme minimálne koordinovali USA, ktorých vrtuľníky sa v oblasti v daných momentoch pohybovali, len málokto to prebral (hoci donedávna išlo o jedného z mediálne najcitovanejších amerických akademikov pri témach východnej Európy).

"Samozrejme, netreba si myslieť, že nepríjemné metódy je pripravená realizovať len jedna z bojujúcich strán. To riziko je naozaj široké."

Rusko odkazuje: Následky za teroristický čin na Kerčskom moste budú nevyhnutné
Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu nariadil prísnejšiu ochranu Kerčského mosta a infraštruktúry dodávajúcej elektrinu a zemný plyn na Krym. Prezidentský dekrét Putin podpísal len niekoľko hodín po výbuchu, ktorý v sobotu ráno poškodil... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

2. Domáci terorizmus

Ale dosť už o Ukrajine. Druhým okruhom budú podľa Draxlera naše domáce problémy vychádzajúce z hospodárskej krízy. V zásade už je to nevyhnutné, ideme do recesie.

"To vždy vedie k nepríjemným javom: napríklad labilnejší jednotlivci sa pod stresom dostanú na šikmú plochu a už sú z toho zlé situácie. Masová streľba v Devínskej Novej Vsi sa dnes môže zdať ako dávna história, podobne ako niekoľko menších incidentov podobného druhu (s nožom, so streľnou zbraňou), ale pripravil by som sa na to, podobne ako na koflikty v regiónoch medzi niektorými skupinami obyvateľov," varuje.

Farkašovský odkazuje vláde: Z vašich blábolov sa dôchodcovia nenajedia!
Bývalý novinár a poslanec Karol Farkašovský sa v súvislosti s Mesiacom úcty k starším venuje dávke, ktorú vláda pomenovala "štrnástym dôchodkom". 14. dôchodok V novembrovom výplatnom termíne dostanú tí dôchodcovia, ktorí majú nárok na 13.... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Eka Balašková

3. Organizovaný zločin

"Po tretie, našťastie sa takmer určite nevrátia gangsterské manévre 90. rokov, ale aj nedávne širšie otvorenie ciest z Turecka aj pre transport heroínu, aj lukratívne kšefty so zbraňami vytvárajú silné podhubie na to, aby tu čiastočne zosilneli niektoré zložky organizovaného zločinu," myslí si politik.

Exminister upozorňuje, že, bohužiaľ, na nič z toho dnes príslušné zložky nie sú zodpovedne pripravené. Chýba taktika účinných zásahov proti nebezpečným ozbrojeným jednotlivcom, nič sa s tým dlho nerobilo, lebo proste kriminalita bola nízka. Teraz sa nám to môže vypomstiť.

"Spravodajská práca je slabá (vidno to aj na fakte, že príslušné zložky ani nevedia, kade všade sa dnes Slovenskom dopravujú migranti, po tom, čo ich tok v lete zosilnel). Tu sa vôbec nejedná v nasledujúcom roku a pol hrať o to, odstrániť túto vládu. Hrá sa o to, ako si zvládneme pripraviť doslova krízový manažment na nasledujúce roky. Ak nedokážeme, nečaká nás len ekonomická, ale aj bezpečnostná kríza," uzavrel Draxler.

Kňaz Lovaš varuje: Prestaňme hecovať. Keď vyprchajú emócie, nezostane nič
Na pozadí obrovskej ľudskej tragédie, ktorá sa stala v noci z nedele na pondelok a po štvrtkovom prepustení jej aktéra, bývalý novinár varuje pred bičovaním emócií. Ani odborník, ani prvoplánový konzument "Keď sledujem reakcie, i príčetných ľudí,... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik