Ľudia sa pýtajú: Odbory, kde ste boli doteraz?
09 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

V sobotu na poludnie sa stretli dve tisícky (odhad médií) odborárov na Námestí SNP, aby vyjadrili obavy zo zhoršovania sa chudoby na Slovensku. Ľudia im však vyčítajú, že doteraz "spali".

Odborári "na nohách"

O tom, že odbory by mali konať sa hovorí už niekoľko mesiacov. Minimálne odvtedy, čo prišlo prvé veľké zdražovanie energií. Doteraz situáciu odborárski predáci zrejme nehodnotili ako natoľko kritickú. Na 8. október však zvolali zhromaždenie, paralelne s českým odborovým zväzom.

Na námestí celá republika

Z Košíc bol vypravený vlak, zo stredného Slovenska prišlo niekoľko autobusov a západ sa tiež nenechal zahanbiť. Dolný Kubín, Jelšava, Poprad, Žiar nad Hronom sa stretli preto, aby kompetentným ukázali, že nechcú prísť o prácu, nechcú byť donútení odchádzať za prácou do zahraničia a nechcú dávať celý príjem len na energie. 

"Pandémia chudoby a politici nemajú atómové bomby," znelo tiež na zhromaždení odborárov na Slovensku
V sobotu (8. 10.) sa na pravé poludnie na bratislavskom námestí SNP zhromaždili členovia odborov, aby pod hlavičkou Konfederácie odborových zväzov (KOZ) upozornili na skutočnosť, že národ upadá do chudoby. "Pandémia chudoby a politici nemajú... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ľudia toho majú dosť

a na sociálnych sieťach odborárskym predákom vyčítajú, že sa "zobudili" neskoro.

"A kde ste boli doteraz? A dufam ze zase nepodporite obciansky protest 28.10. v Kosiciach.. kazdy nech sa hraje na vlastnom piesocku, ale ani za boha nespojit Svatoplutove pruty dokopy... hejze kazdy sam za seba oo ake prezierave," obáva sa jedna z diskutujúcich.

"Prečo ste Vy odbory už dávno nevyhlásili celonárodný štrajk a už sme túto vládu nemuseli dávno trpieť, ale to nemôžete lebo ste nimi spolčení!" Vyčíta Libuše Kováčová.

"A aký je váš návrh boja proti chudobe? Napríklad aj potraviny prečo sú také drahé u nas siroko daleko?odpoved jednoduchá žiadna konkurencia v oblasti diskontu. Jedna skupina ovláda celý trh a tým pádom má de facto monopol. Treba vytvoriť podmienky na príchod ďalších reťazcov- diskontných reťazcov. Lebo podaktorí si myslia že nejaké vládne opatrenia alebo čachre machre alebo znizenie dph ze zastavia neadekvátny raz potravi. Nie nezastavia. To zastaví len konkurencia a musíme vytvoriť podmienky aby prišla. Bez nej proti chudobe sa bonuje tazko. Žiadne reči ani hádzanie sa o zem ani populizmus nepomôže. Jedine konkurencia. Dúfam že vláda sa posnaží sem pritiahnuť aj ďalšie diskonty. Konkurovali a tým pádom boli lepšie ceny a kvalita. A to potom pomôže aj v boji s chudobou," hovorí svoj názor Miro Poláček.

"Päť minút po dvanástej"! V Prahe je zhromaždenie!
V Prahe na Václavskom námestí sa v sobotu zišli ľudia, ktorí protestujú "proti chudobe". Demonštráciu zvolal predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) a kandidát na prezidenta Josef Středula. Na proteste s názvom "Päť minút po... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik