Návrh je síce dobrý, ale NIE dostatočný
07 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Washington uvoľnil niektoré sankcie namierené proti iránskemu civilnému jadrovému sektoru. Americká administratíva sa tým snaží posunúť vyjednávanie o návrate Teheránu k jadrovej dohode z roku 2015, ktorá zrušila niektoré medzinárodné sankcie výmenou za obmedzenie tamojšieho nukleárneho programu. Irán však odkázal, že krok USA je síce dobrý, ale nedostatočný, informuje ČT24.

Spojené štáty zrušili hrozbu sankcií pre krajiny a firmy z Ruska, Číny a Európy, ktoré spolupracujú s nevojenskými časťami iránskeho jadrového programu. Tieto sankcie pôvodne zrušila dohoda JCPOA z roku 2015. Administratíva Donalda Trumpa však od zmluvy ustúpila a niektoré postihy znovu zaviedla, uvádza ČT24. Teherán však následne začal podmienky dohody porušovať.

Ekologický podvod? Jadrová energia a plyn sú vraj „udržateľné", tvrdí Európska komisia (VIDEO)
V Nemecku a Rakúsku bolo očakávané rozhodnutie Európskej komisie už vopred kritizované. Brusel teraz za určitých podmienok zaradil jadrovú energiu a plyn medzi „udržateľné" zdroje energie, informuje de.euronews.com. V pozadí klasifikácie... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Treba vyrokovať nové podmienky

Súčasný americký prezident Joe Biden dáva dlhodobo najavo, že by sa k dohode chcel navrátiť. Medzi Washingtonom a Teheránom však teraz panujú nezhody ohľadom toho, za akých podmienok to bude možné. Irán chce okamžité zrušenie všetkých obnovených sankcií, USA však tvrdia, že je potrebné vyrokovať nové podmienky, pretože iránsky jadrový program prešiel v posledných rokoch vývojom.

Chcú vyjsť Iránu v ústrety

Podľa vyjadrenia amerického ministerstva zahraničia chcú USA pozastavením sankcií vyjsť Iránu čiastočne v ústrety, od čoho si Washington sľubuje posun v diplomatických rozhovoroch, ktoré zatiaľ nepriniesli konkrétne výsledky. Konečným cieľom týchto snáh je potom prinútiť Teherán k návratu k JCPOA.

Môže plyn z Kataru nahradiť jeho nedostatok v Európe?
Emirát by mohol zasiahnuť v prípade bojkotu zo strany Ruska - ale dodávky nie sú jednoduché. Ak sa ukrajinská kríza vyostrí, času bude málo, píše nemecký Der Tagesspiegel. Keď Veľkej Británii došiel plyn, Katar zasiahol, aby zachránil situáciu. V... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Teheránu to nestačí

Zahraničné firmy teraz budú môcť pracovať na civilných projektoch v jadrovej elektrárni v Búšehre, na reaktore v Araku a teheránskom výskumnom reaktore. Zákaz spolupráce pod hrozbou sankcií obnovil v máji roku 2020 vtedajší americký minister zahraničia Mike Pompeo. Podľa neho sa Irán dopúšťal „jadrového vydierania" tým, že v týchto zariadeniach rozširoval svoju aktivitu.

Obnovenie výnimiek zo sankcií podľa súčasnej americkej vlády uľahčí „technické diskusie“, ktoré sú potrebné v posledných týždňoch diplomatických rozhovorov vedených vo Viedni.

Chcú záruky

Teherán ale skonštatoval, že hoci je krok americkej vlády dobrý, nie je dostatočný. Minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján zdôraznil, že Spojené štáty by mali poskytnúť záruky pre obnovenie sedem rokov starej jadrovej dohody, dodáva ČT24.

(Medzititulky red. HD.)

Vraj „v sebaobrane“: Turecké nálety na kurdské milície v Sýrii a Iraku
Ankara zdôvodnila letecké útoky v susedných krajinách ako sebaobranu. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva boli na severovýchode Sýrie zabití najmenej štyria ľudia, informuje portál gmx.net. Turecko uviedlo, že v rámci novej... Čítať ďalej
03 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.