Vraj „v sebaobrane“: Turecké nálety na kurdské milície v Sýrii a Iraku
03 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ankara zdôvodnila letecké útoky v susedných krajinách ako sebaobranu. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva boli na severovýchode Sýrie zabití najmenej štyria ľudia, informuje portál gmx.net.

Turecko uviedlo, že v rámci novej leteckej ofenzívy bombardovalo pozície kurdských milícií v severnej Sýrii a severnom Iraku. Okrem iného boli zasiahnuté kryty a muničné sklady, oznámilo ministerstvo obrany v Ankare. Podľa informácií Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva prišli na severovýchode Sýrie o život najmenej štyria ľudia.

Podľa tureckého ministerstva obrany bola vojenská operácia zameraná proti zakázanej Strane kurdských pracujúcich PKK a proti kurdským milíciám YPG v Sýrii, ktoré Turecko klasifikuje ako teroristické organizácie.

Nový politický pakt v Európe
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvorenie nového politického paktu v Európe, ktorého súčasťou je Ukrajina, Poľsko a Veľká Británia. Namierený je proti Putinovi. Británia chce dominovať, informuje český portál novinky.cz. Očakáva... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Išlo vraj o sebaobranu

Ankara zdôvodnila letecké útoky v susedných krajinách ako sebaobranu. V Európe a USA je na zozname teroristických organizácií len PKK. Na druhej strane kurdské milície v Sýrii sú spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

Konflikt trvá od roku 1984

Štyria ľudia zahynuli v noci v dôsledku útoku bezpilotného lietadla na elektráreň v severovýchodnom sýrskom meste Derik. Mnoho ľudí bolo tiež zranených. V blízkosti elektrárne sa nachádzajú pozície Sýrskych demokratických síl (SDF) pod vedením kurdských milícií YPG. Útok spôsobil výpadok elektrickej energie v okolitých dedinách.

Sú v rozpore s medzinárodným právom?

Turecko už uskutočnilo niekoľko vojenských operácií proti PKK v Iraku a proti kurdským milíciám YPG v Sýrii. Vedecká služba Bundestagu v minulosti vyjadrila pochybnosti, či sú podobné operácie v súlade s medzinárodným právom.

Hlavné sídlo PKK sa nachádza v pohorí Kandíl na severe Iraku. Ankara tiež opakovane podniká vojenské akcie proti ich pozíciám na juhovýchode Turecka. PKK zasa uskutočňuje útoky.

Konflikt, ktorý trvá od roku 1984, si doteraz vyžiadal desaťtisíce ľudských životov. Prímerie v lete 2015 zlyhalo, uzatvára portál gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

Ak Rusko uzavrie plynový kohútik Európe - čo potom?
Stupňujúce sa napätie medzi Západom a Ruskom v súvislosti s Ukrajinou zvýšilo obavy o dodávky ruského plynu do Európy a podnietilo Európsku komisiu a Spojené štáty, aby preskúmali alternatívne možnosti dodávok, píše de.euronews.com. Náhradné... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.