Môže plyn z Kataru nahradiť jeho nedostatok v Európe?
01 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Emirát by mohol zasiahnuť v prípade bojkotu zo strany Ruska - ale dodávky nie sú jednoduché. Ak sa ukrajinská kríza vyostrí, času bude málo, píše nemecký Der Tagesspiegel.

Keď Veľkej Británii došiel plyn, Katar zasiahol, aby zachránil situáciu. V novembri na žiadosť britského premiéra Borisa Johnsona vyslal tento malý emirát v Perzskom zálive štyri obrovské tankery so skvapalneným zemným plynom cez Suezský prieplav a Stredozemné more do Severného mora, aby pomohol Britom.

Plány Bruselu v oblasti jadra a plynu vyvolávajú pobúrenie. Podkopali vlastné ciele v oblasti klímy!
Európska komisia chce v budúcnosti nepriamo podporovať moderné jadrové a plynové elektrárne. Environmentálne združenia a odporcovia jadrovej energie sú zdesení, informuje gmx.net. Komisia EÚ pod vedením Ursuly von der Leyenovej vyvolala zdesenie... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Katar ako záchranca?

Katar má teraz urobiť to isté pre celú Európu, ak Rusko uzavrie kohútik kvôli ukrajinskej kríze. Katarský emir šejk Tamím bin Hamad al-Thání pricestoval do Washingtonu, aby s americkým prezidentom Joe Bidenom rokoval o núdzovej pomoci pre Európu. Otázkou však je, či Katar dokáže odkloniť dostatok plynu na to, aby zachránil Európu pred krízou.

Zbohatol na plyne

Katar zatiaľ pokrýva dobrých päť percent európskeho dovozu plynu. EÚ dováža z Ruska približne 40 percent svojho importu. Ďalšími dôležitými dodávateľmi sú Nórsko a Alžírsko.

Prinajmenšom teoreticky by Katar mohol Európanom predávať oveľa viac plynu ako teraz. Emirát je najväčším vývozcom skvapalneného plynu na svete a pri svojom pobreží má uložené zásoby zemného plynu v objeme takmer 25 biliónov metrov kubických. Katar tak má po Rusku a Iráne najväčšie zásoby zemného plynu na svete.

Vďaka plynu Katar zbohatol: príjem na obyvateľa je 45 000 eur ročne. Katar využíva tieto peniaze na zahraničnú politiku s regionálnymi politickými ambíciami. Emirát podporil svojho partnera Turecko počas finančnej krízy pred dvoma rokmi prísľubom investícií vo výške 15 miliárd dolárov. Pomoc pokračuje dodnes.

Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com. Jadro a plyn nie sú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Sprostredkovateľ v jadrovom spore

Katar je dôležitým partnerom Washingtonu na Blízkom východe, keďže sa tu nachádza dôležitá vojenská základňa USA s približne 10 000 vojakmi. V súčasnosti sa emirát snaží o úlohu sprostredkovateľa v jadrovom spore medzi Teheránom a Washingtonom.

Pomoc Európe z problémov zapadá do koncepcie zahraničnej politiky Kataru. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken už hovoril so svojím katarským náprotivkom Mohammadom bin Abdulrahmanom al Thánim.

Prípadná pomoc v podobe plynu z Blízkeho východu sa dostala na program rokovania, pretože diplomatické úsilie o zmiernenie ukrajinskej krízy zatiaľ neprinieslo výsledky. Biden chce zvýšiť počet amerických vojakov vo východnej Európe kvôli posilňovaniu ruských jednotiek.

Moskva by mohla drasticky znížiť dodávky plynu

Washington sa obáva, že Moskva by mohla drasticky znížiť dodávky plynu do Európy v reakcii na sankcie po možnom útoku Ruska na Ukrajinu. Okrem Kataru je preto potrebné osloviť aj Austráliu - ďalšieho významného vývozcu zemného plynu. Model takejto záchrannej operácie už existuje: pred jedenástimi rokmi Katar poslal do Japonska svoje cisternové lode s plynom, aby zmiernili následky tsunami.

Napriek obrovským zásobám však Katar nemôže ľubovoľne ťažiť a skvapalňovať viac zemného plynu, aby zvýšil jeho vývoz do Európy. Podľa amerického časopisu Forbes emirát už ťaží na hornej hranici svojej kapacity.

USA zvažujú núdzové dodávky plynu do Európy!
Americká vláda údajne v súvislosti s konfliktom na Ukrajine skúma možnosť núdzových dodávok plynu do Európy. EÚ pokrýva približne tretinu svojich potrieb plynu z Ruska, píše Der Tagesspiegel. Núdzové dodávky plynu z USA do Európy V súvislosti s... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Slabá pomoc pre Európu

Ak by sa vyčerpali všetky možnosti, Katar by bol schopný dodávať do Európy maximálne 60 000 metrov kubických denne. To by Európanom veľmi nepomohlo, pretože celková spotreba EÚ je viac ako jedna miliarda kubických metrov denne.

Preto sa rozhovory zameriavajú na presmerovanie vývozu, ktorý je v skutočnosti prisľúbený iným zákazníkom. Vývozcovia zemného plynu už niekoľko týždňov presmerovávajú niektoré svoje tankery, ktoré boli na ceste do Ázie, do Európy.

Zákazníci v Ázii, ako napríklad Čína, Japonsko a Južná Kórea, podpísali dlhodobé zmluvy na dodávky z Kataru a iných krajín, ale mnohé ich skladovacie zariadenia sú plné.

V Európe sa dá na prebytočnom plyne zarobiť veľa peňazí, pretože ceny energií sa drasticky zvýšili. Stále nie je jasné, koľko plynu z Kataru by mohlo byť k dispozícii pre Európu.

Ak sa ukrajinská kríza náhle vyhrotí, času bude málo: tankery s plynom sa do Európy dostanú približne za tri týždne, uzatvára Der Tagesspiegel.

(Medzititulky red. HD.)

A bude problém. Kto nahradí ruské zdroje? Ľudia zostanú v zime
Podľa odborníkov sa ruské uhlie, ropa a plyn nebudú dať v krátkom čase nahradiť. V prípade eskalácie konfliktu na Ukrajine by aj Nemecko pravdepodobne malo problémy získať na svetovom trhu dostatočnú náhradu za ruské dodávky energie, ktoré by sa... Čítať ďalej
31 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.