Ekologický podvod? Jadrová energia a plyn sú vraj „udržateľné", tvrdí Európska komisia (VIDEO)
04 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

V Nemecku a Rakúsku bolo očakávané rozhodnutie Európskej komisie už vopred kritizované. Brusel teraz za určitých podmienok zaradil jadrovú energiu a plyn medzi „udržateľné" zdroje energie, informuje de.euronews.com.

V pozadí klasifikácie niektorých plynových a jadrových projektov ako „klimaticky priaznivých" je tzv. taxonómia EÚ. Jej cieľom je povzbudiť občanov a investorov, aby investovali do technológií šetrných k životnému prostrediu a dosiahli tak ciele EÚ v oblasti klímy.

Nahradia „špinavšie“ elektrárne

Podľa teraz prijatých právnych predpisov sa investície do nových plynových elektrární budú považovať za udržateľné do roku 2030, ak okrem iného nahradia „špinavšie“ elektrárne. Do roku 2035 budú využívať výlučne plyny priaznivejšie pre klímu, ako je vodík. V pôvodnom návrhu sa už od roku 2026 vyžadovalo primiešavanie klimaticky priaznivých plynov.

To znamená, že plynové elektrárne môžu teraz dlhšie využívať vyšší podiel znečisťujúceho zemného plynu. Nové jadrové elektrárne sa majú klasifikovať ako udržateľné do roku 2045, ak sa najneskôr od roku 2050 vypracuje konkrétny plán konečného uloženia rádioaktívneho odpadu.

Ak Rusko uzavrie plynový kohútik Európe - čo potom?
Stupňujúce sa napätie medzi Západom a Ruskom v súvislosti s Ukrajinou zvýšilo obavy o dodávky ruského plynu do Európy a podnietilo Európsku komisiu a Spojené štáty, aby preskúmali alternatívne možnosti dodávok, píše de.euronews.com. Náhradné... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Európska komisia kritiku odmieta

Komisia EÚ odmietla kritiku svojho návrhu. Zodpovedná eurokomisárka odmietla akékoľvek obvinenie z ekologického podvodu.

Eurokomisárka pre finančné trhy Mairead McGuinessová síce priznal, že jadrová energia a plyn nie sú dokonalým riešením, ale sú potrebné na postupné ukončenie ťažby uhlia a prechod na obnoviteľné zdroje energie.

„Tvrdíme, že tieto zdroje energie musia zohrávať úlohu pri prechode na obnoviteľnejšiu budúcnosť počas obmedzeného času a za prísnych podmienok. Investori to však nemusia robiť - ide o dobrovoľný nástroj. Poskytuje jasnosť, zverejnenie a transparentnosť,“ – zdôraznila eurokomisárka.

Taxonómia EÚ je ústredným prvkom Zelenej dohody Únie, ktorej cieľom je dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu.

Môže plyn z Kataru nahradiť jeho nedostatok v Európe?
Emirát by mohol zasiahnuť v prípade bojkotu zo strany Ruska - ale dodávky nie sú jednoduché. Ak sa ukrajinská kríza vyostrí, času bude málo, píše nemecký Der Tagesspiegel. Keď Veľkej Británii došiel plyn, Katar zasiahol, aby zachránil situáciu. V... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Návrh je neprijateľný

Na to, aby zdroj energie spĺňal kritériá klasifikačného systému, musí byť ekologicky udržateľný. Pre kritikov, ako je Michael Bloss (Zelení), je návrh Komisie jednoducho neprijateľný. „Nazývať jadrovú energiu a plyn udržateľnými jednoducho nie je správne.“

Niektoré národné vlády, ako napríklad Rakúsko, hrozia právnymi krokmi proti tomuto rozhodnutiu.

Návrh by mohla zastaviť väčšina v Európskom parlamente alebo 20 z 27 členských štátov, ale vzhľadom na počet podporovateľov je to nepravdepodobné, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Plány Bruselu v oblasti jadra a plynu vyvolávajú pobúrenie. Podkopali vlastné ciele v oblasti klímy!
Európska komisia chce v budúcnosti nepriamo podporovať moderné jadrové a plynové elektrárne. Environmentálne združenia a odporcovia jadrovej energie sú zdesení, informuje gmx.net. Komisia EÚ pod vedením Ursuly von der Leyenovej vyvolala zdesenie... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.