Po odchode USA tisíce ruských, uzbeckých a tadžických vojakov zachraňujú hranice pred Talibanom
11 | 08 | 2021 I Diana Zaťková
V Tadžikistane sa konalo rozsiahle vojnové cvičenie. Jednotky cvičili ochranu hranice pred Talibanom. Keď sa USA z oblasti sťahujú, cvičili zameranie nepriateľských bojovníkov a zaistenie hranice so susedným Afganistanom, informuje portál RT.




V utorok veliteľ Ruského centrálneho vojenského útvaru, ktorý pomáhal pri organizovaní cvičení, sa pre agentúru TASS vyjadril, že simulácie bitiek sú dôležitou súčasťou „ochrany našich krajín pred vojenskou agresiou“ v stále nestabilnejšej časti sveta.
Na útoky Talibanu sú pripravení

"Dokončujeme spoločné cvičenia ozbrojených síl Tadžikistanu, Uzbekistanu a Ruskej federácie," povedal a dodal, že "po prvýkrát sa uskutočňuje používanie viacerých servisných pobočiek s masívnou podporou letectva, prieskumu a delostrelectva na základe skúseností, ktoré sme získali z konfliktu v Sýrii.“

Podľa veliteľov armády ruskí vojenskí inžinieri a hasičské tímy nacvičili zastavenie postupu nepriateľa odpálením vysoko výbušných granátov, požiarnych bômb a protitankových mín navrhnutých tak, aby vytvorili „ohnivú šachtu“ a zahnali prípadných votrelcov.

Ukrajinský expert prezradil: "Rusi na svojich prístrojoch vidia americké neviditeľné F-35!"
Bývalý šéf ukrajinského „Antonova“ oznámil viditeľnosť F-35 na ruských prístrojoch. Lockheed Martin tak dostal nateraz najtvrdšiu ranu a to ešte od spojencov. Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Ivan Brožík


"Umelé požiare bránia efektívnemu využívaniu technológie, komunikácie a kontroly a demoralizujú personál protivníkov," uviedli predstavitelia vo vyhlásení. Cvičení sa zúčastnilo viac ako 1 800 ruských vojakov.
Situácia sa zhoršuje

Tadžický minister obrany generálplukovník Šerali Mirzo dodal, že Stredná Ázia sa stáva ústredným bodom potenciálnych vojenských eskalácií. "Za posledných niekoľko rokov sa napätie presunulo z Blízkeho východu do Afganistanu," povedal. "Analýza posledných rokov ukazuje, že situácia v našom regióne bude závisieť od vývoja udalostí a politickej situácie v tejto krajine."

Na mieste sú obavy, že narastajúci konflikt v Afganistane by mohol destabilizovať širší región. Americký prezident Joe Biden oznámil, že všetky americké sily opustia problémové územie do výročia teroristických útokov z 11. septembra budúci mesiac.

"Hanbite sa!" kričali odporcovia covid pasov pred štúdiami BBC v Londýne
10 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


V nadväznosti na toto oznámenie a po ukončení operácií Washingtonu prevzal Taliban - ktorý je v Rusku zaradený medzi zakázané teroristické organizácie - kontrolu nad rozsiahlymi územiami.
Afganské vojská utekajú

Kontingenty afganských vojsk prekročili hranice, aby sa uchýlili do Tadžikistanu a utiekli pred divokými bojmi s islamistickou militantnou skupinou. Rusko trvá na tom, že bude podporovať svojho partnera pri zaisťovaní hraníc, a zintenzívnilo svoju vojenskú prítomnosť v krajine.

Americký senátor tvrdí, že FBI vedela o príprave útoku na Kapitol dopredu
10 | 08 | 2021 | Diana Zaťková