Prorok Dostojevskij (Valentín Katasonov)
28 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry)


Hroznejší než vírusy sú „duchovia obdarení mysľou a vôľou“, teda „majitelia peňazí“. Keď sa ich ľudstvo zbaví, vtedy sa vylieči.


Prorocký dar Fiodora Michailoviča Dostojevského plne oceňujeme až teraz, v 21. storočí. Za jeho najvýznamnejšie dielo, v ktorom opísal metafyziku svetových dejín, považujem legendu „Veľký inkvizítor“. Je samostatnou súčasťou jeho posledného románu „Bratia Karamazovci“. Väčšinu tejto malej kapitoly tvorí monológ 90-ročného kardinála a veľkého inkvizítora. Vyznáva sa v ňom Spasiteľovi.


Venujme sa však prvému románu z Dostojevského päťdielnej série. „Zločin a trest“. Nasledovali „Idiot“, „Démoni“, „Mladík“ a napokon „Bratia Karamazovci“. Napísal ho v roku 1864. Obsahuje vízie, ktoré sa ale môžu naplniť aj v súčasnosti.


Svet už dva mesiace opantáva celosvetová epidémia koronavírusu. Prekvapivo, o pandémii písal už i Dostojevský. V knihe „Zločin a trest“ sa o nej sníva Rodionovi Raskolnikovovi. Ide iba o jednu stránku, ale za to veľmi poučnú.


Dôkazy o „teroristickej operácii koronavírus“ (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Prorocký sen

„Sníval o chorobe, keď sa celý svet stal obeťou nejakého hrozného vredu. Ten pochádzal z hlbín Ázie a šíril sa do Európy“. V dávnych dobách sa smrtiaca epidémia cholery, moru či kiahní nazývala morom vredu. „Šíri sa z hlbín Ázie do Európy“. Čínsky Wu-chan je ozaj hĺbka Ázie. „Celý svet je odsúdený na smrť“. Nikto, žiadna krajina nemôže uniknúť.


„Každý zahynie. S výnimkou niektorých málo vyvolených“. V sociálnych sieťach sa dnes ozaj často objavuje, že „všetci zomrieme“. Paniku šíria i médiá a medzinárodné organizácie. Svetová zdravotnícka organizácia 11. marca oznámila, že šírenie koronavírusu vstúpilo do pandemickej fázy. Hoci má organizácia na pandémiu jasné kritériá, vyhlásila ju pri výrazne miernejších štandardoch než obvykle.


Panikária i politici. Angela Merkelová oznámila, že nakaziť sa môže až 70 percent nemeckej populácie. Teda takmer 58 miliónov ľudí. Ohrození sú prirodzene hlavne chudobní. Bohatí sa môžu zavrieť do svojich palácov a víl. Kruh „vyvolených“ je však podstatne užší ako kruh bohatých. Niektorí bohatí tiež zahynú.



Váš otec je diabol

„Mikroskopické tvory obývajú telá ľudí. Tieto stvorenia sú duchovia obdarení mysľou a vôľou“. Úžasná vízia Dostojevského. Predpovedá, že epidémia nebude primárne vírusová, ale ideologická. Koronavírus je len lesť. Kryjú sa ním „duchovia obdarení mysľou a vôľou“. Ja ich nazývam vlastníci peňazí. Majú diabolsky poddajnú myseľ a vôľu zameranú na získanie svetovej nadvlády. Toto o nich povedal už Kristus: „Váš otec je diabol“.


Raskolnikov nazýva mikroskopické parazity, ktoré obývajú telá ľudí, „trichínami“. V alegórii ide o pokušenia, ktoré hlboko prenikajú do vedomia človeka.


Zatiaľ čo Čína skupovala polku sveta, my sme strácali čas 56. pohlaviami
Čo sme v dobe prosperity mohli urobiť, a čo sme neurobili? Akú funkciu dnes plní EÚ? Máme x rôznych pohlaví, politickú korektnosť a prílišné presadzovanie záujmov menšín na úkor väčšiny. A viac ako dosť problémov z toho všetkého. Píše česká... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

„Ľudia, do ktorých sa dostali, sa stali posadnutými a šialenými“. Dnes sledujeme to isté. Ľudia podliehajú hypnotickému účinku médií. Vyľakaní z pandémie sa stávajú „posadnutými a šialenými“. „Celé dediny, mestá a národy sú nakazené a šialené“. Aj francúzsky psychológ, historik a antropológ Gustave Le Bon svojho času opísal niečo podobné. Študoval mechanizmy psychických epidémií na príklade revolúcií, nepokojov, volebných kampaní a masových sprievodov. Opísal ich v knihe „Psychológia más“ z roku 1895. V minulosti išlo skôr o individuálne prípady. Dnes je to už masové.


Patriarcha Kirill opakovane upozornil na skutočnosť, že dnes sa čoraz viac stávame svedkami „hromadnej posadnutosti“. V marci 2009 v Katedrále Krista Spasiteľa povedal, že na vine je zle pochopená myšlienka neobmedzenej slobody založenej na inštinktoch. „Stereotypy sú vkladané do myslí prostredníctvom médií a umenia. Milióny ľudí zotročujú diabolskými myšlienkami. A stávajú sa tak démonickými. Úlohou diabla je urobiť celý svet démonickým. A dostať každého človeka do svojej moci. A robí to jemne a rozumne. Teraz nevidieť démonov ako kričia a váľajú sa na verejnosti. Takých okamžite zavrú na psychiatrickú kliniku a izolujú. Ale aby vo svete existovala diabolská činnosť, pohybujú sa medzi ľuďmi nebadane. Aby mohli ovplyvňovať ostatných. Úlohou Cirkvi je hovoriť o nebezpečenstve démonizmu. O hrozbe zániku ľudskej spoločnosti podriadenej diabolskej moci“.


Prostredníctvom Raskolnikova Dostojevský hovorí: „Ľudia sú posadnutí a šialení, lebo si myslia, že sú múdri. Nikdy sa nepovažovali za takých inteligentných ako v čase, keď sa nakazili. Nikdy tak neboli presvedčení o svojom konaní, úsudku, vedeckých záveroch a morálnych postojoch“. Aj dnes mnohí uverili v pandémiu koronavírusu, pretože to posvätila veda a medzinárodné zdravotníctvo.


Konšpirácie sa stávajú skutočnosťou (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Ľudia však napriek tomu majú pocit, že sú klamaní. Podporujú ho každodenné vzájomne sa vylučujúce správy. Tie vytvárajú chaos vo vedomí. Raskolnikov v sne videl: „Každý mal strach. Ľudia si navzájom nerozumeli. Nevedeli sa zhodnúť, čo je zlo a čo dobro. Nevedeli, koho je možné viniť a koho ospravedlniť. Mnohí, ktorí pevne verili vede a vedeckým autoritám cítili, že strácajú pôdu pod nohami. Mentálny chaos sa potichu zmenil na ťažkú ​​duševnú poruchu. Každý sa bil do hrude, plakal a zalamoval rukami“.



Diktatúra majiteľov peňazí

Dostojevský pokračuje: „V mestách celý deň bili poplach. Zvolávali všetkých. Ale kto a prečo volal, nikto nevedel“. I teraz máme stav núdze. Ako počas vojny. Prvá ho vyhlásila Čína ešte 31. januára. Dva dni po vyhlásení celosvetovej pandémie určil v USA Donald Trump mimoriadny stav. Posledný raz bol po katastrofe z 11. septembra 2001. Po zničení Svetového obchodného centra v New Yorku. Po menej ako dvoch desaťročiach si USA znova pripomenuli, že v krajine panuje diktatúra vládcov peňazí. Prestaňte snívať o demokracii!


K 20. marcu bol mimoriadny stav v týchto európskych krajinách: Taliansko, Rakúsko, Maďarsko, Česká republika, Lotyšsko, Estónsko, Bulharsko, Španielsko, Rumunsko, Slovensko, Srbsko a Portugalsko. Mimo Európy v Kazachstane, Libanone, Austrálii a na Haiti.


Raskolnikovovi sa snívalo i to, čo sa ešte v súčasnosti našťastie nestalo. Ale môže. „Ľudia sa navzájom zabíjali z dôvodu nejakej nezmyselnej zloby. Zhromaždili sa celé armády. Začali sa mučiť, pichať, rezať a navzájom hrýzť“. Aj dnes už máme príklady „nezmyselnej zlomyseľnosti“. Napríklad oblasť ukrajinského Nového Sanžaru. Úrady organizovali karanténu pre svojich občanov evakuovaných z Číny. Ale na ich autobusy začali miestni hádzať kamene. Cesty zablokovali betónovými blokmi. Až do takej miery je napätá časť ukrajinskej spoločnosti.


Dostojevský napísal: „V niektorých miestach sa ľudia združovali. Ale keď sa stretli, robili pravý opak. Obviňovali sa a bojovali medzi sebou“. V posledných rokoch tiež vidíme veľa podobných pokusov. Vznikajú nové politické strany, hnutia, zväzy či fronty. Často končia kolapsom. A bývalí spojenci sa vzájomne obviňujú a bojujú proti sebe.



Strašiak 30. rokov minulého storočia

Dnes v USA často spomínajú na „tridsiate roky“. Teda obdobie Veľkej hospodárskej krízy 20. storočia. Keď „krajina snov“ upadla do chudoby. Do takej chudoby, že ľudia začali zomierať hladom. Aj samotné USA pripúšťajú, že vtedy zomrelo päť až šesť miliónov ľudí. Krajinou sa prehnala vlna zločinu. Dobre ju popísal John Steinbeck v románe „Banda hnevu“. Mnohí sa obávajú, že sa tieto časy môžu vrátiť. Minister financií USA Stephen Mnuchin varoval, že nezamestnanosť môže stúpnuť aj na 20 %. Na vrchole spomínanej krízy bola 25 %.


Koronavírus je len smrtiaca informácia (German Sadulajev)
Komentár Germana Sadulajeva (Pohľad) Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Raskolnikovovi sa snívalo dokonca i o úpadku hospodárstva: „Ľudia zanechali remeslá. Každý mal vlastné nápady, ale nevedeli sa na nich dohodnúť. Poľnohospodárstvo sa zastavilo“. Teraz sa tieto predpovede naplnili. Celá svetová ekonomika sa dostáva do depresie. Mnoho priemyselných odvetví, obchod a služby sú v karanténe. V Taliansku sa zastavilo celé hospodárstvo s výnimkou obchodu.



Biblická potopa a nový začiatok

Dostojevského záver je ale optimistický: „Začal oheň a hlad. Všetko hynulo. Vred rástol a rozširoval sa. Zachránilo sa len niekoľko ľudí. Tí, ktorí boli čistí. Odhodlaní založiť nový druh ľudí. Obnoviť a očistiť Zem. Ale nikto ich nikde nevidel. Nikto nepočul ich slová a hlasy“. Tu je narážka na tých, ktorí budú mať imunitu proti „neviditeľnému moru“.


Pripomína to scény potopy z Biblie. Keď sa Boh rozhodol potrestať hriešne ľudstvo. Zachránil sa iba spravodlivý Noe a jeho rodina. Z nej sa začalo pokračovanie ľudskej histórie. Nejde ale o „vyvolených“, ktorí organizujú špeciálnu operáciu s názvom koronavírus. Teda vlastníci peňazí. Tí skutočne vyvolení sú morálne čistí ľudia. Ako rodina spravodlivého Noe. Raskolnikovov sen je naplnený duchom kresťanskej eschatológie. Teda podstatou konca sveta a pozemského života človeka.


Dostojevského odkaz môžeme vnímať dvojako. Ako doslovne chápané proroctvo. Ako smrtiacu epidémiu so všetkým jej naturalizmom. S ľudskými vášňami, strachmi, mučením, zločinmi a stratami. Alebo ako podobenstvo. Ktoré pomôže pochopiť duchovnú podstatu masových démonov. Pre človeka a ľudstvo nie je koronavírus až taký hrozný. Hroznejší než vírusy sú „duchovia obdarení mysľou a vôľou“. Ak sa nám konečne podarí vyrovnať sa s nimi, vtedy nastane skutočný zázrak. A koronavírus zmizne sám.


Čipovanie ľudí pod zámienkou očkovania? (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD