Pre koronavírus sú v USA na pomoc v nezamestnanosti odkázané milióny ľudí
27 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Prudký nárast v týždenných žiadostiach o pomoc je ohromujúcim odrazom škôd spôsobených koronavírusom na ekonomiku. Žiadosti o podporu v nezamestnanosti vo všeobecnosti odrážajú tempo prepúšťania.


V dôsledku rozsiahleho hospodárskeho poklesu spôsobeného koronavírusom takmer 3,3 milióna Američanov požiadalo minulý týždeň o dávky v nezamestnanosti. To je takmer päťkrát viac, ako tomu bolo v roku 1982, píše businesstoday.in.

Tento skok je ohromujúcim odrazom škôd, ktoré vírus spôsobuje ekonomike. Žiadosti o podporu v nezamestnanosti vo všeobecnosti odrážajú tempo prepúšťania. Prepúšťanie sa určite bude zrýchľovať, keďže sa americká ekonomika prepadá do recesie.

Dve tretiny malých firiem na Slovensku vydržia bez opatrení najviac mesiac
Ako ďalej vyplýva z prieskumu Združenia mladých podnikateľov Slovenska, takmer 40 % podnikateľov už teraz vie, že bude musieť prepúšťať alebo skracovať úväzky. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | SITA


Príjmy v reštauráciách, hoteloch, kinách, telocvičniach a leteckých spoločností sú takmer nulové. Predaj automobilov klesá a výrobcovia automobilov majú zatvorené továrne. Väčšina takýchto zamestnávateľov čelí splátkam pôžičiek a iným fixným nákladom, takže znižujú počet pracovných miest, aby ušetrili peniaze.

Niektorí ekonómovia tvrdia, že miera nezamestnanosti v krajine by sa mohla do mája priblížiť 13%. Na porovnanie, najvyššia miera nezamestnanosti počas veľkej recesie, ktorá sa skončila v roku 2009, bola 10%.

„To, čo sa zdalo nemožné pred dvoma týždňami, je teraz realita,“ uviedla Nancy Vanden Houten, ekonómka konzultačnej spoločnosti Oxford Economics. „Americké hospodárstvo zažije najväčšie rekordné hospodárske poklesy s najväčším nárastom nezamestnanosti v histórii.“

Hospodárske zhoršenie bolo rýchle. Ešte vo februári bola miera nezamestnanosti na 50-ročnom minime, na  približne 3,5%. A hospodárstvo postupne rástlo, aj keď skromne. Niektorí ekonómovia sa však domnievajú, že v období od apríla do júna sa hospodárstvo bude zmenšovať najrýchlejším ročným tempom, ktoré by mohlo dosiahnuť až 30%.

Slovenská vláda chce zaviesť autokraciu
V parlamentnej demokracii by o tom, či nejaký zákon môže občanmi volený poslanec predložiť, by nemal rozhodovať nejaký minister. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Arpád Németh


Vo svojej správe vo štvrtok ministerstvo práce uviedlo, že minulý týždeň požiadalo o dávky v nezamestnanosti 3,283 milióna ľudí.

Mnohí ľudia, ktorí v posledných týždňoch prišli o prácu, sa však nemohli uchádzať o podporu v nezamestnanosti, pretože štátne webové stránky a telefónne systémy boli ohromené zdrvujúcou situáciou žiadateľov a stali sa nefunkčnými.

V americkom kongrese je momentálne návrh zákona, ktorý by navyše poskytoval dodatočných 600 USD naviac na pomoc v nezamestnanosti, ktorú štáty poskytujú. Ďalším zákonom by sa nezamestnaným predĺžili nezamestnanecké výhody po šesťmesačnej pomoci v nezamestnanosti o 13 týždňov.

V Kalifornii sa nároky na dávky v nezamestnanosti minulý týždeň strojnásobili na 187 000. V New Yorku vzrástli až na 80 334. Celonárodne sa asi 2,25% celkovej pracovnej sily uchádzalo o pomoc v nezamestnanosti minulý týždeň. V Nevade to bolo 6,8%, na ostrove Rhode Island 7,5%.

Jessy Morancy  sa obáva, že aj úplná dávka v nezamestnanosti 275 dolárov týždenne by bola menšia ako polovica toho, čo zarobila pri svojej práci a nedostatočná na zabezpečenie svojich detí vo veku 10 a 7 rokov. "Stále som v šoku", Morancy povedala.

Ellen Zentner, ekonómka spoločnosti Morgan Stanley, v správe pre klientov uviedla, že v máji by mohlo zaniknúť 17 miliónov pracovných miest - dvakrát viac ako 8,7 milióna pracovných miest, ktoré zanikli počas Veľkej recesie. Očakáva, že miera nezamestnanosti bude v apríli až júni v priemere 12,8%, čo by bola najvyššia úroveň od 30. rokov 20. storočia.

Zentner napriek tomu očakáva, že ekonomika sa začne zotavovať od druhej polovice roka. Bude nejaký čas trvať, kým sa veci vrátia do normálu a predpovedá, že: "miera nezamestnanosti by mohla byť na konci budúceho roka okolo 5%".

Pád realitného trhu. Bude horší ako v roku 2008 ?
Pád realitného trhu v USA v roku 2007 - 2008 ovplyvnil trh s realitami v Európe a na Slovensku. Mnohí ekonómovia a firmy predpovedajú ešte horší pád v nadchádzajúcich mesiacoch. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Mário Martinka