Zatiaľ čo Čína skupovala polku sveta, my sme strácali čas 56. pohlaviami
24 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Čo sme v dobe prosperity mohli urobiť, a čo sme neurobili? Akú funkciu dnes plní EÚ? Máme x rôznych pohlaví, politickú korektnosť a prílišné presadzovanie záujmov menšín na úkor väčšiny. A viac ako dosť problémov z toho všetkého. Píše česká politička Natálie Vachtová.


Za posledných 10 rokov Čína iba v Európe investovala do jadrových, slnečných a veterných elektrární, futbalových tímov, prístavov, letísk a ropy. Skupovala výškové budovy, komerčné priestory, automobilky, podiely najrôznejších gigantov ba aj celé spoločnosti. Dnes navyše vlastní najvýkonnejší počítač, najväčšiu armádu a stala sa najdôležitejším obchodným partnerom pre viacero afrických štátov.


My sme si zatiaľ za rovnaké obdobie nechali zakázať príliš výkonné vysávače, klasické žiarovky, zaoberali sme sa tým, či je Pomazankové maslo naozaj maslom a Tuzemský rum naozajstným rumom. Nechali sme si zdeformovať trh dotáciami a taktiež sme si nechali odvážať naše mlieko, aby sme vzápätí draho dovážali syr, ktorý je z neho vyrobený. Žili sme si dobre.


Rusko, Čína a Kuba pomáhajú Taliansku v boji s koronavírusom. Západ sa iba prizerá
V priebehu posledného týždňa poslala Čína na pomoc talianom približne 300 doktorov. Lekárov posiela aj Kuba a Rusi talianov pravidelne zásobujú zdravotníckym materiálom. Nemci naopak dodávky zdravotníckeho materiálu blokujú. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

Zatiaľ čo Čína vyrazila na cestu, na ktorej by sa mohla stať najsilnejšou ekonomikou sveta, Európska únia legalizovala 56 rôznych pohlaví, glorifikovala afektované dievča s neukončenou školskou dochádzkou menom Gréta a otvorila dvere miliónom migrantov, pretože my to predsa zvládneme.


Dnes môžeme v priamom prenose sledovať smutnú zbytočnosť Európskej únie v plnej nahote. Strnulá, neschopná rýchlo reagovať a reálne svojim členom pomôcť. Európska únia nás všetkých nechala napospas osudu. Čím sa nás pokúsi uchlácholiť teraz? Prisľúbením peňazí, ktoré si od nás potom draho vezme späť? Ďalšími a ďalšími dotáciami? A čím sa bude Európska únia zaoberať ďalej?


Skôr ako si dávať otázku, či vítať alebo nevítať lietadlá so zdravotným materiálom z Číny, ktorých dodávku sme vyjednali, za ktoré sme tiež už zaplatili, je na mieste sa pýtať, prečo sme na Číne tak závislí.


Myslím, že môžeme byť radi za svoju českú korunu a teraz by sme sa mali snažiť čo najrýchlejšie dať sa po tom všetkom dokopy. Jedno je však na celej veci pozitívne, na hlúposti, ako je zakrivenie banánov, úplne nezmyselná snaha o uhlíkovú neutralitu či genderové audity sa snáď nebude mrhať peniazmi. Je čas na zmenu.


Dôkazy o „teroristickej operácii koronavírus“ (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD