Proti nemeckej brzde. Zasahujú Marcon, aj von der Leyenová
18 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Nemecko už desať rokov blokuje zákon EÚ o kvótach pre ženy v dozorných radách. Teraz sa do toho zapájajú Macron a von der Leyenová. Vyzývajú nemeckú vládu, aby po desiatich rokoch v Rade konečne nechala smernicu EÚ prejsť, informuje Der Tagessspiegel.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dostali nemeckú vládu do nepríjemného sporu. Príčinou je návrh zákona o kvótach pre ženy v dozorných radách akciových spoločností, o ktoré vlády EÚ zápasia už desať rokov.

Bývalá eurokomisárka Vivian Redingová chcela smernicou o „vyváženejšom zastúpení žien a mužov v dozorných radách spoločností kótovaných na burze" zaviazať veľké európske spoločnosti, aby už v roku 2012 zvýšili podiel žien v dozorných radách na 40 percent.

Plány Bruselu v oblasti jadra a plynu vyvolávajú pobúrenie. Podkopali vlastné ciele v oblasti klímy!
Európska komisia chce v budúcnosti nepriamo podporovať moderné jadrové a plynové elektrárne. Environmentálne združenia a odporcovia jadrovej energie sú zdesení, informuje gmx.net. Komisia EÚ pod vedením Ursuly von der Leyenovej vyvolala zdesenie... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Brzda tomu bránila

Tento návrh sa stretol so širokým súhlasom v Európskom parlamente. V Rade EÚ, kde sú národné vlády paralelne s parlamentom aj zákonodarcami, sa však proti nemu vždy postavila blokujúca menšina sociálnych konzervatívcov, populistov a skeptikov EÚ z východnej Európy, Škandinávie a Nemecka.

Spolu predstavovali 36 percent obyvateľov EÚ, čo je dosť na to, aby zabránili prijatiu zákona EÚ. Bez Nemcov by to nebolo možné. Väčšina CDU/CSU vo veľkej koalícii však až do samého konca nútila bývalú ministerku pre otázky žien Franzisku Giffeyovú (SPD), aby v Rade EÚ vzniesla „výhradu k právnej podstate" a odmietla schválenie.

Francúzsko zavedie „zdravotný superpas“. Aké  výhody bude mať táto priepustka? (VIDEO)
Francúzska vláda sprísňuje opatrenia po náraste počtu prípadov COVID-19 v krajine a plánuje zaviesť zdravotný superpas. Ten umožní prístup na miesta s osobitným rizikom, ako sú kluby. Predpokladom sú tri očkovacie dávky a negatívny test na COVID,... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nádej na nemecké „odblokovanie“

Zdalo sa, že toto „blokovacie spojenectvo“ sa odchodom konzervatívcov z vládnej koalície skončilo. Preto chce francúzsky prezident Emmanuel Macron „ozdobiť“ súčasné predsedníctvo svojej krajiny v Rade tým, že konečne prispeje k tomu, aby sa kvóty presadili v celej EÚ. „Tento návrh zákona je už roky v nedohľadne. Verím, že sa nám to konečne podarí uzavrieť," - vyhlásil a naplánoval nové hlasovanie v Rade ministrov na 14. marca.

Európsky parlament ostro kritizuje nový dánsky zákon o migrácii (VIDEO)
Proti európskym hodnotám – takto poslanci Európskej parlamentu „zhodnotili“ nový migračný zákon dánskej sociálnodemokratickej vlády, informuje de.euronews.com. Podľa zákona žiadatelia o azyl môžu byť počas posudzovania ich prípadu poslaní do... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Predčasný optimizmus

Macronov optimizmus bol však predčasný. Ako potvrdili diplomati z viacerých krajín v Bruseli, dohoda s Nemeckom stále chýba. Nová nemecká ministerka pre otázky žien Anne Spiegelová ubezpečila, že „víta skutočnosť, že francúzsky prezident chce presadiť prijatie smernice". Sociálni demokrati nezmenili svoj pozitívny postoj.

FDP má k tomu výhrady. Doteraz vždy odmietala kvóty pre ženy ako štátnu požiadavku.

Chýba jasný signál z Berlína

Nemecká vláda sa momentálne nemôže k tejto záležitosti vyjadriť. „Z Berlína nedostávame jasný signál," - sťažuje sa jeden zo zúčastnených diplomatov. Hovorca nemeckej vlády iba povedal, že návrh smernice Európskej komisie, ktorý je známy už roky, „sa v súčasnosti skúma v rámci rezortov a pripravuje sa spoločné stanovisko spolkovej vlády". Nechcel však uviesť, kedy presne a kto bude určovať nemeckú pozíciu v Rade.

Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com. Jadro a plyn nie sú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Von der Leyenová hovorí jasne

Nemecká patová situácia si teraz vyžiadala aj zapojenie sa predsedníčky Európskej komisie. Ursula von der Leyenová sa kedysi ako ministerka práce vo vláde Angely Merkelovej sama podieľala na blokovaní zákona EÚ. Teraz to považuje za chybu. „Naučila som sa, že na dosiahnutie kritickej hranice počtu žien v správnych radách je potrebný právny rámec, ktorý bude spoločnosti tlačiť správnym smerom," - povedala pre Financial Times, dodáva Der Tagesspiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Blinken a Baerbocková varujú Rusko pred intervenciou na Ukrajine (VIDEO)
Annalena Baerbocková sa počas svojej prvej cesty do USA vo funkcii nemeckej ministerky zahraničných vecí stretla vo Washingtone so svojím rezortným kolegom Antony Blinkenom. Obaja zdôraznili úzku spoluprácu medzi oboma krajinami a zhodli sa aj v... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.