Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
05 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com.

Jadro a plyn nie sú riešením

Klimatickí aktivisti sa domnievajú, že to je nesprávny signál. Jadrová energia a zemný plyn nie sú riešením v boji proti klimatickým zmenám, hovorí Magda Stoczkiewiczová, riaditeľka programu EÚ environmentálnej organizácie Greenpeace. „Jadrová energia nie je len o toxickom odpade a o tom, že nemáme miesto na jeho konečné uskladnenie. Samozrejme, ide aj o ťažbu a využívanie uránu."

Spor názorovo rozštiepil Európu

Tento spor rozdelil krajiny v Európe. Zatiaľ čo Francúzsko a Poľsko vnímajú návrh Európskej komisie pozitívne, Nemecko, Rakúsko, Španielsko a Luxembursko majú proti nemu námietky.

„Ide aj o ekonomické náklady," - tvrdí Magda Stoczkiewiczová. Zariadenia sú veľmi drahé. Dodáva, že tak je tomu aj v prípade jadrovej energie. „Preto ich nikto nebude stavať z čisto súkromných zdrojov, a preto vlády prisľúbili svoju podporu. To však obmedzuje investície do obnoviteľných zdrojov energie. Nebude to teda prechod, bude to len prekážka," – zdôraznila Stoczkiewiczová.

Hliadkový let jadrového bombardéra: ruská demonštrácia sily nad Bieloruskom (VIDEO)
Rusko vyslalo do Bieloruska na hliadkový let dve bombardovacie lietadlá schopné niesť jadrové zbrane, píše de.euronews.com. Demonštrácia sily Podľa ministerstva obrany v Moskve išlo o dve lietadlá Tu-22M3. Cieľom bolo uskutočniť spoločné cvičenie... Čítať ďalej
24 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Dá sa tomu ešte zabrániť?

Členské štáty EÚ majú teraz čas do 12. januára, aby sa k návrhu vyjadrili. Podľa Európskej komisie je možné zabrániť jeho realizácii len vtedy, ak sa spojí aspoň 20 členských štátov EÚ, ktoré predstavujú aspoň 65 percent celkového počtu obyvateľov EÚ, alebo aspoň 353 poslancov Európskeho parlamentu.

Považuje sa to však za nepravdepodobné, pretože okrem uvedených krajín sú proti začleneniu jadrovej energie jednoznačne len Dánsko a Portugalsko, a ani proti plánovaným pravidlám o plyne nie je v dohľade dostatočne veľká väčšina. V Taliansku teraz vládnuca strana Lega dokonca presadzuje nové referendum o návrate k jadrovej energii.

Varovanie Izraelu: Irán organizuje manévre v blízkosti jadrovej elektrárne
V Izraeli rastú obavy z iránskej jadrovej bomby. Vedenie Teheránu teraz nariadilo vojenské cvičenie v blízkosti jadrovej elektrárne, aby ukázalo svoju vojenskú silu, píše nemecký Der Spiegel. Iránske revolučné gardy začali rozsiahle manévre na... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rakúsko zvažuje právne kroky

Rakúsko sa však s tým uspokojiť nemieni a zvažuje, že sa obráti na Európsky súdny dvor. „Ak sa tieto plány zrealizujú, podáme žalobu," – reagovala ministerka pre ochranu klímy Leonore Gewesslerová. Východiskom by mohlo byť právne stanovisko, podľa ktorého jadrová energia nespĺňa požiadavky udržateľnej investície podľa nariadenia o taxonómii.

Jadrový odpad bude EÚ zaťažovať celá stáročia

Označovanie „vysoko rizikovej technológie" jadrovej energie za udržateľnú je nesprávne, uviedol nemecký minister hospodárstva Robert Habeck (Zelení). Jadrový odpad bude podľa neho zaťažovať EÚ celé stáročia, dodáva na záver de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Podľa Kaczyńského chce Nemecko z EÚ vytvoriť štvrtú ríšu
Poľský vicepremiér a predseda vládnucej strany Právo a Spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski vyhlásil, že nemecká vláda chce premeniť Európsku úniu na „nemeckú štvrtú ríšu". Vzťahy medzi Varšavou a Bruselom zhoršil spor o poľské súdy, informuje český... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.