Európsky parlament ostro kritizuje nový dánsky zákon o migrácii (VIDEO)
14 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Proti európskym hodnotám – takto poslanci Európskej parlamentu „zhodnotili“ nový migračný zákon dánskej sociálnodemokratickej vlády, informuje de.euronews.com.

Podľa zákona žiadatelia o azyl môžu byť počas posudzovania ich prípadu poslaní do partnerských krajín mimo EÚ. Toto nariadenie ešte nie je v platnosti, pretože Dánsko zatiaľ nenašlo partnera.

Dánsky minister pre migráciu, ktorý je sám synom etiópskeho utečenca, pred poslancami Európskeho parlamentu vyhlásil, že jeho krajina „nemôže riešiť príliš veľa problémov s integráciou".

Nefunkčný azylový systém

Je dôležité udržať sociálnu súdržnosť v spoločnosti. Preto treba zabezpečiť, aby migrácia zostala pod kontrolou. Dánsko je otvorená krajina, ktorá každoročne udeľuje povolenia na pobyt tisíckam ľudí. Ľudia prichádzajú do Dánska pracovať, študovať, stretnúť sa so svojimi rodinami. Napriek tomu je azylový systém nefunkčný.

EÚ: Čoskoro nová koncepcia bezpečnostnej politiky? (VIDEO)
Ministri diplomacie a obrany krajín EÚ sa stretli vo francúzskom Breste. Diskutovali o plánoch novej koncepcie bezpečnostnej politiky Únie, informuje de.euronews.com. Návrh predložený v novembri minulého roka okrem iného predpokladá vytvorenie síl... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Vláda sa vyhýba zodpovednosti

Vláda v Kodani hľadá spôsob, ako sa vyhnúť zodpovednosti, tvrdí poslankyňa Európskeho parlamentu za zelených Tineke Striková. Dánsko prijíma len malé percento utečencov. Vláda prehlasuje, že chce posilniť solidaritu, ale prakticky sa vyhýba akejkoľvek zodpovednosti za Dánsko.

Dánsko zároveň odoberá sýrskym utečencom povolenia na pobyt s odôvodnením, že je pre nich bezpečné vrátiť sa do Sýrie.

Skutočnosť je taká, že títo ľudia sa nevrátia, pretože nemajú pocit, že ich domovská krajina je bezpečná, hovorí dánska kresťanská demokratka Karen Melchiorová. Namiesto toho by uviazli v Dánsku na dlhé roky, alebo by odišli do iných krajín EÚ, ktoré by im ponúkli azyl.

Nedodržiava svoje vlastné pravidlá: Prešľap Europolu?
Najvyšší predstaviteľ EÚ pre ochranu údajov vyzval Europol, aby hromadne vymazal osobné údaje podozrivých osôb, ktorým sa nedokázala súvislosť s trestnou činnosťou, píše epochtimes.de. Po 6 mesiacoch ich treba vymazať Európski vyšetrovatelia pri... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Zákon nie je rozumný a opodstatnený

Návrh privítala len krajná pravica, zatiaľ čo frakcia EPP uviedla, že má „zmiešané pocity". Ľavicové strany sú proti novému dánskemu nariadeniu.

Vláda v Kodani naznačuje, že jej politika je vlastne neobhájiteľná, konštatuje švédska ľavicová poslankyňa Európskeho parlamentu Malin Björková. Diskusia ukázala, že nový zákon nie je rozumný a opodstatnený.

Varovanie aj zo strany OSN a Európskej komisie

Pred uplatňovaním dánskeho zákona varovala aj OSN a Európska komisia, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Migrácia bola a je pre Európu rozdeľujúcou témou. Hybridná vojna na hraniciach EÚ
Po istom období v tieni korony sa v roku 2021 téma migrácie opäť vrátila viac do centra pozornosti - ako hybridná vojna na bieloruských hraniciach, píše de.euronews.com. „Na poľsko-bieloruskej hranici sa odohráva hybridná vojna," - opísal situáciu... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.