Plány Bruselu v oblasti jadra a plynu vyvolávajú pobúrenie. Podkopali vlastné ciele v oblasti klímy!
03 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Európska komisia chce v budúcnosti nepriamo podporovať moderné jadrové a plynové elektrárne. Environmentálne združenia a odporcovia jadrovej energie sú zdesení, informuje gmx.net.

Komisia EÚ pod vedením Ursuly von der Leyenovej vyvolala zdesenie medzi ochrancami životného prostredia a odporcami jadrovej energie svojimi plánmi nepriamo podporiť moderné jadrové a plynové elektrárne. Organizácie ako Greenpeace a Deutsche Umwelthilfe (Nemecká pomoc pre životné prostredie) obvinili Brusel, že vyslal úplne nesprávny signál a podkopal svoje vlastné ciele v oblasti klímy.

EÚ v krízovom režime – obzretie za rokom 2021
Červené čiary, byrokracia a čierne listiny. Krízové rokovania a kompromisy. V roku 2021 došlo v EÚ k viacerým patovým situáciám, bilancuje de.euronews.com. Tu je stručné zhrnutie, ktoré začína vo Veľkej Británii. Problematický brexit Rok sa... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Jadrový odpad by zaťažil EÚ na celé stáročia

V Nemecku, ktoré sa postupne vzdáva jadrovej energie, vyvolali rozruch najmä plány Európskej komisie klasifikovať investície do nových jadrových elektrární alebo predĺženie ich životnosti za určitých podmienok ako šetrné ku klíme. Je nesprávne označovať „vysoko rizikovú technológiu" jadrovej energie za udržateľnú, uviedol nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Jadrový odpad by zaťažil EÚ na celé stáročia.

Absolútna odchýlka

Nemecká spolková ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová vyhlásila: „Jadrová energia je príliš riskantná, príliš drahá a príliš pomalá na to, aby pomohla svetu chrániť klímu." Bádensko-württemberská ministerka životného prostredia Thekla Walkerová označila krok Európskej komisie za absolútnu odchýlku v oblasti energetickej a klimatickej politiky.

2022: Quo vadis Európa? (VIDEO)
Rok 2021 bol poznačený pandémiou, lockdownami, krízami, strachom a protestmi, bilancuje de.euronews.com. Čo bude rozhodovať o vývoji v roku 2022? Európa chce mať vo svete väčšiu váhu, ale vnútorne bojuje s vnútornými konfliktmi a migračnou... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V Nemecku boli na prelome rokov odstavené tri jadrové elektrárne v Brokdorfe, Grohnde a Gundremmingene. Koncom roka budú nasledovať tri úplne posledné nemecké jadrové elektrárne pri Landshute, v Emslande a pri Heilbronne.

Moderné jadrové a plynové elektrárne sa majú klasifikovať ako udržateľné

Konkrétne plány Európskej komisie stanovujú, že plánované investície do nových jadrových elektrární v krajinách ako Francúzsko, Poľsko a Holandsko môžu byť klasifikované ako udržateľné. Podmienkou je, aby tieto elektrárne spĺňali najnovšie technické normy a najneskôr do roku 2050 sa predložil konkrétny plán na vybudovanie úložiska vysoko rádioaktívneho odpadu. Okrem toho by nové zariadenia museli dostali stavebné povolenie do roku 2045.

Putin: Nord Stream 2 je pripravený na export zemného plynu
Podľa ruského prezidenta Vladimíra Putína už bola druhá z dvoch potrubných liniek plynovodu Nord Stream 2 naplnená plynom. Ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že Nord Stream 2 je pripravený na export zemného plynu. Kontroverzný projekt, ktorý... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Aj investície do nových plynových elektrární by sa mali dať klasifikovať ako udržateľné, najmä na žiadosť Nemecka. V tejto súvislosti by bolo dôležité napríklad to, koľko skleníkových plynov sa vypúšťa a či sa elektrárne môžu najneskôr do roku 2035 prevádzkovať aj na ekologický vodík alebo nízkouhlíkový plyn.

Klasifikácia má umožniť investorom presunúť svoje investície do udržateľnejších technológií a spoločností, a tak významne prispieť k dosiahnutiu klimatickej neutrality Európy do roku 2050. Očakáva sa, že to bude mať ďalekosiahle účinky, pretože projekty klasifikované ako udržateľné by sa mali financovať oveľa ľahšie a lacnejšie.

Merkelová, Orbán, sopka, vírus: TOTO boli najpopulárnejšie príspevky, ktoré ovládli sociálne siete v roku 2021 (VIDEÁ)
Prehľad príspevkov, ktoré boli najpopulárnejšie na rôznych sociálnych sieťach, priniesol de.euronews.com. Toto boli hity na Facebooku: Európa, pandemické protesty a 3D mačka Vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána krátko pred začiatkom... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zlý kompromis a ústupok

Už niekoľko mesiacov prebieha spor o to, ako naložiť s jadrovou a plynovou energiou. Nemecko sa vyslovilo za označenie plynu ako nevyhnutnej prechodnej technológie. Na druhej strane, pre krajiny ako Francúzsko je jadrová energia kľúčovou technológiou pre hospodárstvo bez emisií CO2. Mohlo sa to zaobísť bez zahrnutia plynu. Kritici preto považujú krok Európskej komisie za zlý kompromis a ústupok záujmom krajín ako Francúzsko a Nemecko.

„Nemecko reálne potrebuje moderné plynové elektrárne ako prechodnú technológiu, pretože sa zaobídeme bez uhlia a jadrovej energie," - povedal minister financií Christian Lindner pre Süddeutsche Zeitung.

Nord Stream 2: Bude dodávať plyn do Európy, alebo zostane len kopou šrotu?
Rusko varuje pred oneskorením projektu Nord Stream 2. Bude dodávať plyn, alebo bude z toho len veľký debakel? Čo bude v roku 2022 s kontroverzným plynovodom? – pýta sa epochtimes.de. Rusko trvá na rýchlom rozhodnutí o spustení plynovodu Nord... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Rakúsko hrozí Európskym súdnym dvorom

Členské štáty EÚ majú teraz čas do 12. januára, aby sa k návrhu vyjadrili. Podľa Európskej komisie je možné zabrániť jeho realizácii len vtedy, ak sa spojí aspoň 20 štátov EÚ, ktoré predstavujú aspoň 65 percent celkového počtu obyvateľov EÚ, alebo aspoň 353 poslancov Európskeho parlamentu.

To sa však považuje za nepravdepodobné, keďže okrem Nemecka sú proti začleneniu jadrovej energie jednoznačne len krajiny ako Rakúsko, Luxembursko, Dánsko a Portugalsko. A dostatočne veľká väčšina proti plánovaným pravidlám o plyne je tiež v nedohľadne.

Prinajmenšom Rakúsko však nechce nechať nič na náhodu a hrozí, že sa obráti na Európsky súdny dvor. „Ak sa tieto plány zrealizujú, podnikneme právne kroky," - vyhlásila rakúska ministerka pre ochranu klímy Leonore Gewesslerová, uzatvára gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

Gazprom: EÚ si za plynovú krízu môže sama (VIDEO)
Zásoby v európskych zásobníkoch plynu sa nebezpečne zmenšujú. Západ Rusku vyčíta, že z politických dôvodov prerušilo dodávky do EÚ, najmä v zásobovacích koridoroch cez Ukrajinu a Poľsko, píše de.euronews.com. Rusko sa bráni obvineniam z... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.