Čo nám svet pripraví v roku 2022? Týchto šesť udalostí môžeme očakávať určite
02 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Názor Damiana Wilsona (Russia Today)

Od kľúčových volieb cez vesmírne preteky a zimné olympijské hry až po majstrovstvá sveta, tento rok bude ďalším rokom plným zvratov, upozorňuje britský novinár a špeciálny poradca pre politickú komunikáciu v Spojenom kráľovstve a EÚ Damian Wilson.

V roku 2022 príde zúčtovanie. Po dvoch rokoch únavnej pandémie, zbabraného zaobchádzania s ňou zo strany predstaviteľov verejného zdravotníctva na celom svete a nekonečných útokoch na naše individuálne slobody, séria národných volieb po celom svete konečne dá ľuďom príležitosť ohodnotiť domácu úlohu svojich lídrov.

Váš čas vypršal!

Občania Kolumbie, Bosny a Hercegoviny, Kostariky, Maďarska, Kene, Mali, Filipín, Portugalska, Južnej Kórey, Švédska a Tuniska, okrem iných, budú mať šancu zbaviť sa úradujúcich nekompetentných a vyskúšať niečo nové. 

Aspoň v dvoch krajinách na opačných stranách sveta by úradujúci lídri mali určite plánovať svoju kariéru mimo politiky.

Odborníčka varuje: Rúška pre nás predstavujú absolútne zdravotné riziko!
Aké sú účinky rúšok na náš mozog? Túto otázku sa snaží zodpovedať nemecká doktorka Margarite Griesz-Brisson, ktorá sa špecializuje na neurofyziológiu a neurotoxikologiu. Jej závery sú viac než zaujímavé. Mozog bez kyslíka trpí Opätovné... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Brazílsky prezident obvinený zo spáchania zločinov proti ľudskosti

V Brazílii pravicový populistický prezident Jair Bolsonaro predsedal druhému najvyššiemu svetovému úmrtiu na koronavírus, pričom sa vysmieval zmierňujúcim opatreniam a rozhodol sa nenechať sa zaočkovať. 

Jeho riešenie krízy Covid v jeho krajine bolo také nešikovné, že šesťmesačné vyšetrovanie brazílskeho senátu jeho reakcie na pandémiu obvinilo prezidenta a jeho administratívu zo spáchania zločinov proti ľudskosti z nedbanlivosti. Berte to ako zlyhanie.

Okrem toho prieskum verejnej mienky uskutočnený v septembri ukázal, že 54 % Brazílčanov by ho znova nezvolilo a mnohí chceli, aby bol obvinený. Pre žiadnu predvolebnú kampaň to nie je dobrý začiatok.

V najzaočkovanejšej krajine sveta bol hlásený prvý prípad FLURÓNY!
Máme tu nový problém? Prvý prípad potenciálne nebezpečnej kombinácie Covid-19 a chrípky bol objavený u mladej, tehotnej ženy v Izraeli, píše portál RT. Hybridný stav bol diagnostikovaný v Rabin Medical Center v Petah Tikva začiatkom tohto týždňa,... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Sex a hádky austrálskeho premiéra Scotta Morrisona 

Na druhej strane zemegule bude nepopulárny austrálsky premiér Scott Morrison povolaný na zodpovednosť oveľa skôr, pričom voliči zamieria do volebných miestností v termíne, ktorý ešte nie je potvrdený, pred koncom mája.

Scotty z marketingu – ako Austrálčania nazvali bývalého reklamného manažéra – prekonal sériu kríz. Strašné požiare Čierneho leta v rokoch 2019 – 2020, kontroverzné zatvorenie medzinárodných hraníc, vďaka čomu mnoho Austrálčanov uviazlo v zahraničí, a zatvorenia medzištátnej hranice, čo podnnietilo napätie medzi susedmi.

K tomu sa pridali šokujúce správy o znásilneniach a sexuálnom zneužívaní žien pracujúcich v austrálskom parlamente. Tie viedli k správe, podľa ktorej jedna z troch zamestnankýň zažila sexuálne obťažovanie.

Na medzinárodnej scéne sa Morrison zahral na tvrdého chlapa voči Číne a otriasol Francúzskom tým, že odstúpil od zmluvy o ponorke v hodnote 50 miliárd AU$. A podpísal novú zmluvu v hodnote 70 miliárd AU$ s USA, ako súčasť novej trojstrannej aliancie AUKUS, ktorá zahŕňa ešte Spojené kráľovstvo. 

Pápež František: Ublížiť žene znamená uraziť Boha
Pápež František vo svojom prvom príhovore nového roka vyzval v sobotu na ukončenie násilia páchaného na ženách, ktoré je "veľkou urážkou Boha". Uviedol to počas bohoslužby vo vatikánskej Bazilike sv. Petra, píše agentúra Reuters. Najvyšší pontifex... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Keď uvažujeme o načasovaní volieb, musíme zvážiť prieskum Guardianu z novembra. Novinári zistili, že 47 percent respondentov súhlasí s tým, že správanie Morrisona ‚podkopalo‘ reputáciu Austrálie na svetovej scéne.

Pre národ, ktorý je precitlivený na to, ako ho vníma zvyšok sveta, je Morrison nevýhodou. Čoskoro by si mal teda objednať sťahovaciu dodávku.

Veľké športové udalosti #1

USA, Veľká Británia, Kanada a Austrália sa podľa Bieleho domu dohodli na diplomatickom bojkote hostiteľskej krajiny na protest proti „strašnému porušovaniu ľudských práv a zverstvám zo strany ČĽR v Sin-ťiangu“. To znamená, že dotknuté krajiny nepošlú žiadnych vládnych ministrov ani oficiálnych zástupcov. 

Musíte sa opýtať: "No a čo?" Športovci ich krajín – tí, na ktorých tu záleží –, tak tí prídu. Kto tam chce perepúť papalášov?

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/01/smutne-vyrocie-este-ze-sa-nenaplnilo

Spomínam si na olympijské hry v Londýne v roku 2012, keď cesty v centre hlavného mesta mali exkluzívne rýchle pruhy, takže hodnostári a zahraniční hostia mohli svišťať, zatiaľ čo my ostatní sme uviazli v premávke. Bolo to ako byť občanom druhej kategórie vo svojej vlastnej krajine. 

Športoví fanúšikovia sa nepochybne zídu v tisíckach, športovci budú lámať rekordy, transrodoví konkurenti vzbudia veľkú diskusiu a žiadna duša si nevšimne, že nejaký druhoradý diplomat z Kanady si nevyzdvihol svoj vstupný preukaz a tašku s darčekmi. 

Veľké športové udalosti #2

Je smiešne, že týmto vysoko zásadovým národom sa podarí zosadnúť zo svojich vysokých koní včas pred Svetovým pohárom vo fotbale v Katare na konci roka.

Nikdy sa nedozvieme, čo viedlo k spornému rozhodnutiu udeliť prémiový svetový futbalový turnaj púštnemu národu, ktorý má vo svetovom futbalovom rebríčku 48. miesto. Ale teraz to prehliadnime a zvážme dôkazy, že od roku 2010 viac ako 6 750 migrujúcich pracovníkov  v tejto krajine zomrelo, a to najmä pri výstavbe štadiónov a kľúčových infraštruktúrnych projektov potrebných pre turnaj.

Euro oslavuje dvadsiatku! Ale jeho dni môžu byť zrátané
Názor Paula A. Nuttala (Russia Today) Pred dvoma desaťročiami bola v Európe zavedená nová mena. Odvtedy sa odhalili jej obmedzenia ako „univerzálneho“ riešenia pre rôzne ekonomiky a jej budúcnosť je rovnako neistá ako budúcnosť samotnej EÚ,... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Malo by sa tiež pamätať na to, že ešte v roku 2017 bol Katar vo svojom susedstve vyvrheľom, pretože ho až do začiatku roku 2021 blokovali Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia, Egypt a Bahrajn pre tvrdenia, že podporuje terorizmus prostredníctvom Moslimského bratstva a prílišné priateľstvo s Iránom. 

Kde je to rozhorčenie? Kde je ten diplomatický bojkot? Nie som si istý. Ale viem, kde je pokrytectvo. Možno by to mohlo mať niečo spoločné s kľúčovou strategickou úlohou Kataru na Blízkom východe a s 858 biliónmi kubických stôp zásob zemného plynu, ktoré vlastní – 12 percent z celkového počtu svetových zásob. 

Alebo je to možno len náhoda! Myslím, že je to len jedna z mnohých veľkých neznámych.

Máme už to najhoršie za sebou? (Silvia Porubänová)
Názor Silvie Porubänovej (Pravda) Uznávaná sociologička Silvia Porubänová, riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva, verí, že Slovensko má to najhoršie už za sebou. Debaty o predčasných voľbách vníma ako politickú hru.... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Musk si už brúsi zuby na zlato z hviezd!

Vesmírne preteky budú fascinovať aj v roku 2022. Pritom kráľ Elon Musk plánuje ďalšie štarty v rámci päťročnej spolupráce s americkým letectvom. 

Veľkou novinkou tohto roka však bude vyšetrovanie NASA 16 Psyche, asteroidu približne jednej šestnástiny priemeru nášho Mesiaca, ktorý sa momentálne nachádza na obežnej dráhe medzi Marsom a Jupiterom, len 1,5 miliardy míľ od Zeme.

Prečo ten rozruch? Vedci si myslia, že tento 140 míľ široký kus kameňa, ktorý bol prvýkrát objavený v roku 1852, je celý z kovu a mohol by nám priniesť len železo v hodnote okolo 10 000 biliónov dolárov plus obrovské množstvo niklu a dokonca aj zlata. 

Samozrejme, museli by sme nájsť spôsob, ako to všetko dopraviť späť na Zem, no zatiaľ je to len detail. Niet pochýb o tom, že Musk pripravuje plán.

Medzitým NASA naplánovala v auguste vyslanie orbitálnej kozmickej lode na tri a pol ročnú cestu, aby zmapovala asteroid v tvare zemiaka vo vzdialenosti 435 míľ. Čo je, treba povedať, ďalším neuveriteľným cvičením v pokroku, ktorý sme dosiahli v pochopení našej galaxie.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/01/putinova-sachova-partia-ma-uspech

A čo Covid?

Napriek tomu, že sme stále optimistickí, rok 2022 bude rokom, kedy pokrčíme ramenami nad svojou nesmelosťou tvárou v tvár pandémii, ktorá zabila 5,5 milióna ľudí na celej planéte a bola zodpovedná za takmer 290 miliónov prípadov. Hoci každé úmrtie je určite pre niekoho bolestivé, čísla ukazujú, že oveľa viac ľudí sa z vírusu zotaví, ako zomrie.

To je jednoduchý fakt a v porovnaní s epidémiou španielskej chrípky zo začiatku minulého storočia, kde bolo hlásených 50 miliónov úmrtí a 500 miliónov prípadov, má koronavírus pred sebou ešte dlhú cestu, pokiaľ ide o dosah. 

Máme tu zmenu v spôsobe, akým dodržiavame osobnú hygienu, obrovské množstvo ľudí pracujúcich on-line a objavili sa nové vakcíny na liečbu Covid-19 a jeho variantov. Možno – prosím – nie je príliš poburujúce veriť, že najhoršiu búrku sme prežili.

Smiech cez slzy, alebo: Bude ešte horšie? (Igor Daniš)
Komentár Igora Daniša (Pravda) Bol rok 2021 len tichom pred búrkou? Igor Matovič opäť raz „nesklamal“. Po precitnutí zo zlého sna mnohí volali po okamžitom reparáte formou referenda či predčasných volieb. Napriek množstvu zozbieraných hlasov však... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Systémy verejného zdravotníctva a individuálne správanie sa pravdepodobne navždy zmenili, zatiaľ čo ekonomiky boli zničené a my sme prišli o osobné slobody. Všetko podľa vôle zle pripravených vlád v stave paniky.

Väčšina ľudí sa z Covidu zotaví do 10 dní, ale škody spôsobené ekonomikám budú pokračovať počas roku 2022 aj dlhšie. A nedôvera verejnosti a jej hnev voči tým, ktorí im vládnu, budú trvať ešte dlhšie. O dosť dlhšie. 

Od nového roka lieky bez doplatkov? POZOR! Nie všetky a nie pre všetkých
Od Nového roka viaceré skupiny pacientov nebudú za lieky v lekárni doplácať. Má to však opäť niekoľko háčikov. Bez doplatku nebudú všetky lieky a tiež nie pre všetkých dôchodcov, píše portál dnes24.sk. Závisieť to bude od výšky ich príjmu. Uviedla... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Čína proti USA

Nie, bohužiaľ to nie je ďalšia športová udalosť, ale pokračujúci stret dvoch superveľmocí, jednej narastajúcej a druhej slabnúcej. A ten určite ovládne titulky počas celého roka.

Čo prinesie rok 2022 v tejto veľkej a rastúcej rivalite? Bude nová studená vojna chladnejšia alebo dôjde k nejakému zblíženiu, aby svet mohol v noci ľahšie spať vo svojej posteli?

Optimista vo mne dúfa v to druhé, ale pesimista vo mne má podozrenie, že sa stane to prvé. V skutočnosti, keď sa Amerika stáva čoraz agresívnejšou a provokatívnejšou – práve vyčlenila miliardy na umiestnenie rakiet dlhého doletu v rámci toho, čo je známe ako reťazec prvého ostrova, priamo na prahu Číny – obávam sa, že čoskoro môžeme vidieť, ako sa studená vojna zmení na horúcu. 

A to rozhodne nie je príbeh, ktorý chcem vidieť v roku 2022. 

Prečo lekári odmietajú chemoterapiu, keď sami ochorejú? Štúdia dáva odpoveď
Chemoterapia ako liek na rakovinu zachránila milióny životov. Je však tiež notoricky známa svojimi strašnými vedľajšími účinkami. Či si je zvolíte pri liečbe tohto zhubného ochorenia, je čisto vašou osobnou voľbou. Zaujímavý je ale fakt, že väčšina... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.