Prečo lekári odmietajú chemoterapiu, keď sami ochorejú? Štúdia dáva odpoveď
02 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Chemoterapia ako liek na rakovinu zachránila milióny životov. Je však tiež notoricky známa svojimi strašnými vedľajšími účinkami. Či si je zvolíte pri liečbe tohto zhubného ochorenia, je čisto vašou osobnou voľbou. Zaujímavý je ale fakt, že väčšina lekárov si zvolia chemoterapiu nepodstúpiť v prípade, ak na toho zákerné ochorenie sami ochoreli. Prečo?

Ako uvádzajú autori nedávnej štúdie, „naša štúdia priniesla otázniky ohľadne dôvodov, prečo lekári chemoterapiu svojim pacientom odporúčajú a predpisujú, no pre seba sa ju rozhodnú odmietnuť“, píše portál domacaliecba.sk.

Predtým, než pristúpime k objasneniu tejto malej záhady, poďme sa najprv pozrieť na zopár štatistík.

Neustále rastúci výskyt rakoviny

Pokroky v technológiách, diagnostike a liečbe ochorení, spolu s rastúcim životným štandardom umožnili, že sa dnes ľudia dožívajú vyššieho veku ako tomu bolo v minulosti. S rastúcim vekom však rastie aj potreba zdravotnej starostlivosti. Je to nočná mora všetkých zdravotných poisťovní.

Rakovina je pritom jedna z popredných príčin úmrtí vo svete. Ročne sa na jej liečbu iba v Amerike vynaloží vyše 150 miliárd dolárov. Taktiež dramaticky rastie potreba rôznych typov lekárov počas posledných 6 mesiacoch života pacientov.

Novoročné príhovory najvyšších činiteľov? Filozofické nezmysly a nevydarené vtipy, myslí si historik
Konanie premiéra i prezidentky už nie je poddanské, ono je doslova otrocké! Takto reagoval na sviatočé príhovory najvyšších ústavných činiteľov historik, politický analytik a publicista Eduard Chmelár. Naozaj neviem, čo ma na nich viac... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Zároveň sa zvyšuje počet ľudí, ktorí si svoje posledné chvíle života prajú prežiť doma v okruhu svojej rodiny. Takúto požiadavku uvádza až 80 percent pacientov.

Otázka potom znie, prečo onkológovia nástoja na tom, aby aj ľudia vo vysokom veku podstupovali invazívnu a náročnú liečbu, zvyčajne chemoterapiu alebo ožarovanie?

Čo odhalila štúdia na lekároch, ktorí ochoreli na rakovinu

Zaujímavá štúdia vykonaná výskumníkmi zo Standfordskej univerzity odhalila, že tí istí lekári, ktorí počas svojho života silne presadzovali chemoterapiu pre svojich pacientov, ju sami pre seba odmietli.

Štúdia sa opakovala dvakrát – raz v roku 1989 a druhýkrát v roku 2013. Výsledok bol v oboch obdobiach približne rovnaký.

Prezidentka pobavila vtipným videom: Zasmejte sa spolu so mnou, odkazuje
Pozrite si vtipné momenty z natáčaní a zasmejte sa spolu so mnou. Takto oslovila v závere roku 2021 Slovákov prezidentka Zuzana Čaputová a prekvapila zostrihom vtipných momentov z natáčaní v Prezidentskom paláci. Zábavné momenty z... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Výskumníci zistili, že 88,3 percenta lekárov zo štúdie v roku 2013 si želali nepodstúpiť vysoko invazívnu liečbu chemoterapiou na sklonku svojho života.

Ukázalo sa tiež, že lekári špecializujúci sa v oblasti intenzívnej medicíny, pediatrie, gynekológie a anestéziológie mali k chemoterapii o niečo pozitívnejší prístup než lekári z chirurgie, ortopédie a radiačnej onkológie.

Výskumníci k tomu dodávajú: „Drvivá väčšina lekárov sa rozhodla nepodstúpiť terapie, ktoré by im teoreticky mohli predĺžiť život. Tieto terapie si zvolilo len 11,7 percenta z nich. Napriek pokrokom vo vede a technológiách za posledných 23 rokov nastal u lekárov v tomto smere len veľmi malý posun“.

Politológ: Nabudúce dostaneme EAN na čelo?
Našim čitateľom dobre známy RNDr. Ján Baránek bol hosťom v relácii Eriky Vincourekovej na ZVTV a ich rozhovor bol veľmi zaujímavý. Nie len pre veriacich ľudí. Nežili sme normálnu dobu Sme na Slovensku prvá generácia, čo nezažila vojnu, hladomor,... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Dôvody, prečo lekári odmietali chemoterapiu

Po dospetí k záverom štúdie, výskumníci pristúpili k hľadaniu možných príčin, ktoré by vysvetľovali správanie lekárov odmietajúcich chemoterapiu. Nájdenie odpovede bolo o to pálčivejšie, keďže uvedení lekári ju svojim pacientom predtým silne odporúčali.

No a tu už sú dôvody, ktoré výskumníci predpokladajú:

1. Lekári boli počas svojho života svedkami množstva bolestí a utrpenia

Počas svojej aktívnej kariéry lekári odmietajúci chemoterapiu videli množstvo nielen svetlých, ale hlavne temných chvíľ svojich pacientov.

Je možné, že potom, čo boli svedkami nesmierneho utrpenia, ktoré chemoterapia spôsobovala, sa rozhodli, že oni sami také niečo podobné podstúpiť odmietajú.

Podniky môžu od pondelka otvoriť. Viaceré však avizujú, že sa im to neoplatí!
Môžu privítať prvých zákazníkov, ale neoplatí sa im ani otvoriť! Niektorí majitelia reštaurácií kritizujú nejasné podmienky nariadené štátom a viacerí krútia hlavou nad pretrvávajúcim zákazom vychádzania. Reštaurácie budú môcť od pondelka 3.... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

2. Bývali prehnane optimistickí

Lekári zvyknú niekedy byť ohľadne zdravotného stavu svojich pacientov nadmieru optimistickí a mohli tak zle odhadnúť dĺžku života, ktorý im ešte ostáva.

Takýto optimizmus viedol k zintenzívneniu liečby až do bodu, kedy už bolo nesporne jasné, že pacient umiera. Výsledkom takéhoto prístupu však bolo, že na konci života museli títo pacienti znášať hrozné vedľajšie účinky chemoterapie namiesto toho, aby v pokoji dožili doma s rodinou.

Je síce príjemné mať lekára, ktorý pacienta na jeho ceste za vyliečením povzbudzuje, no je na škodu, ak je takýto lekár slepý k potrebám a prianiam svojho pacienta.

Veštica predpovedá: Čo v roku 2022 čaká Hegera, Fica, či Matoviča?
Najťažší rok od roku 1989! Tak označili mnohí politici práve uplynulý rok 2021. Čo ich však čaká v roku 2022, ktorý práve nastal? Na to má odpoveď veštica Daniela Paculiková. Bude lepšie? Svitá konečne na lepšie časy, alebo sa skôr treba... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

3. Kultúra maximálnej intervencie

V súčasnom zdravotníckom systéme stále pretrváva mentalita maximálnej intervencie bez ohľadu na jej efektívnosť.

Každý chce mať na svojej strane lekára, ktorý za pacienta bojuje, aby ho vyliečil. Problém ale nastáva, keď to robí aj napriek pacientovým želaniam iba preto, že v naordinovanú liečbu verí.

4. Lekári sú vysoko odmeňovaní za invazívne procedúry

Hroznou pravdou je, že súčasný medicínsky systém štedro odmeňuje nemocnice a lekárov za vysoko invazívne procedúry. (Musíme však pripomenúť, že ide hlavne o krajiny, kde si musí človek za takúto liečbu platiť. Naopak v krajinách, kde sociálny systém liečbu prepláca, sa poisťovne desia takýchto zákrokov a často hľadajú všetky možné cestičky, ako tieto procedúry nezaplatiť a vynechať, pozn. red.)

Veľká časť rozpočtu zdravotníctva sa míňa na pacientov v ich poslednom roku života a 40 percent tejto časti rozpočtu ide na pacientov v ich posledných 30 dňoch života.

Ak teda lekári samotní si nestoja za liečbami a procedúrami, ktoré ordinujú iným, potom je zjavne niečo zhnité v zdravotníctve a vyžaduje si to zmenu.

Nečakaný zvrat silvestrovskej služby! Policajt požiadal priateľku o ruku v priamom prenose (VIDEO)
Chceli nafotiť pozdrav zo silvestrovskej služby, no podarilo sa omnoho viac! Nitriansky policajt Maroš využil službu počas posledného dňa v roku na dojímavú žiadosť o ruku. Obyčajné fotenie sa dojímavo zmenilo Nitrianski policajti mali na koniec... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Zvoľte si pre seba správnu možnosť

Pomyslenie na rakovinu, vlastný koniec života či koniec života niekoho zo svojich blízkych môže byť srdcervúce. Ak sa vás to dotkne, doprajte si dostatok času na to, aby ste zvážili svoje potreby a želania. Tie potom komunikujte svojmu lekárovi.

Pamätajte na to, že čo sa týka medicínskych procedúr, tak nič nie je čiernobiele. Každý človek je iný, vyžaduje sú inú liečbu a jeho odozva na liečbu môže byť tiež rozdielna. Vždy si zhodnoťte, čo je pre vás alebo vašu rodinu najlepšie, keď budete robiť takéto rozhodnutia.

Tiež berte ohľad na to, že táto štúdia skúmala postoj lekárov k chemoterapii na sklonku ich života, nie na začiatku ochorenia.

Zostalo vám jedlo zo sviatkov? Nezúfajte, dajú sa s ním robiť divy!
Neviete čo so zvyškami jedla? Stačí trošku fantázie a rodina si oblíže prsty. Všetko naokolo už istú dobu zdražieva a rok 2022 sa bude určite niesť v duchu uťahovania si opaskov. Nehovoríme, že inokedy je plytvanie jedlom v poriadku, ale počas... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.