Smiech cez slzy, alebo: Bude ešte horšie? (Igor Daniš)
02 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Komentár Igora Daniša (Pravda)

Bol rok 2021 len tichom pred búrkou?

Igor Matovič opäť raz „nesklamal“. Po precitnutí zo zlého sna mnohí volali po okamžitom reparáte formou referenda či predčasných volieb. Napriek množstvu zozbieraných hlasov však k tomu nedošlo. Podľa Igora Daniša je to možno aj dobre.

Tŕňom v oku nebolo len manažovanie pandémie. Vládna koalícia „sa blysla“ aj svojimi krokmi v sociálnej a ekonomickej oblasti. Na ľudí sa zosypala spŕška návrhov, ktorým sa hovorilo „reformy“. Tie boli často na hrane únosnosti. Nikoho nezaujímal názor odborníkov či verejnosti. Podstatná bola snáď rýchlosť. Príčinou je možno aj 12-ročná stagnácia v tomto smere.

2022: Quo vadis Európa? (VIDEO)
Rok 2021 bol poznačený pandémiou, lockdownami, krízami, strachom a protestmi, bilancuje de.euronews.com. Čo bude rozhodovať o vývoji v roku 2022? Európa chce mať vo svete väčšiu váhu, ale vnútorne bojuje s vnútornými konfliktmi a migračnou... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vakcína mala koronu poslať do minulosti

Od odchádzajúceho roka sa toho príliš veľa očakávalo. Koronavírus sa mal vďaka vakcíne stať minulosťou. Bola to však len predstava, ktorá sa nenaplnila. Ako upozorňuje Igor Daniš, „plná zaočkovanosť je vo svete poloprávd a mnohých dezinformácií nemožná“. Vakcíny nielenže v mnohých krajinách chýbajú, ale aj ich účinok sa ukázal ako polovičný.

Nakaziť sa totiž môžu aj očkovaní, dokonca môžu vírus aj šíriť. Najmä nový variant Omikron. Farmafirmy inovovanú vakcínu na novú mutáciu nedodali. Do očí bije poníženecký postoj politikov k nadnárodným firmám. Neodvážili sa im siahnuť ani na patenty, hoci by to svetu pomohlo.

Ako sme (ne)cestovali v čase pandémie 2021: obmedzenia, lockdowny... čo nás ešte čaká?
Čím všetkým sme si doposiaľ prešli, sumarizuje de.euronews.com. COVID pasy zachránili letné dovolenky Od júla máme k dispozícii COVID pasy, ktoré nám majú uľahčiť cestovanie za predpokladu, že sme plne zaočkovaní, vyliečení z choroby alebo máme... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ekonomický model sa rozpadol ako domček z karát

Vďaka lockdownom sa globálny, liberálny ekonomický model rozpadol ako domček z karát. Ukázalo sa, aká krehká je zvlášť európska ekonomika. Chýba jej konkurencia a stojí na rôznych malých monopoloch, konštatuje ďalej Igor Daniš. O zmene modelu sa ale nahlas nehovorí.

Pokiaľ ide o klimatické zmeny, chýba zhoda, ako s nimi bojovať. Prijímajú sa opatrenia, nad ktorými stojí rozum. Čoraz viac sme v EÚ závislí od nálad nemeckej politiky, poznamenáva Igor Daniš. Európska komisia prichádza s ideologickými návrhmi, ktoré sa vymykajú demokracii a logike, ako nedávny návrh vypustenia názvu Vianoc zo slovníka.

EÚ v krízovom režime – obzretie za rokom 2021
Červené čiary, byrokracia a čierne listiny. Krízové rokovania a kompromisy. V roku 2021 došlo v EÚ k viacerým patovým situáciám, bilancuje de.euronews.com. Tu je stručné zhrnutie, ktoré začína vo Veľkej Británii. Problematický brexit Rok sa... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vďaka Covidu sa odsunula petícia o konci striedania zimného a letného času. Hoci ju podpísala iba malá časť európskej populácie, všetky štáty EÚ sa jej musia prispôsobiť. K hľadaniu racionálneho kompromisu sa nepristúpilo.

Čo nás čaká v tomto roku?

Prichádza Omikron a nevieme, akú spúšť za sebou zanechá. Igor Daniš súčasne kladie otázku, či rok 2021 bol už vrcholom krízy, alebo len predzvesť ešte väčšej – zdravotníckej, ekonomickej, politickej či medzinárodnej.

Podľa Igora Daniša nemáme politické osobnosti, ktoré by dokázali zmierovať rozhádané skupiny a prinášať pozitívne vízie. Jedným z dôvodom takého stavu je aj to, že existujúci ekonomicko-politický model im ani tú možnosť nedáva. „Je preto na mieste začať uvažovať o jeho zmene,“ - dodáva Igor Daniš.

(Medzititulky red. HD.)

Merkelová, Orbán, sopka, vírus: TOTO boli najpopulárnejšie príspevky, ktoré ovládli sociálne siete v roku 2021 (VIDEÁ)
Prehľad príspevkov, ktoré boli najpopulárnejšie na rôznych sociálnych sieťach, priniesol de.euronews.com. Toto boli hity na Facebooku: Európa, pandemické protesty a 3D mačka Vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána krátko pred začiatkom... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.