Euro oslavuje dvadsiatku! Ale jeho dni môžu byť zrátané
01 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Názor Paula A. Nuttala (Russia Today)

Pred dvoma desaťročiami bola v Európe zavedená nová mena. Odvtedy sa odhalili jej obmedzenia ako „univerzálneho“ riešenia pre rôzne ekonomiky a jej budúcnosť je rovnako neistá ako budúcnosť samotnej EÚ, konštatuje historik, autor a bývalý europoslanec Paul A. Nuttal

Hoci euro pôvodne vzniklo vo virtuálnej podobe v roku 1999, 1. január je výročím dátumu, kedy sa mnohým Európanom prvýkrát dostali do rúk reálne bankovky novej meny. 

Pôvodné národné meny zmizli

Euro sa v ten deň v roku 2002 stalo zákonným platidlom v 12 členských štátoch Európskej únie. Zmizla nemecká marka, frank, peseta, talianska líra – aby sme vymenovali aspoň niektoré – a prišlo euro kontrolované Frankfurtom. 

Bol to deň, ktorý oslavovali tí, ktorí dlhé roky snívali o federálnej Európe. Spoločná mena bola skutočne jadrom európskeho projektu už od jeho založenia v 50. rokoch 20. storočia. Hoci dlhé roky bola v pozadí. 

Arcifederalisti museli čakať na Maastrichtskú zmluvu z roku 1992, aby videli, ako sa ich sny premenili na skutočnosť. Táto zmluva, ktorá takmer zvrhla britskú vládu, oficiálne nasmerovala EÚ na cestu k menovej únii a vytvoreniu eura. 

Covid Tribunal alebo Norimberg 2 (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) O lekároch a právnikoch - bojovníci proti zločinom a proti ľudskosti Opakovane som písal, že boj proti takzvanej pandémii v mnohých krajinách získal formu očividného porušovania ústavy,... Čítať ďalej
26 | 12 | 2021 | Ivan Mihale

Nová mena bola vždy viac o politike ako o ekonomike

Podľa ustanovení musel členský štát splniť určité ekonomické kritériá, aby sa kvalifikoval na vstup do novej meny. Kritériá však boli manipulované alebo v niektorých prípadoch ignorované, čo pridalo na váhe argumentu, že mena bola vždy viac o politike ako o ekonomike. 

Napríklad jedným z kľúčových prvkov kritérií bolo, že členský štát nemôže mať rozpočtový deficit vyšší ako 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Krajinám však bolo umožnené upraviť čísla, aby sa zabezpečilo, že sa budú môcť pripojiť k novovzniknutej mene.

Zdecimované ekonomiky  stredomorských štátov

Môj bývalý šéf, ekonóm a bývalý europoslanec John Whittaker v roku 2006 varoval, že stredomorské štáty sa dostali do neistej ekonomickej situácie kvôli ich prestupu na euro.

Hoci jeho varovania v Bruseli odmietli, mal pravdu. Keď v roku 2008 prišiel globálny ekonomický krach, boli zdecimované najmä ekonomiky Španielska, Portugalska, Talianska a Grécka. 

Nezastavte sa - odkazuje v príhovore Nitriansky biskup Beňo
Portál postoj.sk uverejnil Vianočné zamyslenie biskupa Beňa "Odpustime si. A cez odpustenie hľadajme stratenú jednotu! Sviatočný príhovor nitrianskeho pomocného biskupa Petra Beňa z uvedeného portálu preberáme a uverejňujeme v plnom... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Najhoršie dopadlo Grécko

Grécko sa napríklad ocitlo v pasci meny, ktorá nebola vhodná pre jeho ekonomické potreby. Náklady na prácu boli vysoké, produktivita nízka, pôžičky príliš vysoké a výmenný kurz eura spôsobil, že krajina nebola konkurencieschopná na globálnom trhu. 

Tvrdil som vtedy, že pre Grécko by bolo lepšie opustiť euro a vrátiť sa k drachme, čo by krajine umožnilo stanoviť si vlastné úrokové a výmenné kurzy a oživiť tak hospodárstvo.

Vo zvieracej kazajke eura

Aj keď bruselskí mandaríni a frankfurtské fazuľové pulty pravdepodobne vedeli, že by to bolo pre Grékov lepšie, nemohli si to dovoliť. Ak by sa Grécko malo vrátiť späť k svojej vlastnej mene a obrátiť svoju ekonomiku, Španielsko, Portugalsko a dokonca aj Taliansko by ich mohli nasledovať. 

Rozhodnutie ponechať Grécko vo zvieracej kazajke eura bolo očividne ďalšie, ktoré bolo poháňané politikou a nie ekonomikou. 

Je Česko z najhoršieho vonku?
V Česku pribudlo najmenej prípadov nákazy od konca októbra. Tempo šírenia sa naďalej spomaľuje. O podrobnostiach dobrých správ od našich západných susedov informovala TA3. Kým na Slovensku minister Matovič čaká na omikron variant vírusu a... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Gréci boli preto pod nátlakom nútení prehltnúť bruselskú medicínu, čo prišlo v podobe odvolania demokraticky zvolenej vlády, drastických rozpočtových škrtov a vymenovania „trojky“ (tvorenej Medzinárodným menovým fondom, Európska centrálna banka a Európska komisia), aby spravovali ich finančné záležitosti. 

Grécka situácia dokázala, že mať euro je ako byť v „Hotel California“; nikdy nemôžeš odísť. Keď ste tam, ste tam, a je to jednosmerná ulica smerom k stále užšej fiškálnej únii. 

Nezodpovedá miestnym ekonomickým podmienkam

Problémom eura je, že nezodpovedá miestnym ekonomickým podmienkam. Je to univerzálna mena, ktorá zahŕňa rôznorodý súbor ekonomík. A to samo o sebe vysvetľuje, prečo sa EÚ snaží o ešte väčšiu hospodársku konvergenciu. 

Vezmite si napríklad úrokové sadzby. Keď ekonomika prosperuje, vo všeobecnosti sa vyžaduje vyššia úroková sadzba. Keď však ekonomika smeruje k recesii, nízke úrokové sadzby sú na dennom poriadku. 

Európska centrálna banka (ECB), ktorá riadi euro, však musí stanoviť jednotnú úrokovú sadzbu pre 19 členských štátov, ktoré sú v súčasnosti v eurozóne. Je jednoducho nemožné vždy vyhovieť všetkým, a preto mnohé členské štáty zápasia s úrokovou mierou, ktorá je nezlučiteľná s ich ekonomikami. 

Ruský šéf diplomacie: EÚ vykonáva politickú „Kamasutru“
Bruselský koncept vzťahov medzi EÚ a Ruskom sa dostal pod paľbu ministra zahraničných vecí krajiny. A Lavrov si servítku pred ústa veru nedal, informuje portál RT. Politika EÚ voči Rusku neprispieva k upevňovaniu vzťahov a je len prejavom... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Euro je nastavené tak, aby vyhovovalo nemeckej ekonomike

Za posledných 20 rokov sa skutočne ukázalo, že úroková sadzba eura bola nastavená tak, aby vyhovovala nemeckej ekonomike. Potreby ľudí na periférii EÚ boli druhoradé. V istom zmysle je to pochopiteľné, keďže Nemecko je najväčšou a najdôležitejšou ekonomikou EÚ a tiež tam sídli ECB. 

Nie je preto prekvapujúce, že štúdia Centra pre európsku politiku z roku 2019 potvrdila, že po zavedení eura prosperovali iba Nemecko a Holandsko, zatiaľ čo ostatné krajiny vrátane Francúzska a Talianska zaznamenali pokles prosperity. 

Preto je len rozumné, že nie všetky členské štáty EÚ vstúpili do eurozóny. Poliaci, Česi a Maďari zostali mimo, Dáni odmietli prijatie meny v referende v roku 2000 a Švédi ich nasledovali v roku 2003.

Spojené kráľovstvo, keď bolo členským štátom EÚ, tiež odmietlo vstúpiť. Bývalý premiér Tony Blair bol prinútený zvážiť referendum o mene, ku ktorému nikdy nedošlo. Ak by sa Británia pridala, Brexit by bol o to ťažší. 

Ukrajinské ženy: Za Zelenského nepôjdeme bojovať!
Ministerstvo obrany Ukrajiny schválilo nariadenie, ktoré väčšine žien vo veku od 18 do 60 rokov ukladá povinnosť prihlásiť sa k vojenskej službe v závislosti od ich profesie. Zoznam týchto profesií je tak široký, že pod vojenskú registráciu... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Dočká sa euro 30. narodenín?

Pred niekoľkými týždňami sa ministri financií eurozóny zišli v Bruseli, aby si pripili na 20. výročie meny. Bezpochyby sa veľa plieskalo po chrbte a pilo šampanské. Dočká sa však euro 30., 40. alebo 50. narodenín? 

Nie som si tým taký istý. Trhliny v rámci EÚ sa zväčšujú a v určitom bode v budúcnosti sa blok bude musieť rozhodnúť, čím chce byť: buď európskym superštátom, alebo voľnejším súborom nezávislých štátov. 

Ak toto rozhodnutie neurobí, EÚ sa môže roztrieštiť – a euro nevyhnutne postihne rovnaký osud.

Odtajnené dokumenty ukazujú, ako USA klamali Rusko! A čo robia teraz?
Názor Kita Klarenberga (Russia Today) Zdá sa, že sľuby o nerozširovaní NATO, boli pri snahe Washingtonu o vplyv v Európe ignorované, upozorňuje investigatívny novinár Kit Klarenberg. V apríli 2014, po anexii Krymu, prezident Vladimír Putin... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.