Máme už to najhoršie za sebou? (Silvia Porubänová)
01 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

 

Názor Silvie Porubänovej (Pravda)

Uznávaná sociologička Silvia Porubänová, riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva, verí, že Slovensko má to najhoršie už za sebou. Debaty o predčasných voľbách vníma ako  politickú hru. Povedala to v diskusii Ide o pravdu na portáli pravda.sk.

Ako  Silvia Porubänová skonštatovala, pandémia vniesla do spoločnosti veľa napätia a rozporov. „Napriek tomu veľká časť spoločnosti zvládla situáciu so cťou, a nezlyhala.“

Mnohí ľudia sa dokázali vyrovnať so strachom a ohrozeniami, ktoré priniesla pandemická situácia, dodala. Víťazmi sú podľa nej najmä ľudia v prvej línii – zdravotníci, ktorí stále majú silu a odvahu pracovať pre ostatných.

Podľa Porubänovej sa po pandémii ostré hrany v spoločnosti obrúsia a ľudia na zlé veci zabudnú. „Verím, že to najhoršie z pandémie už máme za sebou,“ - zdôraznila.

EÚ v krízovom režime – obzretie za rokom 2021
Červené čiary, byrokracia a čierne listiny. Krízové rokovania a kompromisy. V roku 2021 došlo v EÚ k viacerým patovým situáciám, bilancuje de.euronews.com. Tu je stručné zhrnutie, ktoré začína vo Veľkej Británii. Problematický brexit Rok sa... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Môžu za „blbú náladu“ v spoločnosti politici?

Sociologička nesúhlasí s tvrdeniami, že za „blbú náladu“ v spoločnosti môžu len politici. Mnohé kroky síce nezvládli a spôsobovali chaos, ale konečné zúčtovanie napokon prinesú parlamentné voľby.

Uznávaná sociologička si myslí, že z pandemickej doby môžu vzísť „noví bojovníci“, ktorí sú zatiaľ kdesi v úzadí politickej scény.

Politická hra

Silvia Porubänová vníma debaty o predčasných voľbách ako politickú hru. „Nikto by si to teraz nechcel s vládou vymeniť. Oponenti rátajú s tým, že moc prevezmú po pandémii,“ - uviedla.  A kto je podľa nej z verejných predstaviteľov víťaz a kto porazený za rok 2021? „Víťazkou je prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá dokázala udržať mieru medzi pokojom a razantnými slovami. A ľudia to ocenia,“ – dodala. Na druhú časť otázky neodpovedala.

A ako sa podpísala pandémia na životoch ľudí? Čo spoločnosť získala a naopak, o čo prišla? Podľa sociologičky mnohí ľudia prišli na to, že predtým venovali priveľa času a peňazí zbytočným veciam. „Prešli od konzumu k minimalizmu, a zistili, že im nič podstatné nechýba,“- skonštatovala Silvia Porubänová.

(Medzititulky red. HD.)

Merkelová, Orbán, sopka, vírus: TOTO boli najpopulárnejšie príspevky, ktoré ovládli sociálne siete v roku 2021 (VIDEÁ)
Prehľad príspevkov, ktoré boli najpopulárnejšie na rôznych sociálnych sieťach, priniesol de.euronews.com. Toto boli hity na Facebooku: Európa, pandemické protesty a 3D mačka Vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána krátko pred začiatkom... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.