Ukrajina: Nemecko bráni dodávkam zbraní do Kyjeva
15 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V súvislosti s napätím vo vzťahoch s Ruskom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Nemecko, že bráni dodávkam zbraní do Kyjeva, informuje epochtimes.de.

Nemecko nám nedávno zabránilo v dodávkach zbraňových systémov na obranu v rámci spolupráce s NATO," – uviedol ukrajinský líder v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica. „Každý demokratický štát, ktorý sa chráni pred agresiou, musí mať právo získať tento druh obranných zbraní."

Skupina G7 varovala Putina pred tvrdými dôsledkami v prípade útoku na Ukrajinu
Popredné západné priemyselné krajiny naliehavo varovali Rusko pred útokom na Ukrajinu a pohrozili tvrdými dôsledkami, informuje gmx.net. „Na stretnutí G7 sme Vladimírovi Putinovi vyslali jasný odkaz," - vyhlásila britská ministerka zahraničných... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chceli ďalšie zbrane zo Západu

Dodal však, že v „niektorých hlavných mestách" stále vládne strach, pričom mal zrejme na mysli Berlín. Kyjev ešte v novembri vyhlásil, že chce získať ďalšie obranné zbrane od Západu, aby čelil „agresii" Ruska.

V súvislosti s posilňovaním ruských vojsk na ukrajinských hraniciach sa Kyjev a západné štáty obávajú útoku Moskvy na Ukrajinu. Snahy Západu o odstrašenie zatiaľ nepriniesli výsledky, povedal Zelenskyj.

Gazprom nedodržal slovo. Nenaplnil nemecké zásobníky. Zvyšujú sa obavy z nedostatku plynu
Ruský štátny podnik Gazprom zjavne nesplnil sľub Kremľa, že od 8. novembra naplní svoje zásobníky plynu v Nemecku, aby zmiernil napätie v plynovej kríze v Európe, píše epochtimes.de. Ešte viac sa vyprázdnili Podľa údajov priemyselného združenia... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V rozhovore pre Financial Times ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov obvinil nemeckú vládu: „Stále budujete plynovod Nord Stream a súčasne blokujete naše obranné zbrane. Je to nespravodlivé," - povedal Resnikov.

Odvolávanie sa na bilaterálne dohody

Minister obrany ďalej oznámil, že chce dosiahnuť dodávky zbraní do svojej krajiny prostredníctvom bilaterálnych dohôd so spojencami, ako sú USA, Veľká Británia, Litva a Francúzsko.

Západ sa dlho obával predávať Kyjevu zbrane, pretože mal strach z eskalácie situácie. Nakoniec sa Ukrajincom podarilo získať niektoré obranné systémy vrátane zariadení pre americké protitankové strely Javelin a turecké bezpilotné lietadlá.

Západné spravodajské služby špekulujú o pohybe ruských vojsk. Aké sú skutočné ciele? (VIDEO)
Plánuje Rusko napadnúť Ukrajinu? Západné spravodajské služby majú podozrenie, že za súčasným pohybom vojsk na ruských hraniciach sú v skutočnosti iné ciele, píše epochtimes.de. Podľa západných spravodajských služieb je hlavným cieľom Ruska... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Baerbocková vyzýva Rusko a Ukrajinu na návrat za rokovací stôl

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková medzitým zdôraznila solidaritu Nemecka a EÚ s Ukrajinou a zároveň vyzvala na návrat strán konfliktu k rokovaciemu stolu.

V rozhovore s ukrajinským ministrom zahraničných vecí dala jasne najavo, že „stojíme za Ukrajinou v plnej solidarite nielen ako Spolková republika Nemecko, ale aj ako EÚ a skupina G7.“ Baerbocková to povedala na návšteve v Štokholme.

Brusel: Agresia v konflikte na Ukrajine by si vyžiadala jasné reakcie zo strany EÚ
Stále nie je jasné, čo chce Moskva dosiahnuť masívnym rozmiestnením svojich vojsk na hraniciach s Ukrajinou. Brusel dáva jasne najavo, že agresia by si vyžiadala jasné reakcie zo strany EÚ, píše epochtimes.de. Európska únia chce konkrétnym balíkom... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Agresívne kroky Ruska" voči Ukrajine by mali „obrovské hospodárske a diplomatické dôsledky", dodala Baerbocková.

V telefonickom rozhovore s ukrajinským ministrom zahraničných vecí tiež „jasne povedala, že deeskalácia je teraz najdôležitejšia, najmä pre bezpečnosť Ukrajiny". Dôrazne sa vyslovila za návrat k rokovaniam v rámci normandského formátu, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Nová šéfka nemeckej diplomacie hrozí Rusku v prípade eskalácie konfliktu na Ukrajine
Nová nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na svojej inauguračnej návšteve Paríža podčiarkla „územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny". Pohrozila Rusku politickými a hospodárskymi dôsledkami, ak napadne Ukrajinu, a povedala,... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.