Skupina G7 varovala Putina pred tvrdými dôsledkami v prípade útoku na Ukrajinu
14 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Popredné západné priemyselné krajiny naliehavo varovali Rusko pred útokom na Ukrajinu a pohrozili tvrdými dôsledkami, informuje gmx.net.

„Na stretnutí G7 sme Vladimírovi Putinovi vyslali jasný odkaz," - vyhlásila britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorá zastupovala hosťujúcu stranu rokovaní v Liverpoole.

„Je nám jasné, že akýkoľvek útok Ruska na Ukrajinu by mal „masívne následky". Britské predsedníctvo G7 malo zverejniť spoločné vyhlásenie skupiny krajín s jasným varovaním pre Rusko.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, ktorá sa v Liverpoole stretla so svojimi rezortnými kolegami, po rokovaní uviedla, že cieľom nie je agitovať proti iným, ale podporovať „formovanie globalizovaného hospodárstva v budúcnosti na základe pravidiel medzinárodného práva a dodržiavania ľudských práv".

Gazprom nedodržal slovo. Nenaplnil nemecké zásobníky. Zvyšujú sa obavy z nedostatku plynu
Ruský štátny podnik Gazprom zjavne nesplnil sľub Kremľa, že od 8. novembra naplní svoje zásobníky plynu v Nemecku, aby zmiernil napätie v plynovej kríze v Európe, píše epochtimes.de. Ešte viac sa vyprázdnili Podľa údajov priemyselného združenia... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zhoršenie situácie na rusko-ukrajinskej hranici

Zhoršujúca sa situácia na rusko-ukrajinskej hranici bola jednou z ústredných tém rokovania skupiny G7. Jej členmi sú okrem Veľkej Británie a Nemecka aj Francúzsko, USA, Taliansko, Japonsko a Kanada. Do roku 2014 sa skupina štátov vrátane Ruska považovala za G8 - Moskva však bola vtedy vylúčená kvôli anexii čiernomorského polostrova Krym. Odvtedy sa napätie zvýšilo, čiastočne aj v dôsledku krokov Ruska na Ukrajine.

Najnovšie vyvolali medzinárodné znepokojenie informácie NATO o koncentrácii ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc. Podľa nich tam Rusko zhromaždilo 75 000 až 100 000 vojakov. Sú obavy, že by mohlo dôjsť k ruskému útoku na susednú krajinu. Rusko to opakovane poprelo.

Nord Stream 2

Zahraničnopolitický expert CDU Norbert Röttgen vyzval Baerbockovú, aby zaujala jasný postoj ku kontroverznému plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori. „Je nemysliteľné, aby Nord Stream 2 mohol byť spustený v prípade, že Rusko skutočne napadne Ukrajinu," - povedal Röttgen, ktorý sa uchádza o post lídra CDU, dodáva gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

EÚ vsádza na zastrašovanie: Vyhráža sa sankciami voči „narušiteľom"
Brusel má v pláne uvaliť sankcie na jednotlivcov, spoločnosti a krajiny, ktoré zasahujú do záležitostí štátov EÚ, informuje de.euronews.com. Teoreticky by tak bolo možné obmedziť prístup USA na vnútorný trh EÚ, ak by sa vláda vo Washingtone... Čítať ďalej
10 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.