Scholz varuje Rusko pred „vysokou cenou" za agresiu voči Ukrajine
15 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom nemecký kancelár opäť varoval Moskvu. „Ak to ešte všetci nepochopili: Každé porušenie územnej celistvosti bude mať vysokú cenu," - vyhlásil Olaf Scholz v pléne Bundestagu, píše epochtimes.de.

Politik SPD zároveň zopakoval, že Nemecko je ochotné viesť „konštruktívny dialóg" s Ruskom - a vyzval aj na pragmatický prístup aj k Číne.

Nejde o novú nemeckú východnú politiku

Na pozadí svojej histórie sa musí najmä Nemecko „čoraz častejšie pokúšať o dosiahnutie porozumenia, o vymanenie sa zo špirály eskalácie, ako sa to dočasne podarilo v rámci normandského procesu," - povedal Scholz. Tento prístup by sa však nemal nesprávne chápať ako „nová nemecká východná politika“.

„V zjednotenej Európe môže byť nemecká východná politika len európskou východnou politikou" – zdôraznil. Vychádza to zo „zásad medzinárodného práva a európskeho mierového poriadku, ku ktorým sa Rusko tiež zaviazalo, a ktoré anexiou Krymu tak vážne porušilo".

Scholz v Poľsku: Spor o Nord Stream 2. Morawiecki nešetril otvorenou kritikou ! (VIDEO)
Prijatie s vojenskými poctami vo Varšave bolo slávnostné a priateľské, ale následné rozhovory medzi nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a poľským premiérom Mateuszom Morawieckým už také „veselé“ neboli, informuje de.euronews.com. Súčasťou... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Masívne zbrojenie Ukrajiny nie je najlepšou odpoveďou

Podľa informácií z berlínskych vládnych kruhov sa v Bruseli na okraj summitu EÚ s krajinami tzv. Východného partnerstva plánuje trojstranné stretnutie Scholza, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a ukrajinského lídra Volodymyra Zelenského.

Zelenskyj vzniesol rozsiahle obvinenia voči Berlínu. Nemecká vláda nedávno zabránila Ukrajine „prijímať dodávky zbraňových systémov na obranu v rámci spolupráce s NATO", - kritizoval ukrajinský líder.

Skupina G7 varovala Putina pred tvrdými dôsledkami v prípade útoku na Ukrajinu
Popredné západné priemyselné krajiny naliehavo varovali Rusko pred útokom na Ukrajinu a pohrozili tvrdými dôsledkami, informuje gmx.net. „Na stretnutí G7 sme Vladimírovi Putinovi vyslali jasný odkaz," - vyhlásila britská ministerka zahraničných... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Z berlínskych vládnych kruhov na oplátku zaznelo, že nemeckej vláde „netreba vyčítať nedostatok angažovanosti". Najlepšou odpoveďou na ruskú hrozbu nebolo „masívne prezbrojenie Ukrajiny", ale odzbrojenie Ruska.

Na doteraz šiestom summite s východnými krajinami chce EÚ ponúknuť Arménsku, Azerbajdžanu, Gruzínsku, Moldavsku a Ukrajine miliardové pôžičky výmenou za reformy. EÚ chce politicky a hospodársky stabilizovať bývalé sovietske republiky a pripútať ich k sebe. Ruský prezident Vladimír Putin sa od začiatku pozeral na Východné partnerstvo EÚ s nedôverou.

Západné spravodajské služby špekulujú o pohybe ruských vojsk. Aké sú skutočné ciele? (VIDEO)
Plánuje Rusko napadnúť Ukrajinu? Západné spravodajské služby majú podozrenie, že za súčasným pohybom vojsk na ruských hraniciach sú v skutočnosti iné ciele, píše epochtimes.de. Podľa západných spravodajských služieb je hlavným cieľom Ruska... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nemecko ponúka Číne spoluprácu

V súvislosti s expandujúcou Čínou Scholz povedal: „Musíme našu politiku voči Číne zosúladiť s tým, čo je reálne na stole." To však podľa neho neznamená, že „kritická situácia v oblasti ľudských práv a porušovanie všeobecných noriem" by sa nemali pomenovať pravým menom. „To však nič nemení na skutočnosti, že krajina veľkosti a histórie Číny má svoje miesto v medzinárodnom koncerte mocností."

Nemecko podľa Olafa Scholza ponúka Číne „spoluprácu v oblasti výziev pre ľudstvo", ako je boj proti klimatickým zmenám, pandémii a kontrola zbrojenia.

Brusel: Agresia v konflikte na Ukrajine by si vyžiadala jasné reakcie zo strany EÚ
Stále nie je jasné, čo chce Moskva dosiahnuť masívnym rozmiestnením svojich vojsk na hraniciach s Ukrajinou. Brusel dáva jasne najavo, že agresia by si vyžiadala jasné reakcie zo strany EÚ, píše epochtimes.de. Európska únia chce konkrétnym balíkom... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Pokiaľ ide o „súťaž medzi systémami“, Scholz uviedol, že je spolu s prezidentom USA Joeom Bidenom presvedčený, že „svetové liberálne demokracie musia nanovo dokázať, že dokážu poskytnúť lepšie, spravodlivejšie a priamejšie odpovede na výzvy 21. storočia".

Potenciál pre konflikt

Pozorovatelia vidia v zahraničnopolitických postojoch novej nemeckej vládnej koalície potenciál pre konflikt. Zatiaľ čo Scholz sa považuje za zástancu predchádzajúcej nemeckej politiky voči Číne, ministerka zahraničných vecí Baerbocková už avizovala tvrdší kurz voči autoritársky riadenej krajine, uzatvára epochtimes.de.

(Medzititulky red. HD.)

Nová šéfka nemeckej diplomacie hrozí Rusku v prípade eskalácie konfliktu na Ukrajine
Nová nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na svojej inauguračnej návšteve Paríža podčiarkla „územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny". Pohrozila Rusku politickými a hospodárskymi dôsledkami, ak napadne Ukrajinu, a povedala,... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.