Scholz v Poľsku: Spor o Nord Stream 2. Morawiecki nešetril otvorenou kritikou ! (VIDEO)
13 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Prijatie s vojenskými poctami vo Varšave bolo slávnostné a priateľské, ale následné rozhovory medzi nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a poľským premiérom Mateuszom Morawieckým už také „veselé“ neboli, informuje de.euronews.com.

Súčasťou rozhovorov bolo totiž niekoľko sporných otázok. Poľsko sa už dlhší čas sporí s Európskou komisiou v otázkach právneho štátu. Nový nemecký kancelár Olaf Scholz bol však diplomatický.

Poľsko a právny štát. Scholz za „pragmatické riešenie"

„Európa je spoločenstvom hodnôt a práva. Spájajú nás myšlienky právneho štátu a demokracie, a preto by bolo veľmi dobré a užitočné, keby diskusie a rozhovory medzi Európskou úniou, Európskou komisiou a Poľskom čoskoro viedli k veľmi dobrému a pragmatickému riešeniu," – diplomaticky povedal Olaf Scholz.

Morawiecki otvorene kritizoval Nord Stream 2

Poľský premiér Morawiecki sa k téme Nord Stream 2 vyjadril otvorene. Plynovod vedúci cez Baltské more z Ruska do severovýchodného Nemecka bol položený, ale kedy bude uvedený do prevádzky, nie je isté.

„Sme presvedčení, že Nord Stream 2 zvýši možnosti Kremľa vyvíjať tlak na Ukrajinu a Európsku úniu," – zdôraznil Morawiecki. „Toto môže byť potenciálne prostriedok na určovanie ceny a v niektorých ohľadoch pozorujeme tento jav ešte pred spustením Nord Stream 2," – dodal kriticky.

Odhliadnuc od tohto však Morawiecki a Scholz netajili podobný názor v otázke Bieloruska. Podľa nemeckého kancelára bieloruský prezident Lukašenko zneužíva utečencov na presadzovanie vlastnej politiky. Nemecko bude podporovať Poľsko v tom, aby sa nenechalo vydierať.

Konflikt s Ruskom: Ukrajina vyzýva NATO na spoločné odstrašujúce opatrenia.
Vzhľadom na masívne presuny ruských vojsk v blízkosti hraníc chce Ukrajina získať väčšiu podporu od NATO. Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu Rusko chce, aby Ukrajina zostala slabá, - píše nemecký Der Spiegel. Ukrajina... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Téma kompenzačných platieb

Na tlačovej konferencii sa nemeckého kancelára a poľského premiéra pýtali aj na otázku reparácií. Morawiecki: „Spomenuli sme aj otázku reparácií a veľké utrpenie, ktorým Poľsko muselo prejsť počas druhej svetovej vojny... v duchu dnešných vzťahov sme si vymenili názory aj na túto tému."

Olaf Scholz reagoval: „Uzavreli sme dohody, ktoré sú platné a vyriešili sme otázky minulosti a reparácií. Je veľmi dobré, že sa to podarilo. Napriek tomu sa naďalej cítime byť zaviazaní, a to aj vzhľadom na morálne dôsledky mnohých ničivých činov, ktoré Nemci spôsobili v Poľsku, ale aj na mnohých iných miestach sveta,“ uzatvára citáciou kancelára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

„Varšavský summit": Ako chcú pravicové strany zmeniť podobu EÚ. Obvinili európske inštitúcie z prekračovania svojich právomocí!
Poľská vládnuca strana pozvala do Varšavy európsku pravicu. Na stretnutí niekoľko pravicových konzervatívnych strán varovalo pred stratou národnej suverenity v Európe. Asi desiatka straníckych lídrov sa na summite „zaprisahala“, že bude bojovať... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.