Miliardový obchod so zbraňami prekvitá! Takýto obrat napriek pandémii dosiahlo sto najväčších zbrojárskych spoločností
06 | 12 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Pandémia tvrdo zasahuje svetové hospodárstvo. Podľa švédskeho inštitútu Sipri však miliardový obchod so zbraňami pokračuje: veľké zbrojárske spoločnosti dokonca zvýšili svoje príjmy, píše nemecký Der Spiegel.

531 miliárd dolárov z predaja zbraní a vojenských služieb - toľko v roku 2020 vyprodukovalo sto najväčších obranných spoločností. Vyplýva to z nových údajov, ktoré zverejnil štokholmský inštitút Sipri. Výskumníci zaznamenali nárast o 1,3 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Podľa inštitútu obchodovanie zbrojárskych spoločností rástlo šesť rokov za sebou. V minulom roku dosiahli tieto spoločnosti takmer o pätinu vyšší obrat ako v roku 2015. Vtedy Sipri prvýkrát zahrnula čínske spoločnosti do svojej správy.

Rast napriek pandémii

Autori správy vychádzajú z verejne dostupných údajov. Patria sem výročné správy spoločností, ako aj články v odborných časopisoch a médiách. Odhady predaja zbraní vychádzajú aj z verejne dostupných informácií.

Globálne hospodárstvo sa v roku 2020 kvôli koronavírusu pokleslo o dobré tri percentá. Pandémia zasiahla aj zbrojárske spoločnosti. Niektoré z nich sa sťažovali na narušenie dodávateľských reťazcov a oneskorené dodávky. Celkovo sa však nezdá, že by korona ovplyvnila  ich obchod.

Nezrušiteľná abonentka na očkovanie. Trestami sa zbavujú kritikov vlády !
Názor Juliana Schernthanera (Wochenblick) Obavy z povinného očkovania sa stupňujú Pred niekoľkými dňami sa médiami a sociálnymi sieťami začal šíriť hrubý návrh pokút až do výšky 7 200 eur alebo dokonca trest odňatia slobody ako trest pre... Čítať ďalej
05 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chráni ich vládny dopyt

„Priemyselných gigantov do veľkej miery chránil pretrvávajúci vládny dopyt po vojenskom tovare a službách," - tvrdí Alexandra Marksteinerová, jedna z autoriek správy Sipri. Dodáva, že vojenské výdavky sa v mnohých krajinách zvýšili. Podľa Marksteinerovej niektoré vlády dokonca zvýšili platby zbrojárskemu priemyslu, aby zmiernili dôsledky koronakrízy.

Americké zbrojárske spoločnosti s výrazným náskokom vedú, za nimi nasledujú čínske

41 zo 100 najväčších zbrojárskych spoločností pochádza z USA. Spoločne dosiahli obrat v predaji zbraní približne 285 miliárd dolárov. To je o 1,9 percenta viac ako v roku 2019 - a viac ako polovica celkového obratu všetkých spoločností v prvej stovke. Americké korporácie si tak udržujú výrazný náskok pred konkurentmi z iných krajín.

Najvyšší obrat mala spoločnosť Lockheed Martin s viac ako 58 miliardami dolárov. Nasleduje Raytheon s necelými 37 miliardami dolárov a Boeing s 32 miliardami dolárov.

Namiesto pravdy prichádza povinnosť... ako vláda zmarila ilúzie (Achim Baumann)
Komentár Achima Baumanna (Wochenblick) Oznámením o novom lockdowne a blížiacom sa povinnom očkovaní rakúska vláda opäť ukázala, kam smeruje a že rozprávka o zodpovednom občanovi nie je ničím iným ako tabletkou na upokojenie. A vláda ich už v rámci... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Na druhom mieste nasledujú čínske spoločnosti: päť čínskych spoločností na zozname Sipri predalo v roku 2020 zbrane v celkovej hodnote necelých 67 miliárd dolárov. To zodpovedá 13 percentám predaja zbraní sto najväčších spoločností. Predbehli tak spoločnosti z Veľkej Británie, ktorých tržby predstavovali tretí najväčší podiel.

V zozname sú aj štyri nemecké spoločnosti. Z predaja zbraní získali spolu necelých deväť miliárd dolárov, čo predstavuje nárast o 1,3 percenta oproti predchádzajúcemu roku. Rheinmetall, najväčší nemecký výrobca zbraní, zaznamenal nárast o dobrých 5 percent. Na druhej strane, spoločnosť ThyssenKrupp zaznamenala pokles o 3,7 percenta.

Celkovo 26 európskych spoločností patrí medzi sto najväčších výrobcov zbraní. Ich podiel na celkovom predaji predstavuje pätinu.

Rakúsku sa "blyslo“... a povinné očkovanie proti korone je na svete (Matthias Hellner)
Komentár Matthiasa Hellnera (Wochenblick) Zavedením povinného očkovania proti koronavírusu sa Rakúsko stalo priekopníkom v Európe Tak predsa len sa to Rakúsku podarilo. Zavedením povinného očkovania sa stalo európskych premiantom, ako to s... Čítať ďalej
30 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nižšie príjmy ruských zbrojárov

Najväčšie ruské zbrojárske spoločnosti spolu opäť dosiahli výrazne nižšie príjmy z predaja zbraní. Na zozname Sipri je deväť ruských spoločností. Spolu dosiahli tržby vo výške 26,4 miliardy eur - výrazne menej ako v roku 2019, čo potvrdzuje klesajúci trend z minulého roka, ktorý trvá od roku 2017.

Autori správy označili za hlavný dôvod tohto vývoja zmenu, ktorú si vynútilo politické vedenie v Moskve: podľa správy má civilný biznis do roku 2025 tvoriť 30 percent celkového obratu spoločností a do roku 2030 polovicu.

Na zozname sú tri izraelské spoločnosti, ktoré predali zbrane v hodnote dobrých desať miliárd dolárov. To sa približne rovná celkovým príjmom piatich japonských spoločností uvedených v zozname inštitútu.

Tri indické spoločnosti v prvej stovke najväčších výrobcov zbraní zaznamenali v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast o 1,7 percenta. Pravdepodobne to súvisí aj s tým, že v roku 2020 indická vláda oznámila postupný zákaz dovozu určitých druhov zbrojárskeho vybavenia s cieľom posilniť sebestačnosť vo výrobe zbraní, uzatvára nemecký Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Víťazstvá proti koronovej diktatúre: Zrušenia obžalôb či prepustení z práce (Birgit Pühringerová)
Komentár Birgit Pühringerovej (Wochenblick) Vláda a mainstreamové médiá v Rakúsku sa snažia udržiavať tlak a strašia ľudí, aby ich ešte viac vtlačili do koronového jarma. Robia to pravidelným zverejňovaní správ o uložených sankciách alebo hrozbách... Čítať ďalej
28 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – facebook. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Redakcia HD.