Veľká anketa: Politici prehovorili, ako by riešili súčasný pandemický stav
24 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Z mapy Slovenska sa na Covid semafore pomaly stáva jedna veľká čierna diera. Pandemická situácia sa zo dňa na deň zhoršuje a na poplach už nebijú len odborníci, ale aj politici. Čo si myslia naši politici o povinnom očkovaní či celoplošnom lockdowne? Veľkú anketu medzi nimi urobil portál 1pluska.sk.

Odborníci i minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred časom určili červenú čiaru. Mala ňou byť hranica 3 200 hospitalizácií. Vtedy budú musieť nemocnice úplne zastaviť „bielu medicínu“ a odložia všetky plánované operácie či zákroky. Liečiť už budú len covidových pacientov a tých, ktorí budú z iných príčin v ohrození života.

Aktuálne nám do kritickej hranice chýba už len 18 pacientov. Preto vláda práve rokuje o zavedení celoplošného lockdownu. Túto myšlienku verejne podporila nielen prezidentka Zuzana Čaputová, ale aj mnohí opoziční poslanci. No medzi politikmi koluje aj mnoho iných názorov, ako bojovať s pandémiou, ako sa postaviť k otázke celoplošného lockdownu a povinnému očkovaniu.

Veľká anketa medzi politikmi

Boris Kollár, predseda parlamentu a hnutia Sme rodina 

Sme proti akémukoľvek povinnému očkovaniu a nedovolíme to. Ani akýchkoľvek skupín, ale presvedčme ich alebo motivujme, ale na dobrovoľnej báze. Sme proti lockdownu pre nezaočkovaných, lebo tým kategorizujeme spoločnosť a rozoštvávame ľudí. Ak je lockdown nutný, urobme to, ale nech platí rovnako pre každého na 20 dní a potom to otvorme a žime podľa už schváleného covid automatu.

Parlament reaguje na vulgarizmus vo vlastnom webe
Už pred pár dňami sme vás informovali, že niekomu napadol veľmi ... povedzme netradičný pokus o vtip. Na zoznam poslancov, ktorí v tomto volebnom období sedia v parlamente, sa dostanete aj veľmi netradičným a expresívnym spôsobom. Stačí zadať do... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Erik Tomáš, podpredseda strany Hlas-SD 

Som absolútne proti povinnému očkovaniu. Vláda nemôže za vlastné nezvládnutie krízy trestať občanov. Očkovanie musí zostať dobrovoľné. Nesúhlasím ani s lockdownom len pre nezaočkovaných, lebo ide o delenie ľudí na dve kategórie.

Ak má byť lockdown pre všetkých, tak musí byť dočasný a sprevádzaný mohutnou ekonomickou štátnou podporou. Riešením je aj liečba novými liekmi, ako aj meranie protilátok, minimálne v prípade občanov starších ako 65 rokov. 

Tomáš Taraba, predseda strany Život-NS

Som proti povinnému očkovaniu. Všetko čo je povinné, nezvýši dôveru ľudí v celý proces. Tá povinnosť skôr dokazuje, že štát zlyháva v tejto veci. Lockdown pre nezaočkovaných nepovažujem za niečo, čo Slovensku pomôže.

Primárne je problém kolaps zdravotníctva, ktorý sa nedá pripísať len covidu, ale aj tomu, že vláda dlhodobo podcenila odchod zdravotníckych pracovníkov. Počas lockdownu sa zníži nejaká mobilita, ale nie do tej miery, aby došlo k rapídnemu zníženiu šírenia covidu. 

My sme boli jeden z mála štátov, ktorý nevyčlenil špeciálne covidové oddelenia mimo nemocníc. Tak došlo k úplnému premoreniu nemocníc.  Pri najzraniteľnejších skupinách (napr. seniori) mal byť vytvorený zásobovací reťazec, aby nemuseli chodiť do obchodov a nie vyčleňovať im nákupný čas.

Tak ostrý status na prezidentku ste od Belousovovej dlho nevideli
Včera, na margo vystúpenia Čaputovej a jej "prehre", sa vyjadrilo viacero známych osobností. Medzi nimi je aj šéfka strany Národ a Spravodlivosť Anna Belousovová. Jej mimoriadne ostré slová na adresu prezidentky sú odkazom agónie spoločnosti a... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Ivan Mihale

György Gyimesi, poslanec OĽaNO

Nepodporujem povinné očkovanie, a to ani u vybraných vekových skupín či povolaní. Očkovanie nie je určené pre každého, pretože existuje skupina ochorení, ktorá sa vylučuje s očkovaním. Očkovanie musí ostať dobrovoľné.

Mali by sme zvýšiť kampaň na očkovanie a občanov presvedčiť, že to, čo hovorí opozícia a dezoláti, jednoducho pravda nie je a aby dôverovali vedcom. Ak by sa pristúpilo k lockdownu pre všetkých, bola by to rovno facka pre tých, ktorí uverili tomu, že očkovanie je sloboda.

Myslím si, že to by sme si strelili do kolena. Hoci chápem aj to, že je to jedna z ciest, ako zraziť krivku.  Všetky návrhy a dostupné prostriedky na boj s pandémiou už použité boli. V čom sme my zlyhali, je komunikácia. 

Vláda má dnes prerokovať aj nové protipandemické opatrenia
Nové opatrenia, ktoré majú pomôcť preťaženým nemocniciam a motivovať k očkovaniu proti COVID-19, má v stredu prerokovať vláda. Avizovali to v utorok viacerí predstavitelia koalície s tým, že potvrdili predbežnú dohodu z koaličnej rady. Neprezradili... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | tasr

Andrej Danko, predseda SNS

Pri covide je povinné očkovanie predčasné, pretože nie je preukázaná účinnosť očkovacej látky tak, ako je to napríklad pri tetane. Som zástanca dobrovoľnosti. Jediná skupina ľudí, ktorú by sme mali v spoločnosti uznávať, sú zdraví a chorí.

Polarizácia spoločnosti očkovaní a nezaočkovaní by sa nemala prehlbovať. Lockdown pre všetkých by sme nemali prijať, pretože bude totálne likvidačný pre túto spoločnosť z hľadiska ekonomiky. Mrzí ma chaos, ktorý tu je. Ten spôsobila vláda aj pri dovoze Sputnika. 

Eduard Heger, premiér SR (OĽaNO)

O povinnom očkovaní seniorov diskutujem nielen s lekármi a odborníkmi, ale aj s právnikmi. Je veľmi dôležité, aby sa ústavní právnici vyjadrili, či naša ústava povoľuje očkovať istú vekovú skupinu obyvateľstva. Som dnes presvedčený, že niet inej cesty ako vakcíny, ak nechceme mať opakované vlny a lockdowny.

Ak je pacient hospitalizovaný, môže dostať až desiatky liekov naraz a riskuje oveľa viac závažnejších nežiaducich účinkov ako po očkovaní vakcínou. Vakcína preukázateľne znižuje riziko infekcie, hospitalizácie a smrti, ako dokazujú početné štúdie. Neverte opozícii, že delíme ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných. Na zaočkovaných a nezaočkovaných rozdelil ľudí covid.

Takto sa vyhadzujú v predvečer LOCKDOWNU hostia od stola a od večere!!!
Prvé dva dni lockdownu pre nezaočkovaných. Reštaurácia v Trnave, obed a pri ňom sedí rodina s dieťaťom. Taká normálna situácia, kým nepríde polícia. Situácia, ktorú na svoju sociálnu sieť zavesilii chlapi z Hollywood Burger. Tí už dlhší čas bojujú... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Branislav Gröhling, minister školstva (SaS)

Som hrdý na učiteľov a zamestnancov škôl, z ktorých je takmer 70 % plne zaočkovaných napriek tomu, že očkovanie nie je povinné. Táto otázka bude predmetom koaličnej rady a aj straníckeho poslaneckého klubu. Následne sa k nej vyjadrím.

Očkovanie je zatiaľ jedinou možnou alternatívou, ako zvládnuť pandémiu. Čiže naďalej presviedčať a vyjadrovať prínosy očkovania a rozprávať sa s ľuďmi, ktorí zatiaľ váhajú.

Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD

Nikdy by som si netrúfol pri tejto kvalite vakcín donútiť niekoho, aby si to dal pichnúť pod hrozbou pokuty alebo väzenia. Je to veľký zásah do práv a slobôd človeka.  Lockdownom pre nezaočkovaných sa vláda rozhodla na Slovensku rozdeliť ľudí na dve kategórie: dobrých a zlých.

Ak sa vláda rozhodne nad akoukoľvek formou lockdownu, musí tak urobiť jedine vtedy, ak predstaví slovenskej verejnosti aj zásadné ekonomické opatrenia. Sme presvedčení, že opatrenia, ktoré majú znížiť mobilitu na účely zníženia nákazy, sa dajú urobiť aj bez núdzového stavu.

Za posledný rok opustilo slovenské zdravotníctvo viac ako 1 300 zdravotníckeho personálu. Máme dosť špičkových a moderných prístrojov, ale ukazuje sa, že asi nemá kto na nich pracovať. 

Chmelár prezidentke: Prestaňte bojovať s ľuďmi. Začnite bojovať s touto vládou
Je zrejmé, že očkovanie proti COVID-19 nie je ani zdravie a ani úsmev. Jasne to vidieť na tom, že v nemocniciach končia aj zaočkovaní, ba tým teraz hrozí rovnaký lockdown ako nezaočkovaným. Takže dôvod na úsmev rozhodne nemajú. Toľko klamstiev tu... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | Jozef Uhlárik

Robert Fico, predseda strany Smer-SD

Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad. Smer-SD urobí všetko pre to, aby na Slovensku nikdy neprešiel. Očkovanie musí byť dobrovoľné. Ak vláda urobí očkovanie povinným, okamžite ho napadneme na Ústavnom súde.

Vláda trestá nevinných ľudí za svoju neschopnosť prijímaním nezmyselných opatrení.  Smer-SD by sa predovšetkým sústredil na pozitívne testovaných a okamžite vytvoril systém na priamu komunikáciu s týmito ľuďmi. Tiež sme diskutovali o spôsobe distribúcie liekov a podporných liečiv cez obvodných lekárov, asistentov lekárov či dobrovoľných hasičov.

Zároveň, čo urobila vláda pokiaľ ide o stabilizáciu lekárov a sestier? Pre nás nie je riešenie hneď celú krajinu zatvoriť. Treba urobiť všetko pre to, aby sa lockdown oddialil.

Slovensko plače, Matovič sa zabáva, ľudu do krčahu s vodou ponúka aj limetku
Igor Matovič sa nezmení. Slovensko je zdá sa na pokraji zničenia. Ničí nás, že máme najhoršiu situáciu na svete v súvislosti s pandémiou Covid 19 a ľudia pred Vianocami majú strach z opatrení. A ničí nás šialený nápad ministra financií a jeho... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ľuboš Blaha, poslanec Smeru-SD

Odmietam povinné očkovanie. Nielenže by ľudia nemali byť nasilu nútení do medicínskych zákrokov, ale navyše by mali byť aj objektívne informovaní o negatívach očkovania. Lockdown pre nezaočkovaných zavádza segregáciu, a je zjavne diskriminačný.

Tvrdo proti tomu protestujeme a podávame to na Ústavný súd. Vláda obrovským spôsobom zlyhala, keď za celý rok nedokázala zdravotníkov motivovať a posilniť zdravotný systém, aby dokázala zvládať takýto nápor. Je zjavné, že očkovanie nemá takú účinnosť. Aj v krajinách, ktoré sú veľmi preočkované, je obrovský nárast počtu prípadov a vážne problémy sú aj u očkovaných pacientoch.

Marek Krajčí, exminister zdravotníctva (OĽaNO)

V súčasnosti neexistuje účinnejšia ochrana ako očkovanie. Riziko verzus benefit očkovania u staršej populácie sa v súčasnosti jednoznačne javí v prospech výhod zaočkovaných osôb.

Ak sa na zavedenie povinného očkovania nájde politická odvaha, musia byť jasne definované zdravotné výnimky, ako aj odškodňovací zákon na kompenzáciu závažných zdravotných následkov. Čo sa týka lockdownu podľa vzoru Rakúska, účinnejšie opatrenia už mali prísť oveľa skôr.

Teraz sa už kolapsu zdravotnej starostlivosti, žiaľ, nevyhneme. Najrýchlejší efekt, ktorý by priniesol najväčší počet zachránených životov, je radikálny lockdown s výnimkami na zabezpečenie základných životných potrieb a na udržanie chodu kritickej infraštruktúry.

Na Slovensku máme až 38 ton mäsa so salmonelou! TAKTO sa mu môžete vyhnúť
Dovážame mäso so salmonelou! Až 38 ton nevyhovujúceho a zdraviu škodlivého hydinového mäsa odhalili na slovenskom trhu potravinoví inšpektori iba za mesiac september a október, píše portál 1pluska.sk. Všetko toto závadné mäso sa k nám dostáva zo... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Diana Zaťková
 

Milan Uhrík, europoslanec a predseda hnutia Republika

Som proti povinnému očkovaniu. Som presvedčený, že očkovanie by malo zostať naďalej dobrovoľné, obzvlášť pokiaľ je vakcína schválená Európskou liekovou agentúrou len v podmienečnom režime a výrobcovia nepreberajú zodpovednosť za možné negatívne následky očkovania. Keďže vírus môžu roznášať aj zaočkovaní, aj nezaočkovaní, tak nevidím zmysel v segregovaní ľudí na „lepších" a „horších".

Len to zvyšuje frustráciu ľudí a už aj tak výbušnú situáciu v spoločnosti. Opatrenia by mali smerovať na včasnú ambulantnú liečbu chorých a napreventívnu ochranu rizikových skupín (najmä starších a chronicky chorých ľudí). Tí tvoria drvivú väčšinu hospitalizovaných, a, žiaľ, aj mŕtvych. Všetku energiu sústrediť na (dobrovoľnú) ochranu týchto ľudí a neničiť život mladým a zdravým, pre ktorých covid nepredstavuje veľké riziko.

Irena Bihariová, predsedníčka strany Progresívne Slovensko

Progresívne Slovensko je za povinné očkovanie. Zdá sa, že lockdown bude pre zmiernenie tlaku na nemocnice nevyhnutný, určite by však mal byť spojený s povinným očkovaním a dôsledným odškodnením všetkých prevádzok, ktoré budú musieť byť zatvorené. Sme v situácii, keď už nemáme na výber.

Musíme preočkovať čo najväčšiu časť populácie a aj keď sa zdá, že už je neskoro, stále máme možnosť zachrániť tisíce životov. Zdravotný personál je na pokraji svojich síl a Slovensko bude musieť každú chvíľu žiadať o humanitárnu pomoc.

Odkladajú sa dôležité operácie a prestávajú vykonávať potrebné zákroky. Zachrániť môžeme ešte množstvo životov, preto vyzývame vládu, aby zaviedla povinné očkovanie čo najskôr. Je to krok, ktorý si vyžaduje množstvo odvahy, ale je nevyhnutný.

Firma švagrinej minstra dopravy je v kurze. Štátne železnice zaplatia
Železničná spoločnosť Slovensko nakúpila od spoločnosti Betamont do lokomotív rádiostanice za 2,5 milióna eur bez DPH. Sú v prepočte štvornásobne drahšie, ako rovnaké zariadenia, ktoré si zadovážila spoločnosť Cargo Slovakia. Denník Pravda o tom... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Eka Balaskova

Marian Kotleba, predseda ĽSNS

Absolútne nesúhlasíme s povinným očkovaním a je úplne jedno, či by sa týkalo všetkých obyvateľov, alebo len vybraných skupín. Cestu vidíme v efektívnom a účinnom liečení chorých.

Zdravých ľudí treba nechať normálne žiť - žiadne testovanie, očkovanie či lockdowny! Veď aj pri chrípke sa vždy liečili len tí, ktorí reálne ochoreli a skončili s horúčkami v posteli, či už doma alebo v nemocnici.

Vladimír Lengvarský, minister zdravotníctva (OĽaNO): Súčasná epidemická situácia ohrozuje zdravotnícky systém ako taký a poskytovanie zdravotnej starostlivosti aj iným ako „covidovým“ pacientom. Epidemické čísla nútia k sprísneniu opatrení aj voči tým, ktorí boli zodpovední a dali sa zaočkovať.

Voľba Matoviča - životný omyl ! Ospravedlňujú sa jeho voliči priateľom a známym
Pred rokom mal premiér Igor Matovič plán. Mal plán, ktorý sa volal plán, ale mali ho ešte naplánovať a nikto ho nemal rušiť. Jednoducho bol pri plánovaní plánu o pláne. Nevyšlo. Dnes má Igor Matovič, ako minister financií dokumentárny film s názvom... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!