Firma švagrinej minstra dopravy je v kurze. Štátne železnice zaplatia
24 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

Železničná spoločnosť Slovensko nakúpila od spoločnosti Betamont do lokomotív rádiostanice za 2,5 milióna eur bez DPH. Sú v prepočte štvornásobne drahšie, ako rovnaké zariadenia, ktoré si zadovážila spoločnosť Cargo Slovakia. Denník Pravda o tom informovala Nadácia Zastavme korupciu.

Komu patrí Betamont

Nadácia Zastavme korupciu informovala, že konateľkou spoločnosti Betamont bola pani Alica Doležalová - švagriná ministra dopravy a výstavby. Na tomto poste skončila pár dní predtým, ako sa Andrej Doležal stal ministrom dopravy.

Načo sú im vysielačky?

Tie slúžia na prepojenie strojvedúceho s ostatnými palubnými systémami. Betamont ich dodá ZSSK v spolupráci s českým výrobcom Nextrail. ZSSK CARGO nakúpilo rádiostanice priamo od neho. Prečo boli také drahé? "Trasovanie priestorom pre cestujúcich musí ísť naprieč celou jednotkou, nielen na začiatok a koniec rušňa, ako v prípade Cargo,” vysvetľuje hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Takto sa vyhadzujú v predvečer LOCKDOWNU hostia od stola a od večere!!!
Prvé dva dni lockdownu pre nezaočkovaných. Reštaurácia v Trnave, obed a pri ňom sedí rodina s dieťaťom. Taká normálna situácia, kým nepríde polícia. Situácia, ktorú na svoju sociálnu sieť zavesilii chlapi z Hollywood Burger. Tí už dlhší čas bojujú... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Po prieskume trhu 

Ten sa musel uskutočniť, lebo obstarávanie vysielačiek je financované cez eurofondy. "Podľa hovorcu ZSSK do prieskumu oslovili firmy Betamont, Nextrail a českú spoločnosť T-CZ. Aké cenové ponuky dostali, nespresnil," uviedla Nadácia Zastavme korupciu. Dve z troch firiem oslovených v rámci prieskumu trhu nakoniec vysielačky dodávajú. Betamont ako víťaz neskoršieho tendra a Nextrail ako jeho subdodávateľ.

Betamont lacnejší o 181 €

Popri Betamonte sa súťaže zúčastnila spoločnosť Dopsys. V elektronickej aukcii Betamont zvíťazil s cenovou ponukou nižšou len o 181 eur. Elektronická aukcia podľa nadácie býva jeden z najtransparen­tnejších spôsobov nákupu štátnych firiem za verejné zdroje. Pravidlá sú zneužiteľné len v prípade, ak sa súťažiaci poznajú a vopred sa dohodnú. 

Náhoda...?

Spoločnosť Dopsys sa v minulosti volala Betamonnt. Jej konateľom bol do roka 2019 Ondrej Maciak. „Muž s rovnakým menom a bydliskom je spolu s Jánom Sabolom konečným užívateľom výhod Betamontu - dodávateľom rádiostaníc pre železnice. Firmy však akýkoľvek vzťah popierajú," dodala nadácia. “Sú to dve nezávislé spoločnosti, bez vzájomného prepojenia,” reagoval Ján Matrtaj z Betamontu. Konateľ Betamontu nie je podľa neho majiteľom firmy Dopsys. Ide vraj o syna a otca s rovnakým menom. Počas elektronickej aukcie podľa Matrtaja videli len skutočnosť, že do tendra sa prihlásili dvaja. “V záujme úspechu sme realizovali potrebný počet krokov, aby naša ponuka bola nižšia,” dodal.

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!

Horela strecha bytovky v Katarínskej Hute, obyvateľov evakuovali
Požiar časti strechy bytového domu v Katarínskej Hute v okrese Poltár likvidovali v stredu skoro ráno hasiči z niekoľkých obvodov Banskobystrického kraja. Pri udalosti sa nikto nezranil, obyvatelia bytovky boli včas evakuovaní. Ako informuje... Čítať ďalej
24 | 11 | 2021 | Ivan Mihale/tasr