Kto pomôže Taliansku? Čína má odpoveď
19 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Taliansko je teraz po Číne najťažšie zasiahnutým štátom s viac ako 1 800 úmrtiami a viac ako 24 747 potvrdenými prípadmi Covid-19


Čína dodala letecky náklad zdravotníckych potrieb vrátane masiek a respirátorov Taliansku. Týmto pomáha tejto krajine vyrovnať sa s jeho rastúcou krízou vírusu Covid-19, píše asiatimes.com

Pochopiteľne, že zdravotnícke zásoby sa pohybujú nebezpečne na nízkej úrovni. Taliani vyjadrili vďaku za pomoc Číne po tom, ako do Ríma dorazilo množstvo zásob ako aj odvážni odborní dobrovoľníci.

Ťažko pochopiteľné je však to, že talianski partneri z Európskej únie sa obrátili chrbtom k Taliansku a ich prosbám o pomoc. Podľa Al Jazeery odkedy tam prepuknol vírus 21. februára, je Taliansko po Číne najťažšie zasiahnutým štátom s viac ako 1 800 úmrtiami na Covid-19 a viac ako 24 747 potvrdenými prípadmi.

Teroristi vydávajúci sa za migrantov smerujú do Európy
Ukazuje sa, že Maďarsko, Poľsko a Česká republika mohli mať pravdu keď dlhodobo poukazovali na bezpečnostné riziká spojené s prijímaním migrantov. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


„V tomto momente veľkého stresu, veľkých ťažkostí, sa nám uľavilo, že máme túto pomoc. Je pravda, že to pomôže len dočasne, ale to je stále dôležité, “ uviedol šéf talianskeho Červeného kríža Francesco Rocca.

„Práve teraz potrebujeme tieto masky. Potrebujeme respirátory (ktoré budú venované vláde). Určite je to skutočne dôležitý dar pre našu krajinu,“ dodal Rocca.

Skupina deviatich čínskych zdravotníckych pracovníkov dorazila do Ríma vo štvrtok spolu s približne 30 metrickými tonami zariadení. Tento prenos vybavenia bol zorganizovaný Red Cross Society of China (Čínskou spoločnosťou Červeného kríža).

Lu Ming, člen tímu, ktorý tiež pracuje s oddelením medzinárodnej spolupráce Národnej zdravotníckej komisie, povedal: „Zníženie úmrtnosti je prioritou pri kontrole chorôb, najmä vzhľadom na to, že sa vyrovnávame s objavujúcim sa vírusom. Preto sme do Talianska vyslali najvhodnejších odborníkov na riešenie závažných a kritických prípadov.

"Sme ochotní zdieľať ťažko objavené diagnostické a liečebné pokyny s Talianmi a tiež dúfame, že naši talianski kolegovia budú schopní presadiť riadnu karanténu infikovaných prípadov a všeobecné opatrenia na kontrolu epidémie," povedal Lu.

Nastáva biblická Apokalypsa? (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


"Odobrali sme tiež plazmu a krvné produkty od zotavených čínskych pacientov," dodal Lu. Použitie takýchto infúzií krvnej plazmy u infikovaných pacientov sa považuje za účinný terapeutický prístup.

"Veľmi si vážim toto krásne gesto z Číny," povedala Eva Dal Pozzo, obchodná konzultantka v Taliansku. Popísala zásielku ako nevyhnutnú, pretože národné továrne nemajú dostatočnú výrobnú kapacitu. Žiadny z talianskych partnerov v Európskej únii neodpovedal na žiadosti Ríma o pomoc so zdravotníckym materiálom, pretože sa snažili chrániť svoje vlastné zásoby masiek a iného vybavenia.

Pomoc z Číny zahŕňala deväť paliet naložených desiatkami tisíc masiek, respiračnými materiálmi, elektrokardiografmi a ďalšími lekárskymi potrebami.

Premiér Giuseppe Conte uviedol, že vplyv sprísnených obmedzení sa prejaví o niekoľko týždňov. "Čelíme mimoriadnej udalosti, národnej núdzovej situácii," uviedol v televízií, aby oznámil nové obmedzenia. "Musíme obmedziť šírenie vírusu a zabrániť znefunkčneniu našich nemocníc."

Ako si vybudovať imunitu na koronavírus
Súbežne s rastúcimi prípadmi potvrdeného koronavírusu u ľudí v Indii, rastie aj počet odporúčaní „čo robiť a čo nie“. Šíria sa najmä cez Facebook a WhatsApp. Najdesivejšou časťou týchto odporúčaní je, že nie sú nijakým spôsobom overené! Tento fakt... Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Mário Martinka