Na obzore ekonomická kríza! PADÁ KAPITALIZMUS, ŽELAJ SI NIEČO, hovorí Blaha
14 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Rútime sa do katastrofy! Takto okomentoval situáciu v USA podpredseda Smeru Ľuboš Blaha. Skrachovali totiž dve veľké banky a svet sa obáva ekonomickej krízy takých rozmerov, aká tu bola v roku 2008. Nervozita sa preniesla aj na európsky kontinent. NBS tvrdí, že Slováci môžu byť pokojní. Varuje však pred masívnymi výbermi hotovosti.

Kým pred konfliktom na Ukrajine bola situácia priaznivejšia, úrokové sadzby sa postupne začali zvyšovať. Americké banky nemali ako vyplatiť klientov, situácia z roku 2008 by sa však zopakovať nemala, ak nenastane panika. Tú môže v Európe priniesť pád akcií niektorých bánk. Slovákov však Národná banka Slovenska upokojuje, pretože naše banky sú vo výbornej kondícii.

Situáciu zmenil konflikt

Neoplatilo sa investovať do dlhopisov, základné úrokové sadzby sa držali na nízkych hodnotách, Bitcoin prekvital a technologické startupy prekvitali.

„Pri nízkych úrokových sadzbách sa neoplatí investovať do dlhopisov, naopak, akciové trhy boli zas veľmi nadhodnotené. A mnoho investorov sa snažilo hľadať alternatívy. A jednou z nich boli kryptomeny a startupy,“ vysvetlil analytik spoločnosti XTB Lukáš Lipovský. Prišiel však konflikt na Ukrajine a s ním vzrástla aj inflácia. Banky reagovali zvyšovaním úrokových sadzieb.

A Oscara za to, ŽE JE URAZENÁ, dostane... UKRAJINA! (FOTOGALÉRIA)
Ukrajinci sú riadne naštvaní! Tohtoročné odovzdávanie Oscarov zanechalo v ústach Ukrajincov trpkú pachuť. Boli hlboko sklamaní z toho, čo považujú za pokrytectvo akadémie, píše POLITICO. Akadémia už druhýkrát za dva roky nesplnila želanie... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Príde domino efekt?

Americkým bankám Silicon Valley Bank (SVB) a Signature bank (SB) nepredali dlhopisy za cenu, za akú predpokladali – ich cena padá, aj keď výnosy stúpajú.

„Väčšia SVB miesto 22 miliárd získala len 20. A už nemala ako vyplatiť klientov,“ vysvetľuje Lipovský. Situácia s domino efektom, aká nastala v roku 2008 by sa však zopakovať nemala.

„Zatiaľ sa netreba ani po uzatvorení Signature Bank obávať tej krízy z roku 2008. Vtedy boli zasiahnuté najväčšie americké banky, teraz ide primárne o malé a stredne veľké banky,“povedal český ekonóm Lukáš Kovanda.

„Momentálne nie je problém, že by banky vytvorili choré úvery, problém je v tom, že FED veľmi rýchlo zvýšil úrokové sadzby. A dlhopisy, ktoré sa považujú za najbezpečnejšie aktívum, sú v tomto rizikové,“ zhrnul Lipovský.

Ilustračné foto - SITA

Problém môže spôsobiť panika

„Horšie je, že teraz, keď sa vo svete šíri panika, tak ľudia môžu začať hromadne vyberať peniaze z bánk a aj relatívne zdravá banka sa môže dostať do problémov,“ varuje Lipovský, podľa ktorého problém spôsobila a j Americká federálna banka (FED), ktorá príliš zvyšovala úrokové sadzby.

„To, čo sa deje teraz v Spojených štátoch, je najagresívnejšie zvyšovanie úrokových sadzieb za poslednú dekádu. A toto spôsobilo problémy. Nikto totiž nečakal, že úrokové sadzby pôjdu tak vysoko,“  vysvetľuje Lipovský.

Analytici Goldman Sachs však predpokladajú, že FED úrokové sadzby nezmení, hoci pôvodne očakávali, že ich zvýši o 25 bázických bodov.

„Vzhľadom na najnovší stres v bankovom systéme nepočítame s tým, že Federálny výbor pre voľný trh (FOMC) na zasadnutí 22. marca pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb,“uviedla Goldman Sachs.

Kollár: Skupina V4 má svoje opodstatnenie, nemala by byť na útlme
Vyšehradská skupina (V4) má svoje opodstatnenie. Krajiny majú cez V4 podstatne silnejší hlas v Európe. Nie je to téma, ktorá by mala byť na útlme. Skupina nie je o jednom predstaviteľovi, treba vnímať širší kontext. Vyhlásil to predseda Národnej... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Amerika v pokoji, ale čo Európa?

„Amerika môže mať plnú dôveru, že peniaze v bankách sú v bezpečí a vklady budú mať všetci k dispozícii vo chvíli, keď ich budú potrebovať,“ uviedol americký prezident Joe Biden v snahe upokojiť situáciu.

V Európe padajú akcie bánk, čo prináša určitú paniku.

„Hrozí psychologická negatívna vlna, ktorá by podryla vo všeobecnosti dôveru bánk na Západe. A potom by už bolo situácia závažnejšia,“ hovorí Kovanda.

NBS zatiaľ riziko nevníma

Aj Národná banka Slovenska (NBS) vývoj okolo krachu Silicon Valley Bank (SVB) detailne sleduje. V súvislosti s tým však nevníma riziko prenosu na domáci bankový sektor.

„Udalosť, ktorá sa stala v Spojených štátoch, je veľmi špecifická. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, pretože obchodné modely bánk na Slovensku sú konzervatívne a výrazne viac diverzifikované,“ zdôraznil hovorca Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Majer, podľa ktorého NBS vývoj detailne sleduje.  

Známy herec ODCHÁDZA zo SLOVENSKA: Najprv vakcíny a teraz Ukrajina! Nedá sa tu žiť ODCHÁDZAM!
Už je toho dosť! Herec a zabávač Peter Batthyany (55), ktorý roky hviezdil na televíznych obrazovkách v seriáloch Mafstory či Profesionáli, už dávno potrebuje výraznejšiu úlohu. Venoval sa natáčaniu videí a príležitostne si strihol nejaké malé... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Najstabilnejšie

Banky na Slovensku podľa tvrdenia NBS patria k najstabilnejším v Európskej únii.

„Úroveň kapitálu dosahuje jednu z najvyšších úrovní za posledné roky. Podobne aj ziskovosť či kvalita úverov dosahujú vysoké úrovne. NBS aj v poslednej Správe o finančnej stabilite z novembra 2022 poukázala na vysokú odolnosť bankového sektora aj v čase stresu,“uzavrel Majer.

Zdroj: FOTO - TASR | Národná banka Slovenska

Slovenské banky v ziskoch

V minulom roku podľa NBS banky dosiahli čistý zisk 828,7 milióna eur, čo je medziročný nárast o viac, ako štrnásť percent. Rok pred tým zarobili cez 726 miliónov eur. Čisté úrokové výnosy stúpli o 6,7 percenta a výnosy z poplatkov a provízií vzrástli o viac, ako 12 percent, na 747,4 milióna eur.

V roku 2021 zisk bánk vzrástol zhruba o 55 percent. V roku 2020 totiž prišli dve hlavné okolnosti, ktoré ovplyvnili medziročný vývoj. Zrušenie bankového odvodu je jedným z dôvodov rastu vtedajšej ziskovosti.

Banky na Slovensku vlani zaznamenali rekordné zisky takmer 829 miliónov eur
Bankový sektor dosiahol v minulom roku na Slovensku čistý zisk 828,7 milióna eur. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) to znamená medziročný nárast o 14,1 percenta. V roku 2021 totiž banky zarobili 726,1 milióna eur. Čisté úrokové výnosy,... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

PADÁ KAPITALIZMUS, ŽELAJ SI NIEČO 

K skrachovaným bankám v USA sa na sociálnej sieti vyjadril aj podpredseda Smeru Ľuboš Blaha.

"Kapitalizmus sa opäť rúti do ťažkej krízy a opäť budú na to doplácať tí najchudobnejší. Naposledy, keď v USA krachol Lehman Brothers, bola z toho v rokoch 2008-2010 veľká hospodárska kríza po celom svete. Neoliberálne vlády vtedy naliali miliardy do súkromných bánk a ľudia medzitým prichádzali o robotu a živobytie. Solidarita naruby - daňoví poplatníci sa poskladali na luxus miliardárov. Takto dnes totiž funguje neoliberálny kapitalizmus - štáty chránia banky a tých najbohatších. A totálne kašľú na bežných pracujúcich ľudí," upozorňuje Blaha.

Podľa opozičného poslanca sa dnes celá táto fraška opakuje. Pretože globálne elity ďalej nasledujú prehnitý neoliberálny kurz deregulácie, liberalizácie a privatizácie - tak ako aj aktuálna pravicová vláda na Slovensku. Výsledkom bude opäť chaos, chudoba a nezamestnanosť. Krach SVB zasiahne predovšetkým technologické firmy, ale domino efekt môže byť katastrofálny, hovorí politik.

Blaha pripomína, že do toho máte šialenú infláciu, ktorá likviduje životnú úroveň ľudí. Zo západných štátov sa stávajú vojenské štáty, ktoré verejné financie nedávajú na pomoc ľuďom, ale na zbrane a propagandu. "Čo vám to historicky pripomína? Keď si spomeniete na Nemecko pred nástupom Hitlera, uvidíte obrovskú infláciu, hospodársku krízu, krízu elít a všeobecný chaos. Prišiel Hitler a nastúpil cestu zbrojenia, nenávisti a vojnových príprav na apokalyptický stret s Ruskom. Ako cez kopirák."

Rútime sa do katastrofy

Neoliberálny model už tisíckrát ukázal, že permanentne zlyháva. A doplácajú na to pracujúci ľudia - je najvyšší čas ukončiť toto trápenie, myslí si Blaha. "Opäť sa ukazuje, že pravdu sme mali my ľavičiari, ktorí voláme po národnej suverenite, silnej ekonomickej regulácii, čo najväčšej hospodárskej sebestačnosti a masívnom sociálnom štáte. A predovšetkým po mieri. Vždy, keď sa kapitalizmus dostane do systémovej krízy, vzniká nádej na lepší spravodlivejší svet. Bez vojen, bez chudoby, bez sociálnej nerovnosti," uzavrel smerák.

HANBA HANBÚCA, vraví Matovič. KÁČER ZRADIL PREMIÉRA!
Káčer zradil premiéra! Skonštatoval to na sociálnej sieti líder OĽaNO Igor Matovič. Reagoval tak na vyjadrenie povereného ministra zahraničia Rastislava Káčera. Ten zo spolupráce po predčasných voľbách nevylúčil Hlas, čo Heger už skôr kategoricky... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik