Banky na Slovensku vlani zaznamenali rekordné zisky takmer 829 miliónov eur
06 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Bankový sektor dosiahol v minulom roku na Slovensku čistý zisk 828,7 milióna eur. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) to znamená medziročný nárast o 14,1 percenta.

V roku 2021 totiž banky zarobili 726,1 milióna eur. Čisté úrokové výnosy, ktoré tvoria najväčšiu časť výnosov bankového sektora, stúpli vlani o 6,7 percenta na 1,75 miliardy eur. Čisté výnosy z poplatkov a provízií vzrástli o 12,2 percenta na 747,4 milióna eur.

V roku 2021 zisk bánk vzrástol zhruba o 55 percent. V roku 2020 totiž prišli dve hlavné okolnosti, ktoré ovplyvnili medziročný vývoj. Zrušenie bankového odvodu je jedným z dôvodov rastu vtedajšej ziskovosti.

Na rozdiel od predchádzajúcich rokov, keď bola stagnácia a pokles úrokových príjmov, sa tento trend obrátil. Postupné zvyšovanie úrokových sadzieb, ako aj silný rast úverov sa podpísali pod ich medziročný rast. Zároveň aj vďaka rastu objemu produkcie sa bankám podarilo zvýšiť príjmy z poplatkov a provízií.

Na druhej strane, rast cien dvíha aj náklady bánk, keď po rokoch poklesov bankám vzrástli aj náklady na prevádzku. Minuloročné všeobecné prevádzkové náklady bankám stúpli podľa zverejnených údajov o 4,1 percenta na 1,45 miliardy eur.

Slovenské zdravotníctvo v praxi: Tu bola za hypochondra, dnes sa radšej lieči v Česku
Slovenské zdravotníctvo má evidentne problém. Už to nie je len o nosení si príborov, či toaletného papiera do nemocníc, už je to o tom, že odborné ambulancie nie sú schopné ani najzávažnejšie ochorenia diagnostikovať včas. Príkladom je žena z... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

V Nemecku sa jedná o dvojnásobok

Aj v Nemecku oznámila Deutsche Bank za minulý rok viac než dvojnásobné zvýšenie zisku na vyše 5 miliárd eur. Pre banku to znamená najlepší výsledok za posledných 15 rokov. Výrazne k tomu prispel posledný kvartál, v ktorom sa zisk banky zvýšil viac než 10-násobne a nad očakávania trhov. Podľa agentúry Reuters dosiahla najväčšia nemecká banka za posledný štvrťrok minulého roka čistý zisk 1,803 miliardy eur. Na porovnanie, v rovnakom období predchádzajúceho roka vykázala zisk 145 miliónov eur. Výsledkami vysoko prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali so zvýšením zisku približne na 951 miliónov eur.

Pod výrazný rast zisku sa podpísali vyššie úrokové sadzby, ako aj dobré výsledky z obchodovania. Na druhej strane, boli by ešte lepšie, ak by výsledky Deutsche Bank negatívne neovplyvnil prepad na trhu fúzií a akvizícií.

Prezidentka: Som rada, že Slovensko vyšle do Turecka hasičov a záchranárov
Prezidentka SR Zuzana Čaputová je rada, že Slovensko sa pripojilo k pomoci a vyšle do tureckých oblastí, ktoré zasiahlo zemetrasenie, hasičov a záchranárov. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti. "Myslím na všetkých ľudí, ktorých postihlo... Čítať ďalej
06 | 02 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme