A Oscara za to, ŽE JE URAZENÁ, dostane... UKRAJINA! (FOTOGALÉRIA)
14 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinci sú riadne naštvaní! Tohtoročné odovzdávanie Oscarov zanechalo v ústach Ukrajincov trpkú pachuť. Boli hlboko sklamaní z toho, čo považujú za pokrytectvo akadémie, píše POLITICO.

Akadémia už druhýkrát za dva roky nesplnila  želanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského hovoriť so zhromaždenými hollywoodskymi celebritami a miliónmi divákov. Prečo? Pretože akadémia hovorí, že chce zostať mimo politiky.

Čínskemu hercovi Donniemu Yenovi, ktorý má väzby na Komunistickú stranu Číny, však bolo umožnené odovzdať cenu, a to aj napriek  odporu verejnosti.

Naštvaní Ukrajinci

Najhoršie na tom bol však film „Navaľnyj“ – o otrave a uväznení vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného – ktorý  získal Oscara za najlepší dokument pred ukrajinskou koprodukciou „House of Splinters“, ktorá je o zničenom sirotinci ruskými silami. Navaľnyj môže byť pre mnohých v Rusku hrdinom, ale na Ukrajine nezastáva rovnakú pozíciu.

Naozaj sme chceli urobiť trochu radosti Ukrajincom v týchto ťažkých časoch. Mali sme vyhrať nie preto, že sme z Ukrajiny, ale preto, že film je hlboký, hodnotný a výborne režírovaný dánskym režisérom Simonom Lerengom Vilmontom a natočený skvelým tímom,“ uviedol vo vyhlásení Azad Safarov, druhý režisér filmu „House of Splinters“. 

Ale... opäť sme získali dôkaz, že ruská propaganda funguje veľmi dobre a vie, ako propagovať pseudohrdinov tam, kde hrdinovia nie sú. Čaká nás teda ešte veľa práce,“ dodal.

"Aspoň som našiel dvere." Američania zosmiešňovali Bidenov pokus upokojiť národ
Američania sú šokovaní z Bidenového odmietnutia odpovedať na otázky novinárov Používatelia Twitteru boli pobúrení odmietnutím amerického prezidenta Joea Bidena odpovedať na otázky novinárov po jeho príhovore k národu. Šéf Bieleho domu sa... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Kanaďan Daniel Roher počas svojej ďakovnej reči upozornil, že Navaľnyj zostáva vo väzení za to, čo nazval „nespravodlivou útočnou vojnou na Ukrajine“ ruského prezidenta. „Alexej, svet nezabudol na tvoj dôležitý odkaz pre nás všetkých. Nemôžeme, nesmieme sa báť postaviť sa proti diktátorom a autoritárstvu,“ povedal Roher.

Navalného manželka Julia však tiež vystúpila na pódiu a povedala, že „sníva o tom, že naša krajina bude slobodná“.

Ukrajinci boli naštvaní a robili si žarty z Navaľného rodiny a tímu, ktorí pózovali v Los Angeles. „Navaľnyj získal Oscara, pretože hral celkom dobre postavu ruskej opozície,“  vtipkoval na sociálnej sieti ukrajinský standup komik Anton Tymošenko.

A Oksana Romaniuk, výkonná riaditeľka think-tanku Inštitút pre masové informácie, vo svojom  príspevku na Facebooku uviedla , že neverí, že udelenie Oscara filmu o Navaľnom niečo v Rusku zmení.

Putinov kritik

Film Navaľnyj,  produkovaný HBO Max a CNN Films, rozpráva príbeh opozičného vodcu, ktorý viedol rastúce politické hnutie proti Putinovi, bol takmer zabitý nervovoparalytickou látkou a potom sa vrátil do Moskvy napriek hrozbe zatknutia. Teraz je v ruskom väzení.

Ukrajinci však nemôžu zabúdať na Navaľného nacionalistické tvrdenia o ruských menšinách, jeho postoj, že „Krym nie je sendvič, ktorý sa dá rozdávať tam a späť“, ako aj na jeho účasť na ultranacionalistických pochodoch v Rusku v roku 2000.

Film sa dotýka Navaľného nacionalistických názorov a jeho pletky s krajne pravicovými silami, ale mnohým Ukrajincom, ktorí sú zdesení z Navaľného postoja k okupácii Krymu v roku 2014, to nestačí.

Svet by mal byť opatrný, keď sa americkí obchodníci so zbraňami smejú
Aké veľké je riziko vojny vo svete? Odpoveď je ľahká. Stačí sa práve teraz iba pozrieť na celkové množstvo amerických výdavkov na zbrojenie, aby sme si zhruba urobili správny úsudok. USA majú najsilnejší vojenský priemysel na svete so schopnosťou... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Novinár Christo Grozev z online investigatívneho projektu Bellingcat, ktorý pomáhal predstaviteľovi ruskej opozície pri vyšetrovaní pokusu o atentát proti nemu,  vo februári pre POLITICO povedal, že Navaľnyj „sa vyvinul z oportunistického populistu na neochvejného demokrata s liberálnymi demokratickými hodnotami“. Postoj Navaľného ku Krymu však zostal nejasný až do minulého mesiaca, keď urobil vyhlásenie, že Rusko musí rešpektovať medzinárodne uznané hranice Ukrajiny.  

Aké sú hranice Ukrajiny? Sú podobné tým ruským – sú medzinárodne uznané a definované v roku 1991. Rusko vtedy tiež uznalo tieto hranice a musí ich uznať aj dnes. Nie je tu o čom diskutovať,“  uviedol Navaľnyj vo februári na Twitteri.

Mnohí na Západe považujú Navaľného a Ukrajincov za spojencov v boji proti Putinovi. Ruská opozícia však opakovane presadzovala naratív, že za vojnu je zodpovedný Kremeľ, a iba Kremeľ, a nie Rusko ako národ.

"Ak Oscar „je mimo politiky, ako by sme mali chápať dokumentárny manifest Navaľnyj, v ktorom preteká vnútorná ruská politika?Na Twitteri to uviedol poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak .

A ak sa majú Oscary vnímať „mimo kontextu vojny na Ukrajine a masovej genocídy Ukrajincov, prečo neustále hovoríte o humanizme a spravodlivosti?" dodal.

Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR
Oscary 2023, foto: TASR

 

Kyjev a Washington - rozpory
Politico: Medzi Kyjevom a Spojenými štátmi sa onjavujú rozpory. Americké noviny Politico napísali, že medzi USA a Kyjevom vznikli nezhody kvôli konfliktu s Ruskom. Obe strany nevedia nájsť spoločnú reč v otázke ukončenia bojov. Štyri... Čítať ďalej
13 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik