Minister Karas o novele Trestného zákona. Čo na to Žilinka?
23 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Novela Trestného zákona nie je o znižovaní trestov, ale o reforme trestnej politiky štátu. Pred rokovaním vlády to uviedol šéf rezortu spravodlivosti Viliam Karas. Čo na to GP Maroš Žilinka?

Novelou ide ministerstvo podľa Karasa zásadne, radikálne a efektívne zasiahnuť tak, aby trestná politika bola účinná. "Odkázal by som všetkým, že sa neoplatí dnes ani zajtra, ani po akejkoľvek zmene právnych predpisov páchať trestnú činnosť," povedal Karas. Podotkol, že v novele nastavia pravidlá tak, aby páchateľov zločin zabolel a štát sa vedel proti zločinu brániť. "Bol by zlý štát, ktorý by nedokázal nastaviť svoju trestnú politiku tak, aby bola funkčná," skonštatoval minister.

Návrh novely Trestného zákona predložila za rezort spravodlivosti ešte v septembri opätovne do medzirezortného pripomienkového konania exministerka Mária Kolíková (SaS). Jej nástupca Viliam Karas považuje reformu trestných kódexov za jednu z priorít. Navrhovaná legislatíva chce okrem iného motivovať sudcov k ukladaniu alternatívnych trestov. Priniesť má aj lepšiu vymožiteľnosť náhrady škody či zvýšenie hranice malej škody na 500 eur. K novele Trestného zákona vzniesli subjekty 597 pripomienok, z toho 197 zásadných a jednu hromadnú.

Frustrovaní Slováci opäť ZÚRIA! Ukrajina nám za pomoc ide ZVÝŠIŤ prepravné CENY ROPY!
Na Slovensku sa zvykne hovoriť: „Za dobrotu, na žobrotu.“ Toto príslovie bude zrejme naplno platiť od 1. januára budúceho roka, keď spoločnosť Ukrtransnafta, prevádzkovateľ ukrajinskej ropovodnej siete, zvýši tarify za prepravu ropy smerom do... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Tibor Malý

ZMENY SÚ POTREBNÉ, ALE AŽ NA ZÁKLADE POCTIVEJ ODBORNEJ DISKUSIE

"Súhlasím s potrebou zvýšenia sumy, od ktorej sa odvíja trestnosť činu a výška škody, ako kvalifikačné kritérium trestných činov vyžadujúcich majetkový následok, výšku prospechu či rozsah trestného činu. Táto suma, ktorá od 1. januára 2006 predstavuje 266 eur, dnes už celkom zrejme nezodpovedá sociálno – hospodárskemu stavu spoločnosti a potrebám ochrany spoločnosti normami trestného práva, ktoré by mali byť prostriedkom ultima ratio, teda krajným prostriedkom," skonštatoval na sociálnej sieti generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Táto legislatívna zmena, ktorá by mala za následok, že konanie dnes posudzované ako trestný čin, bude len priestupkom, však podľa Žilinku musí byť sprevádzaná opatreniami garantujúcimi efektívnu ochranu spoločnosti pred majetkovými deliktmi drobného charakteru, nedosahujúcimi intenzitu trestného činu a ich efektívnym postihovaním normami správneho práva.

Chmelár: Mediálny obraz vojny na Ukrajine je EXTRÉMNE skreslený!
Pri nedávnom takmer partizánskom spomínaní na 17. november 1989 a minulú éru, som si aj ja spomenul na zopár skutočností, ktoré sa dnešným papalášom nehodia do celkového obrazu tej doby. Touto vetou začína svoj komentár na sociálnej sieti historik... Čítať ďalej
23 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

"Stotožňujem sa aj s potrebou harmonizovať a štandardizovať trestné sadzby trestu odňatia slobody pri jednotlivých druhoch trestnej činnosti, ktoré v dôsledku neprimeranej výšky pri niektorých skutkových podstatách (nesúrodosť je zrejmá najmä pri trestných činoch proti majetku v porovnaní s trestnými činmi proti životu) deformujú slovenskú trestnú politiku a vymykajú sa európskym zvyklostiam. K takej úprave však považujem za potrebné pristúpiť až na základe poctivej odbornej diskusie a komplexného posúdenia trestných sadzieb odborníkmi nielen z oblasti trestného práva, ale aj kriminológie, penológie, psychiatrie či psychológie," dodáva generálny prokurátor.

Pripravované veľké novely trestných kódexov pod gesciou Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky sú podľa Žilinku dobrou príležitosťou na vykonanie zmysluplných zmien v uvedených oblastiach, pre dosiahnutie ktorých Generálna prokuratúra Slovenskej republiky poskytne všetky odborné skúsenosti a kapacity.

Igor Daniš: NEMÁ premiér POMÝLENÉ PRIORITY?
"Táto krajina nie je Matovičovou hračkou," píše komentátor Igor Daniš, ktorý v názorovom clánku reaguje na situáciu medzi vládou a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Igor Matovič (OĽANO) podľa Visolajského na kompromis nepristúpil. Stále sa čaká... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik