Lipšic sa bráni: Škandalózne nahrávky sú vytrhnuté z kontextu!
25 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Na tlačovej besede strany SMER-SD boli zverejnené škandalózne nahrávky, ktoré jednoznačne potvrdzujú a odkrývajú nekalé pozadie aktuálnych káuz. Rozhovory medzi prokurátorom Repom a obvineným expolicajtom Kučerkom, z ktorých je zjavné, že prokurátor sa vyhrážal obvinenému, keď argumentoval jeho rodinou, sú však pre Daniela Lipšica veľkou neznámou. Podľa neho sú to len vety vytrhnuté z kontextu.

Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry tvrdí, že o nahrávke nevie nič a požaduje, aby bola zverejnená celá. Podľa neho si verejnosť môže utvoriť komplexný obraz až po vypočutí celej nahrávky. 

„Z polhodinového stretnutia zverejniť len niekoľko viet vytrhnutých úplne z kontextu považujem za absurdné. Je zrejmé, že existujú osoby, ktoré majú k dispozícii celú zvukovú nahrávku,“ reagoval Lipšic na tlačovku Smeru aj napriek tomu, čo v nahrávke odznelo. Informáciu priniesol ereport.sk.

Prvá nahrávka: Repa informuje

Z prvej zverejnenej nahrávky je zrejmé, že dozorový prokurátor Repa informuje prezidenta policajného zboru o zadržaní podnikateľa J. Haščáka. Zverejnená časť nahrávky dokazuje, že celá kauza bola typickým politickým procesom. 

Druhá nahrávka: Kučerkovci hovorili pravdu o nátlaku

Druhá odprezentovaná nahrávka dosvedčuje, že Kučerkovci hovorili pravdu, keď tvrdili že je na nich vyvíjaný nátlak. Oficiálne podanie JUDr. Kučerkovej, prokurátorky Krajskej prokuratúry v Bratislave, ktoré podala zastupujúcemu generálnemu prokurátorovi ako podnet na podanie návrhu na disciplinárne konanie voči prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR JUDr. Ondrejovi Repovi a JUDr. Michalovi Šúrekovi, obsahovalo jej tvrdenie, že spomínaní prokurátori vyvíjali hrubý nátlak na jej manžela, vyšetrovateľa NAKA.

Tlačili na neho aby sa priznal k spáchaniu trestného činu, používali pri tom vyhrážky a strašili ho tým, že mu a tiež jeho manželke vyrobia veľkú hanbu. Po tomto sa Marián Kučerka ocitol vo väzbe a sudca špecializovaného súdu mu na prvom stupni "naparil" 11 rokov. Nie je prekvapením, že prokurátorom činným vo veci bol pán Repa. 

Prevrat v Číne?
Médiá: Čínsky štátny prevrat, Si Ťin-pching v domácom väzení. V Číne môže dôjsť k štátnemu prevratu. Na tamojších sociálnych sieťach koluje informácia, že vodcu Si Ťin-pchinga umiestnili do domáceho väzenia. Je to pravda? Podľa nepotvrdených... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Milan Laca

Kučerka podal proti rozsudku odvolanie, ktoré na najvyššom súde dostal Repov strýko, Juraj Kliment. A hoci sú potvrdenia o pridelení konkrétnemu sudcovi dátumovo rozporuplné, pridelenie vraj bolo náhodné. 

„To potvrdenie magistrovi Kučerkovi je datované k 22.6.2022, v čase 11 hodina 10 minúta a 46 sekunda. K tomuto formálne na papieri vytlačenému potvrdeniu sa vzťahuje aj elektronické potvrdenie o generovaní náhodným výberom, ktoré nedostávate automaticky, ale musí byť vyžiadané. Čo je najzvláštnejšie, že toto elektronické potvrdenie je časované v ten istý deň, avšak päť minút neskôr, ako to pôvodne vytlačené potvrdenie, ktoré je v spise. Nie je možné, aby táto elektronika bola časovaná až päť minút neskôr, pričom bude zaujímavé sledovať, čo ukážu konkrétne dáta. V tých dátach je každý jeden podvod nevyhnutne zaznamenaný,“ potvrdil advokát Marek Para. M.

Následne bol Kučerka premiestnený z väzby v Žiline na Úrad špeciálnej prokuratúry v Pezinku, kde bol prinútený podpísať ospravedlnenie adresované Šúrekovi a Repovi s tým, že to, čo jeho manželka napísala v trestnom oznámení nie je pravda. 

Minister Lengvarský prezradil čo môžeme očakávať na JESEŇ
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO) sedí vo veľmi horúcom kresle. Jednak "vychytal" obdobie covidu a tiež s ním mal problém Igor Matovič, ktorého hnutie ho do funkcie nominovalo. O tom, čo bude ďalej s covidom sa s ním zhovárali... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ku tejto druhej nahrávke povedal bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, že Ondrej Repa je dozorový prokurátor v kauze Očistec, prvý zadefinoval údajnú zločineckú skupinu, robil tam rôzne rozhodnutia a bol to on, kto určil politické zameranie tejto kauzy.

„Čo mu odporúčam a verejne, Ondrej Repa, choď na personálne oddelenie, zober za ruku Michala Šúreka a čím skôr dajte žiadosti do civilu, z funkcie preč. Je to v prospech dobrého mena prokuratúry, bude to v prospech tých ľudí, ktorých vy dnes riešite, obviňujete, obžalovávate a podobne, pretože vy nezákonne zasahujete do práv týchto osôb a bude to aj vo vašom záujme, pretože vy zrejme pokračujete v trestnej činnosti a umožňuje vám to systém, vaši nadriadení, ktorí toto neriešia. Potom vám odporúčam, aby ste šli na NAKA a zaklopali na dvere, že sa chcete priznať a porozprávať ako veci boli a samozrejme vám odporúčam, nehláste sa k čurillovcom. Ak použijú ten modus operandi, čo používali doteraz, tak pôjdete do Prešova do výkonu väzby, nebudete v kontakte s rodinou niekoľko mesiacov a bude voči vám produkované umelé dôkazy kajúcnikmi,“ - odporúčal T. Gašpar Ondrejovi Repovi na tlačovke.

Najstabilnejšiu vládu má Maďarsko!
Vo výsledkoch viedenskej analýzy obsadilo Maďarsko prvé miesto medzi členskými krajinami EÚ, ktoré majú najstabilnejšiu vládu. Jednoznačné umiestnenie na prvej priečke ukazuje, že vláda Viktora Orbána je najstabilnejšia v Európe. Viedenská... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Tretia nahrávka: Zaťahovanie rodiny

Tretia nahrávka prezradila, že Repa tvrdil, že deti a manželku M. Kučerku nebude do prípadu zaťahovať. V ďalšej komunikácii však vyšlo najavo, že policajti mali povolenie zastreliť mu deti. Z dôvodu psychického nátlaku mu urobili dve domové prehliadky. Kučerkova manželka má vznesené obvinenie, jeho otec tiež, ten však pod tlakom tohto celého zomrel. 

Kaliňák hovorí o teroristickej skupine

Robert Kaliňák, člen predsedníctva strany Smer-SD si myslí, že ide o teroristickú skupinu, predstavitelia ktorej si sadizmus a týranie iných ako pracovný prostriedok aj užívajú. Silu dokazujú teatrálnymi prepadmi v domoch, zákazom kontaktu s rodinnými príslušníkmi. A podľa neho na ich čele sedí práve Lipšic.

No voči nim podľa jeho slov stoja ich obete generál Lučanský, Branislav Zurian, Vladimír Pčolinský, vyšetrovateľ Kaľavský, Kučerka a Emel. Všetci títo podľa Kaliňáka zistili, že Úrad špeciálnej prokuratúry podvádza sudcov, ľudí a celý právny systém. Hovorí, že títo vyšetrovatelia chcú všetkých umlčať a tiež že vyšla najavo aj korupcia, keď prokurátor Repa v komunikácii hovorí, že kajúcnik Lajo Makó sa o Kučerku postará:

"ÚŠP si našlo kamaráta. ÚŠP si našlo sponzora. Už to nie je len o politickej pomste, o politických kauzách, už je to o kšefte, už teraz je to o korupcii. Už chápete, prečo Lajo dostal všetky vládne zákazky? Lebo z toho má financovať kajúcnikov, z toho má financovať ÚŠP, možno políciu. Za peniaze sa kupovali kajúcnici?“ - pýta sa Kaliňák. Podľa jeho slov je jediná šanca vrátiť sa späť na zákonnú cestu.

"Dezolátmi" sa bude zaoberať aj Rada pre mediálne služby
Tá totiž od utorka 20. septembra, kedy bola reportáž s titulkom o dezolátoch odvysielaná, dostala viac, ako stovku podnetov. Ako bude postupovať? Reportér je v tom nevinne "Chceme poukázať na to, že redaktor Adel Ghannam za vzniknutú situáciu... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Stanovisko dotknutých

TASR ešte v piatok zverejnila stanovisko Repu, reakciu hovorkyne Generálnej prokuratúry SR aj šéfa Najvyššieho súdu.

„Pokiaľ ide o dnešnú tlačovú besedu, tak sa nebudem bližšie vyjadrovať ani komentovať verejné vyjadrenia politikov a ďalších osôb,“ uviedol riaditeľ odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa.

„Neviem, odkiaľ nimi disponujú, a pokiaľ boli vyhotovené, tak sa tak stalo bez mojej vedomosti a súhlasu, pričom z kontextu je zrejmé, že mali byť vyhotovené bývalými príslušníkmi Policajného zboru, ktorí majú povinnosť postupovať podľa Trestného poriadku,“ odpovedal a dodal, že nahrávky mohli byť získané aj v rozpore so zákonom o prokuratúre.

„Napriek tomuto konštatovaniu by bolo vhodné oboznámiť sa s celým obsahom údajnej nahrávky, kde by malo byť potom zachytené aj vyjadrenie dotknutej osoby o vlastnej trestnej činnosti a trestnej činnosti iných verejných činiteľov,“ zdôraznil Repa v reakcii, ktorú TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

„V prípade, že ktokoľvek disponuje dôkazmi o takomto nezákonnom konaní, mal by postupovať v zmysle zákona, a teda oznámiť tieto okolnosti orgánom činným v trestnom konaní,“ zdôraznil Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta, ktorý dôrazne odmieta opakujúce sa politické ataky na sudcov Najvyššieho súdu, ktorí majú jeho plnú dôveru. Absolútne vylučuje i akékoľvek manipulácie pri prideľovaní spisov jednotlivým senátom.

Dekan Burda: Kolíková nechala ministerstvo spravodlivosti v stave rozvratu
Hoci Mária Kolíková (SaS) v apríli netajila radosť z prijatia tzv. Súdnej mapy, nespokojní justiční zamestnanci proti nej pred NRSR protestovali. A zdá sa, že problém s ňou má aj minister Karas. Netajila spokojnosť „Aby ľudia mali rýchlejšie,... Čítať ďalej
24 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik